Τράπεζα Θεμάτων Βιολογίας: Η παπαγαλία πέθανε… Ζήτω η αποστήθιση!

Των Απόστολου Παπασπύρου και Ελευθερίας Νικολούζου*

Τελικά, κλείνοντας η χρονιά, τι ζητάμε από τους μαθητές της Α’ λυκείου στις τελικές εξετάσεις; Να είναι τέλειοι στην αποστήθιση! Αυτό είναι το πνεύμα των «αναβαθμισμένων» θεμάτων της Τράπεζας! 2ΟΟ θέματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων επιμένει σε ανούσιες λεπτομέρειες (σκόπιμα ή λόγω αδυναμίας αυτών που τα επέλεξαν να διακρίνουν το σημαντικό από το δευτερεύον;), εξυπνακίστικα θέματα με σαδιστική διάθεση που ακροβατούν μεταξύ του εντός και εκτός ύλης, θέματα προχειροφτιαγμένα και κακοδιατυπωμένα. Σε πολλά από αυτά μοιάζει σαν να έχει πιάσει κάποιος λέξη-λέξη το βιβλίο και να προσπαθεί να διατυπώσει ερωτήσεις από όλη την έκταση της ύλης. Σαν να προσπαθεί με τον κειμενογράφο να εντοπίσει σε πόσα σημεία αναφέρεται η λέξη… τάδε και να προσπαθεί να διατυπώσει ερώτημα.

Κι όλα αυτά σε ένα μάθημα με εκτεταμένη εξεταστέα ύλη από ένα ακατάλληλο βιβλίο, που όλοι γνωρίζουν ότι είχε γραφτεί με προορισμό τους μαθητές θετικής κατεύθυνσης Β΄ λυκείου και ξαφνικά βρέθηκε στην Α΄ λυκείου.

Παρόλα αυτά οι οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση:”

Continue reading

ΕΛΜΕ Χανίων: Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες για τις πανελλήνιες εξετάσεις και τον τρόπο εξέτασης στην Α΄Λυκείου.

ΑΝΟΙΚΤΗ   ΕΠΙΣΤΟΛΗ   ΤΗΣ  ΕΛΜΕ  ΧΑΝΙΩΝ

Προς

τους γονείς των μαθητών  και τη χανιώτικη κοινωνία

    Εμείς οι καθηγητές των παιδιών, που προσπαθούμε καθημερινά στο μέτρο των δυνάμεών μας και παρά τις δυσκολίες να τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, θέλουμε να ενημερώσουμε και να εκφράσουμε τη γνώμη μας για το τι συμβαίνει με το νέο τρόπο εξέτασης στην Α’ Λυκείου. Με βάση λοιπόν την εμπειρίες μας από τη σχολική τάξη και με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών και του σχολείου κάνουμε τις εξής επισημάνσεις και καταγγελίες:

1. Ο πανελλαδικός τρόπος εξέτασης των μαθημάτων (θέματα κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων του Υπουργείου) αγχώνει και πιέζει τα παιδιά (ακόμα και στα μαθήματα όπου δεν υπάρχει αύξημένη ύλη όπως στα Μαθηματικά ή στη Φυσική), αφού οι εξετάσεις  παίζουν ρόλο για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Continue reading

Παρεμβάσεις ΔΕ: Να αποσυρθεί ο νέος τρόπος προαγωγής των μαθητών και η τράπεζα θεμάτων

  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΖΙΚΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
  • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4186 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Απροκάλυπτα και με τη μέθοδο του σοκ, προχωρά πια η κυβέρνηση στην υλοποίηση του στόχου της, για μαζικό διωγμό των μαθητών από το Λύκειο (Γενικό και ΕΠΑΛ) και κατεύθυνσή τους στη μεταγυμνασιακή κατάρτιση και την μαθητεία – τζάμπα εργασία για τον εργοδότη.

Τρεις ημέρες πριν το ξεκίνημα των εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων, ώστε να εξοικειωθούν δήθεν, μαθητές και καθηγητές, για τις εξετάσεις! Και αυτό, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τα αιτήματα για τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και του νέου τρόπου προαγωγής των μαθητών, τόσο από τους Εκπαιδευτικούς και την ΟΛΜΕ, όσο και από τους γονείς! Και παρά και την επισήμανση ακόμα και των δικών του Συμβούλων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ότι δεδομένων των προβλημάτων με την ύλη και τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων –από το Μάρτιο υποτίθεται ότι η Τράπεζα Θεμάτων θα άνοιγε- θα ήταν καλύτερο να εφαρμοστεί πιλοτικά. Continue reading

A΄ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ): για τη νέα «οδηγία» του κ. Δ/ντη Εκπ/σης

A΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ) “KYΡΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ”
1o Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, Κύπρου και Ψαρρών 28 Περιστέρι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ “ΟΔΗΓΙΑ” του κ. Δ/ντη Εκπ/σης

Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται το δημόσιο σχολείο από την κυβερνητική πολιτική [νέες συγχωνεύσεις- καταργήσεις, απολύσεις εκπαιδευτικών, νέα συντριπτική μείωση των δαπανών, εξευτελιστικές αμοιβές 8 [!] ευρώ για τις επιτηρήσεις των πανελλαδικών, παράταση του σχολικού έτους, σκέψεις για νέα αύξηση του διδακτικού ωραρίου, κλπ]…
Το νέο εξεταστικό σύστημα λαιμητόμο που εγκαινιάζουν για τους μαθητές της Α’ Λυκείου, Γενικού και Επαγγελματικού, με το νέο τρόπο προαγωγής και τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις μέσω της τράπεζας θεμάτων, προκειμένου να τους στρέψουν στην εφήμερη κατάρτιση και την απλήρωτη εργασία… Continue reading

Α’, Γ’, Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, Παρασκευή 30/5

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/5. ΣΤΙΣ 2.00 μμ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το σοβαρότατο ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας επανέρχεται. Συγκεκριμένα σε όλη τη χώρα πρόκειται να συγχωνευτούν 74 Νηπιαγωγεία. 128 Δημοτικά και 28 Γυμνάσια. Λύκεια και ΕΠΑΛ και να καταργηθούν 30 Νηπιαγωγεία, 15Δημοτικά, 3 ΕΠΑΛ και ένα Γυμνάσιο. Στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκη;, προβλέπεται συγχώνευση των 1ου και 2ου Εσπερινών ΓΕΛ, των 1ου και 9ου ΕΠΑΛ. των 8ου και 10ου ΕΠΑΛ και 13ου και 17ου Γυμνασίων. Ακόμη επισημαίνουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται 1676 συγχωνεύσεις — καταργήσεις σχολείων.

Τα Δ.Σ. των Α’, Γ’, Δ’ και Ε Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική και επικίνδυνη τακτική του Υπουργείου Παιδείας, που προχωράει σε νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, μεταξύ των οποίων και σχολείων των ΕΛΜΕ μας και παρά τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν και για το θέμα αυτό. Continue reading

Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου: Ασχετοσύνη ή Σκοπιμότητα; Ό,τι και να ισχύει είναι επικίνδυνοι για τους μαθητές μας!

Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

Ασχετοσύνη ή Σκοπιμότητα;

Ό,τι και να ισχύει είναι επικίνδυνοι για τους μαθητές μας!

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο και τη μη εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων για τους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου (βασικό αίτημα των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου τον Σεπτέμβρη), παρά το γεγονός ότι γονείς και μαθητές έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία τους, παρά το γεγονός ότι ακόμη και το Ι.Ε.Π. -που έχει αναλάβει τον εμπλουτισμό της Τράπεζας με θέματα-, πρότεινε την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου τρόπου εξέτασης, τουλάχιστον για τη χρονιά που διανύουμε, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έρχεται να επιβάλει την άμεση και πλήρη εφαρμογή του νόμου και να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας!!!

Η Τράπεζα ανοίγει μόλις 3 μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων με θέματα που δεν ελέγχθηκαν από κανέναν!

  • Λάθη και ασάφειες στις εκφωνήσεις!
  • Θέματα εκτός ύλης!
  • Θέματα που έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων! Continue reading

Αποφάσεις της ΓΣ των Καθηγητών σε Διαθεσιμότητα Θεσσαλονίκης (27/5/2014)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Σ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα της Θεσσαλονίκης στη Γ.Σ που πραγματοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ στις 27-5 -2014, στα πλαίσια συνέχισης των αγωνιστικών δράσεών τους αποφάσισαν:

  1. Να συμμετέχουν στον συντονισμό των ΕΛΜΕ, συλλόγων διδασκόντων, μαθητών και γονέων, την Τρίτη 27-5-2014, 19:00 στο 2ο Εσπερινό ΓΕΛ (Ικτίνου 5) των σχολείων που συγχωνεύονται της Α΄ ΕΛΜΕ.
  2. Να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία που διοργανώνει η ΕΥΑΘ την Παρασκευή στις 10.30 πμ στο σιντριβάνι.
  3. Να συνδιοργανώσουν κοινές δράσεις με τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας στην Αθήνα, στην πόλη μας αλλά και σε άλλες πόλεις.  (σε ημερομηνίες που θα αποφασιστούν μετά από συντονισμό)
  4. Να συμμετέχουν στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης στην παραλία, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, με διανομή έντυπου υλικού για όλα τα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, με προβολή βίντεο και μουσική εκδήλωση. Continue reading

Οι εισηγήσεις της ημερίδας των Παρεμβάσεων «Από το σχολείο της κρίσης στην παιδεία των κοιν. αναγκών» – Ενότητα Α’

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΔΕ διοργάνωσαν το Σάββατο 21.12.2013, στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας, στους Αμπελόκηπους ημερίδα με θέμα «Από το σχολείο της κρίσης στην παιδεία των κοιν. αναγκών». Διαβάστε τις εισηγήσεις από τη συζήτηση της Ενότητας Α’ με τίτλο «Αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση στο φως της καπιταλιστικής κρίσης (αιτίες, στόχοι, πολιτικές ΕΕ-ΟΟΣΑ και εργαλεία εφαρμογής)». Τις εισηγήσεις της Ενότητας Β’ μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Άνοιγμα από τη Γιώτα Ιωαννίδου, εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων ΔΕ στο ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ:

Σας καλωσορίζω όλους στη σημερινή μας συζήτηση.

Μεγάλοι και μεγαλειώδεις αγώνες, βηματισμοί συλλογικοτήτων και ξεχωριστών ανθρώπων σ’ αυτούς, μας έφεραν μέχρι τα τώρα, από την αρχή της χρονιάς, στους χώρους της εκπαίδευσης Και όχι μόνο. Αγώνες ξεσπούν συνέχεια τα τελευταία χρόνια της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Με εξάρσεις και υφέσεις. Πρωτόγνωρη ριζοσπαστικοποίηση, αποφασιστικότητα και αναζήτηση. Αγώνες που φέρνουν στην επιφάνεια επιτακτικά ερωτήματα κι αγωνίες μαζί τους. Πολλά γιατί, πώς και ποιοι. Είμαστε σε εποχή ιστορική. Πολλά ερωτήματα εγείρονται και δεν δικαιούμαστε να τα αφήσουμε αναπάντητα, γιατί οι απαντήσεις τους έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή μας. Γι’ αυτό και η σημερινή συζήτηση. θέλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την ανάγκη με οργανωμένο αλλά και άμεσο τρόπο. Όχι επιφανειακά ή για τρέχουσες συνδικαλιστικές ανάγκες — δεν επαρκεί. Όχι δημοσιολογικά ή θεωρητικά — δεν θα είναι όπλο στους αγώνες για την ανατροπή τους. Όχι μόνο από την εργασιακή μας σκοπιά αλλά και με την εκπαιδευτική μας ιδιότητα. Από τη σκοπιά των μάχιμων στόχων του σήμερα που φέρνουν πιο κοντά τα οράματα του αύριο. Η υποχώρηση αυτής της συζήτησης, στην Αριστερά εδώ και καιρό, και της ιδεολογικο-πολιτικής διαπάλης, είναι από τα βαρίδια που μας δυσκολεύουν στην αντιμετώπιση της σημερινής αστικής επίθεσης.

«Από το σχολείο της καπιταλιστικής κρίσης, στην παιδεία των κοινωνικών αναγκών»… λοιπόν

Πολλοί μπορεί να σκέφθηκαν «τι τα θέλετε τώρα αυτά. Βαθυστόχαστες αναλύσεις και καπιταλισμοί.» γιατί δεν βάζουμε κάτω πέντε κοινούς στόχους, να ενωθούμε, να παλέψουμε καλύτερα ενάντια στα μνημόνια; Αλλοίμονο σε όποιον απέναντι στην σημερινή επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, επιδιώκει να συγκροτήσει ένα αντίπαλο δέος μιλώντας για το μίνιμουμ κι όχι αναζητώντας το αναγκαίο. Θα αδυνατεί τελικά και να συσπειρώσει και να νικήσει στην ταξική πάλη.

Γι αυτό οφείλουμε να απαντήσουμε. Ποιά είναι η βασική αιτία της κρίσης στην εκπαίδευση; Αν η απάντηση είναι η μη σύνδεση της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας — αντίληψη που κυριαρχεί εδώ και χρόνια- τότε οι δεξιότητες, η μαθητεία στον εργοδότη κλπ είναι ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος. Αν φταίει ο παρασιτισμός του ελληνικού κεφαλαίου, οι λαμογιές, η κακοδιαχείριση και οι ημέτεροι, τότε η απάντηση είναι να μπει τάξη στο σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας και να γίνει αξιολόγηση. Αν φταίνε οι τεμπέληδες καθηγητές, ο συνδικαλισμός και οι συντεχνίες… τότε… αυξήστε το ωράριο, μειώστε το μισθό, βγάλτε τους απείθαρχους σε αργία και επιστρατεύστε τους. Ή μήπως φταίει η σκληρή γραμμή των νεοφιλελεύθερων στην ΕΕ έναντι των υπερασπιστών του ευρωπαϊκού ιδεώδους και οι ευρωπαϊκές πολιτικές εντός της ΕΕ μπορούν να αλλάξουν αν ηγηθεί άλλος; Αν κάποιος δει έτσι την ΕΕ κι όχι σαν αντιδραστική περιφερειακή, καπιταλιστική ολοκλήρωση και θεωρήσει ως δεδομένο π.χ. τις ρήτρες του Δημοσιονομικού Συμφώνου των περίπου 10 δις χαρατσιών το χρόνο, μπορεί να δώσει άλλη απάντηση από τις συνεχείς περικοπές και τη λιτότητα για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς; Αν δεχτούμε σαν πλαίσιο ανάπτυξης της εκπαίδευσης τις Διακηρύξεις της Σορβόνης και της Μπολώνια, τους 16 δείκτες για τη σχολική εκπαίδευση, τα ανακοινωθέντα της Πράγας και του Βερολίνου, τις 8 δεξιότητες, τα πορίσματα της Κοπεγχάγης και τις οδηγίες για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, μπορούμε να καταλήξουμε σε διαφορετική εικόνα από αυτή της αποδόμησης και επιχειρηματικοποίησης της Δημόσιας εκπαίδευσης; Οι προτεραιότητες που χαράζει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης, θα μπορούσαν να έχουν άλλη συνέπεια από το νόμο για το περίφημο «νέο» λύκειο;

Έχει αξία λοιπόν να ονοματίσουμε τις αιτίες που μας αφήνουνε μισούς. Όχι για λόγους ιδεοληψίας αλλά για να χαράξουμε αποτελεσματική τακτική και στρατηγική. Να μιλήσουμε γι αυτό το σύστημα με το όνομά του. Καπιταλισμός. Όχι όμως κάνοντας αναλύσεις παντός καιρού που ό,τι λένε θα μπορούσαν να ισχύουν απαράλλακτα σε κάθε εποχή. Ταυτόχρονα θέλουμε να δούμε τις ιδιαιτερότητες του σήμερα, σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης παγκόσμια, σε επίπεδο ΕΕ, στη χώρα μας. Να δούμε ποιες πολιτικές προωθούνται , ποιες επιδιώξεις του κεφαλαίου θέλουν να υπηρετήσουν, με ποια εργαλεία υλοποιούνται. Για να διαβλέψουμε τάσεις και στάσεις. Για να τεκμηριώσουμε την κριτική μας και να απευθυνθούμε πιο πειστικά για την οργάνωση του αγώνα μας.

Για να συγκροτήσουμε ένα αντίπαλο δέος ικανό να σταθεί στο ύψος της επίθεσης που δεχόμαστε, χρειάζεται κατ’ αρχήν να αρνηθούμε ριζοσπαστικά, από αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντι-ΕΕ σκοπιά, αυτήν την κατάσταση. Μια ριζοσπαστική άρνηση που δεν γίνεται από τη δύναμη της αδράνειας αλλά είναι καταδίκη των κριτηρίων και του πλαισίου του σχολείου της αγοράς είναι ουσιαστική κριτική του σημερινού σχολείου, της πρακτικής και του περιεχομένου του και αυτού που μας σερβίρεται σαν νέο, της εξουσιαστικής δομής του εδραιωμένου συστήματος.

Τα παραπάνω ερωτήματα θα απασχολήσουν, το πρώτο μέρος της ημερίδας Αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση στο φως της καπιταλιστικής κρίσης (αιτίες, στόχοι, πολιτικές ΕΕ — ΟΟΣΑ και εργαλεία εφαρμογής) Σε αυτή την προσπάθεια, θα μας βοηθήσουν στη σημερινή συζήτηση οι:

Λάζαρος Απέκης, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου, πρώην πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ: «Από την Μπολόνια στα μνημόνια: οι μηχανισμοί μετάλλαξης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Γιάννης Μαΐστρος, επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ: «Αξιολόγηση – Πιστοποίηση Υπηρεσιών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Πάρης Λιντζέρης, ερευνητής σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης: «Ευρωπαϊκές πολιτικές επαγγελματικής κατάρτισης: Η έμφαση στα μαθησιακά αποτελέσματα, την απόκτηση δεξιοτήτων και τα πλαίσια προσόντων».

Χρήστος Κάτσικας, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητής και συγγραφέας θεμάτων εκπαίδευσης: «Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην είσοδο της κόλασης: στόχοι και κατευθύνσεις της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής».

Στις 2.30 θα υπάρξει μισάωρο διάλλειμα και θα δώσουμε τη σκυτάλη στο δεύτερο πάνελ, για να συζητήσουμε τους μάχιμους στόχους που θα βαφτίζονται μέσα στους αγώνες και τις σφοδρές συγκρούσεις που έχουμε μπροστά μας και θα οδηγούν στο όραμα μιας άλλης εκπαίδευσης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την ανάπτυξη της ατομικότητας μέσα σ’αυτές.

Πριν δώσω, το λόγο στον πρώτο ομιλητή μας, το Λάζαρο τον Απέκη, να θυμηθούμε ότι σε λίγες ημέρες, στις 26 Δεκέμβρη κλείνουν 70 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Γληνού, του μεγάλου Δάσκαλου, και κομμουνιστή επαναστάτη, που με τη ζωή του δικαίωσε αυτό που διακήρυσσε δηλ. ότι

«Ο μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν άνθρωπος είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό» Το να αφιερώσουμε τη σημερινή μας συζήτηση στη μνήμη του, είναι θεωρώ ένας ελάχιστος φόρος τιμής.