Παρεμβάσεις ΔΕ: ανακοίνωση για την αυτοαξιολόγηση και τη νέα υπουργική εγκύκλιο

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε

 

Η πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και οι λοιπές χρυσοπληρωμένες αξιολογικές δυνάμεις με τη νέα «αναγκαστική» εγκύκλιο επιβεβαιώνουν τη μεγάλη πολιτική ήττα που υπέστησαν στον μέχρι τώρα πόλεμο που έχουν ανοίξει εναντίον των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Η επιχείρηση να εμπεδωθεί με όρους συναίνεσης και συνεργασίας, «κουλτούρα αξιολόγησης» στις σχολικές μονάδες, που αποτελούσε και το βασικό στόχο της πολιτικής του υπουργείου μέχρι σήμερα, απέτυχε παταγωδώς.

Με τη νέα εγκύκλιο το υπουργείο παραδέχεται ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την αυτοαξιολόγηση μέσα από τις διαδικασίες των συλλόγων και επιχειρεί να τις παρακάμψει, παραβιάζοντας ακόμα και τo δικό του νόμο που ορίζει σαφώς ότι την απόφαση για τη συγκρότηση ομάδων τη λαμβάνει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Ταυτόχρονα πάει περίπατο ο ψευδοεπιστημονικός χαρακτήρας της αυτοξιολόγησης που θα στηριζόταν δήθεν στην εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καταδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση του υπουργείου. Continue reading

Δήλωση Παρεμβάσεων για την απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ (21.3.2014) – Τι πρότειναν οι Παρεμβάσεις

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ (21-3-2014)

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, που συνεδρίασε την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, μια μέρα πριν από την πραγματοποίηση των πρώτων απολύσεων στο Δημόσιο, εδώ και 100 χρόνια, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας μαζί με την ΓΣΕΕ στις 9 Απρίλη. Την ώρα που, στις 22 Μαρτίου 2014 ξεκίνησαν οι απολύσεις των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες, καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία), η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να απαντήσει με μια 24ωρη απεργία 20 μέρες μετά!

Έναν αιώνα μετά την κατάκτηση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, αυτή καταργήθηκε μέσα σε μια νύχτα. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα προστεθούν στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Θα είναι η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου για να φτάσει ο αριθμός των απολύσεων στο σύνολο των 14.000 για το 2014. Οι ήδη αποσαρθρωμένες δομές του Δημοσίου θα δοθούν βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα με κόστος πολλαπλάσιο για τους φορολογούμενους, με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Continue reading

Παρεμβάσεις ΔΕ: Οι απολύσεις δε θα περάσουν, ο αγώνας συνεχίζεται!

100_5751Συναδέλφισσες/φοι,

Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και του υπουργείου Παιδείας που προχώρησε στις απολύσεις εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, μαζί με άλλους συναδέλφους σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες. Αφού προηγήθηκε ένας πολύμηνος εμπαιγμός από τον υπουργό Παιδείας σε βάρος των συναδέλφων, φτάσαμε στις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά το 1911, με μαύρη εξαίρεση τις περιόδους του εμφυλίου πολέμου και των δικτατοριών Μεταξά-Παπαδόπουλου.

Αυτή είναι η πολιτική που απολύει τους εργαζόμενους, κλείνει χρήσιμες δημόσιες υπηρεσίες με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως οι τομείς της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης και φύλαξης σχολείων, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση κλπ.

Για κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ είναι οι πρώτες από τις 15.000 που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων. Είναι ολοφάνερο ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή μιας επέλασης απολύσεων που θα πλήξει το δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην κοινωνία ρίχνοντας το κόστος στο λαό, οξύνοντας το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας οδηγώντας σε αδιέξοδα χιλιάδες οικογένειες.

Εδώ και δεκαετίες η απαίτηση για απολύσεις στο δημόσιο ήταν επιδίωξη κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και όλων των προπαγανδιστών της, με πραγματικό στόχο το τέλος της μόνιμης και σταθερής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την αναίρεση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κερδήθηκαν μετά τη χούντα και όλων των προνομίων που έχασε η εργοδοσία και το κεφάλαιο στη Μεταπολίτευση.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο λόγος πρέπει να περάσει στους εργαζόμενους. Είναι ώρα για μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις. Για να ορίσουμε το πλαίσιο, τις διεκδικήσεις, το πρόγραμμα και τις μορφές πάλης του επόμενου διαστήματος. Continue reading

ΟΛΜΕ: Καταγγελία – Όχι στις απολύσεις

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας αταλάντευτα τις καταστροφικές πολιτικές ΕΕ και ΔΝΤ, προχωρά σήμερα, με τη συμπλήρωση της οκτάμηνης διαθεσιμότητας, στην ολοκλήρωση ενός εγκλήματος ενάντια στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Προχωρά στις πρώτες, μετά από 100 χρόνια, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων στη χώρα μας.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι για την Κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η εκπλήρωση των στόχων των βάρβαρων μνημονίων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα. Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών είναι κομμάτι του παζλ των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση για το 2013-2014. Ο κύριος Μητσοτάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε νέα προκήρυξη θέσεων, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, έτσι ώστε να μην απολυθεί κανείς. Continue reading

Κάλεσμα αγώνα από ΕΛΜΕ-Θεσ/νίκης, Συντονιστικό καθηγητών σε διαθεσιμότητα, σχολ. φύλακες, Επ. Αγώνα ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ

Όλοι στην Απεργία 19-20-21 Μαρτίου  

και στις κινητοποιήσεις

Καμιά απόλυση στις 22 Μάρτη – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Κανείς δεν περισσεύει και δε θα απολυθεί!

Η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με μια επιτάχυνση της επίθεσης  κεφαλαίου, κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ. Με εργαλεία το χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, επιχειρούν να φορτώσουν το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων. Εργασία, ασφάλιση, δημοκρατικές ελευθερίες, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία και υγεία μπαίνουν στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη. Ξεθεμελιώνουν εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά, ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο

 των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα χάσουν τη δουλειά τους σχεδόν 25.000 εργαζόμενοι το 2014: Καταρχήν 11.000 από αυτούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 και ειδικά αυτοί που το Μάρτιο–Απρίλιο 2014 συμπληρώνουν το 8μηνό της. Είναι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης, 1.800 σχολικοί φύλακες, 500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 650 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων και 1.300 υπάλληλους από τα υπόλοιπα υπουργεία. Ακολουθούν άλλοι 4.000 για να συμπληρωθούν οι «μαύρες λίστες» των μνημονιακών υποχρεώσεων για το 2013. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 12.500 επιπλέον διαθεσιμότητες μέσα στο 2014: υπάλληλοι ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων, ήδη 3.300 γιατροί του ΕΟΠΥΥ τέθηκαν εκτός εργασίας και οι θέσεις 2.500 διαθέσιμων υγειονομικών θα κριθούν τον Οκτώβρη, καθηγητές, υπαλλήλοι σε Δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Τη «δεξαμενή των απολύσεων» γεμίζουν οι συγχωνεύσεις-κλεισίματα-ιδιωτικοποιήσεις, οι διωκόμενοι πειθαρχικά, η «αξιολόγησή» τους. Continue reading

ΕΛΜΕ Ηρακλείου: Αποφάσεις ΓΣ και πρόγραμμα δράσης

Θέμα:   Αποφάσεις Γ. Σ. ΕΛΜΕ Ηρακλείου, 14 / 3 & Γ. Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ, 15/3

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ

Την Παρασκευή 14/3/2014 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Η μικρή συμμετοχή υποχρεώνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ να απολογηθεί για την έλλειψη μιας πρόσωπο με πρόσωπο επαφής και ενημέρωσης στους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων της περιοχής μας, το προηγούμενο διάστημα.

Τα γεγονότα όμως και οι εξελίξεις που διαδραματίζονται μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο από τη μία –  και η μη χορήγηση, από την πλευρά της διοίκησης, άδειας στα μέλη του Δ. Σ. να λείψουν από το ωρολόγιο πρόγραμμά τους,  δεν άφησε περιθώρια για τέτοιες πρωτοβουλίες. Η σχέση ωστόσο σωματείου – συναδέλφων πρέπει να είναι αμφίδρομη για να είναι αποτελεσματική. Continue reading

Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Ανακοίνωση για τις καταλήψεις στην Κάλυμνο

Τις μέρες αυτές η μαθητική κοινότητα στο νησί μας βρίσκεται επί ποδός. Οι μαθητές μας διαισθανόμενοι την πίεση και το αδιέξοδο, την παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας που τους προσφέρεται, καθώς και την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους που θα προκαλέσει ο νομός για το Νέο Λύκειο, κινητοποιήθηκαν αποφασίζοντας κατόπιν γενικών συνελεύσεων, καταλήψεις των σχολείων τους.

Η Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου συμμεριζόμενη την αγωνιά των μαθητών μας αλλά και των γονέων και κηδεμόνων, όπως εκφράστηκε δια μέσω των αντιπρόσωπων τους στην Ένωση Γονέων, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα που δίνει η νεολαία μας. Στεκόμαστε δίπλα τους, δίπλα στους γονείς, ενισχύουμε με τη στάση μας αυτόν τον αγώνα. Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη, οργανώνουμε και καλούμε όλη τη σχολική κοινότητα του νησιού μας να στρατευτεί εναντία στο νόμο για το Νέο Λύκειο αλλά και σε όλα αυτά που μας στερούν τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας. Continue reading

ΕΛΜΕ-Θεσ/νίκης – Συντονιστικό Καθηγητών σε διαθεσιμότητα: Όλοι στην απεργία 19-20-21/3 και στις κινητοποιήσεις

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20-21/3  ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Καμιά απόλυση στις 22 Μάρτη – Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Θεσσαλονίκη:  

  • Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18/3, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα σχολεία, των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ μαζί με τις επιτροπές αγώνα και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, για την ενημέρωση των συναδέλφων για την απεργία και την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής τους. 
  • Τετάρτη 19/3, στις 7.30 π.μ. αποκλείουμε ΕΠΑΛ και άλλα σχολεία, οργανώνουμε πορείες με τους μαθητές στους δήμους  και καταλήγουμε στη συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Τετάρτη 19/3, στις 11 π.μ. –  συγκέντρωση και πορεία – Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Πέμπτη 20/3 και Παρασκευή 21/3 συγκεντρώσεις-πορείες στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 Μέσα στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι από Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, ξεχωριστή σημασία αποχτά η 22 Μαρτίου, μέρα που ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με χιλιάδες άλλους υπάλληλους, θα ανοίξουν το χορό των απολύσεων και στο Δημόσιο. Δεν αποδεχόμαστε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν. Όπως όλο το διάστημα του οχταμήνου, έτσι και τώρα , με το συλλογικό μας αγώνα, με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας, με την απεργία, με τη διεύρυνση των συμμαχιών με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων – ανέργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις, να επιβάλουμε λύσεις.

Απαιτούμε να προκηρυχθούν τώρα τόσες θέσεις όσοι και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στη Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Κανένας μαθητής – κανείς καθηγητής έξω απ’ τα σχολεία , κανένας εργαζόμενος στην ανεργία.. Κανείς δεν περισσεύει. Continue reading

ΟΛΜΕ: «Ο αγώνας μας συνεχίζεται». Απόφαση ΓΣ των προέδρων ΕΛΜΕ (15.3.2014)

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε τα παρακάτω σχετικά με το πρόγραμμα δράσης της ομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα, με κύρια αιχμή την αποτροπή των απολύσεων:

  1. Συμμετέχουμε στην 48ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ 19 (Τετάρτη) και 20 (Πέμπτη) Μαρτίου.
  2. Κηρύσσουμε 24ωρη Απεργία για τις 21 Μαρτίου (Παρασκευή). Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από το 74,3% των ΕΛΜΕ που εκπροσωπούν το  76,4% των ψήφων.
  3. Αποφασίστηκε ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την επόμενη εβδομάδα που περιλαμβάνει τοπικές και κεντρικές δράσεις:

Α. Τη Δευτέρα 17/3 στις 2 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί από άλλες περιοχές της χώρας με αποφάσεις των ΕΛΜΕ. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής εκπαιδευτικών από την περιφέρεια που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο , κηρύσσουμε στάσεις εργασίας 11 π.μ. -2 μ.μ. και 2 μ.μ. -5 μ.μ. και καλούμε τις ΕΛΜΕ που θα οργανώσουν την κάθοδο εκπαιδευτικών στην Αθήνα να προκηρύξουν συμπληρωματικές στάσεις. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την ώρα συνάντησης με τον Υπουργό.

Β. Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18/3, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα σχολεία, των ΔΣ των ΕΛΜΕ μαζί με τις επιτροπές αγώνα και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, για την ενημέρωση των συναδέλφων για την απεργία και την αναγκαιότητα της μαζικής συμμετοχής τους.  Παράλληλα καλούνται οι ΕΛΜΕ με δικές τους αποφάσεις να οργανώσουν αποκλεισμούς σχολείων και Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γ. Την Τετάρτη 19/3, πρώτη ημέρα της πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας, συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ σε όλες τις πόλεις.

Στην Αθήνα 11 π.μ. στην Πλ. Κλαυθμώνος. Continue reading

Παρεμβάσεις ΔΕ: Οι αγώνες των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα δείχνουν το δρόμο της ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

 Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.

Όλοι σήμερα, Παρασκευή στη συγκέντρωση 11.30 πμ,  στο υπουργείο παιδείας, στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ 11.00 – 2.00.

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΗ
  • ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ

Χθες, νωρίς το μεσημέρι καθηγητές σε διαθεσιμότητα έκαναν κατάληψη του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Παιδείας, στον Πειραιά διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις απολύσεις και απαιτώντας δέσμευσή του, ότι δε θα προχωρήσει σε αυτές. Μετά από την κινητοποίηση αυτή, ο υπουργός παιδείας δέχτηκε να συναντηθεί μαζί τους  στις 4.00 το απόγευμα, στο υπουργείο παιδείας. Στη συνάντηση αρνήθηκε να δεσμευτεί, οπότε οι καθηγητές αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο απαιτώντας την προκήρυξη των 200 οργανικών θέσεων, που είχε υποσχεθεί και το σταμάτημα των απολύσεων για όλους τους υπό διαθεσιμότητα. Έξω από το υπουργείο άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συμπαράσταση. ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο και στις 1.15 τα ξημερώματα, κύκλωσαν τους καθηγητές μέσα στο αμφιθέατρο του υπουργείου και έστειλαν τελεσίγραφο: «ή αποχωρείτε ή σας συλλαμβάνουμε». 1.50 πμ οι καθηγητές αποχώρησαν από το υπουργείο, φωνάζοντας συνθήματα, με ψηλά το κεφάλι, αφού εξασφάλισαν νέα συνάντηση με τον υπουργό παιδείας στις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Continue reading

Σύλλογοι Πρωτ. Εκπ/σης και ΕΛΜΕ Αττικής: Ακυρώνουμε το σεμινάριο προώθησης της αξιολόγησης, Σαβ. 15/3, 14.00 (βίντεο)

Όλοι στην απεργία, Τετάρτη 12/3: αφίσα ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης-Συντονιστικό εκπ/κών σε διαθεσιμότητα

ΑΠΕΡΓΙΑ 12 3 2014

Παρεμβάσεις ΔΕ: Κάλεσμα για την απεργία της Τετάρτης 12 Μάρτη

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Συναδέλφισσες/φοι,

η 23η Μάρτη θα είναι μια ημερομηνία με αρνητικό ορόσημο όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά και για ολόκληρο το δημόσιο τομέα, αν τα πράγματα μείνουν όπως είναι σήμερα. 400 από τους συναδέλφους μας που βγήκαν σε διαθεσιμότητα το καλοκαίρι θα απολυθούν. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να απαντηθεί μόνο με δικούς μας συλλογικούς, αποφασιστικούς αγώνες.

Ο αγώνας για να αποτραπούν οι απολύσεις είναι ζήτημα ηθικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό.

Ηθικό, γιατί στην περίοδο που ζούμε η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα, είναι όρος για να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια το συνάδελφο, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Ας σκεφτεί ο καθένας μας πώς θα ήθελε να αντιδράσουν οι συνάδελφοί του, αν βρεθεί ο ίδιος στη θέση των απολυμένων. Και ας σκεφτεί ο καθένας πώς θα μπορέσει την επόμενη μέρα να μιλήσει στο μάθημα για τους αγώνες των λαών, την αλληλεγγύη, τις επαναστάσεις και τις εξεγέρσεις που μας χάρισαν την όποια ελευθερία γευτήκαμε, αν σήμερα διστάσει να στερηθεί κάποια μεροκάματα ενώ βλέπει τις ζωές των συναδέλφων του να καταστρέφονται. Continue reading