Παρεμβάσεις ΔΕ: Να σταματήσει άμεσα η δίωξη κατά του αγωνιστή εκπαιδευτικού Κ. Τουλγαρίδη

Με τη δίωξη του συναδέλφου Κώστα Τουλγαρίδη μέλους του ΔΣ του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου», πρώην μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ και αναπληρωματικού αιρετού στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής συνεχίζεται το κομπολόι διώξεων συνδικαλιστών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι σαφές ότι η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων έχει μπει στο στόχαστρο.

Η κυβέρνηση αντιδρά με διώξεις μπροστά στην όλο και πιο μαζική αντίδραση των εργαζομένων στη βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, στην καθολική απονομιμοποίηση της πολιτικής της. Μια απονομιμοποίηση που εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο στη μετατροπή από χιλιάδες λαού των παρελάσεων για το ΟΧΙ σε όλη τη χώρα σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και της υποτέλειας της στην ΕΕ, στους τραπεζίτες και το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Για αυτό απαντά με το μόνο όπλο που της έχει απομείνει: τον αυταρχισμό και την καταστολή. Continue reading

Αγων. Παρέμβαση Περιστερίου: Με αφορμή τη μετατροπή των παρελάσεων σε λαϊκές εκδηλώσεις οργής και αντίστασης

Με ένα περήφανο και ηχηρό ΟΧΙ” ενάντια στους νέους κατακτητές (ΕΕ και ΔΝΤ) και στη νεοκατοχική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο λαός και η νεολαία σε ολόκληρη τη χώρα τιμώντας την 28η Οκτωβρίου. Ο λαός ξεσηκώθηκε μετατρέποντας τις παρελάσεις σε ολόκληρη της χώρα σε δυναμικές λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στους”επίσημους” πολιτικούς της τρόικας και των τραπεζών. Χαμογέλασε, διαμαρτυρήθηκε, φώναξε συνθήματα, δεν άφησε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να καπηλευτούν με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο το νόημα του αντιφασιστικού αγώνα, δεν άφησε τον πρωθυπουργό της τρόικας και τα ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας την εθνική ταπείνωση, που ο ίδιος υπέγραψε, ως εθνική επιτυχία. Ο λαός την 28η Οκτωβρίου του 2011 αρνήθηκε να συμβιβαστεί και να υποταχθεί, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο αντίστασης. Continue reading

“Κουρέματα”, “ξυρίσματα”… Μήπως θα χαθούν και τα λεφτά των βαθμολογήσεων;

Μέσα στη γενική χλαπαταγή, τα «κουρέματα» και τα «ξυρίσματα» μήπως

ΘΑ  ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΩΝ

Του Νίκου Μπέκη

Κλείνουν κοντά τέσσερις μήνες από τότε που βαθμολογήθηκαν τα τελευταία γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων και οι βαθμολογητές δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τα δεδουλευμένα. Παρόλο που το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Οικονομικών, είχε υποσχεθεί απ’ το Μάιο, πριν αρχίσουν οι βαθμολογήσεις, για άμεση πληρωμή μέσω ενταλμάτων, κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραγραφούν τα οφειλόμενα, κάτι που συνέβη πέρσι με την αποζημίωση των υπευθύνων της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Φαίνεται πως το φαινόμενο της οφειλής του Υπουργείου στους εκπαιδευτικούς τείνει να γίνει θεσμός, αφού δεν έχουν πληρωθεί επίσης και οι επιτηρητές (άραγε μόνον αυτοί;) των εξετάσεων του κρατικού πτυχίου γλωσσομάθειας. Continue reading

Είναι κάτι στιγμές…

Του Γιάννη Λαθήρα

Είναι κάτι στιγμές… που σε κάνουνε να νοιώθεις άνθρωπος, δημιουργός των γεγονότων, Να γράφεις τα στιγμιότυπα των μεγάλων αφηγήσεων. Να λες πως δεν ξόδεψες έτσι στα χαμένα τη ζωή σου. Να λοιδορείς το φόβο. Να μετριέσαι με όλους αυτούς που θαύμασες, που τους έκανες πρότυπα στη ζωή σου. Να ζεις στις σκηνές από τα ντοκιμαντέρ του μέλλοντος… Να γίνεσαι για μια μόνο φορά στη ζωή σου, εσύ ο βαμμένος Παοκτσής, ναι να γίνεσαι Ηρακλής!

“τη ζωή μας κάνατε σαν τον Ηρακλή

 θα μας στείλουν όλους στη Δ΄εθνική”

Τέτοιες ήταν οι σημερινές απίστευτες στιγμές! Η Θεσσαλονίκη στα καλά της, ένας λαμπερός ήλιος, η ομορφιά στους δρόμους και το πλήθος να τραγουδά το:

“πότε θα κάνει ξαστεριά” …σχεδόν είχε γίνει.!
“όχι στη νέα κατοχή όλοι στους δρόμος για την ανατροπή” Continue reading

28η Οκτωβρίου 2011: Οργή και μούτζα που σας έλαχε !

Του Γιώργου Μάλφα, θεολόγου καθηγητή
(malfasg@gmail.com)

Ολοφύρεται και αλυχτά ο δωσιλογικός εσμός του Μνημονίου για το φετινό “βέβηλο” εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου! Για την “προσβολή” του Προέδρου της Δημοκρατίας, των συμβόλων του έθνους, της μνήμης των αγωνιστών, της εθνικής ομοψυχίας. Για τις παρελάσεις που “ματαιώθηκαν”, για τους “επισήμους” που εκδιώχθηκαν, για τους κυρίους ανδρείκελα και τις
ερίτιμες κυρίες  που τους διαλύσαμε τη φιέστα, μέρα τέτοια, ιερή και ηλιόλουστη! Ανέμεναν αντιδράσεις, αλλά όχι τέτοιας πρωτόγνωρης έκτασης και έντασης. Κατανοητή η έκπληξή τους, αλλιώς μας είχαν μάθει… Η κρίση “θα μας αλλάξει” μας έλεγαν καιρό τώρα, υπαινικτικά, σχεδόν απειλητικά. Όντως, ξεχάστε ό,τι ξέρατε! Continue reading

Παρεμβάσεις ΔΕ: Ξεχωριστή στιγμή αγώνα η μαζική κινητοποίηση στην επέτειο του ΟΧΙ

Το νέο περήφανο ΟΧΙ στην εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και της χώρας από την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ είναι μήνυμα αισιοδοξίας για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται.

Η μαζική λαϊκή κινητοποίηση που έδωσε στην επέτειο του ΟΧΙ πραγματικό περιεχόμενο θα μείνει στην ιστορία σαν μια ξεχωριστή στιγμή αγώνα. Το νέο περήφανο ΟΧΙ στην εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και της χώρας από την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ είναι μήνυμα αισιοδοξίας για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται. Είναι κάλεσμα αγώνα σε αντίσταση για την ανατροπή.

Η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της, μαζί με τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και την οικογένεια Μητσοτάκη, όλο δηλαδή το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό των κομμάτων του Μνημονίου δεν κρύβουν το μίσος τους για τους αγώνες ενός λαού που δεν προσκυνά και δεν υποτάσσεται, όπως πολύ καθαρά έδειξε η μαζική και πετυχημένη 48ωρη απεργία στις 19-20/10.

Είναι υποκρισία να ζητούν κοινό εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου αυτοί που λένε ΝΑΙ σε κάθε απαίτηση του κεφαλαίου, των τραπεζών, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Είναι απαράδεκτο να ζητούν κάποιοι σεβασμό σε θεσμούς και πρόσωπα που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα του λαού. Είναι συκοφαντικό να κατηγορούν για αντιδημοκρατικές και βίαιες πρακτικές τους εργαζόμενους και τη νεολαία αυτοί που βουλιάζουν την κοινωνία στη βία της φτώχειας, της ανεργίας και της ανασφάλειας, αυτοί που χτυπάνε τις κινητοποιήσεις του λαού με τη βαρβαρότητα της αστυνομικής βίας.

Η τρομοκρατία και συκοφαντία δε θα περάσουν. Ο αγώνας συνεχίζεται. Λέμε ΟΧΙ στην πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ. Με τους δημοκρατικούς, μαζικούς και μαχητικούς αγώνες θα ανατραπεί η κυβέρνηση και θα μπει φραγμός σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της. Θα ανοίξει ο δρόμος για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΟΛΜΕ: διακήρυξη για την 28η Οκτωβρίου 1940

Μαθητές και μαθήτριες,

Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί,

Αγαπητοί γονείς,

 Στις 28 του Οκτώβρη ο λαός μας γιορτάζει. Πριν από 71 χρόνια, μια μέρα σαν κι αυτή, οι εργάτες άφησαν τις δουλειές τους, οι έμποροι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και οι αγρότες άφησαν τα χωράφια τους. Απειλούνταν η κυριαρχία μας, η ανεξαρτησία μας, η αξιοπρέπεια του λαού μας. Ο ιταλο-γερμανικός ιμπεριαλισμός, το μαύρο μπλοκ του φασισμού, επιτέθηκαν στη χώρα μας. Χωρίς κανέναν δισταγμό, όλος ο λαός μας είπε το «ΟΧΙ». Δεν θα περάσουν!  Και τα νιάτα της πατρίδας μας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Οι γυναίκες στις πόλεις και πρώτα απ’ όλα στα χωριά ανέλαβαν την τροφοδοσία. Όλος ο λαός σήκωσε το μπόι του. Κι όταν ο λαός μας ορθώνεται, λυγίζουν τα σίδερα. Continue reading

Αγων. Παρέμβαση Ηρακλείου: Το ιστορικό ΟΧΙ του ’40 να γίνει οδηγός αντίστασης

  • ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΄40 ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΙΑΙΟ-ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Ε-Δ.Ν.Τ-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ. 
  • ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ
  • ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΄40 ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ-ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ
  • ΣΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ -ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ-ΠΕΙΝΑ-
  • ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ Continue reading

ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων: Απειλούμενες πειθαρχικές διώξεις σε όσους διαμαρτύρονται

Ανήκουστο! Καινοφανές! Μία μόλις ημέρα πριν τον εθνικό εορτασμό της επετείου του ιστορικού «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο φασισμό και την καταπίεση, και την ίδια ώρα που στις σχολικές γιορτές προτρέπαμε τα παιδιά μας να πράξουν το ίδιο όποτε παραστεί ανάγκη χωρίς να υπολογίσουν κόστος, η Υπουργός μας ξαναχτύπησε!

Με προφορική εντολή που προώθησε στα σχολεία μέσω Περιφερειαρχών και Προϊσταμένων ΔΙΔΕ απειλεί με πειθαρχικές διώξεις όσους συναδέλφους – συνοδούς στις παρελάσεις φορέσουν μαύρο περιβραχιόνιο (σύμφωνα με την πρόταση της Ο.Λ.Μ.Ε.) κατά τη διάρκεια της παρέλασης! Για να εξασφαλίσει μάλιστα την επιβολή της εντολής καθιστά τους διευθυντές συνυπεύθυνους!

ΕΛΜΕ, Σύλλογος ΠΕ, Επιτροπή Αγώνα Φυλής: Το νέο ΟΧΙ του 2011

Στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας, η ΓΣ της ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπ/κων Π.Ε. της περιοχής και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΥΛΗΣ για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής συνεργαζόμαστε και πάλι.
Καλούμε τους συναδέλφους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους άλλους πολίτες της περιοχής την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011, στις 10.30 στην πλατεία Δημαρχείου, στα Ανω Λιόσια, προκειμένου να παρέμβουμε στην παρέλαση. Να διαμαρτυρηθούμε για το νέο ζυγό του Κουρέματος από την κυβέρνηση -ΕΕ -ΔΝΤ που συνθλίβει τις ζωές μας.

  • ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ.
  • ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ.
  • ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
  • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Αποφάσεις ΔΣ ΕΛΜΕ Λασιθίου για κινηματικές δράσεις ανήμερα της 28ης Οκτώβριου

1.  ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ “ΥΠΟΔΟΧΗΣ” ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Με την επέτειο του Όχι, -όπως καθιερώθηκε να λέγεται-  ο λαός μας φέτος έχει τη δυνατότητα να πει ξανά ΟΧΙ αλλά και ΝΑΙ.

ΟΧΙ στα χρέη που έχει πληρώσει με τον ιδρώτα του και το αίμα του κάμποσες φορές.

ΟΧΙ στα δάνεια που πηγαίνουν πάντα στις ίδιες τσέπες αντί για τη ανάπτυξη του τόπου και την προκοπή του λαού, αντί για Σχολεία, Νοσοκομεία και Υποδομές. Continue reading

ΟΛΜΕ: για την εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας για την αναπλήρωση διδακτικών ωρών

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιό του, 112162/Γ2/29/09/2011, επιμένει να αντιμετωπίζει λογιστικά την αναπλήρωση διδακτικών ωρών, προσθέτοντας δηλαδή, απλώς, ώρες και ημέρες στο σχολικό πρόγραμμα.

 Δεν λαμβάνει υπόψη την παιδαγωγική και εκπαιδευτική διάσταση του θέματος, ούτε φυσικά κάνει την αυτοκριτική του για τις δικές του ευθύνες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες  διδακτικών ωρών χάνονται, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς, λόγω σοβαρών ελλείψεων εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες και του απαράδεκτου γεγονότος της έλλειψης διδακτικών βιβλίων για τους μαθητές και τις μαθήτριες τη φετινή χρονιά! Continue reading

Ψήφισμα της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ για το θάνατο διαδηλωτή συνδικαλιστή στις 20.10.2011

Ψήφισμα της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας (22/10/2011)

Η Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ εκφράζει τη θλίψη  και την οργή των εκπαιδευτικών β/θμιας εκπαίδευσης  για τον θάνατο του 53χρονου συναδέλφου μας διαδηλωτή  οικοδόμου μέλους του ΠΑΜΕ και εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια , τους φίλους και τους συναγωνιστές του. Continue reading

Η απόφαση της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ (22.10.2011)

Ενημερωτικό σημείωμα της ΟΛΜΕ    

Α. Πολιτικοσυνδικαλιστικό πλαίσιο

Παραμένει το πλαίσιο που ψηφίστηκε στην προηγούμενη ΓΣ (http://olme-attik.att.sch.gr/files/annprelme/apofasigs24092011.pdf) με την προσθήκη της εκτίμησης για το πολυνομοσχέδιο που υπάρχει στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ στις 14/10/11 με τίτλο «Όχι στο πολυνομοσχέδιο – φονιά» (http://olme-attik.att.sch.gr/files/annolme/polynomosx14-10.pdf).

Β. Πρόγραμμα Δράσης

Continue reading

EΛΜΕ Α’ Κυκλάδων: Είναι η δική μας ώρα! Τώρα να τους ανατρέψουμε

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης της Σύρου (‘Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων):

Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία,  το προαναγγελθέν φορολογικό νομοσχέδιο, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ   οδηγούν σε βαθιά και μόνιμη πτώχευση τον κόσμο της εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου.  Η πρωτοφανής επιθετικότητα της ελληνικής και της διεθνούς αστικής τάξης όπως εκφράζεται από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης –Ε.Ε και Δ.Ν.Τ και των λοιπών πρόθυμων συμμάχων τους (Ν.Δ -ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη-ΔΗΜΑΡ) δεν επιδιώκει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, αλλά να εξασφαλίσει την απαξίωση της εργασίας, προκειμένου να εκκινήσει ένας νέος γύρος ταξικής εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών (υγεία-παιδεία). Στο ψευτοδίλημμα που βάζουν μπροστά μας θυσίες ή χρεοκοπία, οι ίδιοι – η ελληνική άρχουσα τάξη και τα διεθνή καπιταλιστικά κέντρα- έχουν ήδη απαντήσει: Και θυσίες και πτώχευση της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που θυσιάζονται οι εργαζόμενοι στο βωμό του κέρδους, χαρίζονται 863εκ. € στην Proton Bank. Οι δύο όψεις της ίδιας πραγματικότητας που συνθέτουν το ταξικό περιεχόμενο της «εθνικής προσπάθειας» της κυβέρνησης για «διάσωση» της «χώρας». Continue reading