Με αφορμή τη συζήτηση για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Της Γιώτας Ιωαννίδου*

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της δυνατότητας απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο.

Πολλοί γονείς που τα παιδιά τους έπαιρναν απαλλαγή όλα τα προηγούμενα μαθητικά τους χρόνια, μέσω υπεύθυνης δήλωσης, όπου επικαλούνταν λόγους πεποίθησης ή συνείδησης, βρέθηκαν μπροστά σε ένα «αυστηροποιημένο» καθεστώς, αφαίρεσης ουσιαστικά και τυπικά αυτού του δικαιώματος, καθώς οφείλουν να υπογράψουν δήλωση με ρητή αναφορά ότι το παιδί τους δεν είναι «χριστιανή / ος ορθόδοξη / ος». Τους επισημαίνεται δε ότι πιθανή ψευδής δήλωση θα επιφέρει νομικές συνέπειες (αν π.χ. το παιδί τους είναι βαφτισμένο). Με βάση την εγκύκλιο Λοβέρδου (23/01/2015) εφιστάται η προσοχή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων. Οι σύλλογοι διδασκόντων δε, σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν να απορρίψουν αιτήσεις γονέων που ανέφεραν μόνο λόγους συνείδησης, ως παράνομες. Καταγγελίες γονέων δημοσιεύτηκαν στον τύπο και απασχόλησαν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προσχηματική δικαιολογία για όλα αυτά ήταν η συμμόρφωση του κράτους προς την απόφαση του Διοικητικού εφετείου Χανίων, περί υποχρεωτικότητας του μαθήματος των θρησκευτικών. Ήταν πολιτική επιλογή της «πρώτης φορά κυβέρνησης αριστεράς» να μην αγγίξει αυτή την απόφαση, γνωστή από τον Ιανουάριο του 2015, αποδεχόμενη ουσιαστικά τον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προχώρησε – καθυστερημένα είναι αλήθεια- σε απόφαση, όπου ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να επαρκεί ως αιτιολογία αίτησης απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, η επίκληση λόγων πεποίθησης ή θρησκευτικής συνείδησης και να δοθεί χρονική παράταση προς υποβολή εκ νέου αιτήσεων των γονέων ή μαθητών που επιθυμούν. Continue reading

ΕΛΜΕ Ηρακλείου: Να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι συνάδελφοι αγωνιστές συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Σάμου

ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην ποινική δίωξη των συνδικαλιστών, αγωνιστών συναδέλφων της ΕΛΜΕ Σάμου που δικάζονται την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2015, στο Πρωτοδικείο Σάμου ως «πρωταίτιοι» της κινητοποίησης του Σεπτέμβρη του 2013.
Οι τρείς από τους τέσσερις διωκόμενους αγωνιστές ήσαν μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σάμου (Τάκης Διαμαντίδης πρόεδρος, Νίκος Παπαβασιλείου γραμματέας, Μαρία Ξύδη μέλος) ,ενώ ο τέταρτος (Γιάννης Τζημπούκας ,αιρετός του ΠΥΣΔΕ) συμπλήρωνε το πάνελ της συνέντευξης τύπου που είχε δοθεί ,στα πλαίσια της διήμερης κατάληψης που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Διοίκησης της Β/θμιας Εκπαίδευσης της Σάμου.
Η κατάληψη είχε γίνει στα πλαίσια των μαζικών 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών του κλάδου ενάντια στις απολύσεις των εκπαιδευτικών, τους νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και το κλείσιμο των σχολείων.
Ειδικότερη, η κατάληψη ως μέσο πάλης αποφασίστηκε από τα συλλογικά όργανα απόφασης του σωματείου, για να αποτρέψει την απόλυση των «68 ολικά πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών των οποίων τα ονόματα είχαν αναγραφεί σε μια λίστα από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Σάμου , με σκοπό τη προώθησή τους στην Περιφέρεια για τα περαιτέρω…. Continue reading

ΕΛΜΕ Ηρακλείου: Καταγγελία φαινομένων ρατσιστικής συμπεριφοράς

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταγγέλλει τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στα ναζιστικά σύμβολα και τα αναγραφόμενα συνθήματα σε αύλειους χώρους των σχολείων του νομού μας.
Τονίζει ότι οι υμνητές της ναζιστικής θηριωδίας, οι φορείς του ρατσιστικού μίσους δεν έχουν κανένα δικαίωμα να σπιλώνουν τους χώρους της παιδείας και του πολιτισμού, με συνθήματα και σύμβολα ρατσιστικού, εθνικιστικού, φασιστικού περιεχομένου που προσβάλλουν τα δημοκρατικά αισθήματα και τις συλλογικές κατακτήσεις της πολιτισμένης ανθρωπότητας.
Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στις εκδηλώσεις φασιστικής και ρατσιστικής βίας και τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης, τις μαθητικές κοινότητες, τους συλλόγους των γονέων, θα περιφρουρήσουν – με τους συλλογικούς τους αγώνες-τις δημοκρατικές κατακτήσεις στο χώρο του σχολείου, αλλά και συνολικότερα την κοινωνία

ΠΕΑΕ: έργα και ημέρες της νέας ηγεσίας του υπ. Παιδείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΕΑΕ)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ!

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ…

«Πρώτο μέλημά μας είναι η άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει σύντομα, τις επόμενες μέρες, σε πλήρη ανάπτυξη χωρίς τα προβλήματα που κατά παράδοση τα τελευταία χρόνια συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής περιόδου…»: αυτή ήταν η περισπούδαστη δήλωση του νέου Υπουργού Παιδείας κ.Φίλη στις 23/9/2015, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μερικές μέρες αργότερα χιλιάδες αναπληρωτές απειλούμαστε με άρνηση πρόσληψης από μια σειρά Διευθύνσεων λόγω μη προσκόμισης πρόσφατων – μετά 1/1/2015 – ιατρικών γνωματεύσεων από ψυχίατρο και παθολόγο, ενώ δεν γίνονται δεκτά τα Πιστοποιητικά Υγείας διετούς/τριετούς ισχύος. Η μνημονιακή αναλγησία και κοροϊδία διαρκείας, η σπουδή στη δρομολόγηση των αντιλαϊκών πολιτικών και η πλήρης διαχειριστική και πολιτική αλητεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, σε σχέση ακόμη και με υπηρεσιακής φύσεως ζητήματα που επιτρέπουν ή ανατρέπουν τη στοιχειώδη λειτουργία του δημόσιου σχολείου – οπως οι αποσπάσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών -, οπως άλλωστε εγκαινιάστηκαν από το δίδυμο «κ.» Μπαλτά-Κουράκη, πλέον απογειώνονται. Κατά τα άλλα «μόνο μπροστά», «κερδίζουμε το αύριο» και λοιπά καθρεφτάκια για ιθαγενείς…

Απαιτούμε: Continue reading

ΕΛΜΕ Ηρακλείου: Για το θέμα της απαλλαγής στο μάθημα των Θρησκευτικών

Στο θέμα που προέκυψε με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα γίνει, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου:
1. Συντάσσεται με την πρόταση των Εκπαιδευτικών της Συνεδρίων στα οποία προτάθηκε για το μάθημα των θρησκευτικών να έχει τη μορφή θρησκειολογίας και όχι διδασκαλίας συγκεκριμένου δόγματος, κάτι που δεν θα προσβάλει καμία θρησκευτική πεποίθηση και άρα δεν θα δημιουργεί κανένα λόγο απαλλαγής κάποιου μαθητή από το μάθημα.
2. Ζητάμε στην παρούσα φάση και μέχρι την αλλαγή της μορφής του μαθήματος, οι μαθητές που απαλλάσσονται αφενός να μην υποχρεώνονται σε δήλωση “θρησκευτικών φρονημάτων” αφετέρου να απασχολούνται από τους συναδέλφους θεολόγους σε παρεμφερές αντικείμενο του μαθήματος.
3. Το συγκεκριμένο ζήτημα “ανοίγει” σε μια περίοδο οικονομικών περικοπών και συρρίκνωσης της Εκπαίδευσης και αυτός θεωρούμε ότι είναι ο ουσιαστικός ρόλος που έρχεται να εξυπηρετήσει, με την μείωση των συναδέλφων θεολόγων στα σχολεία.
4. Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου υπερασπίζεται και υποστηρίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων θεολόγων όπως και κάθε άλλης ειδικότητας του Δημόσιου Σχολείου

Σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ «Αριστοτέλης»: Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς ποτέ ρατσιστές. Κάλεσμα για συντονισμό παρέμβασης σωματείων και συλλογικοτήτων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό Δευτέρα 5/10

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες αναγκάζονται να βρουν καταφύγιο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, η πλ. Βικτωρίας είναι ένα από αυτά τα μέρη, από όπου ελπίζουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε τις φτώχειας είτε πολεμικών συγκρούσεων. Οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν χώρες γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτές, χώρες διαλυμένες από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του «πολιτισμένου» κόσμου και των οργανισμών του, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και περιοχές του πλανήτη που τις έχει συντρίψει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και οι αποικιοκρατικού τύπου πολιτικές.

Οι φράκτες, η συνθήκη του Δουβλίνου -που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής-  η FRONTEX, το σύστημα ασύλου, οι επαναπροωθήσεις, η σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων, η καταστολή στα σημεία διέλευσης, είναι το σκληρό κατασταλτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Γι’ αυτό:

1.                 Παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε σύσκεψη συντονισμού τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη, προς τα εργατικά σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις, κάθε συλλογικότητα και πρωτοβουλία, κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να συνεισφέρει ώστε να συντονίσουμε την αλληλεγγύη μας και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών των πληθυσμών, για να συμβάλλουμε στην αντιρατσιστική-αντιφασιστική και αντιπολεμική πάλη των εργαζόμενων των σωματείων μας και του λαού μας. Continue reading

ΟΛΜΕ: Επείγοντα προβλήματα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (2ο)

Σε συνέχεια προηγούμενου υπομνήματος μας επισημαίνουμε επείγοντα προβλήματα που απασχολούν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και τις προτάσεις μας για την άμεση επίλυσή τους:

Α) Εγγραφές όσων μαθητών Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ απορρίφθηκαν κατά το σχ. έτος 2014-5 για το φετινό σχ. έτος 2015-6:

Με βάση την υπουργική απόφαση Δ4/78213/18-5-2015 – σύμφωνα με την οποία οι απορριπτόμενοι μαθητές της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ εγγράφονται στην Γ΄ τάξη ΕΠΑΛ στην ίδια ειδικότητα και τομέα – και σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν πολλοί Διευθυντές ΕΠΑΛ αλλά και Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρατηρείται το φαινόμενο να ζητάνε από τους μαθητές που απορρίφθηκαν κατά το σχολικό έτος 2014-15 από την Γ΄ τάξη του ΕΠΑΛ ή να εγγράφονται στην Β΄ τάξη ΕΠΑΛ ή να μην εγγράφονται καθόλου για το σχολικό έτος 2015-16, με το αιτιολογικό ότι αυτές οι ειδικότητες και τομείς έχουν αλλάξει ονομασία με την εφαρμογή από φέτος του νόμου 4186/13 για την Γ΄ τάξη. Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Υπουργείο δεν έκανε την αντιστοίχιση των νέων και παλιών τομέων και ειδικοτήτων, ενώ στην ουσία σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ίδια προγράμματα σπουδών.

Ζητάμε: 1) να γίνει αυτή η αντιστοίχιση και 2) να επιτραπεί άμεσα η εγγραφή των μαθητών αυτών στην Γ΄ τάξη όπως είναι το προφανές. Continue reading

ΟΛΜΕ: Επείγοντα προβλήματα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Σας στέλνουμε υπόμνημα για ορισμένα επείγοντα προβλήματα που απασχολούν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και τα αντίστοιχα μέτρα που προτείνουμε για την άμεση επίλυσή τους:

Α) Θεωρούμε αναγκαίο για φέτος και επειδή οι τομείς και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα επαναλειτουργούν μετά από δύο χρόνια, να ληφθεί πρόνοια ώστε να λειτουργήσουν τα νέα αυτά τμήματα στη Β΄ τάξη με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα από όσους προβλέπεται στις διατάξεις για την λειτουργία των ΕΠΑΛ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτές οι ειδικότητες. Κατ’ επέκταση προτείνεται για προφανείς λόγους να ισχύσει το ίδιο και για όλες τις άλλες ειδικότητες των ΕΠΑΛ.

Β) Επισημαίνουμε την ανάγκη να διατεθούν στις σχολικές μονάδες της Τ.Ε.Ε. αμέσως όλα τα βιβλία ειδικότητας και να ληφθεί ειδική μέριμνα για την εκτύπωση και διανομή βιβλίων που θα διδαχτούν στις ειδικότητες που επαναλειτουργούν στα ΕΠΑΛ μετά την επιστροφή των καθηγητών που ήταν σε διαθεσιμότητα – γιατί τα τελευταία δύο χρόνια αυτά τα βιβλία δεν εκτυπώνονταν. Continue reading

ΟΛΜΕ: Σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε συνεδρίασή του, συζήτησε το ζήτημα απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών και τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή της τελευταίας εγκυκλίου 12773/Δ2/23.01.2015 και αποφάσισε ότι είναι απολύτως επαρκής η αιτιολόγηση απαλλαγής «για λόγους θρησκευτικής συνείδησης»,χωρίς να απαιτείται περαιτέρω διευκρίνιση, κατά την αίτηση του κηδεμόνα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους οικείους νόμους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να προβεί σε άμεση τροποποίηση της εγκυκλίου ώστε, εφεξής, από τους γονείς ή κηδεμόνες που επιθυμούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών να μην ζητείται να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, κατ΄ επίκληση των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτικής τους συνείδησης καθώς και να δωθεί παράταση στο δικαίωμα δηλώσεων των απαλλαγών.

Ανακοίνωση ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων

Κλιμάκιο του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων, υλοποιώντας σχετική απόφαση, συναντήθηκε με τον Διευθυντή Δ.Ε. νομού Χανίων κ. Μαραγκάκη, με παρόντα και τα υπόλοιπα μέλη του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Χανίων, και ενώπιών τους έθεσε τα εξής ζητήματα:

1. To Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες, σε ορισμένα σχολεία, ασκείται πίεση εκ μέρους του Διευθυντή προς τους συναδέλφους προκειμένου οι τελευταίοι να διδάξουν διδακτικά αντικείμενα δεύτερης ανάθεσης (π.χ. σε Θεολόγο να ανατεθεί η διδασκαλία του μαθήματος της Φιλοσοφίας κ.λπ) παρά το γεγονός ότι στις εν λόγω περιπτώσεις οι συνάδελφοι έχουν κάνει σαφές πως δεν επιθυμούν να αναλάβουν τη διδασκαλία αυτών των αντικειμένων και προτίθενται να συμπληρώσουν το ακάλυπτο μέρος του ωραρίου τους σε άλλο σχολείο, διδάσκοντας εκεί μαθήματα της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με τη διαδικασία «διάθεσης εκπαιδευτικού για συμπλήρωση ωραρίου», όπως την ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.
Επισημάναμε στον Προϊστάμενο και τα υπόλοιπα μέλη του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ότι οι Διευθυντές οι οποίοι ενέχονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά επικαλούνται «οδηγίες» που –όπως λένε– προέρχονται από το Π.Υ.Σ.Δ.Ε.
Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι απαιτούμε η διαδικασία αναθέσεων διδακτικών αντικειμένων να διεξάγεται από το όργανο που έχει κατά νόμο (αλλά και κατά την παιδαγωγική ουσία) την ευθύνη, που δεν είναι άλλο από το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου. Continue reading

ΕΛΜΕ Ηρακλείου: Ανακοίνωση για κενά-αναπληρωτές

Αν και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος στην εκπαίδευση είναι εκρηκτική με τα κενά να ανέρχονται σε πάνω από 25.000 σε Π.Ε και Δ.Ε , δεν θα πραγματοποιηθεί απ΄ότι φαίνεται και φέτος κανένας διορισμός, παρά τις 35.000 συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων. Μόνο στο νομό μας τα κενά στη Β΄βάθμια ξεπερνούν τα 300!
Αυτήν την πολιτική συρρίκνωσης του μισθολογικού κόστους , της αδιοριστίας και της
επέκτασης της ελαστικής εργασίας με τις συνέπειες που έχει στο εκπαιδευτικό έργο,
επιτάσσει η μνημονιακή πολιτική κεφαλαίου –ΕΕ-ΔΝΤ που συνεχίζεται και οξύνεται με
την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη
και υπόλοιπων μνημονιακών κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ.
Πρωτοφανής όμως καθυστέρηση υπάρχει και στην πρόσληψη αναπληρωτών με χιλιάδες ώρες να χάνονται καθημερινά. Τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ομάδα αδιόριστων εκπαιδευτικών, χρησιμοποιούνται όχι μόνο σαν άλλοθι για την αργοπορία πρόσληψης των αναπληρωτών, αλλά και σαν τρόπος μείωσης του μισθολογικού κόστους από την κυβέρνηση (μείον ένας μισθός για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προς το παρόν). Ήταν γνωστή η πιθανότητα τέτοιων εμπλοκών σχετικά με τις προσλήψεις αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ το Φεβρουάριο και το υπουργείο όφειλε να δρομολογήσει εγκαίρως τη διαδικασία, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε εξέλιξης. Continue reading

ΟΛΜΕ: ανακοίνωση για την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα

αντιφασιστικά συλλαλητήρια Παρασκευή, 25 Σεπτέμβρη

Αθήνα: ώρα 19:00 στην Πλατεία Ομονοίας.

Θεσσαλονίκη: ώρα 19:00 στο άγαλμα Βενιζέλου

«Μου είπαν να μην κάνω όνειρα τρελά, να μην τολμήσω να κοιτάξω τ’ αστέρια, μα εγώ ποτέ μου δεν τους πήρα σοβαρά, πήρα τον κόσμο ολόκληρο στα δυο μου χέρια» Killah P.

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν ήδη από τη στυγερή και απάνθρωπη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτέμβρη του 2013.

Η φρικτή αυτή πράξη σηματοδότησε την ολοκληρωτική αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα του φασισμού, της Χρυσής Αυγής, που δεν μπορούν να κρύψουν πλέον, ούτε το προσωπείο της πολιτικής, ούτε η μάσκα του εθνικισμού. Εγκληματική οργάνωση ήταν και παραμένει πάντοτε, διαποτισμένη ως το μεδούλι από το ρατσιστικό μίσος, σταθερά ταγμένη στην πλευρά των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και πάντοτε ικανή για την πιο ποταπή και απάνθρωπη πράξη.

Η δολοφονία αυτή δεν ήταν ένα μεμονωμένο  περιστατικό. Ήταν η κορύφωση μιας πολύχρονης εγκληματικής δράσης των νεοναζί, που περιλάμβανε βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες και μετανάστριες, ύπουλα χτυπήματα εναντίον αντιφασιστών αγωνιστών, φτάνοντας μέχρι την οργάνωση πογκρόμ και δολοφονιών μεταναστών (Σαχζάντ Λουκμάν) και δημοκρατικών πολιτών, με την ανοχή ή και κάλυψη της αστυνομίας. Ο στόχος τους σαφής, τότε και τώρα: η αντιφασιστική πάλη, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, που παλεύουν για να ανατρέψουν τη δυστοπία που ζούμε με την επέλαση κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και των μέχρι τώρα μνημονιακών κυβερνήσεων. Continue reading

Συνέντευξη στο Ράδιο Παντιέρα των Γ. Ιωαννίδου (ΟΛΜΕ) – Μ. Μιλτσακάκη (ΔΟΕ) (Βίντεο)

ioannidou_miltsakakis-radio-pantiera725Την Τετάρτη 23/9/2015, η Γιώτα Ιωαννίδου, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και ο Μιχάλης  Μιλτσακάκης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων, μίλησαν στην εκπομπή «Ράδιο Παντιέρα» της ertopen για τα προβλήματα της Παιδείας.
Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση στα δύο βίντεο που ακολουθούν.

ΜΕΡΟΣ Α:

[youtube]https://youtu.be/xnX3IEZ_Hvc[/youtube]

ΜΕΡΟΣ Β’:

[youtube]https://youtu.be/vZD28tqeTh8[/youtube]
ΠΗΓΗ: Παντιέρα

Η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης κοντά στους πρόσφυγες

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Η Γ ΈΛΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και μέλη του Δ.Σ της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ ,την Δευτέρα 21/9, επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά την Ειδομένη μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν εκεί καθημερινά κατατρεγμένοι από τη Συρία και άλλες χώρες. Υποδεχθήκαμε τους πρώτους πρόσφυγες που πέρασαν από την Ειδομένη εκείνη την ημέρα και έφτασαν τις 3000 ψυχές ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.

Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ-Θ θεωρεί πολύ θετική και συγκινητική την ανταπόκριση συναδέλφων και συλλόγων διδασκόντων στο κάλεσμά του για συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες .

Μέχρι τώρα έχουν συνεισφέρει

  • με είδη πρώτης ανάγκης :

1ο Γυμν. Συκεών, 2ο Γυμν. Συκεών,3ο Γυμν. Συκεών, 4ο Γυμν. Συκεών, 2ο ΓΕΛ Συκεών, 3ο Γυμν. Νεάπολης, 2ο Γυμν. Πολίχνης, 1ο Γυμν. Πολίχνης, 12ο ΕΠΑΛ Θεσ\νίκης,

  • με χρήματα (που διατέθηκαν για την αγορά των αναγκαίων ειδών)

1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΕΠΑΛ Πολίχνης, 1ο ΓΕΛ Πολίχνης, 5ο Γυμν. Νεάπολης, 2ο Γυμν. Συκέων καθώς και μεμονωμένοι συνάδελφοι και συμπολίτες μας

Και η δεύτερη επίσκεψη μας στην Ειδομένη επιβεβαίωσε την παντελή απουσία κάθε κρατικής υπηρεσίας. Κάποια μικρά βήματα που έγιναν, όπως εγκατάσταση ορισμένων σκηνών για πρόχειρο καταυλισμό, κάποιες χημικές τουαλέτες και βρύσες , έγιναν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οργανώσεις εθελοντών.

Η διατροφή, ένδυση και ιατρική φροντίδα συνεχίζει να παρέχεται αποκλειστικά από εθελοντές.

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη όχι μόνο για έμπρακτη αλληλεγγύη, αλλά και για τη διεκδίκηση από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα για την στήριξη και την ανακούφιση των προσφύγων με αξιοποίηση όλων των υποδομών που υπάρχουν. Continue reading