20ο Συνέδριο ΟΛΜΕ: Το «βρώμικο ‘89» σε έκδοση ‘22

Άθλιες μεθοδεύσεις της «ιερής συμμαχίας» ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ – ΠΕΚ!

Στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ, που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε ένα πρωτοφανές πραξικόπημα: με απόφαση των δυνάμεων αυτών στο προεδρείο και έχοντας εξασφαλίσει από κοινού να ψηφιστεί από τους αντιπροσώπους τους στο Συνέδριο, επιχείρησαν και τελικά επέβαλαν μια απαράδεκτη διαδικασία ψηφοφορίας. Οι προτάσεις αριθμήθηκαν και τέθηκαν για ψηφοφορία στο Συνέδριο χωρίς καμιά συζήτηση. Μετέτρεψαν τους συνέδρους – μέλη τους σε νούμερα που ψηφίζουν νούμερα! Δεν ψηφίζονταν προτάσεις, αλλά αριθμοί (το ψήφισμα 1, η απόφαση 2 κλπ). Continue reading

Δήλωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων στη ΓΣ προέδρων στις 2/4

Καταγγέλλουμε τις συνεχείς αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές εκτροπές της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ) του αυτοδιορισμένου ΔΣ της ΟΛΜΕ στη ΓΣ προέδρων στις 2/4.  Αρχικά, αρνήθηκαν  να συμπεριληφθεί στη θεματολογία της ΓΣ το κοινό αίτημα που κατέθεσαν δεκάδες ΕΛΜΕ, όταν ζήτησαν να συγκληθεί η ΓΣ των προέδρων, για να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση με την απεργία – αποχή, αλλά και να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και εξεταστικούς φραγμούς (τράπεζα θεμάτων, Ε.Β.Ε., PISA) και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Continue reading

Ο tempora o mores! ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ ξεπουλούν την απεργία!

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ (ΝΔ)- ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) – ΠΕΚ (ΚΙΝΑΛ) με πρωτοφανή και απαράδεκτο τρόπο, με μυστικές διαβουλεύσεις, εν κρυπτώ αποφάσεις και με όρους καφενείου, καταπατώντας και παρακάμπτοντας οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία ενημέρωσης και συζήτησης, στο όνομα των μαθητών/τριών που δίνουν Πανελλαδικές, έστησαν έναν άνευ προηγουμένου απεργοσπαστικό μηχανισμό. Με αίτημα λοιπόν που συνέταξαν από κοινού, παρουσιάζοντάς το ως απόφαση του ΔΣ, ζητούν από την ΑΔΕΔΥ: «να πάρει άμεσα απόφαση εξαίρεσης των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την 24ωρη απεργία της 16ης Ιουνίου, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις». Continue reading

Προκλητική ολιγωρία της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ!

Με την ανυπαρξία τους βάζουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική!

Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση επιταχύνει την επιβολή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Με διαδικασίες «εξπρές» προχωρά εσπευσμένα στην ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσπίζει την πανεπιστημιακή αστυνομία, καταπατά το άσυλο, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς προωθώντας νέες δραματικές μειώσεις των εισακτέων και διαγραφές φοιτητών. Την ίδια ώρα το ΥΠΑΙΘ ενεργοποιεί την αξιολόγηση των σχολείων, καλώντας πρώτα τους Δ/ντες των σχολείων σε «ενημερωτικές συναντήσεις» ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων. Και όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη η πανδημία και η κυβέρνηση δεν λαμβάνει το παραμικρό μέτρο για την λειτουργία των σχολείων με μέτρα υγεινομικής προφύλαξης. Αντίθετα μέσω των Δ/ντων Εκπαίδευσης, των Συντονιστών αλλά και πολλών δ/ντων σχολείων, ασκεί πιέσεις και εκβιασμούς σε πολλούς συναδέλφους να καταθέσουν βαθμολογίες παρά τις εκφρασμένες παιδαγωγικές ενστάσεις τους. Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να κρύψει τις παλινωδίες της, να παρουσιάσει μια εικόνα επίπλαστης «κανονικότητας» και να προωθήσει τα μέτρα της. Continue reading

«A, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο τόξερα τί κάθαρμα ήσουν!»

Με αφορμή τα όσα ξεστόμισε δημόσια το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ,

Στέλλα Μανουσογιωργάκη της παράταξης των ΣΥΝΕΚ

Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 13 Γενάρη 2021, η ΕΛΜΕ Λάρισας πραγματοποίησε δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή το νέο νόμο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε εκ μέρους της ΟΛΜΕ το μέλος του ΔΣ, από την παράταξη των ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, Στέλλα Μανουσογιωργάκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν η ΟΛΜΕ έχει κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης των νόμων και των επερχόμενων νομοσχεδίων, η απάντησή που έδωσε στοχοποιούσε τους αγωνιστές, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς και τις ΕΛΜΕ που στις 17 και 26 Νοέμβρη αλλά και στις 6 Δεκέμβρη αψήφησαν τις χουντικές απαγορεύσεις του Χρυσοχοϊδη και της κυβέρνησης, κατέβηκαν στους δρόμους κάνοντας πράξη την ανάγκη της εποχής για αγώνα, για το δικαίωμα στη μνήμη ενάντια στη λήθη. Continue reading

Καταγγέλλουμε το νέο όργιο του κυβερνητικού αυταρχισμού, της αστυνομοκρατίας και των συλλήψεων!

Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες και συλληφθέντες!

Να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Προσβάλλει τη μνήμη του νεκρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε από το χέρι του του ειδικού φρουρού Κορκονέα. Ανήμερα της μαύρης επετείου ακολουθεί την οδό των χουντικών και φασιστικών απαγορεύσεων που εγκαινίασε στο Πολυτεχνείο. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ξανά την πολιτική της σιδηράς πυγμής, επιδίδεται σε νέο κρεσέντο αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας. Continue reading

Όχι στην κρατική βία και καταστολή! Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα προσφύγων και μεταναστών! Αλληλεγγύη και κοινός αγώνας με πρόσφυγες και μετανάστες!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Όχι στην κρατική βία και καταστολή!

Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα προσφύγων και μεταναστών!

Αλληλεγγύη και κοινός αγώνας με πρόσφυγες και μετανάστες!

 Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε μια τεράστιας έκτασης κατασταλτική επίθεση απέναντι στους κατοίκους της Χίου και της Λέσβου, που αρνούνται να δεχθούν τη μετατροπή των τόπων τους σε τεράστιες φυλακές προσφύγων και μεταναστών, με τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης.Η κρατική βία ασκήθηκε με ασύλληπτη ωμότητα, με ορδές των ΜΑΤ που κατέφθασαν στα νησιά με ναυλωμένα πλοία και αποβιβάστηκαν σαν στρατός κατοχής, με την απίστευτη χρήση χημικών, ακόμη και από τον αέρα σε κατοικημένες περιοχές, με αύρες, με τραυματισμούς δεκάδων νησιωτών, ακόμη και με το σπάσιμο πολλών αυτοκινήτων.

Η αντίδραση των νησιωτών ήταν άμεση απέναντι στην πρωτόγνωρη κρατική βία και την επίταξη γης που προηγήθηκε, με 3ημερη απεργία με καθολική συμμετοχή και τεράστιες συγκεντρώσεις, με συγκρούσεις  χιλιάδων πολιτών με τα ΜΑΤ στα λιμάνια και στα βουνά, με οδοφράγματα που ανάγκασαν τις δυνάμεις καταστολής σε άτακτη υποχώρηση, σημειώνοντας μια μεγάλη νίκη απέναντι στον αυταρχισμό και στα σχέδια της κυβέρνησης για το προσφυγικό στα νησιά. Είναι αλήθεια ότι ειδικά αυτές τις μέρες φάνηκε καθαρά ότι εχθροί των νησιωτών δεν είναι οι πρόσφυγες, που κτυπημένοι από τους πολέμους τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια, αναζητούν μια καλύτερη ζωή και βρίσκονται εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι στα ελληνικά νησιά.  Ο βασικός εχθρός, όπως αναδείχθηκε και για το μεγαλύτερο κομμάτι των νησιωτών, είναι η κυβέρνηση και τα σχέδια της για τους πρόσφυγες, αλλά και τους ντόπιους, και οι δυνάμεις καταστολής.

Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υποβαθμίζουν τη δημόσια υγεία και παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, που οδηγούν στην ανεργία και την εργασιακή εξαθλίωση. Αντιμετωπίζουν τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και νεολαίους με καταστολή και συλλήψεις, όπως πρόσφατα στην ΑΣΟΕΕ, με την απειλή με όπλο ασυνομικού ενάντια στους φοιτητές, με τη νέα καταπάτηση του ασύλου, τις συλλήψεις, την άγρια καταστολή που ακολούθησε την ίδια μέρα και την επόμενη στην πορεία χιλιάδων φοιτητών. Φάνηκε καθαρά ότι, όποιος εναντιώνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα έχει απέναντι του την κρατική καταστολή, ότι οι ντόπιοι που αντιστέκονται έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους πρόσφυγες και ότι τελικά και οι μεν και οι δε, ντόπιοι και πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να βρεθούν από την ίδια πλευρά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ζωής τους.

Είναι γεγονός ότι η επιβολή των σκληρών μνημονιακών μέτρων σε συνδυασμό με τις  πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για το προσφυγικό, ειδικά μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Ε., Τουρκίας, το 2016, τη δημιουργία της Μόριας, της Βιαλ κλπ, εξέθρεψαν το ρατσισμό και μπόλιασαν με το δηλητήριο του, σταδιακά σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας. Είναι αναγκαίο ντόπιοι και μετανάστες να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις ρατσιστικές και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

  • Να κλείσουν η Μόρια, η Βιάλ και το Βαθύ και να μην ανοίξει κανένα νέο στρατόπεδο κλειστού ή ανοιχτού τύπου.

  • Να απαιτήσουμε τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε διαμερίσματα και την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα και προς τις χώρες προορισμού τους.

  • Δικαίωμα στην εργασία με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων

  • Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του.

  • Να καταργηθεί ο πρόσφατος αντιπροσφυγικός νόμος που βάζει εμπόδια στην απόδοση ασύλου και ΑΜΚΑ.

  • Να απαιτήσουμε δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, ντόπιους και πρόσφυγες-μετανάστες. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά.

  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και την παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

  • Κλείσιμο όλων των βάσεων στην Ελλάδα.

  • Να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Ειρήνη,Φιλία και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

28/2/20

Καταγγέλλία για την πραξικοπηματική διάλυση του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ από τις δυνάμεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις  στο δημόσιο

Καταγγέλλία για την πραξικοπηματική διάλυση του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ από τις δυνάμεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή

Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική διάλυση του 37ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ από τις δυνάμεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή που αποχώρησαν πριν τη διαδικασία των αποφάσεων. Οι παραπάνω δυνάμεις μέσω του προέδρου του Συνεδρίου θεώρησαν ότι υπερψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, ρωτώντας απλά το σώμα,χωρίς να συμπληρωθεί καν πλειοψηφία με ανάταση χειρών και χωρίς καμμιά καταμέτρηση,παρακάμπτοντας οποιαδήποτε καταστατική διαδικασία. Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος πήρε μαζί του όλα τα ψηφίσματα και τις προτάσεις αγώνα που είχαν κατατεθεί και οι παραπάνω δυνάμεις αποχώρησαν από το Συνέδριο, ορίζοντας πραξικοπηματικά τη λήξη των εργασιών του.

Η κατάπτυστη αυτή στάση αποτελεί συνέχεια και προπομπό της τακτικής του των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού γιαεκφυλισμόκαι διάλυση των διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος, αφοπλισμό των εργαζόμενων μπροστά στην κυβερνητική επίθεση που κλιμακώνεταιενάντια στα δικαιώματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ψηφίσματα αφορούσαν: τη μάχη των συμβασιούχων που βρίσκεται σε εξέλιξη, που με παρέμβασή τους στο Συνέδριο απαίτησαν να πάρει θέση για το αίτημα μονιμοποίησής τους ενάντια στην ελαστική εργασία και να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Δεκεμβρίου. Την πρόταση 70 σωματείων της εκπαίδευσης για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση που δρομολογεί η κυβέρνηση. Τις ιδιωτικοποιήσεις. Τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και επαναφοράς 13ου-14ουμισθού, της κοινωνικής ασφάλισης, την αντίσταση στους αντισυνδικαλιστικούς νόμους, καθώς και ζητήματα υπεράσπισης των προσφύγων, καταδίκης της ακραίας κρατικής καταστολής,κλπ

Οι Παρεμβάσεις, Κινήσεις, Συσπειρώσεις παρέμειναν στο συνέδριο απαιτώντας οι διαδικασίες να συνεχιστούν. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλο τον συνδικαλιστικό κατήφορο. Δεν θα αφήσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα να μετατραπεί σε κοινωνικό εταίρο κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ, κεφαλαίου και αφοπλισμού του εργατικού κινήματος, οδηγώντας τα συνδικάτα σε εκφυλιστικές διαδικασίες. Καλούμε κάθε σύνεδρο στη διαδικασία της εκλογής του νέου ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής να τοποθετηθεί, καταδικάσει τις δυνάμεις αυτές και με την ψήφο του.

Οι Παρεμβάσεις θα είναι εδώ και θα τους χαλάσουν τα σχέδια.

Αποχωρήσαμε και καταγγέλλουμε την υπουργό της «αριστείας», την υπουργό της καταστολής!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Αποχωρήσαμε και καταγγέλλουμε την υπουργό της «αριστείας», την υπουργό της καταστολής!

Σήμερα 13/11 αποχωρήσαμε από τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί είναι τελείως ανούσιος και σε λάθος κατεύθυνση ένας διάλογος με μια κυβέρνηση που καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλει στα Πανεπιστήμια, χτυπάει και συλλαμβάνει φοιτητές, λίγες μέρες πριν τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73. Η ηγεσία του Υπουργείου δεν εμφανίστηκε και κρύβεται, γιατί θεωρεί ότι μπορεί να φιμώνει και να διαλύει την Παιδεία χωρίς αντιδράσεις για τη βία, το πάγωμα των 4.500 διορισμών, την κατάργηση 37 σχολών ΑΕΙ, την εξίσωση πτυχίων κολλεγίων και ΑΕΙ, την κατάργηση δωρεάν μεταπτυχιακών κλπ.

Καταγγέλλουμε την Υπουργό της «αριστείας» ότι είναι υπουργός των ΜΑΤ και της καταστολής. Αυτοί που χτυπάνε φοιτητές και εργαζόμενους, ανοίγουν κεφάλια, κάνουν συλλήψεις έξω από τα σπίτια, ζητάνε στοιχεία τραυματιών από το ΕΚΑΒ, όπως έκανε κι η χούντα, ισοπεδώνουν την Παιδεία. Θέλουν σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία και ιδιωτικοποίηση των πάντων. Τις μέρες του Πολυτεχνείου απαγορεύουν την κινητοποίηση της ΑΣΟΕΕ, κάνουν προσαγωγές για αφίσες και πανό, περιορίζουν τον συνδικαλισμό. Εφαρμόζουν παντού το δόγμα «νόμος, τάξη και βία». Δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας. Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και κοροϊδεύουν για δήθεν μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Με «πρωτοπαλίκαρο» τον Αντωνίου του ΙΕΠ, θέλουν ιδιωτικοποίηση της Παιδείας με αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αυτοαξιολόγηση και «αυτονομία» σχολικών μονάδων, με στόχο απολύσεις και κλείσιμο σχολείων. Καθηλώνουν μισθολογικά τον δάσκαλο και απαξιώνουν τον μαθητή.

Ήρθε η ώρα να μάθουν την πραγματική Ιστορία, όπου δεν ανήκει ο ανιστόρητος «λαϊκισμός» της κας Κεραμέως για την 28η Οκτωβρίου. Ο αγωνιστής σύμβολο Σωτήρης Πέτρουλας, ήταν κι αυτός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ όταν δολοφονήθηκε τον Ιούλη του ΄65 από απανωτά χτυπήματα αστυνομικών κλομπ στο κεφάλι.

Δεν συναινούμε σε προσχηματικούς διαλόγους. Η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει τους εκπαιδευτικούς με την απουσία της και στέλνει την Γ.Γ. να μας καλοπιάσει. Είναι μεγάλη η ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ, για τον κατήφορο αυτό. ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ αδυνατούν να εκπληρώσουν τον θεσμικό τους ρόλο, παρά και τη δική τους αποχώρηση, που ακολούθησε τη δική μας.

Η δύναμή μας είναι μόνο στους δρόμους. Είναι στον δρόμο του Νοέμβρη. Στον δρόμο των αγωνιστών του Νοέμβρη που έδωσαν και την ζωή τους για λευτεριά και πραγματική δημοκρατία, ενάντια στους αμερικανούς και τους ντόπιους δυνάστες. Στην μνήμη των δολοφονημένων στις «επετείους» της εξέγερσης Κουμή, Κανελλοπούλου, Καλτεζά.

Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο!

Παύση κάθε δίωξης στους φοιτητές για την κινητοποίηση της ΑΣΟΕΕ.

Ανοιχτές όλες οι σχολές, έξω τα ΜΑΤ!

Καλούμε στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/11 στις 12μμ στα Προπύλαια.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής το τριήμερο 15-17/11 στο Πολυτεχνείο.

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία την Κυριακή 17/11!!!

                                                              Δήλωση των εκπροσώπων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

X. Kουρνιώτη και Γ. Μαρίνη

                                                          

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΟΛΟΙ 6ΜΜ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ-ΔΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΟΛΟΙ 6ΜΜ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται και πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, οι αρχές του τόπου αποφάσισαν να γράψουν για άλλη μια φορά ιστορία με τερατώδη τρόπο, που τους είναι τόσο γνώριμος.
Επενδύοντας στη νομοθέτηση της κατάργησης του ασύλου και σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να την επιβάλλουν στην πράξη ώστε να εμπεδωθεί στην κοινωνία, δεν δίστασαν να δείξουν τη δύναμη και τη διάθεση καταστολής κάθε υγιούς και αγωνιστικού κυττάρου της κοινωνίας και πρώτα του φοιτητικού κινήματος.
Σήμερα το πρωί, 11/11, 150 περίπου φοιτητές σπάζοντας το lock out είχαν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ για πραγματοποίηση Γ.Σ. Ήταν μια πρώτη αντίδραση στη χθεσινή απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας, μετά την εκκαθαριστική επιχείρηση της αστυνομίας, να κλείσει τη σχολή ενόψει της γιορτής του Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ που εισέβαλαν στο χώρο κάνοντας εκτεταμένη ρίψη χημικών και χρήση βίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί φοιτητές, ένας απ΄αυτούς να οδηγηθεί στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος και να γίνουν προσαγωγές.
Στη συνέχεια οι φοιτητές αποκλείστηκαν για πάνω από δύο ώρες, με τα ΜΑΤ να έχουν παραταχθεί μπροστά τους και μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου και έχοντας αποκλείσει και τους γύρω δρόμους σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τις εκατοντάδες αλληλέγγυου κόσμου που συνέρρεαν για συμπαράσταση από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση.
Μετά από διαπραγματεύσεις και κάτω από την πίεση του συγκεντρωμένου κόσμου δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ από την πύλη ώστε οι φοιτητές να βγουν με ασφάλεια από το χώρο και να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο.
Εκεί αποφασίστηκε παρέμβαση στη ΓΑΔΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του Ασύλου, ενάντια στην καταστολή και την προσπάθεια κατατρομοκράτησης του κινήματος σήμερα στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια όπου οι φοιτητές καλούν σε μαζική συμμετοχή.

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ!

ΛΑΡΚΟ: Ακόμα ένα «εργατικό ατύχημα» – δολοφονία των αφεντικών

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

 ΛΑΡΚΟ: Ακόμα ένα «εργατικό ατύχημα» – δολοφονία των αφεντικών

 Φθιώτιδα: Σκοτώθηκε από έκρηξη στα καμίνια της ΛΑΡΚΟ πατέρας τριών παιδιών

«Βρέχει φωτιά στη στράτα μας…» έλεγε η προφητική καταγγελία μια μέρα πριν του Συνδικάτου Μετάλλου! Μία ακόμη μαύρη ημέρα ξημέρωσε στην πολύπαθη ΛΑΡΚΟ. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ένας 55χρονος εργάτης πατέρας τριών παιδιών έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη στην αίθουσα της χαλυβουργίας. Επρόκειτο για πολύπειρο εργάτη χρόνια στη ΛΑΡΚΟ που εκτελούσε κανονικά την εργασία του στο Τμήμα, όταν συνέβη η έκρηξη. Σοκαρισμένος ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Παναγιώτης Πολίτης, βλέποντας δίπλα του έναν ακόμη εργάτη να χάνει τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, μπόρεσε να πει στο LamiaReport μόνο μια φράση: «δεν πάει άλλο…». Άλλωστε το Συνδικάτο Μετάλλου μόλις μία μέρα πριν, έκανε βαρυσήμαντη καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων στο ίδιο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Διαβάστε την προφητική καταγγελία:

Continue reading

Μυρμήγκια που θέλουν να σταματήσουνε την άμαξα…

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Μυρμήγκια που θέλουν να σταματήσουνε την άμαξα…

(Ανακοίνωση για τη συγκυρία και τη Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ)

Μεγάλη αναταραχή από εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ισπανία, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη νοτιοανατολική Ασία. Οι λαοί βρίσκονται στο δρόμο. Στην Λατινική Αμερική, το Εκουαδόρ, τη Βραζιλία, την  Αργεντινή, τη Χιλή εξεγείρονται. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, στη διαλυμένη Παιδεία, Υγεία, κοινωνική ασφάλιση και σύνταξη. Στα περιορισμένα εργατικά δικαιώματα και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Στο ερημωμένο κοινωνικό τοπίο που έχουν αφήσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι ιδιωτικοποιήσεις  και τα συνεχή προγράμματα λιτότητας και «σταθεροποίησης» που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δεκαετίες τώρα. Οι δυνάμεις καταστολής και ο στρατός καλούνται από κυβερνήσεις μαριονέτες του ιμπεριαλισμού να επιβάλουν την «τάξη». Χιλιάδες τραυματίες και συλλήψεις και βέβαια πολλοί νεκροί. Στο Σικάγο, μετά από 11 μέρες απεργίας, μετά από μεγάλη κινητοποίηση με την υποστήριξη των γονέων και άλλων ομάδων, οι δάσκαλοι πετυχαίνουν 5ετείς συμφωνίες με 16% αυξήσεις στους μισθούς και κονδύλια για υποδομές και υποστήριξη.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΝΔ επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού που ήδη τα δεκαετή μνημόνια έχουν αποσαθρώσει, με νεοφιλελεύθερες συνταγές σε αντιπαράθεση με εργαζόμενους και νεολαία, ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές και αγαθά, σε ό,τι έχει μείνει ακόμα δημόσιο από την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ. Περαιτέρω χτύπημα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με την ψήφιση νέων νόμων και διάλυση των εργασιακών σχέσεων προς όφελος μιας χούφτας μιντιαρχών και τραπεζιτών της αστικής τάξης και «επενδυτών» που δρουν μόνο με δανεικά σαν πραγματικά αρπακτικά του διεθνούς κεφαλαίου.

Η ΝΔ, ως ενεργούμενο των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμπράττει  στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην Μέση Ανατολή και στον Ευφράτη σε βάρος του συριακού και κουρδικού λαού. Βάζει τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στο ζοφερό μέλλον της αστάθειας στα Βαλκάνια προσδοκώντας ανταλλάγματα στη διαχείριση ξένων εταιρειών στις ΑΟΖ. Κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες των συνεχιζόμενων πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, ψηφίζει νέους αντιμεταναστευτικούς νόμους, περιορίζει το άσυλο, υποκινεί  ρατσιστικές αντιδράσεις στη Β. Ελλάδα και στα νησιά.

 Στην εκπαίδευση εξελίσσεται και βαθαίνει η κρίση. Η αναντιστοιχία του μνημονιακού σχολείου της λιτότητας, της υποβάθμισης και των περικοπών με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού, τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, οι χιλιάδες χαμένες ώρες, η ανυπαρξία μόνιμων διορισμών δείχνουν ανάγλυφα τις πολιτικές που διαχρονικά επιβάλλουν κυβερνήσεις, Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΣΕΒ. Μαθητές και φοιτητές αντιδρούν. 75 σχολές είναι κατειλημμένες, τα σχολεία είναι σε κατάληψη το ένα μετά το άλλο αντιδρώντας και στους νόμους Γαβρόγλου, αλλά και στους νόμους και τα σχέδια Κεραμέως που υλοποιούν τα ενιαιοποιημένα  αντιεκπαιδευτικά σχέδια των ταξικών φραγμών και της ιδιωτικοποίησης. Μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις κάθε βδομάδα.

Δύο μήνες μετά τo άνοιγμα των σχολείων, η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ αντιδρά και μόνο στο άκουσμα του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Θέλει την ομοσπονδία να μετατρέπεται σε ένα εργοδοτικό γραφειοκρατικό μόρφωμα που βλέπει όλα τα μέτρα να περνούν. Προσοντολόγιο, Νέο Λύκειο, συνδιδασκαλίες, αντισυνδικαλιστικός νόμος είναι γι’ αυτήν περασμένα ξεχασμένα. Δεν σκέφτεται ούτε μπορεί να διεκδικήσει μαζικούς μόνιμους διορισμούς, απεργία- αποχή από την αξιολόγηση, ανθρώπινες συνθήκες για όλους στα σχολεία, ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των εκπαιδευτικών κι όσα ακόμη αποτελούν την παρακαταθήκη των μεγάλων νικηφόρων αγώνων, σκληρών απεργιών του κλάδου, αλλά και όσα είναι πάγια αιτήματα. Και όχι μόνο.  Συμφωνώντας επί της ουσίας με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως πρόσφατα απέδειξε με τις αναιμικές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις στον αντισυνδικαλιστικό νόμο, στοιχιζόμενη πάντα πίσω από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, αποτελεί βασικό ανάχωμα των πολιτικών αυτών καταστέλλοντας προληπτικά και αποσυμπιέζοντας τις αντιδράσεις του κλάδου.

Η αργοπορημένη Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 2/11, αποδεικνύει ακριβώς τα προηγούμενα. Η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ (κι από κοντά ΠΕΚ) υφίσταται την πρώτη σοβαρή πολιτικοσυνδικαλιστική ήττα, αφού η αναιμική, χωρίς τουλάχιστον αντικυβερνητικό πλαίσιο, χωρίς μορφές πάλης και σχέδιο δράσης εισήγησή της καταψηφίζεται από την ΓΣ προέδρων. Η εξουσιοδότηση στην ΑΔΕΔΥ για «αναπτυξιακό» που.. έχει περάσει και προϋπολογισμό δεν συγκινεί τον κλάδο. Η ύπουλη προσπάθεια να περάσει την αξιολόγηση ως αποτίμηση στο πλαίσιο αιτημάτων  γίνεται αντιληπτή από την πλειοψηφία των ΕΛΜΕ και καταψηφίζεται. Η ανύπαρκτη αναφορά στον αντιασφαλιστικό νόμο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και της νέας μείωσης των συντάξεων που θα επιφέρει, προφανώς δεν συσπειρώνει έναν κλάδο όπου το 73% είναι πάνω από 50 χρονών. Και βεβαίως η αναφορά στο πρόγραμμα δράσης για «νέες έκτακτες ΓΣ του κλάδου με την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την β/θμια εκπαίδευση, που θα περιέχει ρυθμίσεις αντίθετες προς τις θέσεις του κλάδου για κλιμάκωση και οργάνωση  απεργιακών κινητοποιήσεων» δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Αλλά όχι μόνο. Το προεδρείο, που είναι όργανο της Γ.Σ. και όχι της πλειοψηφίας του Δ.Σ., με αντικαταστατικά τερτίπια, θάβει την 3ωρη στάση εργασίας στην κινητοποίηση που ψηφίστηκε για τη δίκη Μιχαλολιάκου, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για απεργία που θέλει τα 2/3 (Αν είναι έτσι πώς το ΔΣ προκηρύσσει 3ωρες;  Θα έπρεπε όλες να τις στέλνει σε ΓΣ προέδρων). Και το κυριότερο, επικαλείται το 8ο Συνέδριο του 1997 για να εμποδίσει αντικαταστατικά  απόφαση για απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης που υπογράφουν 42 ΕΛΜΕ, ενώ νεώτερα συνέδρια ( 15ο, 16ο ), αλλά και το ίδιο το ΔΣ της ΟΛΜΕ (8/1/2014) και η Γ.Σ. των προέδρων (25/1/2014), έχουν πάρει απόφαση ενάντια σε αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Η ΟΛΜΕ δεν θέλει και δεν μπορεί να χαράξει αγωνιστικά βήματα για τον κλάδο όσον αφορά:

  • κινητοποιήσεις που αφορούν τα κοινά προβλήματα στην παιδεία, φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, δημιουργία και συντονισμό πανεκπαιδευτικού μετώπου.

  • Απεργία-αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης.

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, καμιά ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

  • Όχι στη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, όχι στο Νέο Λύκειο, στο Εθνικό Απολυτήριο, στις τράπεζες θεμάτων. Επιστροφή των μαθημάτων γενικής παιδείας. Όχι στα πολυπληθή τμήματα και τις συνδιδασκαλίες.

  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, κατάργηση του προσοντολόγιου. Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με πτυχίο και προϋπηρεσία.

  • Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, απρόσκοπτη πρόσβασή τους σ’ αυτά, κατάργηση των κέντρων κράτησης.

Για τα παραπάνω επίδικα μαζί και χωριστά, οι εκπαιδευτικοί της βάσης με τα σωματεία μας, είναι απαραίτητο να πάρουμε πρωτοβουλίες συντονισμού και μαχητικής διεκδίκησης. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ξεκινώντας έναν πολύμορφο, διαρκή και αδιάλλακτο αγώνα με άμεσο στόχο την υπεράσπιση του Δημόσιου σχολείου και των δικαιωμάτων μας. Κυβερνήσεις και κρατικοσυνδικαλιστές θα μας βρουν μπροστά τους!

5-11-19

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» κα Κεραμέως;

Το φετινό μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έφερε όλα τα χαρακτηριστικά του κυρίαρχου πολιτικού λόγου του κυβερνώντος κόμματος με τα οποία έχει εκθρέψει τους οπαδούς του επί δεκαετίες. Κυρίως όμως μας αναγκάζει να στραφούμε στον Μπρεχτ: «Σε καιρούς που η εξαπάτηση απαιτείται και που τα λάθη ευνοούνται, αυτός που σκέφτεται προσπαθεί να διορθώνει όλα αυτά που διαβάζει κι ακούει», και να διδαχτούμε από το μάθημά του για την αποκάλυψη της εξουσιαστικής γλώσσας και της αλήθειας.

 Η αμερικανοτραφής ΥΠΑΙΘ δεν αγνοεί την Ιστορία, δεν κάνει «λάθος». Στο πλαίσιο της εξομοίωσης από την Ε.Ε. ναζισμού-φασισμού και κομμουνισμού κι ενώ έχουν πλήρως καλύψει καθεστώτα όπως της Ουκρανίας και της Εσθονίας, που έχουν απαγορεύσει ακόμα και το σύμβολο του σφυροδρέπανου κι έχουν κάψει ζωντανούς συνδικαλιστές, αντικαθιστούν με τη λέξη «λαϊκισμός» την ιστορική αλήθεια και τώρα ετοιμάζουν νέες θυσίες για τους λαούς. Συνδράμουν τον διεθνή ιμπεριαλισμό στην δεκαετή σφαγή της Συρίας, σταδιακά εξαφανίζουν λαούς όπως ο Κουρδικός, ο Παλαιστινιακός.

Continue reading

Έκτακτη ενημέρωση! Επιτακτική η ανάγκη να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Έκτακτη ενημέρωση!

ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ!

Επιτακτική η ανάγκη να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών, αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

Έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με την κάλυψη των κενών από αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο με την τραγική πολιτική που ακολουθείται στον χώρο της εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Δωδεκάνησα, γιατί εκτός από τα 150 κενά, που υπάρχουν ακόμη, λόγω όλων αυτών των ελλείψεων γίνονται μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης. «Τυχερά» είναι τα σχολεία σε Νίσυρο και Κάσο!… Στη Νίσυρο μάλιστα έχουν παραιτηθεί ήδη 5 αναπληρωτές καθηγητές πληροφορικής. Παρόλα αυτά γίνεται πραγματικότητα το… ψηφιακό όραμα (!) των Γαβρόγλου, Φίλη, Λιάκου, που συνεχίζει με ενθουσιασμό η Κεραμέως.  Αυτή είναι η κανονικότητα όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και βέβαια της κυβέρνησης ΝΔ.

Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνουν όλα αυτά είναι οι βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούνται αυτά τα χρόνια με τις εντολές ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ και έχουν οδηγήσει σε μείωση των εκπ/κών στη β/βάθμια κατά 19.000 από το 2010, χωρίς να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί. Συνέπεια των πολιτικών αυτών είναι οι συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών από απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, που έφτασαν ήδη τις 270. Το υψηλό κόστος διαβίωσης, ο πενιχρός μισθός, και η κατάργηση των μορίων και της προϋπηρεσίας στην πράξη, οδηγούν σε αυτή την τραγική κατάσταση εκπ/κούς και μαθητές.

Φυσικά, είναι κοροϊδία οι 310 προσλήψεις που αναμένονται να ανακοινωθούν ως γ΄ φάση αναπληρωτών τη στιγμή που υπάρχουν ακόμη 3000 κενά που δεν έχουν καλυφθεί ακόμη από τη β΄ φάση. Η λύση βρίσκεται στους μαζικούς μόνιμους διορισμούς που είναι απαραίτητοι και στους μαζικούς παρατεταμένους αγώνες για να επιτευχθούν.

Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών τώρα, αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

 

 

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΙΕΣ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΤΩΡΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΙΕΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Οκτώβρης κι ακόμη τα προσφυγόπουλα δεν έχουν ενταχθεί κανονικά στα σχολεία. Τουναντίον η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική αποκλεισμού των παιδιών από την εκπαίδευση με διάφορους τρόπους. Κατάργηση ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες, ακόμα και για όσα παιδιά γεννήθηκαν εδώ αλλά οι γονείς τους «στερούνταν νομιμοποιητικά έγγραφα». Βίαιη εκκένωση 7 καταλήψεων με πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας, βίαιη κατανομή τους στα νέου τύπου hotspot κλειστά στρατόπεδα με αποτέλεσμα μικρά παιδιά, μαθητές  να διώχνονται βίαια από τα σχολεία τους. Την ίδια στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει ότι τρία στα τέσσερα παιδιά πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά δε φοιτούν στο σχολείο, ενώ στη Μόρια έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κρούσμα του «Συνδρόμου Παραίτησης».

Ταυτόχρονα, στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δολοφονικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την αντιμεταναστευτική ελληνική, κρατική πολιτική. Πνιγμένοι άνθρωποι, πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, άλλοι νεκροί στο φράχτη του Έβρου. Αύξηση των περιπολιών της Frontex, του ΝΑΤΟ και του στρατού για τους «εισβολείς» και τους «λαθρομετανάστες» του γνωστού τηλεπλασιέ και άλλων εκλεγμένων φασιστοειδών. Οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και η σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου βρήκαν τον καλύτερο ιδεολογικό υπάλληλο στα λόγια του Κ. Μητσοτάκη. Ανακάλυψε ότι μόνο το 3% των προσφύγων και των μεταναστών είναι Σύριοι και άρα πρόσφυγες κατά τον ίδιο, πριν διορθώσει λίγες μέρες αργότερα στο 20% (στοιχείο από Διεθνή Αμνηστία). Ξεχνάνε όλοι στην αγία οικογένεια ότι οι περισσότερες από τις χώρες που κατά καιρούς έχουν βομβαρδίσει οι φίλοι και συνδαιτυμόνες τους Αμερικανοί, βρίσκονται ακόμα σε πόλεμο. Για παράδειγμα, οι Αφγανοί έρχονται ουσιαστικά από εμπόλεμη ζώνη. Η εικόνα της καμένης Αφγανής γυναίκας, της Φεριντέ Τατζίπ και του παιδιού της στη Μόρια είναι ντροπή για το δυτικό πολιτισμό!…

Είναι από τα λίγα ονόματα που μάθαμε της 49χρονης, όπως του μικρού Αϊλάν που πνίγηκε στο Αιγαίο πέρυσι, αφού η κυρίαρχη ιδεολογία θεωρεί ότι οι πρόσφυγες είναι κατώτεροι άνθρωποι, δεν έχουν ονόματα, δικαιώματα κλπ. Να θυμηθούμε και τον νεαρό από το Μαλί που η μάνα του έραψε στο μπουφάν το απολυτήριο δημοτικού σχολείου ως μοναδικό του όπλο και περιουσία και βρέθηκε πνιγμένος στη Μεσόγειο τον προηγούμενο Γενάρη. Με το δεδομένο λοιπόν ότι για την κυβέρνηση υπάρχουν μόνο μετανάστες καταλαβαίνουμε, ότι τα γεγονότα στην Μόρια δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας: το μέλλον των «ευπαθών ομάδων», όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση και βεβαίως δεν εννοεί μόνο τους πρόσφυγες και μετανάστες…ταναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έρχονται στο νου ξανά… Το ονομάζουν «πολιτική αποτροπής» κι εννοούν χιλιάδες επαναπροωθήσεις και θανάτους μεταναστών, το ονομάζουν «αλλοίωση πληθυσμού»(δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου) και μας θυμίζουν την ναζιστική θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» της Ευρώπης, από μη ευρωπαϊκούς και μη «καθαρούς» πληθυσμούς.

Κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει δικαίωμα πρόσβασης στη σχολική εκπαίδευση ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος στο οποίο υπάγονται οι γονείς του. Αυτό αποτελεί νομική υποχρέωση για το κράτος και απαιτούμε η κυβέρνηση να άρει όλες τις δυσκολίες ώστε κανένα παιδί να μην αποκλείεται από την εκπαίδευση. 

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν άμεσα και σε συντονισμό πρωτοβουλίες κινηματικού χαρακτήρα για να προασπίσουμε την εκπαίδευση των όλων, των ίσων, των διαφορετικών χωρίς εθνοτικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να καταδικάσουν τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Απαιτούμε εδώ και τώρα, στο πλαίσιο των συνολικών αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος για την εκπαίδευση  προσφύγων:

  • Από το ΥΠΑΙΘ την εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με όλα τα παιδιά στα πρωινά σχολεία καιεγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.

 

  • Να λειτουργήσουν τα απαραίτητα τμήματα υποδοχής, με την πρόσληψη τώρα του απαραίτητου προσωπικού,  αφού μόλις χθες δημοσιεύτηκε ΦΕΚ δημιουργίας τους.

  • Να γίνει ΤΩΡΑ από τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, ΔΟΜ κλπ) η δωρεάν μεταφορά των παιδιών, που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε οικίες προς τα σχολεία φοίτησής τους, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις.

  • Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη αστυνομική επέμβαση και εκκένωση της κατάληψης προσφύγων – μεταναστών στο πρώην 5ο ΓΕΛ και την βίαιη απομάκρυνση δεκάδων μαθητών από τα σχολεία τους.

  • Απαιτούμε την επιστροφή όλων των προσφυγόπουλων, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, στα σχολεία τους, όπως ζητούν ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους κι αυτών, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, με μεταστέγαση από τα στρατόπεδα σε δημόσιες δωρεάν δομές εντός αστικού ιστού.

  • Την κατάργηση της εγκυκλίου περί μη απόδοσης ΑΜΚΑ στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών.

Την ώρα που η ΕΕ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της και να φυλακίσει τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι να τους απελάσει, εμείς οι εκπαιδευτικοί απαιτούμε ελεύθερη διέλευση των προσφύγων ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ταυτόχρονα στην χώρα μας ελευθερία στην μετακίνησηκαι ίσα δικαιώματα.  ΔΩΡΕΑΝ παιδεία, υγεία, σίτιση και στέγαση. Παροχή ασύλου και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες, να γκρεμιστούν τα τείχη της ντροπής της Ε.Ε.                                                                       

Τα σχολεία μας είναι ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα όλα παιδιάτου τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!!!

10/10/19