Η ΔΑΚΕ/ΠΕΚ στην ΕΛΜΕ Α΄ Δωδεκανήσου κόντρα στις αποφάσεις του κλάδου: Οργανώνουν ηλεκρονικές εκλογές για ΔΣ ΕΛΜΕ υλοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη

Τον επικίνδυνο κι ολισθηρό δρόμο υποταγής στον νόμο Χατζηδάκη που άνοιξε η απόφαση των παρατάξεων ΔΑΚΕ/ΠΕΚ/ΣΥΝΕΚ να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια, συνεχίζουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΠΕΚ και στην ΕΛΜΕ Α΄ Δωδεκανήσου για τις εκλογές Δ.Σ. Οι ΔΑΚΕ/ΠΕΚ αποφάσισαν τη διενέργεια εκλογών σύμφωνα με τον 4808 (ν. Χατζηδάκη) που προβλέπει κάθε ψηφοφορία να γίνεται και ηλεκτρονικά.  Με αστήρικτα επιχειρήματα πρόκρισης της «νομιμότητας»  και κινδύνου «προσβολής της εκλογικής διαδικασίας», ανοίγουν την πόρτα για την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη. Παραβιάζουν ακόμη και την απόφαση της Γ.Σ. των Προέδρων στις 5/4/2022 όπου αναφέρεται ρητά:  «οι εκλογές…..να διεξαχθούν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από το Καταστατικό της ΟΛΜΕ. Απορρίπτει τα όσα προβλέπονται από τον αντιδημοκρατικό –αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη (ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές κάλπες, αλλαγή Καταστατικών, κ.λπ.).»

Τεράστιες ευθύνες στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού κρατικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ γιατί παρόλο που στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 9/11/2023 συμφωνήθηκε να επικαιροποιηθεί  η απόφαση της Γ.Σ. Προέδρων στις 5/4/2022 για τη αποκλειστικά δια ζώσης διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στις ΕΛΜΕ, μέχρι τώρα δεν έχει εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το σχέδιο είναι σαφές! Νομιμοποιούν με τις ηλεκτρονικές εκλογές το βαθύ αντιδημοκρατικό σχέδιο για άφωνα και αδύναμα συνδικάτα στερημένα από τη ζωντανή συμμετοχή των εργαζόμενων. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της συνδιαλλαγής, της συναίνεσης και της υποταγής αντί να δώσει τη μάχη της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα σωματεία, επιδιώκει να κατοχυρώσει συνδικάτα που θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, θα ψηφίζουν εξ αποστάσεως, θα πραγματοποιούν συνελεύσεις εξ αποστάσεως και μπροστά σε μαύρες οθόνες. Έτσι, τα συνδικάτα μετατρέπονται σε άμαζα, άφωνα, άνευρα, σε συνδικάτα εταιρείες δημοσκοπήσεων και όχι σε μάχιμα όργανα της ταξικής πάλης. Θα έχουν ψηφοφόρους αλλά όχι συμμετέχοντες. Αυτό το σχέδιο δεν εξασφαλίζει δυνατά συνδικάτα, αλλά χειραγωγούμενα συνδικάτα από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Πολύ έγκαιρα είχαμε, από το 2020, αναδείξει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως εργαλείο και συνολικότερα με το ιδεολόγημα της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο:

  • Τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα των σωματείων και την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες. Ο συνδικαλισμός είναι μια ζωντανή διαδικασία που δεν γίνεται από τον καναπέ. Απώτερος στόχος είναι η κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Τον έλεγχο των σωματείων και φυσικά των αποφάσεών τους. Στόχος είναι η αποδυνάμωση των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές. Γι’ αυτό και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πάνε μαζί με την επίθεση στην απεργία και γι’ αυτό όλα τα παραπάνω συμβαίνουν  τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνολική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με στόχο ένα αντιδημοκρατικό, ταξικό σχολείο για όλο και λιγότερους.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος. Μπορεί να διεξάγονται με ένα σύστημα που συντάσσεται με διεθνή πρότυπα τα οποία διασφαλίζουν δήθεν «το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας», όμως η πραγματική ζωή δεν είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η ταυτοπροσωπία δεν διασφαλίζεται, ο εργαζόμενος γίνεται περισσότερο ευάλωτος σε πιέσεις, η διαδικασία ευτελίζεται μια και η ψήφος μπορεί να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας! Όλη η διαδικασία ελέγχεται από μια αρχή έξω και πέρα από τους εργαζόμενους (τους διαχειριστές του συστήματος), και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Η μετωπική επίθεση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που η μάχη της αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη,  στοχεύει να πλήξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, να αποδυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα, που μάχεται ενάντια στους σχεδιασμούς ΕΕ και ΟΟΣΑ για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εις βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Να εξουδετερώσουν τη μαχόμενη εκπαίδευση, με την οποία η κυρίαρχη πολιτική μέσα από παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, και ιδιαίτερα τον καθολικό αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Απέναντι στους μεγάλους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος στέκονται απειλητικά οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσής και της υποταγής που ρίχνουν νερό στον μύλο των αντιδραστικών αναδιαρθώσεων στην εκπαίδευση.

Οι προσπάθειες του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής πρέπει να καταδικαστούν από τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Το διάστημα αυτό αποτελεί χρόνο διεξαγωγής ΓΣ και εκλογών σε πολλές ΕΛΜΕ  στη χώρα. Καλούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης να ακυρώσει αυτές τις επιδιώξεις συμμετέχοντας μαζικά στις δια ζώσης διαδικασίες συνελεύσεων και εκλογών και να εμποδίσει με κάθε τρόπο την διεξαγωγή εκλογών και διαδικασιών με ηλεκτρονικά μέσα. Να υψώσει με τον τρόπο αυτό τείχος στα σχέδια υπουργείου και κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις, να εντείνει τους αγώνες της περιόδου.

Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις δεν επιλέξαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα την λογική της ανάθεσης. Θέλουμε ζωντανά ταξικά σωματεία που θα κρατούν ζωντανές τις διαδικασίες βάσης και λήψης αποφάσεων, δεν θα φοβούνται την αντιπαράθεση απόψεων, τη  σύνθεση αιτημάτων και τον ζωντανό οριζόντιο συντονισμό μεταξύ τους. Όσοι υποστηρίζουν ότι μέλημά τους είναι η αύξηση της συμμετοχής αποκλειστικά στις εκλογές, αναφέρονται σε μια αύξηση ψευδεπίγραφη. Ένα σωματείο επιβεβαιώνει τη δύναμή του μέσω των συλλογικών διαδικασιών. Ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις, δραστηριοποίηση των μελών του, αυτά είναι τα «όπλα» μας για να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική. Συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, στήριξη και αλληλεγγύη.

Δηλώνουμε ότι δε θα νομιμοποιήσουμε τους εκλεγμένους από ηλεκτρονικές κάλπες.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα συμπράξουμε στον εξευτελισμό των σωματείων και της Ομοσπονδίας, δε θα συμβάλλουμε στον αφοπλισμό των αγωνιστικών διαθέσεων του κλάδου, στην προετοιμασία για παράδοση άνευ όρων στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Καλούμε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Α΄ Δωδεκανήσου να μην παραβιάσει τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου και να μην γίνει προγεφύρωμα για την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη στα σωματεία της ΟΛΜΕ.

Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ  να επικαιραιοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ. προέδρων στις 5/4/2022 και να καταδικάσει τέτοιες πολιτικές επιλογές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*