Ενημερωτικό δελτίο συνεδρίασης ΔΣ Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (3/11/2015)

Την Τρίτη 3/11 συνεδρίασε το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ με τη συμμετοχή και των 9 μελών.

· Για την πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 11/12 το ΠΑΜΕ πρότεινε κάλεσμα από όπου έλειπε το αίτημα για ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και των Μνημονίων. Δεν υπήρχε αναφορά στους στόχους της ΟΛΜΕ για διαγραφή του χρέους και στα βασικά αιτήματα του κλάδου για την εκπαίδευση και την εργασία. Επίσης υπήρχε ένα γενικό κάλεσμα στις συγκεντρώσεις χωρίς αναφορά στο πού γίνονται. Τελικά ψηφίστηκε κάλεσμα με περισσότερο συγκεκριμένες αναφορές στην κυβερνητική πολιτική, αλλά αόριστο κάλεσμα σε συγκεντρώσεις (1 ΠΑΜΕ, 2 Αγων. Πρωτοβουλία, 2 ΔΑΚΕ, 2 ΠΕΚ – κάλεσμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 1 ψήφος από την παράταξη). Η Αγωνιστική Παρέμβαση ψήφισε πρόταση που επαναφέρει τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα και κάλεσμα στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα στις 10 πμ.

· Αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στη συνάντηση με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για το υπόμνημα των ΕΛΜΕ σε σχέση με το προσφυγικό.

· Αποφασίστηκε ομόφωνα ψήφισμα ενάντια στις εισαγγελικές παρεμβάσεις για τις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις.

· Η ΕΛΜΕ ζητά από την Περιφερειακή Διεύθυνση να διευκολύνει τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου μελών του Συλλόγου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αγωνιστών.

· Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφισμάτων αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» που η εργοδοσία έκλεισε ξαφνικά και στους φοιτητικούς συλλόγους του Ρεθύμνου που βρίσκονται σε καταλήψεις εδώ και 3 βδομάδες ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης-Τρόικας.

· Για το θέμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αφορμή την επιμονή του υπουργείου Παιδείας να μην προσμετρηθεί η εκπαιδευτική προϋπηρεσία της συναδέλφου Κ. Γιαννάτου που εκλέχτηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, προτάθηκε από την Αγ. Παρέμβαση η υιοθέτηση του σχετικού ψηφίσματος Β’ ΕΛΜΕ Έβρου από όπου και προέρχεται η συνάδελφος. Με επιμονή του ΠΑΜΕ και στήριξη από ΔΑΚΕ-ΠΕΚ δεν ψηφίστηκε. Η στάση του ΠΑΜΕ αιτιολογήθηκε α) επειδή υπάρχει ονομαστική αναφορά, β) επειδή αναφορά στα μνημόνια, ως δήθεν αποπροσανατολιστική. Με πρόταση του ΠΑΜΕ υιοθετήθηκε γενικότερο ψήφισμα που αναφέρεται και άλλη σε περίπτωση στην πρωτοβάθμια.

· Τέλος τέθηκε από την Αγωνιστική Παρέμβαση διαδικαστικό θέμα γιατί με ευθύνη του ΠΑΜΕ και συναίνεση ΔΑΚΕ-ΠΕΚ δεν κοινοποιήθηκε στους συναδέλφους και στα σχολεία η απόφαση της Γενικής Συνέλευση της ΕΛΜΕ στις 21/10 για συμμετοχή σε σύσκεψη συντονισμού σωματείων που οργανώθηκε από τους Συλλόγους Εκπ/κών ΠΕ της πόλης. Το πρόσχημα ήταν διαδικαστικά προβλήματα που προέκυψαν από τις ενέργειες συνδικαλιστών της ΠΕ από το χώρο του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, τη ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) και τη ΔΑΚΕ, που είχαν σκοπό να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία αυτή. Για το ΠΑΜΕ που οχυρώθηκε πίσω από τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, η πρωτοβουλία συντονισμού έχει… παραταξιακά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια αδιέξοδη λογική που απέναντι στην ανάγκη συντονισμού των κλάδων και των αγώνων, πράγμα αδύνατο με τη γραφειοκρατία ΕΔΟΘ/ΑΔΕΔΥ, προτείνει τη στοίχιση των σωματείων πίσω από το ΠΑΜΕ με ένα πλαίσιο που δε συζητιέται σε καμία διαδικασία του κλάδου και είναι εγκλωβισμένο στη λογική της απλής διαμαρτυρίας, χωρίς αγωνιστικό σχέδιο. Η πρωτοβουλία για ένα συντονισμό σωματείων είναι ανάγκη της εποχή μας, γιατί είναι ζήτημα ζωής ο κοινός ενωτικός αγώνας για την ανατροπή της αντεργατικής λαίλαπας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ στο όνομα του χρέους και με εργαλείο τα μνημόνια. Και γι’ αυτό η συζήτηση για τη συμμετοχή της Α’ ΕΛΜΕ σε διαδικασίες αυτού του χαρακτήρα δεν μπορεί να κλείσει με διοικητικά μέτρα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*