Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Μεγάλες ελλείψεις καθηγητών. 10.000 χαμένες διδακτικές ώρες από το ξεκίνημα των μαθημάτων

Τα σχολεία μπήκαν στην τέταρτη βδομάδα μαθημάτων και για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση της λειτουργίας τους με μεγάλες ελλείψεις καθηγητών.

Οι χαμένες διδακτικές ώρες μέχρι σήμερα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Δυτικής Θεσσαλονίκης φτάσανε τις 10.000. Τα κενά σε διδακτικό προσωπικό είναι 125 και αντιστοιχούν σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Αναλυτικότερα τα κενά είναι στις εξής ειδικότητες: ΠΕ01 – 4, ΠΕ02 – 2, ΠΕ03 – 8, ΠΕ04 – 20, ΠΕ06 – 12, ΠΕ09,10,13 – 21, ΠΕ011 – 1, ΠΕ012 – 1, ΠΕ014 – 8, ΠΕ015 – 7, ΠΕ016 – 6, ΠΕ017 – 7, ΠΕ018 – 5, ΠΕ019,20 – 6. Κάθε βδομάδα που περνάει χάνονται 2.600 ώρες. Αν όμως οι χαμένες ώρες ήταν από απεργίες των εκπαιδευτικών ή από κινητοποιήσεις των μαθητών, όλοι θα παρίσταναν ότι αγωνιούν για την αναπλήρωσή τους.     

Ιδιαίτερα οξυμμένη είναι η κατάσταση στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις των Αμπελοκήπων όπου χάνονται κάθε εβδομάδα 162 ώρες λόγο των ελλείψεων καθηγητών και οι οποίες αντιστοιχούν σε 12 καθηγητές γενικής παιδείας και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας για τα προβλήματα της παιδείας είναι προσχηματικό. Αυτό επιβεβαιώνει η στάση που κράτησαν πέρσι όταν αναγκάσανε τα σχολεία να λειτουργήσουν μέσα στο Πάσχα για να «αναπληρώσουν» μαθήματα που χάθηκαν από τις κινητοποιήσεις, αλλά όχι αυτά που χάθηκαν από την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους, από τις ελλείψεις σε καθηγητές και από το βίαιο διώξιμο από την εκπαίδευση των καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων. Αλλά και η φετινή στάση του υπουργού παιδείας το προσχηματικό του ενδιαφέρον έρχεται να αποδείξει, γιατί τα κενά συνεχίζουν να είναι πολλά και θα ήταν πολύ περισσότερα εάν δεν υπήρχαν οι πιέσεις των διοικήσεων που επέβαλλαν να λειτουργήσουν τα σχολεία με πολυμελή αριθμό μαθητών στα τμήματα, με αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων για τους καθηγητές, με συνδιδασκαλίες στις κατευθύνσεις και δεν ενέκριναν κατευθύνσεις με ολιγομελή τμήματα, κ.ά.

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση ουσιαστικά δε γίνονται μόνιμοι διορισμοί (μόλις 94 καθηγητές διορίστηκαν τη σχολική χρονιά 2013-2014!), ενώ ταυτόχρονα έχουμε  χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων, διογκώνει το πρόβλημα από χρόνο σε χρόνο.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για τις χιλιάδες χαμένες ώρες, καθώς και τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα εκπαιδευτικά πράγματα στο νομό, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, γιατί διαχειρίζονται απαράδεκτες καταστάσεις σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, οι συνάδελφοι, οι σύλλογοι καθηγητών, οι γονείς και οι μαθητές, όλοι μαζί και του κάθε σχολείου ξεχωριστά, να επιβάλλουμε την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και λύσεις στις διεκδικήσεις μας προς όφελος του δημόσιου σχολείου και των μαθητών, με τους αγώνες μας! Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες για τον αγωνιστικό συντονισμό όλων των φορέων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*