Πρόγραμμα δράσης προς το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ

Η σχολική χρονιά ξεκινά με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να προετοιμάζουν την ελληνική κοινωνία για το χειρότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών. Το βάρος της ενεργειακής κρίσης, η οποία τείνει να μετασχηματιστεί σε συνολική οικονομική κρίση, καθώς και η ραγδαία άνοδος των τιμών πιέζουν τα λαϊκά στρώματα και συμπιέζουν το εισόδημά τους σε μια περίοδο που αυτό δεν είχε ανακάμψει μετά από τη δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι διαρκώς εντεινόμενοι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οξύνουν όχι μόνο την αβεβαιότητα στην Ευρώπη, αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της.

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση κυρίως με διάφορων τύπων επιδόματα, ώστε να αποφευχθεί η ακραία φτώχεια των πλέον ευάλωτων στρωμάτων, ενώ παράλληλα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε όχι μόνο να μη θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά και να γίνει και αυτή η κρίση μια νέα ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα. Γενικότερα οι κυρίαρχοι κύκλοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν δεσμεύσεις για την ικανοποίηση λαϊκών αιτημάτων και τη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων.

Στην εκπαίδευση η Ν.Δ. υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ με στόχο το ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, και τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείο το οποίο θα εντείνει τους αποκλεισμούς της νεολαίας από τη μόρφωση και θα διαμορφώσει μια νέα γενιά εργαζομένων με μειωμένες προσδοκίες. Σε αυτό το σχολείο οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποταγμένοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα υπό τη δεσποτεία του εκάστοτε Διευθυντή. Αυτό το σχολείο οικοδομούν οι νόμοι και οι «μεταρρυθμίσεις» της τελευταίας τριετίας. Η Τράπεζα Θεμάτων, η Ε.Β.Ε., η Αξιολόγηση είναι οι πιο χαρακτηριστικοί πλευρές αυτής της πολιτικής. Με την έναρξη της χρονιάς οι υπουργικές αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές είναι ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργασιακές σχέσεις μετατρέπονται σε λάστιχο, μια και παρά τους μόνιμους διορισμούς που έγιναν υπό την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να εργάζονται ως αναπληρωτές. Οι συνάδελφοι αυτοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα: από το χάος στις τοποθετήσεις και το στεγαστικό πρόβλημα, μέχρι την απειλή της αξιολόγησης, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως μια νέα γενιά εργαζομένων χωρίς δικαιώματα.

 

Ήρθε η ώρα να μιλήσουν οι εργαζόμενοι!

 

Είναι σαφές ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους. Σε όλη την Ευρώπη ήδη ξεσπούν σοβαρές κινητοποιήσεις (πιο πρόσφατο παράδειγμα οι απεργίες στη Βρετανία και την Ολλανδία), ενώ και στη χώρα μας η κατάσταση απέχει από το να είναι στάσιμη. Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και οι συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία αυτή τη στιγμή δείχνουν και σε εμάς το δρόμου του αγώνα. Οι αγώνες των εκπαιδευτικών το προηγούμενο διάστημα έβαλαν σημαντικά εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση και τώρα είναι η ώρα να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν!

Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μέσα από ανυποχώρητους κλαδικούς και πανεργατικούς αγώνες να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας και να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις, να μπει ανάχωμα στην πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου, να διεκδικήσουμε μαζικούς διορισμούς και να μπλοκαριστεί η αξιολόγηση.

Προτείνουμε τα ακόλουθα βήματα:

 • Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την εβδομάδα 19 -23/09.
 • Γενική Συνέλευση των προέδρων το Σάββατο 24/09.
 • 24ωρη κλαδική απεργία την εβδομάδα 03 – 07/10. Προτείνουμε την Τετάρτη 05/10 (παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού).
 • Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σωματείων ενάντια στην ακρίβεια την εβδομάδα 26 -30/09 στα πλαίσια υποστήριξης της απεργίας. Προτείνουμε συλλαλητήριο την Πέμπτη 29/09.
 • Κήρυξη απεργίας – αποχής ενάντια στην αξιολόγηση των ν. 4823/21 και 4692/21 και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους και διεύρυνση της ώστε να καλύπτει και τις νέες υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές. Επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης που έχουν ήδη προκήρυξη και επέκταση της στις νέες υπουργικές αποφάσεις. Καλούμε και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ να κηρύξουν απεργία – αποχή και να συντονίσουν τη δράση τους.
 • Κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ για άμεση προκήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.
 • Νέες γενικές συνελεύσεις το διάστημα 10 -14 Οκτώβρη.
 • Στήριξη των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων και παλεύουμε μαζί με φοιτητές, μαθητές, γονείς και δασκάλους για να μπλοκαριστεί η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

 

Θέτουμε τα ακόλουθα αιτήματα αιχμής:

 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά! Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης.
 • Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο (ρεύμα, ενέργεια, κ.α)
 • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).
 • Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση του νόμου 4823/2021.
 • Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.
 • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
 • Μέτρα προστασίας (15 μαθητές στο τμήμα, καθαρίστριες, απαραίτητα υλικά, κ.ά.).
 • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη – Παλεύουμε για την ανατροπή του!
 • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.
 • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*