Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσ/νίκης: Συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό, Σαβ 27/2

Συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό  

Σάββατο 27/2 στις 12μ στο άγαλμα Βενιζέλου

 

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ  και  ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ

Πραγματοποιήθηκε την Δεύτερα 22/2 στην ΕΔΟΘ η Συνέλευση Αγώνα της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή επίσης εκπροσώπων από συλλόγους και επιτροπές αγώνα ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Στη συζήτηση έγινε ενημέρωση από τους κλάδους, αποτίμηση της απεργίας στις 4/2 και των αγώνων της περιόδου και προτάσεις πάνω στο αναγκαίο πολιτικό περιεχόμενο ενός μαζικού, ενωτικού και νικηφόρου κινήματος ενάντια στο ασφαλιστικό τερατούργημα κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ, που θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Κοινή παραδοχή ήταν η αναγκαιότητα ενός άλλου δρόμου για το συνδικαλιστικό κίνημα, που θα υπερβεί τον κυβερνητικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι οποίες για άλλη μια φορά οδηγούν στην εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων που αναδεικνύονται και τελικά στην ήττα

Για τον σκοπό αυτό πρόταση της Πρωτοβουλίας είναι η άμεση κήρυξη 48ωρης απεργίας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην τολμήσει ούτε να το φέρει στην Βουλή. Η πρόταση αυτή απευθύνεται στις γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων με παράλληλο κάλεσμα για γενικό λαϊκό ξεσηκωμό σε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και τη νεολαία.

Στη Συνέλευση αποφασίστηκαν ακόμα:

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο ασφαλιστικό με απεύθυνση και σε άλλες αγωνιστικές συλλογικότητες το Σάββατο 27/2 στις 12μ στο άγαλμα Βενιζέλου.

-Στήριξη των αγωνιστικών δράσεων των αγωνιζόμενων κλάδων, πχ της Επιτροπής Αγώνα των δικηγόρων.

-Παρέμβαση στο κεντρικό κτήριο του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους μαζί με το σωματείο συνταξιούχων .

-Συγκεντρώσεις- διαδηλώσεις- αυτοκινητοπορείες στις συνοικίες της πόλης μαζί με τοπικές συνελεύσεις- πρωτοβουλίες-επιτροπές.

-Πρωτοβουλίες για να σπάσει η εργασιακή ζούγκλα στον ιδιωτικό τομέα και το “άβατο” για συνδικαλιστική δράση σε χώρους όπως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

-Στήριξη κάθε πρωτοβουλίας-δράσης για το προσφυγικό με ανάδειξη από εργατική σκοπιά του κοινού αγώνα ενάντια σε ρατσισμό-φασισμό-πόλεμο-ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις .

– Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 5/3 στην πλατεία ΧΑΝΘ 11,30π.μ. ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα.

Παρεμβάσεις: Καμιά απόφαση ουσιαστικής κλιμάκωσης από την πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

8366a-afisa2bparemvaseis_asfalistiko_2016_internet252822529Καμιά απόφαση ουσιαστικής κλιμάκωσης από την πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΪΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ

Την Τρίτη 23/2 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με θέμα το πρόγραμμα δράσης του κλάδου από δω και πέρα.

Αν μέχρι τώρα τονίζαμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, μετά από τη συνεδρίαση αυτή είναι πια ολοφάνερο ότι η ΑΔΕΔΥ πάει για οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο οποιασδήποτε προσπάθειας οργάνωσης σοβαρού και πραγματικού αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική και συνολικά την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο που τα μέτωπα εντείνονται, που ο ίδιος ο Κατρούγκαλος δηλώνει ότι για το ασφαλιστικό «όλα είναι ανοιχτά αφού οι θεσμοί ζητούν πιο σκληρά μέτρα όπως μείωση της εθνικής σύνταξης και των ποσοστών αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές με βάση εισοδηματικά κριτήρια, 20ετία και όχι 15ετία για την απόδοση της εθνικής σύνταξης», σε μια περίοδο που ανοίγει η συζήτηση για πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα με αιχμή το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια, που οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή μας αποκτούν επικίνδυνο χαρακτήρα με την αναβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ με αφορμή τους πρόσφυγες.

Οι παρατάξεις ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΚΕ) – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ- Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή η μία μετά την άλλη παρέπεμπαν στις καλένδες ακόμα και τη δική τους πρόταση στην προηγούμενη ΕΕ για 24ωρη απεργία στις 3 του Μάρτη και το ΠΑΜΕ δήλωνε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έτσι η ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΚΕ) δεν πρότεινε τίποτε, η ΔΑΚΕ το ίδιο, το ΜΕΤΑ πρότεινε 24ωρη για 9 ή 10 Μάρτη και το ΠΑΜΕ 48ωρη απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Η κοινή επωδός είναι «ο κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα τι σημαίνει το ασφαλιστικό», «δεν υπάρχει αγωνιστικό κλίμα», ότι χρειάζεται «καλύτερη προετοιμασία», «υπάρχουν δυσκολίες» κ.α.

Αντί λοιπόν τα παρόντα μέλη της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ( η συνεδρίαση έγινε με οριακή απαρτία) να βγάλουν το συμπέρασμα ότι τώρα χρειάζεται κλιμάκωση και ένταση του αγώνα, να μπουν στο «φουλ οι μηχανές» για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το καταθέσει, αναλώθηκε ο περισσότερος χρόνος σε ένα ανούσιο καυγά μεταξύ μελών της ΕΕ από την πρώην ΠΑΣΚΕ αντι σε ένα σοβαρό σχεδιασμό για την κλιμάκωση του αγώνα. Continue reading

Παρεμβάσεις ΔΕ: Για την πρόσκληση του υπουργού προς τους συλλόγους διδασκόντων να συμμετάσχουν στο δήθεν «εθνικό διάλογο» για την παιδεία

Λες και δεν είναι γνωστά τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο, λες και δεν έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη από τα σωματεία των εκπαιδευτικών στις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου παιδείας προτάσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών θεμάτων, λες και δε γίνονται διαρκώς κινητοποιήσεις απαιτώντας λύσεις για τα ζητήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία των σχολείων, ο υπουργός ζητά σήμερα από τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους διδασκόντων, τους γονείς και τους μαθητές να πάρουν μέρος στον «εθνικό διάλογο» για την παιδεία, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και καταθέτοντας προτάσεις. Από κάθε σύλλογο ένας εκπαιδευτικός θα αναλάβει εθελοντικά να αναρτά στην ιστοσελίδα του διαλόγου τις προτάσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών, των γονιών και των 15μελών των μαθητικών συμβουλίων. Προτείνει μάλιστα και θεματολογία όπως:

  • Τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσης των σχολείων!

Τι ακριβώς θέλει ο κ. Φίλης να προτείνουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές όταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς από κοινού διεκδικούν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς στα σχολεία των 25.000 κενών; Τι να εισηγηθούν όταν ακόμη  και σήμερα υπάρχουν 3.000 κενά που δεν προβλέπεται  να καλυφθούν; Πριν 5 ημέρες ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ ότι οι θεσμοί δεν έχουν εγκρίνει τις 20.000 προσλήψεις που η κυβέρνηση τάζει ότι θα υλοποιήσει. Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων έχει μειωθεί πάνω από 60% τα τελευταία 6 μνημονιακά χρόνια, μήπως το υπουργείο περιμένει από γονείς και εκπαιδευτικούς να βρουν σπόνσορες για τα έξοδα λειτουργίας, καταργώντας το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου;

  • Η ενισχυτική διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

Στην ίδια συνάντηση όταν τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της Ενισχυτικής και της Π.Δ.Σ. από τους καθηγητές, η απάντηση ήταν  ότι η έναρξη της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων και για την Eνισχυτική Διδασκαλία ότι θα ξεκινήσει σε 1-2 εβδομάδες (για ένα δηλαδή περίπου μήνα πριν τις εξετάσεις), ενώ πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι τα μαθήματα αυτά να πραγματοποιούνται από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

  • Ειδική αγωγή

Continue reading

Μπλόκα παντού για να μπλοκάρουμε την πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Η πρόταση των Παρεμβάσεων ΔΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ για την κλιμάκωση του αγώνα

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις Δ.Ε.

ΜΠΛΟΚΑ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΕΕ – ΔΝΤ

Α. Μετά τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Φλεβάρη, τη μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων και την αγωνιστική συμπόρευση με τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες στις ογκώδεις απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, τις συγκεντρώσεις και τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια αγροτών και όλου του λαού στο Σύνταγμα στις 12 και 13 Φλεβάρη:

ΤΩΡΑ είναι η ώρα για αποφασιστική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τη ΝΙΚΗ.

Κορυφώνοντας τα βήματα αγωνιστικής συμπόρευσης όλων των αγωνιζόμενων εργαζόμενων, ανέργων, φτωχομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, νεολαίας, συνταξιούχων με νέο απεργιακό βήμα και παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Να μην αφήσουμε κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο να ανασυνταχθούν. Είναι καταστροφικό να υπάρξει επιστροφή στη νηνεμία και την αναμονή του τι, πότε και πώς η κυβέρνηση θα μας ξεπουλήσει στη «συνεννόηση» με ΕΕ και ΔΝΤ ή πώς θα διαπραγματεύεται με τους μεγαλοτσιφλικάδες και τους «γραβατωμένους». Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν αποφασιστικά. Όχι να ετεροχρονιστούν και να αλλάξουν στόχο αναμένοντας τον ερχομό του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπως διατείνεται ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση. Να παλέψουμε, ώστε να αποσυρθούν τώρα οι ασφαλη(ι)στρικές προτάσεις της κυβέρνησης κι όχι να περιμένουμε, να μην ψηφιστούν τότε από τη Βουλή!

Β. Είναι πια φανερό σε όλες και όλους ότι τα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση, τα κατακτημένα με αγώνες μισού αιώνα, κατεδαφίζονται προς όφελος του κεφαλαίου σε κάθε τομέα παραγωγής, όπως επιτάσσουν οι πολιτικές  ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Κατεδάφιση που έχει αναλάβει ειδικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που παρά τη λαϊκή κατακραυγή, δηλώνει στους εταίρους ότι θα εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο κατά γράμμα και καλεί τα μνημονιακά συνεταιράκια ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–ΠΟΤΑΜΙ, να υλοποιήσουν τη συμφωνία που μαζί ψηφίσανε.

Αποκρούουμε τις τακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του “κοινωνικού αυτοματισμού” και της διάσπασης των εργαζομένων που στηρίζονται από τη λογική του να μοιραστούμε τη φτώχεια μας, για να μην πειραχτεί το πλαίσιο κινήτρων του κεφαλαίου. Δε δεχόμαστε συντάξεις “επίδομα κηδείας” δίπλα στους μισθούς πείνας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του ξεπεράσματος της κρίσης προς όφελός τους. Το φόβητρο του Grexit και της εξόδου από την ΕΕ, υψώνονται ξανά από τη στοχευμένη πληροφόρηση των μνημονιακών ΜΜΕ, ώστε να αποδεχτούμε τον Αρμαγεδώνα των μέτρων της παραμονής σε αυτό το πλαίσιο κι όχι την ανάγκη ρήξης και ανατροπής. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) ορκίζονται σ’ αυτό το πλαίσιο. Γι αυτό οι «εναλλακτικές» προτάσεις τους ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες της εργαζόμενης και άνεργης πλειοψηφίας. Τους είδαμε όλους και τους μάθαμε. Μόνο η δυναμική του αγώνα μας μπορεί να επιβάλλει λύσεις προς όφελος μας, παίρνοντας πλούτο, δύναμη κι εξουσία από το κεφάλαιο. Continue reading

ΟΛΜΕ: υπόμνημα για τους αναπληρωτές

ΘΕΜΑ: Προβλήματα αναπληρωτών

Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή των πολιτικών των Μνημονίων, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και σύμφωνα με την πολιτική, τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των συμφερόντων του κεφαλαίου, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης Ο απώτερος στόχος είναι η άρση μονιμότητας και η κατάργηση κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος. Η αύξηση της ανεργίας αλλά και οι μηδενικοί διορισμοί στην εκπαίδευση τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δημιουργήσει αφενός μια συνεχώς αυξανόμενη κατηγορία «τους μόνιμους συμβασιούχους» στο χώρο του Δημοσίου και αφετέρου έχουν εκτινάξει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση. Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας είναι καταδικασμένοι να ζουν σ’ ένα καθεστώς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Οι στρατιές αυτές των αναπληρωτών χωρίς ουσιαστικά εργασιακά και άλλα δικαιώματα που μετακινούνται από χρόνο σε χρόνο στις εσχατιές της χώρας, εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους και παλεύουν να επιβιώσουν με τις ελάχιστες αποδοχές που λαμβάνουν. Οι επιπτώσεις τόσο στη ζωή τους όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το δημόσιο σχολείο είναι συχνά τραγικές.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο να βλέπουμε εκπαιδευτικούς να πηγαίνουν σε 3, 4 ακόμη και 5 διαφορετικά σχολεία και παρόλα αυτά τα δημόσια σχολεία να εξακολουθούν να υπολειτουργούν με κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό τα οποία διατηρούνται μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή και επιβάλλεται άμεσα να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των συναδέλφων μας αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητάμε: Continue reading

Πόλεμος-Προσφυγιά-Μετανάστευση: εκδήλωση, Παρ. 19/2

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΟΛΕΜΟΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ»

Σας καλούμε σε εκδήλωση με θέμα «ΠΟΛΕΜΟΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ- ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» την Παρασκευή 19/2/2016 ώρα 7 μμ στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134 (δίπλα στο σταθμό του Θησείου).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

Συζήτηση με τους

– Ερτζουμέντ Ακντενίζ, δημοσιογράφο του Καναλιού Hayat tv και συγγραφέα του βιβλίου «Πρόσφυγες-Εργάτες»,

– Παύλο Αντωνόπουλο και Γιώτα Ιωαννίδου, μέλη αποστολής εκπαιδευτικών στο Ντιγιαρμπακίρ

– Έφη Λατσούδη από το «Χωριό Όλοι Μαζί» της Λέσβου

– ΄Αρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφο

Προβολή βίντεο με τις κινητοποιήσεις στον Έβρο 23-24/1

Θα ακολουθήσει

μουσική βραδιά οικονομικής ενίσχυσης με τη

Χορωδία της Εργατικής Λέσχης Ν. Σμύρνης και

τη ρεμπέτικη κομπανία Ντουμάνιανς

9/2/2016

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων

http://syprome.blogspot.gr/

Θέατρο με τα Αντιτετράδια της εκπ/σης: “Ο θάνατος του εμποράκου” του Ά. Μίλλερ, Εθνικό Θέατρο, Κυρ. 20/3

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης

πάμε θέατρο

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 Μαρτίου 2016

 Ο θάνατος του εμποράκου

του Άρθουρ Μίλλερ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Έχοντας εργαστεί μια ολόκληρη ζωή με αξιοπρέπεια για να συντηρήσει την οικογένειά του και για να μεταφέρει τις αρχές  του στα παιδιά του, ο Ουίλλυ Λόμαν, βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοκ της απόλυσης, αφού η αποδοτικότητά του έχει μειωθεί και η προσφορά του στο σύστημα που τον εργοδοτεί δεν κρίνεται συμφέρουσα. Παλεύει, ωστόσο, να πείσει όσους τον αμφισβητούν, και, κυρίως, τον εαυτό του, πως οι ιδέες του δεν ήταν λανθασμένες και ότι, αργά ή γρήγορα, θα δικαιωθεί. Μέχρι τη στιγμή της τελικής και οριστικής διάψευσης.
Έργο-κόλαφος ενάντια στην υλιστική κοινωνία και στη βάναυση, χωρίς ηθικές αναστολές λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, ο «Θάνατος του Εμποράκου» αποτελεί όχι μόνο ένα κορυφαίο δείγμα του πολιτικού ρεαλισμού του Άρθουρ Μίλλερ, αλλά και ένα διαχρονικό σχόλιο για τη διάψευση του αμερικανικού ονείρου και τη συνυπευθυνότητα όσων το συντηρούν. 

Μετάφραση – Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής, Σκηνικά Γιώργος Γαβαλάς, Κοστούμια Ντένη Βαχλιώτη, Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Λύρας. Διανομή: Πέτρος Φιλιππίδης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στόλλας, Θύμιος Κούκιος, Εύα Βάρσου, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Γιώργος Δεπάστας, Βάσια Χρήστου, Δημήτρης Κίτσος, Γιάννης Τσορτέκης

 ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ 10 ευρώ

Κλείστε Έγκαιρα τα εισιτήριά σας

Προβολή ταινίας “Το Λιμάνι της Χάβρης” & συζήτηση με τον Γ. Τσιάκαλο για τους πρόσφυγες, Παρ. 19/2

Διαβάστε το φυλλάδιο πρόσκλησης στην εκδήλωση με πληροφορίες και για την ταινία

Παρεμβάσεις ΔΕ και ΠΕ: Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη τροπολογία για την ειδική αγωγή

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ & ΔΕ

15 2 2016

www.paremvasis.gr http://paremvaseisde.gr

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 Σε περιβάλλον «εθνικού διαλόγου» για την παιδεία και με την ελπίδα του αιφνιδιασμού του κόσμου της εκπαίδευσης, στο μέσο έντονων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ακολουθώντας προσφιλείς τακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, κατέθεσε τροπολογία για την ειδική εκπαίδευση στο σχέδιο νόμου «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Χρησιμοποιώντας έννοιες όπως «συνεκπαίδευση», συμπερίληψη», «προώθηση της ένταξης», «ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση», επιχειρεί να αναδιατάξει το εκπαιδευτικό σκηνικό στην ειδική αγωγή σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Όπως χρησιμοποιεί και την έννοια απελευθέρωση στην πολιτική της για απελευθέρωση της αγοράς εργασίας για να κρύψει τη δυνατότητα των εργοδοτών να απολύουν και να μειώνουν τους μισθούς κατά βούληση κι απελευθέρωση των τιμών για να κρύψουν τις αυξήσεις στις τιμές των αγαθών.

Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η κυβέρνηση είναι ο τελικός της στόχος: Η μείωση του κόστους στην ειδική αγωγή και η μείωση του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που θα υποστηρίζουν από δω και πέρα τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με βάση τις εντολές της Ε.Ε. και των 3ών μνημονίων. Αυτό είναι φανερό και από τα παρακάτω.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία:

Στην αιτιολογική έκθεση για τις ΣΜΕΑΕ (σελ.3, παρ.3) αναφέρεται σε «προγράμματα συνεκπαίδευσης με συστεγαζόμενα ή μη γενικά σχολεία». Αυτό σημαίνει:

α) ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση και οικονομική πολιτική ώστε όλα τα ειδικά σχολεία να συστεγάζονται με γενικά

β) ότι μαθητές των ειδικών σχολείων από τα μη συστεγαζόμενα ειδικά (που είναι και η πραγματικότητα σήμερα) θα μετακινούνται για τις ανάγκες της συνεκπαίδευσης προς τα γενικά.

Σ υμπεραίνουμε λοιπόν πως η μετακίνηση αυτή θα είναι μόνιμη με συνέπειες στην εκπαίδευση των μαθητών (ξέρει το υπουργείο ότι τα γενικά σχολεία δεν έχουν μόνιμο ΕΕΠ και ΕΒΠ αλλά ενίοτε 5/μηνίτες συμβασιούχους συναδέλφους), μείωση του μαθητικού δυναμικού των ειδικών σχολείων μόνο για «ειδικές περιπτώσεις» και μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Άρα μεγάλη εξοικονόμηση πόρων στην κατεύθυνση του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά τα τμήματα ένταξης

Στην αιτιολογική έκθεση για τις ΣΜΕΑΕ (σελ.3, παρ.5) αναφέρεται στην υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες «εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους». Το υπουργείο φαίνεται σαν να μη γνωρίζει ότι:

α) δεν υπάρχουν τμήματα ένταξης σε όλα τα σχολεία κι όταν παρουσιάζονται ανάγκες υποστήριξης μαθητών σε σχολεία που δεν υπάρχει Τ.Ε. δεν τοποθετείται εκπαιδευτικός Ε.Α.. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των 8 δημοτικών σχολείων δυτ. Θεσσαλονίκης όπου ζητήθηκε από τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων να υποστηριχθούν τα παιδιά των σχολείων με Τ.Ε. και η κεντρική διοίκηση δεν τοποθέτησε εκπαιδευτικούς ε.α. με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ΦΕΚ ίδρυσης Τ.Ε.. Τα παιδιά αυτά είτε παρέμειναν στα σχολεία τους χωρίς πρόσθετη υποστήριξη είτε μετακινήθηκαν στα όμορα όπου αύξησαν τον ήδη μεγάλο αριθμό παιδιών που υπάρχουν εκεί.

β) Ο αριθμός των παιδιών που υποστηρίζονται στα Τ.Ε. είναι παντού μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο με βάση το νόμο και οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες διαφοροποιημένες σε κάθε τάξη και τμήμα γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί ομαδοποιούν τα παιδιά με βάση τις ανάγκες τους για να τα υποστηρίζουν όσες ώρες περισσότερο γίνεται και για όσα εκπαιδευτικά πεδία περισσότερα μπορούν. Το σχέδιο του υπουργείο θα μειώσει δραματικά το χρόνο που θα αφιερώνεται σε κάθε παιδί σε βάρος του δικαιώματός του για ουσιαστική υποστήριξη.

Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους:

Η τροπολογία ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΕ για την υποβάθμιση των σταθερών δομών της ειδικής εκπαίδευσης, με άλλοθι το επιχείρημα της πλήρους ένταξης μαθητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία. Στοχοποιεί τους μαθητές με αναπηρία που υποστηρίζονται σε δημόσιες και δωρεάν δομές ειδικής αγωγής και επιδιώκει τη μείωση του κρατικού κόστους για την εκπαίδευσή τους. Το υπουργείο υλοποιεί δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με περισσό ζήλο και προετοιμάζει το έδαφος για νέο χορό προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο όνομα της συνεκπαίδευσης.

Η τροπολογία αλλάζει εντελώς το χαρακτήρα και τον προσανατολισμό των τμημάτων ένταξης, αφού χρεώνει στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στη δομή αυτή ρόλο part time παράλληλης στήριξης μικρότερου αριθμού μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα. Καλλιεργεί  αντιλήψεις για το ότι η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτελεί την πανάκεια για τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητών στο όνομα της συνεκπαίδευσης, συμπερίληψης. Μειώνει τον εκπαιδευτικό χρόνο και τις στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή που υποστηρίζεται στο Τμήμα Ένταξης.

Στο όνομα της πλήρους ένταξης και αφού έχει σταθεροποιηθεί το μοίρασμα εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε 2,3 ή και 4 μαθητές με αναπηρία τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την είσοδο των κουπονιών στην εκπαίδευση προετοιμάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης, μεταφέροντας το κόστος στις οικογένειες των μαθητών. Ταυτόχρονα και ενώ υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, διατηρεί με στόχο να υλοποιήσει παλαιότερη διάταξη για τοποθέτηση νηπιαγωγών ειδικής αγωγής σε ειδικά σχολεία.

Αγωνιζόμαστε για:

  • Μόνιμους διορισμούς στα ΤΕ και ειδικά σχολεία ΤΩΡΑ.

  • Άμεση ίδρυση και επέκταση των Τμημάτων Ένταξης.

Όλοι/ες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο παιδείας,

την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 13.30΄

Παρεμβάσεις στο Δημόσιο: Απόφαση αποκλιμάκωσης από την πλειοψηφία της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ πλειοψηφία της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ

ΔΗΛΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΪΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ 

Την Τρίτη 9/2 συνεδρίασε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με θέμα το πρόγραμμα δράσης του κλάδου από δω και πέρα. Μερικές γενικές επισημάνσεις:

  • Όλες οι δυνάμεις εκτίμησαν ως πετυχημένη την απεργία της 4 Φλεβάρη και την ανάγκη «κλιμάκωσης». Όμως οι προτάσεις που έκαναν ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΚ) – ΔΑΚΕ – ΜΕΤΑ και Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (Μπαλασόπουλος) κάθε άλλο παρά σε μια τέτοια κατεύθυνση κινούνταν.
  • Η ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΚ) εισηγητικά εκτίμησε ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, ότι η απεργία είχε επιτυχία, ότι υπάρχει ανάγκη κλιμάκωσης, χωρίς όμως να κάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση εκτός από το να πάμε στην κινητοποίηση των αγροτών την Παρασκευή, να «γεμίσουμε το χρόνο» μέχρι την κατάθεση και να δούμε και τη ΓΣΕΕ.
  • Το ΜΕΤΑ εκτίμησε ότι η απεργία ήταν πετυχημένη, ότι χρειάζεται ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ και της ευρωζώνης και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας με όλες τις μορφές. Πρότεινε όμως απλά μια 24ωρη απεργία για 2 ή 3 Μάρτη γιατί εκτιμά ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού θα πάει για τέλη Μάρτη, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο νωρίς, και τις πιο «συγκρουσιακές» μορφές τις παρέπεμψε για τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου.
  • Η ΔΑΚΕ μετά από μια ρατσιστικού τύπου εισαγωγή και αφού ύμνησε την ΕΕ ( «οι αγρότες έχουν εισόδημα χάρη στη Δύση, οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς τη Δύση που έχει ευμάρεια, οι Μαροκινοί που φεύγουν δεν βομβαρδίζονται αλλά θέλουν και αυτοί να πάνε στον παράδεισο της Δύσης» και άλλα τέτοια) πρότεινε κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, κοινή τακτική με τη ΓΣΕΕ και ενημερωτικό υλικό από την ΑΔΕΔΥ.
  • Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ (Μπαλασόπουλος) πρότεινε «κλιμάκωση χωρίς να εκτονώνουμε τις δυνάμεις μας», 48ωρη με την κατάθεση και ψήφιση, περικύκλωση της Βουλής για να μην ψηφιστεί.
  • Το ΠΑΜΕ δεν συμμετείχε (;;;) στη συνεδρίαση. Σε κεντρική τους ανακοίνωση προτείνουν 48ωρη απεργία με την κατάθεση του ασφαλιστικού στη Βουλή και ανακοινώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Σάββατο 13/2 εμμένοντας σε έναν κομματικοκεντρικό σχεδιασμό και μόνο.

Continue reading

Παρεμβάσεις ΔΕ: Απεργία 4/2 – πρώτο ηχηρό μήνυμα για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.

ΑΠΕΡΓΙΑ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ:

ΠΡΩΤΟ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Μεγαλειώδη, μαχητικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, από τα υψηλότερα απεργιακά ποσοστά των τελευταίων χρόνων στους καθηγητές σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που συλλέγονται από τις ΕΛΜΕ (πάνω από 50% σε πολλές περιοχές της χώρας), δεκάδες κλειστά σχολεία από απεργούς αλλά και από καταλήψεις μαθητών, συστράτευση εργαζόμενων, εκπαιδευτικών, φτωχομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, συνταξιούχων και ανέργων στο δρόμο του αγώνα, συνθέτουν την εικόνα της απεργίας στις 4 Φλεβάρη.

Όσοι πόνταραν σε έναν παθητικό και εξουθενωμένο λαό, διαψεύσθηκαν!

Το μήνυμα ήταν ηχηρό!

  • Μην τολμήσετε να φέρετε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή
  • Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για όλους
  • Μόρφωση, δουλειά
  • Σύγκρουση κι ανατροπή της αντιλαϊκής, αντιδραστικής πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ

Γι αυτό έσπευσαν τα κυβερνητικά και αστικά παπαγαλάκια, να κουνήσουν το φόβητρο της αποσταθεροποίησης, της καθυστέρησης της αξιολόγησης από τους Θεσμούς (και των νέων μέτρων για να μην ξεχνιόμαστε!). Έτρεξαν να ξαναπιάσουν το νήμα του κοινωνικού αυτοματισμού και της προσπάθειας διάσπασης του αποφασιστικού, αγωνιστικού μετώπου που συγκροτείται.

Φτωχός εκφραστής της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας και το Υπουργείο Παιδείας, που πρόστρεξε να αλλοιώσει την εικόνα με το παλιό, γνωστό παιχνίδι του μαγειρέματος των ποσοστών. 18,43% πανελλαδικό απεργιακό ποσοστό στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο κ. Φίλης, ακολουθώντας τα «χνάρια» των προκατόχων του Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου και με τη Γκεμπελική λογική «η πρώτη εντύπωση μένει»… Ίσως τριπλο-μέτρησε στους απεργοσπάστες τους σφουγγοκωλάριους!

Νομίζουν ότι έτσι θα ανακόψουν τους αγώνες των εκπαιδευτικών απέναντι στα αντιδραστικά σχέδια ΕΕ, ΟΟΣΑ και τα μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να περάσει μέχρι τον Ιούνιο μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τη βοήθεια της φιέστας του μεταξύ τους διαλόγου.

Αυτοί κλιμακώνουν την επίθεση. Εμείς προχωράμε άμεσα στην οργάνωση και κλιμάκωση του αποφασιστικού αγώνα ανατροπής της πολιτικής τους με σχέδιο, συντονισμό και στόχο. Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πίστη στη δυναμική που ξεδιπλώνεται από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Με καθημερινές μαχητικές παρεμβάσεις, με μπλόκα παντού και πιο ανεβασμένο απεργιακό βήμα. Καλούμε άμεσα νέες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που θα αποτιμήσουν, αποφασίσουν, οργανώσουν το επόμενο βήμα και νέα Γ.Σ. Προέδρων. Η ΟΛΜΕ οφείλει να τις προκηρύξει με βάση την απόφαση της Γ.Σ. Προέδρων στις 30/1.

 ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΕΕ, ΔΝΤ

Η 4η Φλεβάρη ήταν μόνο η αρχή!

Αθήνα, 6 Φλεβάρη 2016

 

Παρεμβάσεις ΔΕ: Θέατρο διαλόγου ή λόγος τιμής; Όχι στη φιέστα διαλόγου διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.

 ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Η΄ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ;

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΙΕΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΕΕ, ΔΝΤ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με οριακή πλειοψηφία (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ), έξι μελών στους έντεκα, αποφάσισε τη συμμετοχή της ομοσπονδίας, στο θέατρο διαλόγου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα παραδοτέα των μνημονίων, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που αποτελούν το πλαίσιο αυτού του υποτιθέμενου διαλόγου αντιστρατεύονται τα δικαιώματα εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζόμενων, κοινωνίας.

Είναι αυτά που οδήγησαν και οδηγούν στο κλείσιμο σχολείων, στην αύξηση των μαθητών στην τάξη, στη διαρκή λιτότητα και το μοίρασμα της φτώχειας, στην αποθέωση των δεξιοτήτων και της κατάρτισης σε βάρος της γνώσης, στα δίδακτρα και στην επιχειρηματικοποίηση, στη μαθητεία – τζάμπα εργασία για το κεφάλαιο, στην αξιολόγηση επιδόσεων και στην κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων, στην αδιοριστία, στο χτύπημα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στον αυταρχισμό, σε μια «δημοκρατία ανάπηρη».

Αυτά περιγράφονται ανερυθρίαστα στις εισηγήσεις της Επιτροπής Διαλόγου, στα άρθρα βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτή τη σκοπιά, όφειλε η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών, να σταθεί αγωνιστικά απέναντι τους. Να μη δώσει ούτε πιθαμή εδάφους ανοχής και αναμονής και να ασχοληθεί με την προετοιμασία αποφασιστικών αγώνων ανατροπής τους. Να σταθεί με την πλευρά του αγωνιζόμενου εκπαιδευτικού κόσμου, αδιόριστων και φοιτητών που με μαζικές κινητοποιήσεις, ακυρώνουν στην πράξη την κυβερνητική φιέστα κι όχι με αυτούς που τρέχουν να πιάσουν στασίδι στην αυλή της νέας αντιλαϊκής εξουσίας.

Πολύ περισσότερο, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, δεν είχε ούτε την ηθική νομιμοποίηση να κάνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που το θέμα της άρνησης συμμετοχής στο θέατρο διαλόγου, έβαλαν στη ΓΣ των Προέδρων (30/1) με ψήφισμά τους 22 ΕΛΜΕ και υπερψηφίστηκε από άλλες 6. Εκεί οι υπόλοιποι πρόεδροι των ΕΛΜΕ υποστήριξαν ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση, μιας και το θέμα δεν είχε τεθεί στις ΓΣ από την ΟΛΜΕ ως όφειλε.

Επομένως το ΔΣ της ΟΛΜΕ, μπορούσε να το θέσει στις επόμενες ΓΣ του κλάδου, που αποφασίστηκε να γίνουν αμέσως μετά την απεργία στις 4 Φλεβάρη. Αντ’ αυτού ΔΑΚΕ και πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ, προχώρησαν για να κλείσουν γρήγορα το θέμα, θυμίζοντας τις χειρότερες ημέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού!

Αθήνα, 3/2/2016

Για το «διάλογο» και την αλήθεια για τη ματαίωση του στη Θεσσαλονίκη

Του Θανάση Αγαπητού, Γ. Γραμματέα του Β΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης

ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

Τα εκπαιδευτικά σωματεία, σύλλογοι ΠΕ – ΕΛΜΕ και φοιτητές ακύρωσαν τη Δευτέρα 1/2/2016 την προγραμματισμένη (από την Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου) συνάντηση που θα γινόταν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές, με κεντρικά συνθήματα : ” Στο διάλογο τους καμιά συμμετοχή, όχι στη συναίνεση και στην υποταγή- Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή διάλογο δε θέλει αλλά ανατροπή- Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στα μέλη της επιτροπής, που δεν τόλμησαν να εμφανιστούν στην αίθουσα που καλούσαν τους/τις διευθυντές/τριες των σχολείων και τους δημάρχους της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τα επικοινωνιακά κόλπα της εξουσίας που μήνες τώρα όχι μόνο αρνείται να λύσει τα καυτά προβλήματα της εκπαίδευσης και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο. Μιας εξουσίας που επιδιώκει να παραπλανήσει και να παραπληροφορήσει ονομάζοντας διάλογο τον κυβερνητικό μονόλογο και τις προειλημμένες αποφάσεις!

Οι εκπαιδευτικοί και φοιτητές κατήγγειλαν την κυβέρνηση που επιχειρεί να επιφέρει μια ιστορικών διαστάσεων αντιδραστική τομή σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου και διαμέσου του υποτιθέμενου διαλόγου να νομιμοποιήσει αυτή την τομή στη συνείδηση του κόσμου.

Είναι θράσος να μιλούν για διάλογο για την παιδεία αυτοί που άφησαν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για μήνες ολόκληρους, αυτοί που τάζουν για μια ακόμη φορά διορισμούς και υπογράφουν την αναστολή των προσλήψεων, αυτοί που σε κάθε μας αίτημα μας απαντούν με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και πολύ δε περισσότερο αυτοί που υπογράφουν να δουλεύουμε μέχρι τον τάφο και οι αναπληρωτές να μείνουν αιώνια άνεργοι.

Πρόκληση είναι φυσικά και τα ψέματα που είπαν οι διοργανωτές του ψευτοδιαλόγου «πως η συνάντηση έγινε». Πού έγινε; Με ποιους από αυτούς που είχαν προσκαλέσει εκπαιδευτικούς και δημάρχους συναντήθηκαν; Πόση ώρα κράτησε η προγραμματισμένη 4ωρη συνάντηση; Η αλήθεια είναι πως από την πίσω πόρτα, κρυφά και «έρποντας», σε ένα γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για μισή ώρα βρέθηκαν για να δικαιολογήσουν και τα έξοδα και την αποστολή τους ο κ. Λιάκος ο κ. Παντής Γ.Γ του υπουργείου παιδείας, ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης που τόσο φροντίζει τα σχολεία ώστε να έχουν που και που χαρτί υγείας, ελάχιστα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης και ένας κυβερνητικός βουλευτής, ντροπή για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Όλοι αυτοί ήπιαν έναν καφέ της παρηγοριάς και γρήγορα – γρήγορα και κρυφά, έφυγαν από την πίσω πόρτα.

Θράσος έχουν ο κ. Παντής, που δήλωσε στο κομματικό ραδιόφωνο «Κόκκινο», «εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συνεργασία κι όσοι διαφωνούν με τη συζήτηση θέλουν να μείνει η καταστροφή» και ο κ. Λιάκος πως οι διαμαρτυρίες αποτελούν «χόκεϊ επί πάγου», ενώ τις αντιδράσεις τις χαρακτήρισε «επαναστατικές πιρουέτες». Continue reading

Αγωνιστική Παρέμβαση Λάρισας: Για το ασφαλιστικό και όχι μόνο…

Την  ώρα  που  περίπου  60  πλουτοκράτες  κατέχουν  πλούτο  όσο  και  ο  μισός  πληθυσμός  της  γης, μας  ζητάει  ο  πρωθυπουργός  , που  μόνο  ανόητος  δεν  είναι , να  σκύψουμε  το  κεφάλι και  να  υποταχθούμε  στις  πιο  ακραίες  και  παράλογες  απαιτήσεις  των  καπιταλιστών , είτε  είμαστε  αγρότες , είτε ελεύθεροι  επαγγελματίες , είτε  υπηρετούμε  τον ελληνικό  λαό  από  κάποια  θέση  του  δημοσίου. Αν  δε  δεχτούμε την  κατεδάφιση  του  ασφαλιστικού  διαμηνύει  δια  του  υπουργού κ. Αποστόλου  ότι  η  χώρα  θα  βρεθεί  εκτός ευρωζώνης!!! Πρέπει  να  τηρηθούν  τα  συμφωνημένα  του  καλοκαιριού , το  3  μνημόνιο δηλαδή και  όσα  ορίζονται  εκεί  για  όλη την  κοινωνία. « Όσα λέγαμε   σαν  ΣΥΡΙΖΑ  μέχρι  τον  περσινό  Γενάρη  ξεχάστε  τα» , «προσαρμοστείτε , υποταχτείτε !»,  «είπαμε  θα  σκίσουμε  τα  μνημόνια ,τώρα  όμως  θα  ξεσκίσουμε  τις  ζωές  όλων σας». Αυτά  μοιάζει να  λέει  η  κυβέρνηση πλέον. Οποιοσδήποτε  μικρομεσαίος  πρέπει να βγει  από  τη  μέση.Από  την  κοινωνία  των 2/3  στην  κοινωνία  των  «από  πάνω»  και  των «από  κάτω». Αυτό  θέλουν  οι  πιο  σκληροί  πυρήνες  του  καπιταλισμού, ντόπιου ,γερμανικού ,αμερικάνικου , αυτό  απαιτεί το  3 και όχι  τελευταίο  μνημόνιο , αυτό  θα  κάνουν.

Continue reading