Δελτίο τύπου της 3ης Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ

Το Σάββατο 8/10 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ. Μετά την άρνηση της συντριπτικής πλειονότητας των Πρυτάνεων να υποβάλουν διαπιστωτικές πράξεις συγκρότησης εφορευτικών επιτροπών για την ανάδειξη των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, η Υπουργός αντιμετωπίζει πολύσοβαρές δυσκολίες να διορίσει η ίδια τα μέλη των 5μελών επιτροπών για την εκλογή του Συμβουλίου.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στη Βουλή τροπολογία εκ μέρους της Υπουργού -την Παρασκευή 7/10, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας-, που καταλύει κάθε έννοια εκλογικής διαδικασίας, εκχωρεί στην Υπουργό το επί της ουσίας «δικαίωμα» διορισμού των μελών των Συμβουλίων, ανακαλεί στη συλλογική μνήμη πρακτικές που μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί μόνο από καθεστώτα, που γνώρισε η χώρα μας, εποχών που θεωρούμε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η ενέργεια αυτή αφενός μεν υποδηλώνει τον πανικό στον οποίο έχουν περιέλθει τα κυβερνητικά στελέχη μπροστά στην δυσκολία συγκρότησης των εφορευτικών επιτροπών, αφετέρου δε εκφράζει ρητά την κυβερνητική πρόθεση να επιβάλει στην πανεπιστημιακή κοινότητα «με κάθε τίμημα» την εφαρμογή του Ν.4009, μη διστάζοντας να φτάσει ακόμη και σε ακραίες θεσμικές εκτροπές.

Την ίδια ημέρα, οι συνάδελφοι απολυμένοι συμβασιούχοι διδάσκοντες με ΠΔ 407/80 αντιμετώπισαν την άρνηση, αλλά και την ειρωνεία, των στελεχών του ΥΠΔΒΜΘ στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί εδώ και χρόνια τον διορισμό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, περιορίζει δραματικά τον αριθμό των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες με ΠΔ 407/80, περικόπτει ακόμηπερισσότερο τις ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων, υποβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το επίπεδο των σπουδών και οδηγώντας ουσιαστικά τα Ιδρύματα σε αδυναμία λειτουργίας.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να λάβει υπόψη της την πολιτική και κοινωνική συγκυρία και να συνδέσει τους αγώνες της με τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες για την ανατροπή της πιο σκληρής αντικοινωνικής, αντιλαϊκής πολιτικής που, με την καθοδήγηση της τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), έχει εφαρμοστεί στη χώρα μεταπολιτευτικά.. Το νομοσχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, επιβεβαιώνει την ένταση και την οξύτητα αυτής της επίθεσης. Χιλιάδες απολύσεις, μισθοί εξαθλίωσης που οδηγούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας κάτω από το όριο της φτώχειας. Η διατήρηση του ειδικού μισθολογίου των πανεπιστημιακών δεν αποτελεί βέβαια ένδειξη ανάσχεσης της κυβερνητικής επίθεσης. Η εμμονή της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ να ζητά διάλογο με την κυβέρνηση για το ειδικό μισθολόγιο, αντί να αντιμετωπίσει την κυβερνητική πολιτική, αποτελεί ακόμα μια έκφραση κυβερνητικού συνδικαλισμού που όμως δεν πείθει κανέναν πλέον.

Η 3η Πανελλαδική Συνάντηση κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω σημεία θέσεων:

  • Ο διακηρυγμένος στόχος της μη εφαρμογής του Ν.4009/2011, μέχρι την κατάργησή του, έχει ως πρώτο βήμα την μη εκλογή των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.

    • Καλεί τους συναδέλφους να αρνηθούν την συμμετοχή τους σε κάθε φάση προετοιμασίας και διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων.

    • Καλεί όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην επιτρέψουν την συγκρότηση των Συμβουλίων, να μη νομιμοποιήσουν την θεσμική εκτροπή που προκλητικά η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει.

    • Καλεί τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να καταγγείλουν τη θεσμική εκτροπή που το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί για την ανάδειξη Συμβουλίων, όπως χαρακτηρίζεται και από την ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Συνεδρίασης Πρυτανικών Αρχών (Λαύριο, 23/9), να απορρίψουν κατηγορηματικά την προχθεσινή υπουργική τροπολογία και να καταδικάσουν απερίφραστα την προκλητικά αντιδημοκρατική υπουργική στάση.

  • Η μισθολογική εξαθλίωση των πανεπιστημιακών που ζουν αποκλειστικά από τον μισθό τους ας μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Οι τεράστιες περικοπές που προβλέπονται στη μισθοδοσία μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011 από αναδρομικές κρατήσεις, αποτελούν έναν ακόμα λόγο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

  • Τα ακαδημαϊκά και οικονομικά προβλήματα φέρνουν τα πανεπιστήμια –ιδιαίτερα τα περιφερειακά- όλο και πιο κοντά στο όριο της μη αξιοπρεπούς ακαδημαϊκής λειτουργίας τους, θέτοντας πλέον το ερώτημα αναστολής της λειτουργίας τους.

    • Καλεί τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να απαιτήσουν από το ΥΠΔΒΜΘ πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ 407/80 σύμφωνα με τις πραγματικές διδακτικές τους ανάγκες, τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, καθώς και την άμεση καταβολή του υπολοίπου της κρατικής χρηματοδότησης.

  • Η κοινωνικά ανάλγητη πολιτική της εργασιακής εφεδρείας οφείλει να βρει συνολικά αντιμέτωπη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

    • Καλεί τις Συγκλήτους να αποφασίσουν ότι τα Ιδρύματα δεν θα παράσχουν στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την εργασιακή εφεδρεία, ούτε βέβαια θα αποδεχθούν την εργασιακή εφεδρεία ή την απόλυση εργαζομένου στα πανεπιστήμια..

Προς την κατεύθυνση επίτευξης των προαναφερόμενων σημείων, η 3η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:

  • Θεωρεί απαραίτητη την συμπόρευση με το φοιτητικό κίνημα και -κατ’ ελάχιστον- τη στήριξή του.Καλεί τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, τις Γ.Σ. των Τμημάτων, τους συναδέλφους να υποστηρίξουν διαδικασίες διευθέτησης εκπαιδευτικών ζητημάτων (κυρίως της εξεταστικής περιόδου), όπου είναι αυτό αναγκαίο.

  • Θεωρεί αναγκαία την ενιαία έκφραση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ενδοϊδρυματικό συντονισμόμε τους Συλλόγους ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΙΔΑΧ, Διοικητικών, κ.α., καθώς βέβαια και με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, για την κατάθεση κοινών θέσεων, την ανάληψη κοινών δράσεων, την κοινή διεκδίκηση αιτημάτων.

  • Θεωρεί αυτονόητη την ένταξη του πανεπιστημιακού στο ευρύτερο κοινωνικό κίνημα πολιτικής διαμαρτυρίας και αντίστασης. Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίσουν συμμετοχή στην πανελλαδική γενική απεργία της 19ης Οκτωβρίου και τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που θα οργανωθούν σε όλες τις πόλεις όπου εδρεύουν πανεπιστημιακά τμήματα.

  • Αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού δράσης των Συλλόγων Διδασκόντων.Προτείνει την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ως εβδομάδα πολύμορφων εκδηλώσεων, αγωνιστικών δράσεων και διευρυμένων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αναλάβουν πρωτοβουλίες υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για 5θήμερη αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα, μεπρόσκληση συντονισμούπρος τους άλλους Συλλόγους Διδασκόντων.

Τέλος, αποφασίζεται η διοργάνωση Συνέντευξης Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και η διεξαγωγή νέας συνάντησης το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Αθήνα, 9/10/2011

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*