1η Μάη: Μέρα μνήμης, τιμής των θυσιών, αλλά και συνέχισης των εργατικών αγώνων και εξεγέρσεων!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

1η Μάη: Μέρα μνήμης, τιμής των θυσιών, αλλά και συνέχισης

των εργατικών αγώνων και εξεγέρσεων!

Σικάγο 1η Μάη 1886: 134 χρόνια πέρασαν από την Κόκκινη Πρωτομαγιά, το αποκορύφωμα της πάλης της αμερικάνικης εργατικής τάξης για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μείωση της εκμετάλλευσηςκοινωνική χειραφέτηση. «8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, 8 ΩΡΕΣ ΥΠΝΟ-ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, 8 ΩΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ». Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 600.000 εργάτες συμμετείχαν στις απεργίες. Μέσα σε τρεις μέρες 8 εργάτες δολοφονήθηκαν από την αστυνομία και δεκάδες τραυματίστηκαν. 8 συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τα γεγονότα της Χάι Μάρκετ και οι 4 εκτελέστηκαν. Το πολιτικό περιεχόμενο της μέρας αυτής, η αγωνιστική της παρακαταθήκη, η στρατηγική της αναφορά και κυρίως η άγρια και αιματηρή καταστολή της από τους καπιταλιστές και το κράτος τους, την έκαναν σύμβολο του αγώνα του προλεταριάτου για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την χειραφέτηση και κοινωνική απελευθέρωση, σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, με ή χωρίς την πανδημία του κορωνοϊού, οι καπιταλιστές μάς δείχνουν με τον πιο ωμό τρόπο, πως δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω, από το στόχο τους, από την αφαίμαξή μας, την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, την απαξίωση της εργασίας και της ίδιας της ζωής μας. Η «ανάπτυξη» που σχεδιάζουν περιλαμβάνει στρατιές εργαζομένων-ομήρων στα σκλαβοπάζαρα των νέων αγορών.  Η κυβέρνηση του κεφαλαίου και της Ε.Ε., πετάει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την πείνα, διαδίδει σενάρια για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ανατρέπει δικαιώματα και κατακτήσεις, καταργεί με νόμους τις Συλλογικές Συμβάσεις, χαρίζει τον πλούτο που εμείς παράγουμε στα αφεντικά. Επιστρατεύει τα ΜΑΤ, τους δικαστές και τα Μ.Μ.Ε. για να τρομοκρατήσει και να καθυποτάξει. Την ίδια στιγμή πριμοδοτεί προκλητικά με φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα τους εργοδότες, για να ξεπεράσουν την κρίση τους και να δημιουργήσουν τους νέους όρους της εκμετάλλευσής μας, με διαρκή «μνημόνια», αντεργατικά μέτρα και πολυνομοσχέδια, όπως τα αντιδραστικά νομοσχέδια για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση. Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου που δεχόμαστε, δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Ούτε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε αυτούς που υπόσχονται καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν ξεχνάμε την 1η ΜΑΗ ως μέρα σύμβολο και έναυσμα συνέχισης και διαρκούς επανεκκίνησης στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924 στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, του Μάη του ’36 στην Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.

Πώς φτάσαμε όμως από την απαγορευμένη Πρωτομαγιά του ΄24 που στοίχησε τη ζωή σε 1 εργάτη και είχε 12 τραυματίες και 100 συλληφθέντες, στις τελευταίες επετείους-φαρσοκωμωδία; Και πώς στην φετινή απαγορευμένη Πρωτομαγιά, για λόγους δήθεν δημόσιας υγείας; Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι κρατική γιορτή για να αποφασίζει η κυβέρνηση πότε θα πραγματοποιηθεί. Είναι απεργία, είναι παγκόσμια μέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να την μεταθέσει. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι χτυπώντας την 1η Μάη, να εξαπολύσει προληπτικά πυρά στους εργατικούς, λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες της επόμενης μέρας, καθώς θέλει να ρίξει τα βάρη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, πως και η «μεταφορά του εορτασμού» γίνεται ημέρα Σάββατο, για να περιοριστούν οι όποιες επιπτώσεις στην καπιταλιστική κερδοφορία. Το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για μη εξάπλωση της πανδημίας είναι υποκριτικό, όταν δεν ενισχύει αποφασιστικά τη δημόσια υγεία και δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όταν δεν υποχρεώνει λήψη των απαραίτητων μέτρων στους χώρους εργασίας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να παράγουν, υπό καθεστώς εκμετάλλευσης και ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πολύ περισσότερο όταν δύο ημέρες μετά αίρονται οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και αρχίζει η άρση των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων.

Σήμερα για άλλη μια φορά πρέπει να διατρανωθεί: το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται! Μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να οργανωθούμε, να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας. Αντιστεκόμαστε συλλογικά σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζικοποιούμε τα σωματεία, ενισχύουμε τα ταξικά σχήματα και δουλεύουμε για τον αποτελεσματικό συντονισμό τους. Στηρίζουμε παντού διακλαδικές επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης. Πολεμάμε τον εργοδοτικό  και κυβερνητικό συνδικαλισμό της προδοσίας, της συνθηκολόγησης και της ανάθεσης. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση στην συντριπτική επίθεση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη εργατική αντεπίθεση. Μπροστά, στην πάλη μας, είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ελαστικά απασχολούμενων και των άνεργων και καθήκον η μάχη που πρέπει να δοθεί για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της διεύρυνσής τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Ποτέ δεν μας χάρισαν άλλωστε. Η επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι συνολική και θίγει, όλα τα κομμάτια εργαζομένων. Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με αφορμή την πανδημία (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, στέρηση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών), απέναντι στην προκλητική διαδικασία κατάθεσης και του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που πλήττει καίρια το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα αλλά και του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου που ξεπουλά την φύση, ενώνουμε τη φωνή μας ταξικά και ενωτικά στα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, να καταστεί σαφές ότι για τις εργατικές κινητοποιήσεις, τον χαρακτήρα, τις μορφές πάλης, την έκταση (μαζικές ή συμβολικές), το περιεχόμενό τους υπεύθυνα και αποκλειστικά αρμόδια είναι τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, τα συλλογικά τους όργανα και οι πρωτοβουλίες τους και κανείς άλλος. Θεωρούμε επικίνδυνες τις απόψεις που επιχειρούν στο όνομα της υγειονομικής κρίσης να οικοδομήσουν ένα ψευδεπίγραφο «εθνικής – ταξικής ομοψυχίας» και ενότητας για να υλοποιηθεί η εργοδοτική βαρβαρότητα και να ελαχιστοποιηθούν ή να «νομιμοποιηθούν» οι αντιστάσεις και οι εργατικοί αγώνες. Χαιρετίζουμε την απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 23/4 ενάντια στις εκδικητικές, με χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης, απολύσεις, του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής, των 17 συμβασιούχων και της προέδρου του σωματείου στην Υπηρεσία Ασύλου, για την ανανέωση των συμβάσεων τους και θα συμμετέχουμε στον αγώνα της δικαίωσή τους. Καλούμε τον Υπουργό Μηταράκη να μη σκεφτεί να καταφύγει στο γνωστό αντεργατικό οπλοστάσιο επιχειρώντας να βγάλουν την απεργία παράνομη γιατί θα είναι πρόκληση και αιτία πολέμου.

Διεκδικούμε/απαιτούμε:

 • Ανατροπή – Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων παλιών και νέων.  Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη δικαιώματα για όλους/ες, αυξήσεις στους μισθούς. Να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι την κρίση.

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

 • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας. Μέτρα προφύλαξης για όλο το λαό. Ειδικά μέτρα στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.

 • Καμιά σκέψη για τη μείωση των συντάξεων, των μισθών στο δημόσιο και για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στο δημόσιο. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού και του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου.

 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες. Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Την 1η Μάη απεργούμε και διαδηλώνουμε!

Καλούμε σε όλες τις συγκεντρώσεις και πορείες

για μια ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά!

29 Απρίλη του ΄20

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ,                                               

ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΝΟΕΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ!

Την Πέμπτη 30 Απρίλη συμμετέχουμε και καλούμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

από ΟΛΜΕ & ΕΛΜΕ στη 1μμ στη Βουλή, σε ΠΔΕ, ΔΔΕ

«Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.
Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια
που κανένας δεν είχε ξαναδεί
και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας
που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει
».
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού επέβαλε το καθεστώς του κοινωνικού εγκλεισμού ως το μοναδικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, εγκαταλείποντας τα νοσοκομεία και το προσωπικό στη μοίρα τους και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των ιδίων, αφού επιχείρησε να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, βγάζει στη διαβούλευση και άμεσα για ψήφιση ένα αντιδραστικότατο πολυνομοσχέδιο που αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και επιδιώκει να πλήξει καίρια τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και να επιφέρει ένα τεράστιο χτύπημα στο δημόσιο σχολείο.  Συνεχίζοντας τις μεθόδους των προηγούμενων κυβερνήσεων να επιλέγουν τις διακοπές για να κατεβάσουν αντιδραστικά νομοσχέδια, όπως, μόνο τον τελευταίο χρόνο, συνέβηκε με την ψήφιση  του προσοντολογίου-λαιμητόμου του ΣΥΡΙΖΑ (Γενάρης ‘19), του ν. Γαβρόγλου (Μ. Τρίτη ΄19, συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλαγές στο Λύκειο και στις πανελλαδικές κ.ά), την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου (καλοκαίρι ΄19) από τη ΝΔ, τώρα προσπαθεί να περάσει το πολυνομοσχέδιο όσο γίνεται πιο ανώδυνα, σε μια περίοδο που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν Γενικές συνελεύσεις, ενημερώσεις, απεργίες και μαζικά συλλαλητήρια.

Οι κινητοποιήσεις στο Υπουργείο παιδείας, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στις ΠΔΕ και στις Διευθύνσεις, η μαζική, σε σχέση με τις δυσκολίες της περιόδου, κινητοποίηση δεκάδων  εκπαιδευτικών σωματείων, με συμμετοχή εκατοντάδων εκπαιδευτικών, Ενώσεων γονέων, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών στο Σύνταγμα και σε όλη τη χώρα, την περασμένη Παρασκευή, κάνουν σαφές ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αντιληφθεί πλήρως τα αντιδραστικά σχέδια που είναι διαχρονικοί στόχοι της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ για την εκπαίδευση και επιδίωξαν να εφαρμόσουν όλες οι κυβερνήσεις και ότι το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα θα βρεθεί και πάλι μαζικά στους δρόμους για να τα αποτρέψει.    

Το πολυνομοσχέδιο εντείνει και πολλαπλασιάζει τους ταξικούς φραγμούς. Μετατρέπει το Γυμνάσιο και το Λύκειο σε εξεταστικά κέντρα-κάτεργα. Επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων σε όλες τις τάξεις στο Γενικό Λύκειο και στο ΕΠΑΛ, στήνοντας έναν εξεταστικό μαραθώνιο, εν είδει τοπικών πανελλαδικών εξετάσεων, έτσι ώστε οι μαθητές που δεν έχουν το επαρκές οικονομικό υπόβαθρο, να ωθούνται στην μορφωτική και κοινωνική απόρριψη. Δείχνει στα λαϊκά στρώματα ότι είναι ανεπιθύμητα σε αυτήν την εκπαιδευτική βαθμίδα που προορίζεται μόνο για «λίγους και εκλεκτούς». Αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα σε όλες τις τάξεις, στο Γυμνάσιο από 4 σε 7.  Συμπληρώνει την επίθεση στους μαθητές, με την αύξηση του μέσου όρου προαγωγής σε 10 ανά μάθημα, για Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια. Έτσι θα κατεβάζει στο Γυμνάσιο τον ταξικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, την πρόωρη εισαγωγή στη λεγόμενη κατάρτιση, στην μισθωτή εργασία–κάτεργο, με ανειδίκευτους εργάτες, μισθούς-επιδόματα και χωρίς δικαιώματα.

Αντί να αυξήσει τους εισακτέους στα ΑΕΙ, -όπως θα έπρεπε από φέτος καθώς, λόγω της πανδημίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες βιώνουν συνθήκες εγκλεισμού και μαθησιακών ανισοτήτων και το κράτος όφειλε να τους στηρίξει- στοχεύει, με την Τράπεζα Θεμάτων, αλλά και «Εθνικό Απολυτήριο» με βαθμούς που μετράνε από την Α΄ Λυκείου, να κλείσει περαιτέρω τη στρόφιγγα εισαγωγής. Ακόμα προχωράει σε ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων με δίδακτρα που είναι προπομπός της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ και σε περιορισμό των μετεγγραφών, αντί για την αύξηση των μετεγγραφών με κοινωνικά κριτήρια.

Αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα σε όλα τα σχολεία σύμφωνα με τις πραγματικές μαθησιακές ανάγκες, στη βάση των οδηγιών του ΟΟΣΑ αυξάνει τον αριθμό αυτό στα δημοτικά (26), αλλά και στα νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα όχι μόνο την υποβάθμιση της διδασκαλίας, αλλά και την εξοικονόμηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, που θα αποτρέψει τους μόνιμους διορισμούς, αλλά και θα μειώσει τις προσλήψεις αναπληρωτών σε όλα τα σχολεία. Μάλιστα προχωρά στην αύξηση των ποινών αποκλεισμού τουλάχιστον στα 2 έτη για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται, αφού πολλοί χωρίς κίνητρα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, είναι αδύνατο να επιβιώσουν και αφού δεν μονιμοποιούνται.

Θέτει όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ τα 17 έτη με το απαράδεκτο επιχείρημα της «παραβατικής συμπεριφοράς». Το μέτρο αυτό καταργεί το δικαίωμα χιλιάδων μαθητών που είναι απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ή οποιωνδήποτε άλλων να συνεχίσουν τις σπουδές τους επιλέγοντας τομέα ή ειδικότητα στα ΕΠΑΛ, σπρώχνοντας τους στην αγκαλιά των ΙΕΚ. Δεδομένου ότι το 1/3 περίπου των φοιτούντων στα ΕΠΑΛ είναι ενήλικοι, η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων τμημάτων ΕΠΑΛ ανά τη χώρα, δημιουργώντας περίσσιο εκπαιδευτικό δυναμικό για κάθε χρήση, εξυπηρετώντας σενάρια νέων διαθεσιμοτήτων. Θα επιφέρει άμεσα συγχωνεύσεις και καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ και ΕΚ, με τραγικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις, αφού θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις.

Εισάγει νέες θεματικές και «εργαστήρια δεξιοτήτων» από το νηπιαγωγείο, αλλοιώνοντας ακόμα περισσότερο την μορφή της γνώσης, μετατρέποντάς την σε πληροφορία, εθελοντισμό, δεξιότητα. Αντιθέτως, υποβαθμίζει το μάθημα της κοινωνιολογίας και το αφαιρεί από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Εισάγει το θεσμό του «εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης», εξαφανίζοντας τη σοβαρότατη ανάγκη της κοινωνικής, παιδαγωγικής, ψυχολογικής στήριξης των μαθητών που απαιτεί την πρόσληψη και παρουσία του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ρίχνει στις πλάτες των εκπαιδευτικών επιπλέον καθήκοντα που δεν αντιστοιχούν στις σπουδές, τις δυνατότητές τους. Ακόμα σε σχέση με την ειδική αγωγή, οι τοποθετήσεις μονίμων νεοδιοριζόμενων θα γίνουν, όποτε γίνουν, μόνο σε ΣΜΕΑΕ (ειδικά σχολεία). Πολλοί θα βρεθούν εκτός περιοχών ενδιαφέροντός τους και δίχως δυνατότητα επιλογής της σχολικής δομής που θα εργαστούν. Έχουμε σαφές χτύπημα των άλλων δομών (ΤΕ και παράλληλης στήριξης) και κυρίως των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, αφού οι άλλες δομές θα στηρίζονται στον φθίνοντα αριθμό αναπληρωτών και σε συναδέλφους γενικών ειδικοτήτων (συμπλήρωση ωραρίου). Κόντρα στη σύγχρονη τάση που υπάρχει στην ειδική παιδαγωγική και τη συμπερίληψη, δε θα εντάσσονται τα παιδιά αυτά στο γενικό σχολείο. Επομένως, υπάρχει σαν τάση η επιστροφή της “ιατρικής άποψης” ή ιδρυματοποίησης από τη ΝΔ και τις πολιτικές της, σε μια εποχή που οι ειδικές μαθησιακές ανάγκες αυξάνουν.

Αυξάνει τον αριθμό των προτύπων σχολείων σε βάρος των πειραματικών, ενώ ενισχύει και διευρύνει το ρόλο τους, σύμφωνα με την ιδεοληψία της ΝΔ περί «αρίστων» – αρκεί να μην πρόκειται για «τα δικά της παιδιά». Ενισχύει τη διαφοροποίηση και την ταξική κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και  σχολείων, γιατί, σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, εχθρός είναι η ενιαία, καθολική, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και τα μορφωτικά δικαιώματα των όλων, των ίσων, των διαφορετικών. Το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας στόχος είναι να γενικευτεί στην εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας.

Ο νεοσυντηρητικός «ορθολογισμός» του αυταρχισμού και της πειθάρχησης με κλίμα αναμορφωτηρίου, προχωρά με την επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής που στιγματίζει τους μαθητές, και αυξάνει τις ποινές με αποβολές μέχρι πέντε μέρες, σε ένα σχολείο που όλα δείχνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιεί την τιμωρία για να επιβάλλει την «ομαλότητα». Εισάγει κεντρική εποπτεία και ασφυκτικό έλεγχο, αφού κάθε σχολική μονάδα οφείλει από το σχολικό έτος ‘20-21, να λειτουργεί με «εσωτερικό κανονισμό», που συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του Δήμου. Στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διαδικασία συμμετέχει και το προεδρείο του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας θα πρέπει να εγκρίνεται από τον συντονιστή παιδαγωγικής ευθύνης της σχολικής μονάδας, καθώς και από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ενώ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και μετά από εισήγηση του Ι.Ε.Π. μπορεί να εκδίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Θεσπίζει ξανά την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, εσωτερική και εξωτερική, με «άξονες και σχέδια δράσης», με προγραμματισμούς και αποτιμήσεις, ανάρτηση συνεχών ποσοτικών στοιχείων, από την επόμενη σχολική χρονιά. Η Αξιολόγηση γενικά είναι στυγνό μέτρο άρσης των εργασιακών και δημοκρατικών κατακτήσεων, μετατρέπει το σχολείο σε μονάδα με μετρήσιμα κριτήρια «απόδοσης», δηλαδή επίδοσης των μαθητών στις εξετάσεις και προσαρμογής των εκπαιδευτικών στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Στόχος είναι η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, η κατηγοριοποίηση, η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, όπως θεσμοθετήθηκε για τα ΑΕΙ, το σπάσιμο του ενιαίου του αναλυτικού προγράμματος, το κλείσιμο σχολείων και η αποτροπή της μαζικής εκπαίδευσης.

Η «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού», που εισάγεται με ΠΔ από το Σεπτέμβρη του ΄20 και μπαίνει σε όλα τα σχολεία ένα χρόνο μετά, αποδίδει στους εκπαιδευτικούς τις ευθύνες για τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, Ε.Ε, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, τους κατηγοριοποιεί, σπάει τη συλλογικότητα, επιδιώκει την υποταγή και οδηγεί στην μισθολογική εξατομίκευση, αλλά και στις απολύσεις. Η «Ατομική Αξιολόγηση», μέτρο καλά δοκιμασμένο στο παρελθόν, προσαρμοσμένη τώρα στο νέο θεσπισμένο μοντέλο της περιφερειακής δόμησης της εκπαίδευσης (ΠΕΚΕΣ), δηλαδή της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της, περνάει από την κρησάρα του διευθυντή-manager, του Σχολικού Συμβουλίου (με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τ. Αυτοδιοίκησης, των γονέων και των μαθητών), του Συμβούλου-Συντονιστή της ειδικότητας του εκπαιδευτικού και, γενικώς, όλων των συναφών προϊσταμένων.

Αυτή είναι η επιταγή της ΕΕ που αποκαλύπτει και τώρα, στην περίπτωση του κορωνοϊού, ξανά τα όρια της ψεύτικης και περιλάλητης αλληλεγγύης, εδραιωμένη στην αρχή του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού των ισχυρών και της στυγνής εκμετάλλευσης των λαών. Αυτή είναι, επίσης, και η απαίτηση του Ο.Ο.Σ.Α, του οργάνου του διεθνούς κεφαλαίου, αλλά και η αξίωση της εγχώριου πολιτικού κατεστημένου που αποτυπώνεται στα μέτρα της ΝΔ, αλλά έχει και την αμέριστη στήριξη όλων των μνημονιακών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ. Γιατί και τα κόμματα αυτά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέσω κυρίως των συνδικαλιστικών παρατάξεών τους, εξωραΐζουν τη βάρβαρη πολιτική μετονομάζοντάς την αξιολόγηση σε «αποτίμηση» του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, στοχεύοντας στην πραγματικότητα στην απονέκρωση των αγωνιστικών διαθέσεων και τον αφοπλισμό των εργαζομένων από κάθε μέσο συλλογικής πάλης και διεκδίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι η μορφωτική απόρριψη των μαθητών είναι άρρηκτα δεμένη με την εργασιακή απόρριψη των εκπαιδευτικών, αφού στο σχολείο των ολίγων -για το οποίο έχουν ήδη θεσπιστεί από τον νόμο Γαβρόγλου ως συνέχεια προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων- η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών είναι δεδομένη. Στη βάση αυτή, είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών, που αποτελούν το πιο χτυπημένο τμήμα του κλάδου, με 10-20 χρόνια στην ελαστική απασχόληση, λόγω της συρρίκνωσης του μαθητικού δυναμικού, αλλά και των νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που αφορούν στη δομή του σχολείου.

Ο ρεβανσισμός και η ταξική υπεροψία/αλαζονεία των κομματιών της αστικής τάξης που εκφράζεται σε αυτό το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο, που συντάχτηκε στα γραφεία σχολαρχών, μεγαλοφροντιστηρίων, ΚΕΚ και ΙΕΚ, κολεγίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχοντας σαν βασικό στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας εκπαίδευσης. Αποτελεί συνέχεια στις κατευθύνσεις και στα επιμέρους των νόμων Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου, Γαβρόγλου και είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, με καταβαράθρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων σε ένα πιο ταξικό σχολείο, εξεταστικό γολγοθά, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ και με ενίσχυση της πιο εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ που αφήνει τον λαό έκθετο στον παθογόνο παράγοντα του κορωνοϊού, επιβάλλοντας ως σωτήριο μέτρο τον εγκλεισμό του, αντί της χρηματοδότησης και ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση που σπαταλά αφειδώς τα κρατικά κονδύλια, διοχετεύοντας πολλά πακέτα στα διάφορα ΚΕΚ και εμφανιζόμενη εκ των υστέρων ως δήθεν μετανοούσα, έριξε το βάρος στην ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ της υποταγής (μόνο το τελευταίο πακέτο φτάνει τα 20 εκ.), για να ισοπεδώσει και τα υπολείμματα των κατακτήσεών μας στην παιδεία, την υγεία, την εργασία, την ασφάλιση και την πολιτική δράση.

Απέναντι σε μια τέτοια αντιδραστική πολιτική ο μόνος δρόμος είναι η ενεργοποίηση και η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, η συλλογική πάλη, η ενότητα και πίστη στους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ είναι υποχρεωμένες να εκφράσουν τη συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, που ήδη έχουν θιγεί και θα συνθλιβούν περαιτέρω, όσον αφορά μισθούς, δικαιώματα, θέσεις εργασίας, ασφάλιση-σύνταξη και ανθρώπινες σχέσεις και συνθήκες στα σχολεία.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, έχοντας και αξιοποιώντας την πείρα, το ιστορικό βάρος και την ευθύνη, σε μεγάλο βαθμό, των νικηφόρων αγώνων του κλάδου, προτείνουν σαφές/συνεκτικό πλαίσιο και σχέδιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με πολύμορφες δράσεις εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και μία κινητοποίηση/συγκέντρωση/διαδήλωση ανά εβδομάδα σε όλη τη χώρα, με σαφή στόχο να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο της Κεραμέως, με Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας 11 έως 15 Μάη και γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ 16 Μάη, για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα έχουμε καλέσει σε όλες τις κινητοποιήσεις για την υγεία, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαώματα με τα σωματεία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

 • Όχι στο “Νέο Λύκειο” της επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, του εξεταστικού μαραθωνίου, της αποδόμησης των εργασιακών, δημοκρατικών, συλλογικών κατακτήσεων.

 • ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-Διαβάθμιση-Απόλυση.

 • Κατοχύρωση της σταθερής δουλειάς και οργανικής θέσης για όλους.

 • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των αναπληρωτών και ωρομισθίων.

 • Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών.

 • Καμία μείωση μισθών-Κάτω το μισθολόγιο της πείνας.

 • Κάλυψη ΤΩΡΑ όλων των αναγκών της Απολύμανσης, Αντισηψίας και Υγειονομικής Προστασίας στα σχολεία.

 • Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΣΥ για την προστασία της υγείας του λαού. Επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας.

 • Οι Συνδικαλιστικές και Πολιτικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες-Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Μαζική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου!

Όλοι στους αγώνες. Η συλλογική πάλη μπορεί να νικήσει!

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς και για πλήρη εργασιακά δικαιώματα!

Συμμετέχουμε και καλούμε στις κινητοποιήσεις

Την Τρίτη 28 Απρίλη για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας

και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων!

Την Πέμπτη 30 Απρίλη στο πανελλαδικό κάλεσμα από ΟΛΜΕ & ΕΛΜΕ για να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

Tην Παρασκευή 1η Μάη για την Εργατική Πρωτομαγιά!

27 Απρίλη του ‘20

 

Το αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα! Φωτογραφίες και βίντεο από τις κινητοποιήσεις 24/04/2020

Το αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Την Παρασκευή 24/4/2020 πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στις ΠΔΕ και στις Διευθύνσεις, για την απόσυρση τώρα του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που κατέβασε για διαβούλευση με πρόθεση να ψηφιστεί άμεσα το ΥΠΑΙΘ – κυβέρνηση.

Η μαζική σε σχέση με τις δυσκολίες της περιόδου συμμετοχή δεκάδων  εκπαιδευτικών σωματείων,  εκατοντάδων εκπαιδευτικών, Ενώσεων γονέων, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα κάνουν σαφές ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αντιληφθεί πλήρως τα αντιδραστικά σχέδια που είναι διαχρονικοί στόχοι της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, σχέδια που επιδίωξαν να εφαρμόσουν όλες οι κυβερνήσεις, και το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα για άλλη μια φορά θα τα αποτρέψει.    

Φωτογραφίες και βίντεο από τις κινητοποιήσεις

ÓÕÍÔÁÃÌÁ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÙÍ

Από Σύνταγμα

https://www.youtube.com/watch?v=k0V4Ng8YACM

Από Θεσσαλονίκη

https://www.youtube.com/watch?v=TtNrVE4dl0Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0oukM9wGlhrH5quNbzjhBGtJZU0FsBzZsB49cCq3_2we_UB0zbOR8mSTk

Από Ηράκλειο

 

 

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ – Κινητοποίηση – παράσταση εκπαιδευτικών σωματείων Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε. και Ε.Λ.Μ.Ε. Παρασκευή 24/4 Βουλή 12.00

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ-ΠΕ

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ

(Κουρνιώτη Χρήστου, Μαρίνη Γιάννη, Παναγιώτου Χρήστο, Πολυχρονιάδη Δημήτρη)

Να μην περάσει το σαρωτικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο διάλυσης  μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων και υπονόμευσης του Δημόσιου σχολείου!

Κινητοποίηση – παράσταση εκπαιδευτικών σωματείων Συλλόγων Εκπ/κών Π. Ε.  και Ε.Λ.Μ.Ε. 

 Παρασκευή 24/4 Βουλή 12.00

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, εγκλεισμού και απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων, με κλειστά σχολεία, το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και θέτει σε δημόσια διαβούλευση το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Κύριοι άξονες είναι η βάση του 10 προαγωγής για όλες τις τάξεις, η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η εισαγωγή του κόντρα μαθήματος σε κάθε ομάδα προσανατολισμού που γίνονται 3, επαναφορά της διαγωγής και αύξηση ποινών για τους μαθητές, νέες θεματικές από το νηπιαγωγείο και εισαγωγή «εργαστηρίων δεξιοτήτων», επιμορφώσεις εξ αποστάσεως και δια ζώσης με επιμορφωτές-πολλαπλασιαστές, αξιολόγηση σχολικής μονάδας με άξονες και σχέδια δράσης, εσωτερική και εξωτερική, από τον Σεπτέμβρη του 2020, θεσμοθέτηση με ΠΔ της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, αύξηση του αριθμού των προτύπων, ποινές για τους αναπληρωτές, μείωση εισακτέων και μεταγραφών στα ΑΕΙ, ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα κλπ. Είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των νεοσυντηρητικών μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, στη γραμμή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας ΟΟΣΑ – ΕΕ – ΣΕΒ. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που σε μια περίοδο που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές και γονείς, υλοποιεί τις αντιεκπαιδευτικές αντιλαϊκές πολιτικές και φέρνει ένα τέτοιο σαρωτικό νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Η μαχόμενη εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά σωματεία στην πρώτη γραμμή δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια τους!

Το εκπαιδευτικό κίνημα, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, θα αποτρέψει τα σχέδια διάλυσης του δημοσίου σχολείου και των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, σχέδια που περνούν πρώτιστα μέσα από την πολυπόθητη για κεφάλαιο και κράτος αξιολόγηση.

Καλούμε την Παρασκευή 24/4 στις 12.00, στη Βουλή, Σύλλογους Εκπ/κών Π. Ε. & ΕΛΜΕ σε κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας με τήρηση των μέτρων προστασίας. Καλούμε επίσης να γίνουν διαμαρτυρίες σε Διευθύνσεις εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις σε όλη τη χώρα.

Καλούμε τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της  ΟΛΜΕ να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να δράσουν άμεσα. Συντασσόμαστε σταθερά και μαχητικά με τις αποφάσεις των 77 εκπαιδευτικών σωματείων για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΩΣ ΚΛΑΔΟΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ:                                                                                                                 

 • ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

 • ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,  ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ       

                        22/4/2020

Φωτορεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, την Πέμπτη 16 Απρίλη ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία

Φωτορεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ,  την Πέμπτη 16 Απρίλη ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία (εδώhttp://www.paremvasis.gr/?p=8477

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ Για τις Κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών Σωματείων ενάντια στην κατάθεση του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Παιδεία

Ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ

(Κουρνιώτη Χρήστου, Μαρίνη Γιάννη, Παναγιώτου Χρήστο, Πολυχρονιάδη Δημήτρη)

Για τις Κινητοποιήσεις των Εκπαιδευτικών Σωματείων ενάντια στην κατάθεση του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Παιδεία

Το Εκπαιδευτικό Κίνημα δεν μπαίνει σε Γύψο!

Να σταματήσει η πανδημία αντιλαϊκών πολιτικών!

 Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 – 4 – 2020 παράστασεις διαμαρτυρίας  στο Υπουργείο Παιδείας και σε Περιφερειακές Δ/νσεις και Δ/νσεις Εκπαίδευσης της Αττικής και της Επικράτειας από εκπαιδευτικούς – μέλη των Σ.Ε.Π.Ε. & Ε.Λ.Μ.Ε. ενάντια στην κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ με τις διατάξεις του οποίου επιχειρείται η πλήρης διάλυση του Δημόσιου Σχολείου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ως γνήσιος εκπρόσωπος του νεοσυντηρητικού «ορθού λόγου» και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος, επιχειρεί στις σημερινές συνθήκες για να καταθέσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς δυνατότητα Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου. Με την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε γύψο, με τις λαϊκές ελευθερίες σε περιορισμό. Με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με διαρροές: Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών- Επιμόρφωση, διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ(βλέπε μείωση εισακτέων, βάση του 10 κ.ά.), επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, πλαίσιο λειτουργίας και ίδρυση νέων Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, νέες Θεματικές Ενότητες στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση σύμπραξης των ελληνικών με ξένα Πανεπιστήμια (βλέπε κολλέγια), κ.α. Είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των νέο-συντηρητικών μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, στη γραμμή της νεοφιλελελεύθερης ατζέντας ΟΟΣΑ – ΕΕ – ΣΕΒ. Με καταβαράθρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων σε ένα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο εξεταστικό Γολγοθά, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ και με ενίσχυση της πιο εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης. Με στόχο την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, που πριν λίγες μέρες «εθελοντικά» πρόσδενε στο άρμα της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» που δεν συνδεόταν, υποτίθεται, με την αξιολόγηση και τα άλλα κομμάτια του νομοσχεδίου, όπως τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» της προωθημένης τεχνολογίας και την επιμόρφωση. Στην ίδια λογική προχώρησαν και στην «προαιρετική» καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

 Η απάντηση της μαχόμενης εκπαίδευσης θα είναι δυναμική και μαζική! Θα αποτρέψει τα σχέδιά τους

Οι σημερινές μαζικές για την συγκυρία κινητοποιήσεις, με αποφάσεις και συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ήταν μόνο η αρχή, η πρώτη αντίδραση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμο της κυβέρνησης και είναι ενδεικτικές του αγώνα που θα ακολουθήσει. Το εκπαιδευτικό κίνημα, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, θα αποτρέψει τα σχέδια διάλυσης του δημοσίου σχολείου και των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, σχέδια που περνούν πρώτιστα μέσα από την πολυπόθητη για κεφάλαιο και κράτος αξιολόγηση. Θέλουν πειθαρχημένους – υπάκουους εκπαιδευτικούς στις επιταγές των επιλογών των κυβερνήσεων και των εργοδοτών – επιχειρηματιών, ευέλικτους εργαζομένους και μαθητές (μελλοντικούς εργαζομένους) με κατάρτιση και δεξιότητες που έχουν ανάγκη τα αφεντικά, αντί για πολύπλευρη μόρφωση με κριτική σκέψη και βαθιά κατανόηση των κοινωνικών αναγκών και διεργασιών. Η μαχόμενη εκπαίδευση, τα εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα θα αποτρέψει τα πραξικοπηματικά σχέδιά τους και θα κρατήσουν όρθιο το Δημόσιο Σχολείο και τα κεκτημένα δεκαετιών! Οι μνήμες και οι εμπειρίες του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ζωντανές από μια σειρά κερδισμένων μαχών ενάντια σε αυτά τα σχέδια και σε αντίστοιχους νόμους.

Στην κινητοποίηση στο Υπουργείο παιδείας οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να προχωρήσουν σε ελέγχους στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας, τις οποίες παραβίασαν οι αστυνομικοί. Καταγγέλλουμε την αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία που κατόπιν κυβερνητικών εντολών επιδείχθηκε στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας με την επιβολή προστίμων σε έναν εκπαιδευτικό και μία δημοσιογράφο που κάλυπτε τη συγκέντρωση. Δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ και δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις και τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας που ξεδιπλώνονται ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές – αντιλαϊκές πολιτικές της. Καλούμε την κυβέρνηση να διαγράψει άμεσα τα πρόστιμα από τους συναδέλφους μας.

Καλούμε τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της  ΟΛΜΕ να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να δράσουν άμεσα. Η εκπαιδευτική κοινότητα και τα σωματεία μας είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιδράσουμε άμεσα και όποτε χρειαστεί στην κατάθεση τέτοιου σχεδίου νόμου. Συντασσόμαστε σταθερά και μαχητικά με τις αποφάσεις των 77 εκπαιδευτικών σωματείων για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Το μάχιμο εκπαιδευτικό κίνημα της α΄θμιας και της β’θμιας εκπαίδευσης θα βρίσκεται στην πρώτη την γραμμή και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί:

 • Για να αποτρέψει τους αντι-εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, να υπερασπιστεί το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά!

 • Να υπερασπιστεί τα εργασιακά και τα μορφωτικά δικαιώματα!

16/4/2020

Βίντεο από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ την Πέμπτη 16 Απρίλη 2020

"Η σημερινή πρώτη αντίδραση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – λαιμητόμο της κυβέρνησης είναι ενδεικτικές του αγώνα που θα ακολουθήσει".Δήλωση στη σελίδα μας του Πολυχρονιάδη Δημήτρη, μέλος ΔΣ ΔΟΕ, έξω από το Υπουργείο Παιδείας. #ΜένουμεΕνεργοί #Covid19Solidarity

Δημοσιεύτηκε από Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020

"Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την ποολιτική του υπουργείο παιδείας, θα είμαστε στους δρόμους όσο χριεαστεί".Δήλωση στη σελίδα μας του Γιάννη Μαρίνη, μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ.#ΜένουμεΕνεργοί #Covid19Solidarity

Δημοσιεύτηκε από Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020

Την Πέμπτη 16 Απρίλη τα εκπαιδευτικά σωματεία καλούν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΥΠΑΙΘ στην Αττική και ΠΔΕ, ΔΔΕ σε όλη τη χώρα!

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία! Να σταματήσει η πανδημία αντιλαϊκών πολιτικών! 

Την Πέμπτη 16 Απρίλη τα εκπαιδευτικά σωματεία καλούν παραστάσεις διαμαρτυρίας  σε ΥΠΑΙΘ στην Αττική και ΠΔΕ, ΔΔΕ σε όλη τη χώρα!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ως γνήσιος εκπρόσωπος του νεοσυντηρητικού «ορθού λόγου» και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος, επέλεξε τις σημερινές συνθήκες για να καταθέσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς δυνατότητα Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου. Με την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε γύψο, με τις λαϊκές ελευθερίες σε περιορισμό. Με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων, με ήδη 100 νεκρούς και 73 διασωληνωμένους, με τον πληθυσμό φοβισμένο και τρομαγμένο. Την ίδια ώρα, η κοινή λογική δύσκολα μπορεί να ταυτίσει το δόγμα της όποιας «κανονικότητας» με την πάγια αδυναμία του ΕΣΥ  να αντέξει τέτοια κρίση χωρίς γενναία κρατική ενίσχυση και θωράκιση. Με τους τουλάχιστον 110.000 απολυμένους ή με «αναστολή σύμβασης», να αυξάνονται. Οι προτεραιότητες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ παραμένουν, στο ακέραιο, στις ίδιες κατευθύνσεις των ΟΟΣΑ, Ε.Ε. και ΔΝΤ, για τη Δημόσια Παιδεία και Υγεία. Εξ ανάγκης ανακάλυψε τώρα την αξία της Δημόσιας υγείας, ενώ ο υφυπουργός υγείας χαρακτηρίζει ιδεοληψία τον διορισμό μονίμων γιατρών και νοσηλευτών. Συρρίκνωση, περικοπές, υποχρηματοδότηση, υπολειτουργία είναι το καταστροφικό τοπίο των περιοριστικών πολιτικών και συμφώνων σταθερότητας που έχουν επιφέρει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ειδικά στην Ευρώπη, με τη διαλυμένη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υποστήριξη όλου του σάπιου καθεστωτικού πολιτικού προσωπικού, αφού προσπάθησε συστηματικά να ξεγελάσει, εν μέσω πανδημίας, ολόκληρη την κοινωνία για συνέχιση της εκπαιδευτικής «κανονικότητας», αφού πίεσε και εκβίασε τους δασκάλους και τους καθηγητές, με τη λεγόμενη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», με επικοινωνιακά τρικ, προσπάθησε να πάρει τα εχέγγυα του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος και σε ένα βαθμό το πέτυχε.  Σε ένα Δημόσιο πλαίσιο εκπαίδευσης με καταρρέοντα κτίρια και εργαστήρια, με μηδαμινές άλλες υλικοτεχνικές υποδομές, με όξυνση της ταξικής διαφοροποίησης, με σχολικά και οικογενειακά περιβάλλοντα τουλάχιστον προβληματικά λόγω της πανδημίας, της ανεργίας και της φτώχειας. Εξάλλου την έβγαλαν με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς τα δέκα τελευταία χρόνια, με τάξεις που λειτουργούσαν με 27 και πάνω μαθητές και με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές για κάλυψη κενών. Φέτος κενά υπήρχαν μέχρι και που έκλεισαν τα σχολεία στις 11 Μάρτη.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή το ΥΠΑΙΘ επέλεξε να επιτεθεί. Με άμεση σύνδεση των επικοινωνιακών πολιτικών του με την αντιλαϊκή πολιτική και στόχευση. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με διαρροές: Διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ “Γαβρόγλου”(βλέπε μείωση εισακτέων,βάση του 10 κ.ά.), επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών- Επιμόρφωση, πλαίσιο λειτουργίας και ίδρυση νέων Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, νέες Θεματικές Ενότητες στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση σύμπραξης των ελληνικών με ξένα Πανεπιστήμια (βλέπε κολλέγια), ρυθμίσεις για τη διαδικασία Πρυτανικών εκλογών, ρυθμίσεις για μη απαιτητή αναγνώριση από  ΔΟΑΤΑΠ πτυχίων, για υποψήφιους φοιτητές πολίτες εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να εγγραφούν στα ξενόγλωσσα τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Είναι ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, με καταβαράθρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων σε ένα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο εξεταστικό Γολγοθά, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ και με ενίσχυση της πιο εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης. Με στόχο την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, που πριν λίγες μέρες «εθελοντικά» πρόσδενε στο άρμα της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» που δε συνδεόταν, υποτίθεται, με την αξιολόγηση και τα άλλα κομμάτια του νομοσχεδίου, όπως τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» της προωθημένης τεχνολογίας και την επιμόρφωση. Για τον λόγο αυτό προχώρησαν και στην «προαιρετική» καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Ο λαός και ο κόσμος της εκπαίδευσης ποτέ δεν είχε να επιλέξει, με «ατομική ευθύνη» κιόλας, ανάμεσα στον αναπνευστήρα και τις ΜΕΘ που δεν έχει το ΕΣΥ και σε άλλες απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές. Γιατί σίγουρα θα επέλεγε το πρώτο. Για τουλάχιστον 11 χρόνια και για όσες δημόσιες δομές δεν έκλεισαν, καμία υλικοτεχνική υποδομή δεν έχει εξελιχθεί και υποστηριχτεί, ως συνέπεια των εγκληματικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων. Αλλά ο λαός μπορεί μόνο να αποφασίσει την πλατιά, μαζική διεκδίκηση και κατάκτηση όλων των απαραίτητων, σύγχρονων, δημόσιων δομών και υποδομών, με επάρκεια μόνιμου επιστημονικού προσωπικού και υλικών προϋποθέσεων, για την  απρόσκοπτη λειτουργία και τη διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας για τους εργαζόμενους και αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Όλα αυτά είναι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους για ένα Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας και Υγείας,  χωρίς παρεκκλίσεις, αέναη λιτότητα και δυσβάσταχτες περικοπές.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν μόνο να επιλέξουν το δρόμο του συνεχούς και μακροχρόνιου αγώνα για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του πληθυσμού που δεν πρέπει να αναιρεθούν, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την παρούσα πανδημία και τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει η χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στην κρίσιμη αυτή φάση για την κοινωνία και την εκπαίδευση, ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, με ξεκάθαρο και ανυποχώρητο λόγο και πράξη είπαμε, χωρίς περιστροφές, τα πράγματα με το όνομά τους, αμφισβητώντας την επίπλαστη ομοψυχία των αστικών κομμάτων και θέτοντας εμπόδια στον ταξικό αποπροσανατολισμό του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όλων όσων επέλεξαν να διεκδικήσουν μια άλλη «κανονικότητα». Και τώρα λέμε ότι αυτό το νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν πρέπει να κατατεθεί, γιατί θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη  θέση του κόσμου της εκπαίδευσης από κάθε πλευρά (δικαιώματα, μισθοί κλπ), αλλά και θα πετάξει έξω από το δημόσιο σχολείο μεγάλο κομμάτι μαθητών, που δε θα μπορέσει να ακολουθήσει και θα οδηγηθεί στην ανειδίκευτη και φτηνή εργασία. Αλλά και ευρύτερα, θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε για να απαγορευτούν οι απολύσεις, να σταματήσει η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων του λαού. Να αντισταθούμε μέσω των σωματείων μας στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, στέρηση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών).Άμεσα, να ενισχυθεί και να θωρακιστεί το ΕΣΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, τις υλικοτεχνικές υποδομές, τις ΜΕΘ, τα μαζικά τεστ για την υγεία του πληθυσμού. Να σταματήσουν οι συμπράξεις και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, να επιταχθούν όλες οι δομές των ιδιωτών χωρίς αποζημίωση.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα πρέπει η κυβέρνηση και το κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον πληθυσμό και να αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τη χειραγώγηση του μέσω των ΜΜΕ. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν το κράτος και την εργοδοσία και να αποδέχονται στο όνομα των εργαζομένων μέτρα και πολιτικές «κατά συνθήκη» σήμερα και με κάθε συνθήκη αύριο. Οι πλειοψηφίες ΟΛΜΕ/ΔΟΕ, συνεπικουρούμενες από το ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν εδώ και ένα μήνα μια νέα οπισθοχώρηση του κλάδου απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στην οποία έδωσαν και τόνο «ομοψυχίας» απέναντι στη  δύσκολη συνθήκη της πανδημίας για το λαό. Αυτή η οπισθοχώρηση οδήγησε στην«προαιρετική εργασία» στις διακοπές του Πάσχα και, κύρια,και στην κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου τις μέρες αυτές, τακτική που ακολούθησε και πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ν. Γαβρόγλου. Καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει σαφή θέση διαχωρισμού από τις προθέσεις του ΥΠΑΙΘ και όχι μόνο στο διαδικαστικό και σαφώς αντιδημοκρατικό κομμάτι. Να δώσει το έναυσμα στον κλάδο να δώσει μια αξιοπρεπή μάχη για να την κερδίσει, με ανοιχτά σχολεία και με μαζικό συνδικαλιστικό αγώνα. Τώρα ως πρώτο βήμα να καλέσει τις ΕΛΜΕ σε παραστάσεις και δράσεις διαμαρτυρίας, για:

 • Να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

 • Όχι στην αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

 • Τερματισμό διδακτέας ύλης για όλα τα σχολεία στις 10 Μάρτη, με ειδική μέριμνα για τους 3 νομούς, όπου τα σχολεία είχαν κλείσει πιο νωρίς.

 • Ακύρωση όλων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων σε όλες τις τάξεις και άρση της υποχρεωτικότητας των διαγωνισμάτων του β΄ τετραμήνου, για το σχολικό έτος 2019/2020.

 • Nα μην περάσουν οι fast track ρυθμίσεις κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων. Σεβασμός της υπάρχουσας νομοθεσίας (ΠΔ 104/79). Κανείς να μην εργαστεί στις διακοπές του Πάσχα! Καμία συμπλήρωση της ύλης από «απόσταση» ή με εντατικά μαθήματα αν ανοίξουν τα σχολεία.

 • Να συγκεντρώσουνοι ΕΛΜΕ στοιχεία για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αν η ορισθείσα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων δεν αντιστοιχεί στη διδαχθείσα ως τις 10 Μάρτη, να γίνει νέα περικοπή εξεταστέας ύλης, σύμφωνα με την ελάχιστη ύλη πανελλαδικά.

 • Να οριστεί έγκαιρα η ημερομηνία των Πανελλαδικών.

 • Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και το βάθος της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Μεγάλη αύξηση των μεταγραφών φοιτητών.

 • Να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία των μεταθέσεων εκπαιδευτικών.

 • Να γίνουν οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν τα σχολεία απρόσκοπτα τον Σεπτέμβρη.

 • Να παρέχει το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση που να είναι καθολική για όλους, με όλα τα απαραίτητα, υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές.

Η Πέμπτη 16 Απρίλη, ημέρα που τα εκπαιδευτικά σωματεία καλούν παραστάσεις διαμαρτυρίας ΥΠΑΙΘ στην Αττική και ΠΔΕ, ΔΔΕ σε όλη τη χώρα, να γίνει η αρχή μιας αγωνιστικής κινητοποίησης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

                15 Απρίλη του ‘20

Το Υπουργείο εμπαίζει την κοινωνία και συνεχίζει τις αντιλαϊκές πολιτικές! Επιδιώκει να κατaργήσει από την πίσω πόρτα βασικά εργασιακά δικαιώματα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Το Υπουργείο εμπαίζει την κοινωνία και συνεχίζει τις αντιλαϊκές πολιτικές! 

Επιδιώκει να καταργήσει από την πίσω πόρτα βασικά εργασιακά δικαιώματα!

Μετά την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων το ΥΠΑΙΘ, καλλιεργώντας σκοπίμως κλίμα δημιουργικής ασάφειας, βομβαρδίζει τους εκπαιδευτικούς με συνεχείς οδηγίες και εντολές για την άτυπη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ταυτόχρονα βομβαρδίζει την κοινωνία με διθυράμβους για τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών και την επιτυχία του εγχειρήματος. Στις 7/4 στέλνει στα σχολεία εγκύκλιο που αφορά την συγκέντρωση στοιχείων, μέχρι την Πέμπτη 9/4, από τους διευθυντές για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, σε κινητό ηλεκτρονικό εξοπλισμό laptop και tablet προκειμένου να δοθεί προς χρήση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν ανάγκη. Το γεγονός εμφανίζεται στα ΜΜΕ σαν μια τεράστια μέριμνα και προσφορά του Υπουργείου στην κατεύθυνση να έχουν όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τον απαραίτητο εξοπλισμό, που, άρα, όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν! Πριν περάσουν 2 μέρες και πριν την εκπνοή της προηγούμενης ασφυκτικής προθεσμίας για την υποβολή των αναγκών, το ΥΠΑΙΘ, με νέα εγκύκλιο, αποσύρει τη «πλουσιοπάροχη» προσφορά και κάνει σαφές ότι ο εξοπλισμός αφορά μόνο τις σχολικές μονάδες και όχι ατομικά μαθητές και εκπαιδευτικούς και αναλογεί 1 laptop για 45-50 μαθητές σε κάθε σχολείο.

Την ίδια στιγμή στέλνει εγκύκλιο για δυνατότητα συνέχισης της διδασκαλίας της ύλης με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ αναγγέλλει την παράταση των μαθημάτων στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, πάντα σε προαιρετική βάση, παρακάμπτοντας το ΠΔ 104/79 που ορίζει ρητά αργίες και διακοπές. Ποιον άραγε εμπαίζει το Υπουργείο, τους μαθητές και τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, ολόκληρη την κοινωνία; Μάλλον όλους αυτούς. Είναι ανάλγητη η πολιτική του ΥΠΑΙΘ, γιατί εκμεταλλεύεται και πατάει πάνω στον πόνο και την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, σε μια τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, τάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να καταργήσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Άλλωστε η περίοδος γεννά μεγάλες παρακαταθήκες για το μέλλον, σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Οι εκπαιδευτικοί δε θα ανεχτούμε και καταγγέλλουμε την κοροϊδία του Υπουργείου απέναντί μας και απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Απαιτούμε:

 • Τερματισμό διδακτέας ύλης για όλα τα σχολεία στις 10 Μάρτη, με ειδική μέριμνα για τους 3 νομούς, όπου τα σχολεία είχαν κλείσει πιο νωρίς.

 • Κατάργηση όλων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων σε όλες τις τάξεις και άρση της υποχρεωτικότητας των διαγωνισμάτων του β΄ τετραμήνου.

 • Nα μην περάσουν οι fast track ρυθμίσεις κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων. Κανείς να μην εργαστεί στις διακοπές του Πάσχα! Καμία συμπλήρωση της ύλης από «απόσταση» ή με εντατικά μαθήματα αν ανοίξουν τα σχολεία.

 • Αν η ορισθείσα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων δεν αντιστοιχεί στη διδαχθείσα ως τις 10 Μαρτίου για όλα τα πανελλαδικά μαθήματα, να γίνει νέα περικοπή εξεταστέας ύλης, σύμφωνα με την ελάχιστη ύλη πανελλαδικά.

 • Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και το βάθος της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Μεγάλη αύξηση των μεταγραφών φοιτητών.

Το κράτος και το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρέχει δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση που να είναι καθολική για όλους, με όλα τα απαραίτητα, υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές.                               

12/04/20

Eίναι καθολικό δικαίωμα η Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους! Να σταματήσει τώρα η αγωνία χιλιάδων μαθητών για τις εξετάσεις!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Eίναι καθολικό δικαίωμα η Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους!

Να σταματήσει τώρα η αγωνία χιλιάδων μαθητών για τις εξετάσεις!

Μέσα σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, όπου ο καπιταλισμός του ιδιωτικού τρόπου παραγωγής με νεοφιλελεύθερη συνταγή αποδεικνύει την πλήρη ανεπάρκειά του να καταφέρει να προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπων, οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί από την υγειονομική κρίση δε δείχνουν την ανεπάρκεια μέσων, αλλά την ανυπαρξία ανθρωποκεντρικών πολιτικών. Η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η διαρκής επίθεση στη ζωντανή εργασία είναι όψεις του ίδιου καταστροφικού κοινωνικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί. Η μεγιστοποίηση του κέρδους για το κεφάλαιο και η συντριβή του λεγόμενου «κοινωνικού κράτους» με την τυπική εξαφάνιση της σοσιαλδημοκρατίας, έχουν και στη χώρα μας αυτές τις τραγικές συνέπειες της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας. Γιατί αυτό είναι το βασικό βήμα στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών. Μειώσεις πόρων από το δημόσιο χώρο και επιδότηση του ιδιωτικού για να παράσχει με κακή ποιότητα και χωρίς κανένα έλεγχο το ίδιο έργο. Έτσι συρρικνώθηκαν και στενάζουν υποχρηματοδοτούμενες η δημόσια παιδεία και υγεία, με διαρκείς περικοπές, ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, υλικοτεχνικές υποδομές και μέσα προηγούμενων δεκαετιών.

Με την κλασσική, λοιπόν, για το νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό όλεθρο συνταγή της ιδιωτικοποίησης, με «δωρεάν» τεχνολογία από τις αμερικανικές πολυεθνικές Cisco, Microsoft και Google φτάσαμε  στην επαύριο του κλεισίματος των σχολείων για λόγους δημόσιας υγείας. Τότε, το ΥΠΑΙΘ ξεκίνησε πιλοτικά στην αρχή και «εθελοντικά-  υποχρεωτικά» αργότερα, κάνοντας χρήση προπαγανδιστικών και διοικητικών μέτρων χειρίστου είδους, μια εξ αποστάσεως τηλεπικοινωνία με μερίδα των μαθητών, που αρχικά τη βάφτισε προαιρετική επαφή με τους μαθητές και αργότερα «εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Πρόκειται για μια ενέργεια με σαφείς στοχεύσεις την ποιοτική μεταβολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε καρικατούρα της σχολικής μάθησης, αλλά και την ποσοτική παρέμβαση περικοπών στον αριθμό μονίμων εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, καθώς επίσης σε απολύσεις και επιδείνωση εργασιακών συνθηκών στη μεγάλη ελαστική μάζα των αναπληρωτών, σύμφωνα με τα θέσφατα ΟΟΣΑ, Ε.Ε., ΔΝΤ. Προδιαγράφει ένα  ζοφερό μέλλον για το σχολείο και την εργασία.

Το ΥΠΑΙΘ, στις 7/4, με όψιμο ενδιαφέρον προκειμένου να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά, απέστειλε έγγραφο στις σχολικές μονάδες ζητώντας την υποβολή των αναγκών σε εξοπλισμό φορητών ηλεκτρονικών συσκευών. Τα μέσα αυτά δήλωσε ότι προτίθεται να προμηθευτεί και να παράσχει στα σχολεία για να αξιοποιηθούν από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Βέβαια ο «θησαυρός» απεδείχθη άνθρακες, καθώς με νέα εγκύκλιο και πριν την εκπνοή της προθεσμίας την Πέμπτη 9/4, κάνει καθαρό ότι οι ανάγκες που ζητά, αφορούν αποκλειστικά τη σχολική μονάδα και όχι τα φυσικά πρόσωπα μαθητές και εκπαιδευτικούς και μάλιστα με διευκρίνηση ξεκαθαρίζει έναν υπολογιστή ανά 45 μαθητές σε κάθε σχολείο! Με κονδύλια ΕΣΠΑ και δωρεές από χορηγούς «ευεργέτες» κάνει ένα ακόμα βήμα ιδιωτικοποίησης. Πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και άδικα βιάστηκαν κάποιοι να χαρούν. Σύμφωνα με τις κατεπείγουσες οδηγίες των ΔΔΕ, οι πόροι είναι περιορισμένοι (γύρω στις 150.000 με 200.000 laptop/tablet για όλη την επικράτεια).

 Η ΥΠΑΙΘ Κεραμέως και το επιτελείο της βαδίζουν σαν τον κάβουρα, ανάποδα. Πρώτα εφάρμοσαν μια κατ΄ ευφημισμό «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», σε εθελοντική – υποτίθεται – βάση, αλλά ασκώντας τεράστιες πιέσεις, στην πράξη, σε έναν ήδη πιεσμένο από τις συνθήκες εκπαιδευτικό κόσμο. Στην πορεία, ανακόλουθα και ανακαλύπτοντας την Αμερική, διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης  προσκρούει στην έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άρα, στην αδυναμία ισότιμης πρόσβασης αλλά, παρακάτω, και στην έλλειψη  κατάλληλης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

 Η κίνηση αυτή του υπουργείου συνδέεται άμεσα με τη δηλωμένη πρόθεση να προχωρήσει και στην «εξ αποστάσεως επιμόρφωση» των εκπαιδευτικών το επόμενο διάστημα για την οποία έχει ήδη συγκροτήσει εξαμελή επιτροπή από ΙΕΠ και ΕΑΠ. Πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει την κρίση της πανδημίας σαν χρυσή ευκαιρία, όπως ευθαρσώς διατείνεται, και σαν παρακαταθήκη για το μέλλον. Να χρησιμοποιήσει την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» για μεγάλο χρονικό διάστημα, να τη γενικεύσει και να την επιβάλει και σε περίοδο μη κρίσης. Αυτό θέτει τεράστια ζητήματα, ως προς την τυποποίηση και τη μετάλλαξη της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας που χάνει την αμεσότητα, τη διαδραστικότητα, την ανατροφοδότηση, τη μαζική απεύθυνση στην τάξη σαν συλλογικότητα, αλλά και ταυτόχρονα την προσωποποιημένη κατά περίπτωση σχέση και ενασχόληση με κάθε μαθητή. Πλέον, παύει να υπάρχει εκπαιδευτική διαδικασία.

 Με στοιχειώδη σοβαρότητα, αν διέθεταν, θα έπρεπε να γνωρίζουν: μετά από και μέσα σε μια μακρά περίοδο μνημονιακής λιτότητας που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις τους, εν μέσω πανδημίας και σε συνθήκες  ανεργίας, φτώχειας και άγχους, με δεκάδες χιλιάδες απολυμένους, οι οικογένειες των μαθητών μας έχουν πολύ μεγαλύτερες βασικές ανάγκες, υλικές και ψυχολογικές, για τις οποίες δε φάνηκε από την κυβέρνηση καμιά προσπάθεια καταγραφής και άμεσης κάλυψης. Αυτό επαφίεται αναγκαστικά στα εκπαιδευτικά σωματεία.  

 Με βάση την αρχή της καθολικότητας σε όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι αυτονόητο ότι κάθε μαθητής και κάθε εκπαιδευτικός, κάθε σχολείο, κάθε μονάδα υγείας και κάθε υγειονομικός, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους χρόνους, έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα, που πρέπει να διασφαλίζει ο κρατικός προϋπολογισμός, για να μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν η παιδεία και η υγεία. Η πολύπλευρη μορφωτική και πολιτιστική δημιουργία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που χρήζει επιβοηθητικών μέσων, ηλεκτρονικών και άλλων, είναι συμπληρωματική διαδικασία και όχι εκπαίδευση. Η εκπαίδευση των παιδιών είναι μια ζωντανή παιδαγωγική διαδικασία που συντελείται στο χώρο του σχολείου.

 Το ΥΠΑΙΘ κλιμακώνει τις επιθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή καθυστερεί την ανακοίνωση σε ό,τι αφορά τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθημάτων, κρατώντας σε πλήρη ομηρία τους μαθητές και τους γονείς τους. Γιατί ταυτόχρονα προσπαθεί να επιβάλλει τις απαιτήσεις του επιχειρηματικού λόμπυ της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων με τον τζίρο δις  ευρώ κάθε χρόνο. Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να ανακοινωθούν  τώρα και για φέτος:

 •  Τερματισμός διδακτέας ύλης για όλα τα σχολεία στις 10 Μάρτη, με ειδική μέριμνα για τους 3 νομούς, όπου τα σχολεία είχαν κλείσει πιο νωρίς.

 • Κατάργηση όλων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων σε όλες τις τάξεις και άρση της υποχρεωτικότητας των διαγωνισμάτων του β΄ τετραμήνου.

 • Καθορισμός ως εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών της ελάχιστης ύλης που διδάχτηκε ως τις 10 Μάρτη στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Καμία σκέψη συμπλήρωσης της ύλης από «απόσταση» ή με εντατικά μαθήματα αν ανοίξουν τα σχολεία.

 • Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ που να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και το βάθος της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Μεγάλη αύξηση των μεταγραφών φοιτητών.

 

9 Απρίλη του ΄20

 Υ.Γ.: Εκτός από τα αλλοπρόσαλλα έγγραφα για τους η/υ, το υπουργείο επιλέγει να προκαλέσει και με απόφαση για τη λειτουργία της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» και μέσα στις διακοπές του Πάσχα, όταν, όπως με ενθουσιασμό υποστηρίζει, όλοι οι εκπαιδευτικοί… ξημεροβραδιάζονται για να την υλοποιήσουν.

 

 

Nα μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης! Να σταματήσει η πανδημία αντιλαϊκών πολιτικών!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Nα μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης! Να σταματήσει η πανδημία αντιλαϊκών πολιτικών!

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ως γνήσιος εκπρόσωπος του νεοσυντηρητικού «ορθού λόγου» και του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος, επέλεξε τις σημερινές συνθήκες για να καταθέσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς δυνατότητα Γενικών Συνελεύσεων του κλάδου. Με την επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, με τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε γύψο, με τις λαϊκές ελευθερίες σε περιορισμό. Με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων, με ήδη 85 νεκρούς και 100 διασωληνωμένους, με τον πληθυσμό φοβισμένο και τρομαγμένο. Την ίδια ώρα, η κοινή λογική δύσκολα μπορεί να ταυτίσει το δόγμα της όποιας «κανονικότητας» με την πάγια αδυναμία του ΕΣΥ, να αντέξει τέτοια κρίση χωρίς γενναία κρατική ενίσχυση και θωράκιση. Με τους τουλάχιστον 110.000 απολυμένους ή με «αναστολή σύμβασης», να αυξάνονται. Οι προτεραιότητες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ παραμένουν, στο ακέραιο, στις ίδιες κατευθύνσεις των ΟΟΣΑ, Ε.Ε. και ΔΝΤ, για τη Δημόσια Παιδεία και Υγεία. Εξ ανάγκης ανακάλυψε τώρα την αξία της Δημόσιας υγείας, ενώ ο υφυπουργός υγείας χαρακτηρίζει ιδεοληψία τον διορισμό μονίμων γιατρών και νοσηλευτών. Συρρίκνωση, περικοπές, υποχρηματοδότηση, υπολειτουργία είναι το καταστροφικό τοπίο των περιοριστικών πολιτικών και συμφώνων σταθερότητας που έχουν επιφέρει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ειδικά στην Ευρώπη, με τη διαλυμένη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υποστήριξη όλου του σάπιου καθεστωτικού πολιτικού προσωπικού, αφού προσπάθησε συστηματικά να ξεγελάσει, εν μέσω πανδημίας, ολόκληρη την κοινωνία για συνέχιση της εκπαιδευτικής «κανονικότητας», αφού πίεσε και εκβίασε τους δασκάλους και τους καθηγητές, με τη λεγόμενη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», με επικοινωνιακά τρικ, προσπάθησε να πάρει τα εχέγγυα του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος και σε ένα βαθμό το πέτυχε.  Σε ένα Δημόσιο πλαίσιο εκπαίδευσης με καταρρέοντα κτίρια και εργαστήρια, με μηδαμινές άλλες υλικοτεχνικές υποδομές, με όξυνση της ταξικής διαφοροποίησης, με σχολικά και οικογενειακά περιβάλλοντα τουλάχιστον προβληματικά λόγω της πανδημίας, της ανεργίας και της φτώχειας. Εξάλλου την έβγαλαν με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς τα δέκα τελευταία χρόνια, με τάξεις που λειτουργούσαν με 27 και πάνω μαθητές και με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές για κάλυψη κενών. Φέτος κενά υπήρχαν μέχρι και που έκλεισαν τα σχολεία στις 11 Μάρτη.

Αυτή ακριβώς τη στιγμή το ΥΠΑΙΘ επέλεξε να επιτεθεί. Με άμεση σύνδεση των επικοινωνιακών πολιτικών του με την αντιλαϊκή πολιτική και στόχευση. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με διαρροές: Διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ “Γαβρόγλου”(βλέπε μείωση εισακτέων, βάση του 10 κ.ά.), επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών- Επιμόρφωση, πλαίσιο λειτουργίας και ίδρυση νέων Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, νέες Θεματικές Ενότητες στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση σύμπραξης των ελληνικών με ξένα Πανεπιστήμια (βλέπε κολλέγια), ρυθμίσεις για τη διαδικασία Πρυτανικών εκλογών, ρυθμίσεις για μη απαιτητή αναγνώριση από  ΔΟΑΤΑΠ πτυχίων, για υποψήφιους φοιτητές πολίτες εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να εγγραφούν στα ξενόγλωσσα τμήματα των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Είναι, αν προχωρήσει, ένα ακόμα σοβαρό βήμα στην αλυσίδα των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, με καταβαράθρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων σε ένα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο εξεταστικό Γολγοθά, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ και με ενίσχυση της πιο εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης. Με στόχο την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, που πριν λίγες μέρες «εθελοντικά» πρόσδενε στο άρμα της «αλληλέγγυας εξ αποστάσεως» που δεν συνδεόταν, υποτίθεται, με την αξιολόγηση και τα άλλα κομμάτια του νομοσχεδίου, όπως τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» της προωθημένης τεχνολογίας και την επιμόρφωση.

Ο λαός και ο κόσμος της εκπαίδευσης ποτέ δεν είχε να επιλέξει, με «ατομική ευθύνη» κιόλας, ανάμεσα στον αναπνευστήρα και τις ΜΕΘ που δεν έχει το ΕΣΥ και σε άλλες απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές. Γιατί σίγουρα θα επέλεγε το πρώτο. Για τουλάχιστον 11 χρόνια και για όσες δημόσιες δομές δεν έκλεισαν, καμία υλικοτεχνική υποδομή δεν έχει εξελιχθεί και υποστηριχτεί, ως συνέπεια των εγκληματικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων. Αλλά ο λαός μπορεί μόνο να αποφασίσει την πλατιά, μαζική διεκδίκηση και κατάκτηση όλων των απαραίτητων, σύγχρονων, δημόσιων δομών και υποδομών, με επάρκεια μόνιμου επιστημονικού προσωπικού και υλικών προϋποθέσεων, για την  απρόσκοπτη λειτουργία και την διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας για τους εργαζόμενους και αυτούς που τις έχουν ανάγκη. Όλα αυτά είναι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους για ένα Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας και Υγείας,  χωρίς παρεκκλίσεις, αέναη λιτότητα και δυσβάσταχτες περικοπές.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν μόνο να επιλέξουν το δρόμο του συνεχούς και μακροχρόνιου αγώνα για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του πληθυσμού που δεν πρέπει να αναιρεθούν, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την παρούσα πανδημία και τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει η χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Στην κρίσιμη αυτή φάση για την κοινωνία και την εκπαίδευση, ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις, με ξεκάθαρο και ανυποχώρητο λόγο και πράξη είπαμε, χωρίς περιστροφές, τα πράγματα με το όνομά τους, αμφισβητώντας την επίπλαστη ομοψυχία των αστικών κομμάτων και θέτοντας εμπόδια στον ταξικό αποπροσανατολισμό του επίσημου συνδικαλισμού και όλων όσων επέλεξαν να διεκδικήσουν μια άλλη «κανονικότητα».

Και τώρα λέμε ότι αυτό το νομοσχέδιο για την Παιδεία δεν πρέπει να κατατεθεί, γιατί θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την θέση του κόσμου της εκπαίδευσης από κάθε πλευρά (δικαιώματα, μισθοί κλπ), αλλά και θα πετάξει έξω από το δημόσιο σχολείο μεγάλο κομμάτι μαθητών, που δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει και θα οδηγηθεί στην ανειδίκευτη και φτηνή εργασία. Αλλά και ευρύτερα, θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε για να απαγορευτούν οι απολύσεις, να σταματήσει η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων του λαού. Άμεσα, να ενισχυθεί και να θωρακιστεί το ΕΣΥ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, τις υλικοτεχνικές υποδομές, τις ΜΕΘ, τα μαζικά τεστ για την υγεία του πληθυσμού. Να σταματήσουν οι συμπράξεις και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα, να επιταχθούν όλες οι δομές των ιδιωτών χωρίς αποζημίωση.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα πρέπει η κυβέρνηση και το κράτος να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον πληθυσμό και να αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και την χειραγώγηση του πληθυσμού μέσω των ΜΜΕ. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, στο πλαίσιο αυτό,  θα πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν το κράτος και την εργοδοσία και να αποδέχονται στο όνομα των εργαζομένων μέτρα και πολιτικές «κατά συνθήκη» σήμερα και με κάθε συνθήκη αύριο. Για τους λόγους αυτούς καλέσαμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συνεδριάσει άμεσα με επείγοντα ζητήματα:

 • Στήριξη της Πανελλαδικής μέρας δράσης για τη Δημόσια Υγεία την Τρίτη 7/4

 • Για τον πρώτο νεκρό συνάδελφο στην εκπαίδευση από την Καστοριά, για τους άλλους συναδέλφους που έχουν προσβληθεί από την πανδημία, για τα μέτρα προστασίας των άλλων συναδέλφων

 • Εργασιακά δικαιώματα και αντεργατική λαίλαπα (απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ά.)

 • Κοινωνικός αυτοματισμός, μείωση μισθών και καταπάτηση δικαιωμάτων στο Δημόσιο

 • Προάσπιση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων απέναντι στην πανδημία

 • Πολυνομοσχέδιο για την παιδεία

 • Η επόμενη μέρα στα σχολεία (ενδοσχολικές, πανελλαδικές εξετάσεις, ύλη μαθημάτων κλπ)

 • Τρόποι έκφρασης κοινωνικής ταξικής αλληλεγγύης από πλευράς Ομοσπονδίας (ενίσχυση οικογενειών συναδέλφων και μαθητών που έχουν θύματα ή νοσούντες και έχουν ανάγκη, αιμοδοσίες κ.ά)

Καλούμε, έστω και τώρα, όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΟΛΜΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον κλάδο και να γίνει  ΔΣ της ΟΛΜΕ, που έχει να συνεδριάσει από 13 Μάρτη.                                                                                                        

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Δ.Ε. χαιρετίζουμε τις συντεταγμένες και δυναμικές συγκεντρώσεις στην πανελλήνια μέρα δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ, την Τρίτη 7 Απρίλη, στις πύλες των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας όλης της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέταξε προκλητικά απέναντι σε νοσοκομειακούς και αλληλέγγυους μονάδες ΔΙΑΣ να ζητούν «έντυπα βεβαίωσης μετακίνησης», μπουκάροντας μέσα στο νοσοκομείο στην περίπτωση του Ευαγγελισμού. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα των υγειονομικών.  Συνεχίζουμε για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων όλου του εργαζόμενου λαού. Με κοινωνική-ταξική ενότητα και αλληλεγγύη σήμερα, μπορούμε να πετύχουμε νίκες! Αύριο μπορεί και να ΄ναι αργά!

7 Απρίλη του ‘20

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ! Την Τρίτη 7 Απρίλη ΚΑΛΟΥΜΕ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ! ΚΑΛΟΥΝ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

Την Τρίτη 7 Απρίλη ΚΑΛΟΥΜΕ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ!

ΚΑΛΟΥΝ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ 

Να σπάσουμε το σιωπητήριο! Στις 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, το πρωί στις 8.00π.μ. στις πύλες των νοσοκομείων με ντουντούκες, πικέτες, πανό σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα!

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι προτεραιότητα να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των μαχόμενων γιατρών και νοσηλευτών, να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν ΤΩΡΑ τα άμεσα αιτήματα ενίσχυσης και θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Να πάρει επιτέλους τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να προχωρήσει επιτακτικά στην υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων! Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ καλούμε και συμμετέχουμε στην πανελλήνια μέρα δράσης για τη στήριξη του ΕΣΥ. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, τις άλλες Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις  και τα α/βάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να πάρουν αποφάσεις και να συμμετάσχουν σε αυτή τη μέρα δράσης. Συμμετέχουμε σε πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες συλλογικών φορέων και σωματείων.

Απαιτούμε/Διεκδικούμε:

 • Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απορρίπτουμε τη λογική του εθελοντισμού και της «φιλανθρωπίας» που καλεί υποκριτικά η κυβέρνηση για να κρύψει τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ και την απροθυμία των γιατρών να καλύψουν τις θέσεις της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας.

 • Άμεσο άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (κενών και νέων, συνολικά τουλάχιστον 2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ) και στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό. Άμεση μαζική αγορά αναπνευστήρων ώστε θέσεις ΜΑΦ να μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ.

 • Εφοδιασμός όλων των υγειονομικών με όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας.

 • Απρόσκοπτες χορηγήσεις των ειδικών και αναρρωτικών αδειών στους υγειονομικούς. Ανάκληση της απαράδεκτης ρύθμισης για καραντίνα μόνο 7 ημερών στους υγειονομικούς που είναι ύποπτα κρούσματα του ιού και πρόνοια για αντικατάσταση των νοσούντων με νέο προσωπικό.

 • Άμεση πρόσληψη όλων των επικουρικών από τις λίστες αναμονής – άμεσος διορισμός των ειδικευόμενων – άμεσος διορισμός των μόνιμων ιατρών που έχουν κριθεί.

 • Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσοι χρήζουν διερεύνησης και συνέχισης της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με κινητές μονάδες υγείας. Άμεση πρόσβαση σε γιατρό σε όλους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα. Κανείς στο σπίτι αδιάγνωστος. Να μη γίνει το «μένουμε σπίτι», πεθαίνουμε σπίτι!

 • Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους υγείας. Δέσμευση υγειονομικού υλικού και υποδομών ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη χωρίς αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ και εργαστηρίων, όπου αυτό απαιτείται. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

 • Η κυβέρνηση καταδικάζει χιλιάδες ιατρεία στις γειτονιές εξαιρώντας τα επί της ουσίας από τα οικονομικά μέτρα με την προκλητική της απόφαση να δώσει vouchers… κατάρτισης για να ταΐσει σχετικές ιδιωτικές εταιρίες. Απαιτούμε την ένταξη των ιδιωτών  γιατρών στον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ να αναλαμβάνουν την αμοιβή τους καθώς και την παροχή των αναγκαίων μέσων προστασίας.

 • Άμεσα μέριμνα για ευπαθείς ομάδες – απόρους – αστέγους – φυλακισμένους – πρόσφυγες – μετανάστες με αναγκαίο εξοπλισμό και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Η καραντίνα βάζει τεράστια ζητήματα ενίσχυσης των απλών ανθρώπων. Οι συνταξιούχοι, οι απομονωμένοι, οι αδύναμοι θα χρειαστούν εισοδηματική ενίσχυση, αλλά και ευρύτερη κοινωνική στήριξη, προκειμένου να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα δυστυχίας. Να κλείσουν τα στρατόπεδα του αίσχους! Επείγουσα αποσυμφόρηση των φυλακών!

 • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Να μην μπουν στο γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα και η συνδικαλιστική δράση. Συμμετοχή των σωματείων και των ομοσπονδιών στις συσκέψεις για την προστασία των εργαζομένων.

 • Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση ανάκληση των χιλιάδων απολύσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Καμία χαμένη άδεια – μισθός – ένσημο. Καμία έκθεση εργαζόμενου σε κίνδυνο. Καμία περικοπή στους μισθούς και τις συντάξεις.

 2 Aπρίλη του ΄20

 

Οι κονδυλοφόροι στην υπηρεσία της κυβέρνησης στηρίζουν τις πολιτικές διάλυσης υγείας και παιδείας, συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς και επιδιώκουν τον κοινωνικό αυτοματισμό!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Οι κονδυλοφόροι στην υπηρεσία της κυβέρνησης στηρίζουν τις πολιτικές διάλυσης υγείας και παιδείας, συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς και επιδιώκουν τον κοινωνικό αυτοματισμό!

Κάθε νύχτα στὴν αὐλὴ
γάβου-γάβου τὸ σκυλί,
δῶσ᾿ του καὶ γαβγίζει.
Τοῦ σπιτιοῦ ἐδῶ αὐτὸς
εἶναι φύλακας πιστός,
ποιὸς δὲν τὸν γνωρίζει;

Ἀψηλὰ τ᾿ ἀφεντικὰ
κοιμηθήκανε γλυκά,
πέρασε ἡ ὥρα.
Τὸ γνωρίζει τὸ σκυλὶ
καὶ φωνάζει ἀπ᾿ τὴν αὐλὴ
γάβου, γάβου τώρα.

(Γεώργιος Βιζυηνός: Το σκυλί)

Θα μπορούσε να είναι σχέδιο μαθήματος ή πρόταση για σχολική θεατρική παράσταση. Στο ρόλο του σκυλιού: Βερύκιος, Χασαπόπουλος, Παπαχλιμίντζος, Τέλογλου κ.ά. Στο ρόλο του αφεντικού: Κυριακού, Αλαφούζος, Βαρδινoγιάννης, Κράτος κ.ά. Στο ρόλο του προστάτη του αφεντικού: Κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘ, ηγεσία Εκκλησίας κ.ά. Μέσα στην πιο δύσκολη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, που προέκυψε μετά την επέλαση του κορωνοϊού, οι «δημοσιολόγοι»-δημοσιογράφοι, οι ίδιες φάτσες που προσπαθούσαν να σώσουν το καταρρέον μνημονιακό σύστημα, που καθύβριζαν το λαό από έδρας καναλιών, ξεμύτισαν και πάλι. Άξιος ο μισθός τους, όταν τα ΜΜΕ παίρνουν 11 εκ ευρώ λόγω κορωνοϊού! Ο εχθρός τους δεν είναι τα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα που το κράτος  δεν τα επιτάσσει – αλλά, αντίθετα, τα χρηματοδοτεί  διπλασιάζοντας το ημερήσιο νοσήλιο για μια κλίνη ΜΕΘ, ούτε οι κλινικάρχες με τα 30 εκατομμύρια δώρο της κυβέρνησης για τα tests. Ούτε καν ο Βρούτσης που τρομοκρατεί κάθε μέρα από τα ΜΜΕ με νέες εξασφαλίσεις για το κεφάλαιο, που επιδοτεί τις απολύσεις που γίνονται ανεξέλεγκτες και τη διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ούτε, βέβαια, εχθρός τους είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που παρέλαβε τα κανάλια παραδομένα από το ΣΥΡΙΖΑ σε γνωστά μπουμπούκια. Ούτε οι κυβερνήσεις συνολικά,  με πρώτη τη φανατική των ιδιωτικοποιήσεων ΝΔ, και το κράτος που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική κοινωνία στο μεγάλο θανατικό της πανδημίας χωρίς δραστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε προσωπικό, υλικοτεχνικά μέσα, ΜΕΘ, πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πόσο μάλλον δεν τους πειράζει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων που έχουν επιβάλει, σιγοντάροντας στο μόνο που τους απομένει, στην «ατομική ευθύνη».  Αντίθετα,  λογοκρίνουν και κόβουν στον τηλεοπτικό αέρα τους αγωνιστές γιατρούς, όταν μιλούν στα ΜΜΕ για την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας και την ΑΜΕΣΗ ανάγκη θωράκισής του.

Από την στιγμή που η κυβέρνηση έκλεισε στις 10 Μάρτη τα σχολεία για λόγους δημόσιας υγείας, η Κεραμέως επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό και υποκριτικό παιχνίδι, παρουσιάζοντας την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» σα συνέχιση της «κανονικότητας» της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε συνεργασία με 3 ιδιωτικές εταιρείες και σύμφωνα με τα ταλέντα της πειραματιζόμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, έπαιξε το στοίχημα της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», ενώ, ταυτόχρονα, στόχος για τα στελέχη αυτά των ΜΜΕ, έγιναν οι 160.000 εκπαιδευτικοί. Γιατί; Σε τι αποσκοπούν; Την ίδια κατάσταση που επέβαλλαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 στην Παιδεία, στην Υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση και τη σύνταξη, την πραγματικότητα της υποβάθμισης και της διάλυσης, προσπαθούν επικοινωνιακά να την κρύψουν με το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της τηλεκπαίδευσης!  Χωρίς καθολικότητα και με ενίσχυση του ταξικού διαχωρισμού, χωρίς προϋποθέσεις και υλικά μέσα, χωρίς τους στοιχειώδεις όρους υλοποίησής της: πόρους, γνώση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, εμπειρία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Ενώ η «εξ αποστάσεως», ξεκομμένη από τη ζωντανή διαδικασία της τάξης, δε συνιστά εκπαιδευτική διαδικασία, δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες καταρχήν ψυχολογικής, συναισθηματικής και υλικής στήριξης που έχουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους μπροστά στα πρωτόγνωρα δεδομένα της εξάπλωσης του  κορωνοϊού, αυτοί βομβαρδίζουν την ελληνική κοινωνία για τους «τεμπέληδες» εκπαιδευτικούς  που κάνουν «διακοπές» κλπ.  Στοχεύουν στην κοινωνική συναίνεση και τους αυτοματισμούς, στήνοντας εχθρούς,  για να πετύχουν την «ομοψυχία» και τη συστράτευση γύρω από τους γενικότερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και τη μηδενική αντίδραση του κλάδου στις πολιτικές του Υπουργείου, σήμερα και αργότερα.

Προβάλλουν τη χυδαία και υποκριτική πολιτική του Υπουργείου που αντιμετωπίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς σα νούμερα για να επιδείξει μια επιτυχία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ψεύδεται ασύστολα και ως προς τα αριθμητικά δεδομένα συμμετοχής και ως προς την επιτυχία των τηλεμαθημάτων. Αγνοούν και δεν ασχολούνται καθόλου με το γεγονός ότι το σύστημα σέρνεται κυριολεκτικά, δημιουργώντας και προσθέτοντας στρεσογόνες καταστάσεις σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανεβάσουν υλικό μεταμεσονύκτιες ώρες τις περισσότερες φορές χωρίς επιτυχία. Ο εκπαιδευτικός-εργαζόμενος σε 24ωρη βάση, αυτοσχεδιάζοντας και διαβάζοντας οδηγίες, με υλικοτεχνικά μέσα δικά του. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο εγκαινίασε τη δημόσια εκπαιδευτική τηλεόραση και παρέτεινε 2 φορές την εγγραφή των μαθητών. Τέτοια επιτυχία! Με πρωτοφανείς μεθόδους και παράνομα «εντέλλεστε», ασκείται μια πρωτοφανής πίεση στους συναδέλφους να συμμετέχουν με εντολές και οδηγίες, τις περισσότερες φορές ανυπόγραφες, από υπουργείο, διευθύνσεις, ΠΕΚΕΣ,  συντονιστές, διευθυντές, σχολεία, ιδιωτικές εταιρείες, όπου σκοπίμως συσκοτίζεται ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής τους. Θέτουν εκβιαστικά ασφυκτικές προθεσμίες για να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν συμμετέχουν στη σύγχρονη ή ασύγχρονη εκπαίδευση. Η υφυπουργός μίλησε για σημαντική παρακαταθήκη από την τωρινή χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, βεβαίως γιατί όλα αυτά κινούνται στις βασικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Στις κατευθύνσεις που η εφαρμογή τους έκλεισε και συγχώνευσε χιλιάδες σχολεία και τμήματα, συρρίκνωσε το εκπαιδευτικό προσωπικό,  μια εφαρμογή που θέτει το χαρτί της τηλεκπαίδευσης στην ημερήσια διάταξη για νέα περικοπή προσωπικού στις απομακρυσμένες περιοχές, για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων και του δικαιώματος μονιμοποίησής τους.

Οι δημοσιογράφοι, λοιπόν, και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, ως εντολοδόχοι των εργοδοτών τους και της κυβέρνησης αποπειρώνται να πλήξουν συνολικά τον κλάδο και εργασιακά του δικαιώματα, άσχετα που δεν πετυχαίνουν πάντα οι μεταξύ τους εναγκαλισμοί. Ο κλάδος θα πρέπει να βγει ζωντανός και να δώσει μάχες μέσα και μετά την πρωτοφανή κρίση, ίσως την μεγαλύτερη σε θύματα από το λιμό του 1941 και τις αυτοκτονίες με τα μνημόνια. Μάχες για το Δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας. Είναι, πραγματικά, μάχη επιβίωσης. Η κατά συνθήκη αποδοχή των αντιλαϊκών πολιτικών δεν βγήκε ποτέ σε καλό για τους εργαζόμενους. Η πολιτική συνδικαλιστική τακτική της ΟΛΜΕ θα έπρεπε να είναι τακτική διεκδίκησης για τα αιτήματα του κλάδου και των μαθητών, κι όχι κλάψα για το βραδυκίνητο sch.gr. H αποδοχή, όμως, από τον κομματικό συνδικαλισμό των βασικών επιλογών της κυβέρνησης και μέσα στην κρίση και η συναίνεση σε όλα, μετατρέπει την τηλεκπαίδευση σε «κοινωνική προσφορά» και την εκπαίδευση από δικαίωμα για όλα τα παιδιά σε κατά συνθήκη τηλοψία. Εξάλλου στην ιδιωτική εκπαίδευση η συμμετοχή στην «εξ αποστάσεως» δεν έσωσε συναδέλφους από την απόλυση σχολαρχών και φροντιστηριαρχών. Είναι, λοιπόν, μεγάλες οι ευθύνες των παρατάξεων που αποκρύπτουν την πραγματική ουσία του τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή, κάνοντας επικοινωνιακά και κοντόφθαλμα παιχνίδια και έτσι συναινούν και διευκολύνουν τους «πονηρούς» και αντιδραστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το σήμερα και το αύριο στην εκπαίδευση. 

Όλοι/ες  οι εκπαιδευτικοί, αυτή την κρίσιμη στιγμή, προσπαθούμε να στηρίξουμε τους μαθητές μας και  τις οικογένειές τους με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας και η καθεμία. Με ανθρώπινη  επικοινωνία,  ψυχολογική και υλική στήριξη, με πραγματική και ουσιαστική βοήθεια στο μαθησιακό επίπεδο. Η επαφή μας με τους μαθητές μας, είναι μια ζωντανή σχέση που δίνει κουράγιο και δύναμη και σε μας. Οφείλουμε να συλλογικοποιήσουμε τα ζητήματα, να βγούμε έξω από ψεύτικα διλήμματα. Τα σωματεία μας είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να μας οδηγήσει αγωνιστικά σε πραγματικές λύσεις και να δώσει διεξόδους ζωής και υπεράσπισης δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Με οδηγό την ταξική και κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνέχιση των συλλογικών αγώνων, για τη δημόσια καθολική εκπαίδευση και υγεία, για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα.

Στηρίζουμε τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των σωματείων γιατρών και υγειονομικών για την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας για την επιτυχή αντιμετώπιση του κορωνοϊού!

Όχι στη νέα εκατόμβη θυμάτων του κεφαλαίου, που συντελείται με την πανδημία!

Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Είμαστε εκπαιδευτικοί, δε θα γίνουμε αριθμοί!

31 Μάρτη του ‘20

Υ.Γ.: Εύστοχος είναι ο παραλληλισμός που έγινε σχετικά με την υποκρισία και τη συγκάλυψη των επιλογών του Υπουργείου. «Στην Κατοχή οι Ναζί κράτησαν ανοιχτή τη λυρική σκηνή, αδιαλείπτως, για να επιβάλλουν την αντίληψη πως όλα είναι μια χαρά, πως και η ναζιστική κατοχή είναι μια κανονικότητα και πως η ζωή συνεχίζεται. Έτσι, όταν έσπαγαν το χέρι του σαλταδόρου για μια φρατζόλα ψωμί, οι τενόροι στα ψιλά και οι βαρύτονοι στα μπάσα, κάλυπταν τα ουρλιαχτά του πραγματικού κόσμου». Το κράτος και η κυβέρνηση προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρύψουν το μεγάλο θανατικό που έρχεται και τις ευθύνες τους. Το ίδιο πράττουν και στα εκπαιδευτικά. Αφού δεν δίνονται τώρα ένα εκατομμύριο υπολογιστές και το καταρρέον ηλεκτρονικό σύστημα δεν μπορεί να σωθεί κι ενώ οι δημοσιογράφοι θέλουν άμεση γονυκλισία από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ κι όχι με high tech προϋποθέσεις, τα ΣΥΝΕΚ ανακάλυψαν τον… φταίχτη. Αποδίδουν ξεδιάντροπα στις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις και άλλες αριστερές δυνάμεις την ευθύνη γιατί τα σταυραδέρφια τους της ΔΑΚΕ ξεπαγιάζουν στα τηλεπαράθυρα και εκτίθενται. Και συνεχίζουν μαζί να παρέχουν υπηρεσίες προς την κάθε κυβέρνηση. Το δε μεταμοντέρνο ΠΑΜΕ ανακάλυψε ότι φταίνε οι Παρεμβάσεις που τα ιδιωτικά σχολεία κάνουν τηλεκπαίδευση, θυμίζοντάς μας ακριβώς την εξ αποστάσεως σχέση που έχει η ηγεσία του με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας σήμερα. Η επιχειρούμενη «εθνική ομοψυχία» της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ και της «υπεύθυνης αριστεράς», που γίνονται σήμερα ουρά και στήριγμα των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, δημιουργεί στα κομματικοσυνδικαλιστικά τους επιτελεία ένα εκνευρισμό, όταν δεν στοιχίζονται όλοι πίσω από τις επιλογές τους.