Γιάννενα: πορεία για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, την πολιτική της βαραβαρότητας, ΓΙΑ ΧΙΛΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ – Παρ. 31/1

Στη γειτονιά του Παύλου δεν θα περάσει ο φασισμός! Αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, Παρ. 31/1, 6μμ

Θεσ/νίκη: Συγκέντρωση ενάντια σε διαθεσιμότητες-απολύσεις – Δημόσια αγαθά-παιδεία-υγεία για όλους – Παρασκευή 31/1

ΑΦΙΣΑ  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 31 1 2014

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Ν. Γεωργιάδου με τίτλο «Καλημέρα, παιδιά, είναι χτες»

 

Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Νίνας Γεωργιάδου με τίτλο «Καλημέρα, παιδιά, είναι χτες».

Τα κείμενα του βιβλίου αποτυπώνουν γεγονότα, πολιτικές δράσεις, κοινωνικές συμπεριφορές και εκπαιδευτικές επιλογές του νέου αιώνα, που, όλο και περισσότερο, φαίνεται να οδεύει προς το χτες. Αρκετά από τα κείμενα αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» ή στο διαδίκτυο.

Οι μονόλογοι, στο τέλος, μπορεί να έχουν θεατρικό χαρακτήρα (παίχτηκαν με τον τίτλο «Μονολογώντας…δημοσίως»), τους θεωρώ όμως πολιτικά κείμενα.

Όσα καταγράφονται εδώ, τα είπαν πολλοί άλλοι και πολύ καλύτερα. Οι καιροί μας όμως είναι τόσο πυκνοί που, όσες λέξεις κι αν ειπωθούν, δε φτάνουν να τους περιγράψουν.

Όσοι, από μοιραία σύμπτωση, κρατάτε αυτό το βιβλίο, ξέρετε ίσως πως οι λέξεις δεν είναι πάντα καραμέλες μιας γλυκιάς νουβέλας. Δεν έχουν πάντα το μεγαλείο του έπους, ούτε το βάθος του φιλοσοφικού στοχασμού. Συχνά έχουν τη γεύση της στάχτης γιατί μιλούν για αποκαΐδια. Continue reading

Παρεμβάσεις Δημοσίου: Ο κοινωνικός Δαρβινισμός και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/ 

Ο κοινωνικός Δαρβινισμός και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το ΥΔΜΗΔ για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνά και την πιο νεοφιλελεύθερη φαντασία! Το ΥΔΜΗΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει τη… φυσική επιλογή. Σύμφωνα με τα κριτήριά τους, εξ ορισμού το 15% των υπαλλήλων είναι άχρηστοι! Στη νέα «αξιολόγηση», το 15% ανά Γενική Διεύθυνση πρέπει να πέσει υποχρεωτικά κάτω από τη βάση! Ομοίως, το 25% είναι άριστοι (εκ νομοθετικού ορισμού!) και 60% μέτριοι.

Καλώς ήρθατε στη ζούγκλα!

Αν δούμε αναλυτικά, τι αναφέρει το νομοσχέδιο για την «Αξιολόγηση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών», γίνονται προφανείς οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Κεφάλαιο Γ, άρθρο 19

Ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης.

Το άρθρο 7 του Π.Δ. 318/1992 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 7 Ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα αξιολόγησης:

1. Τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να αξιολογούνται με την κλίμακα βαθμών του άρθρου 8 του Π.Δ. 318/1992 καθορίζονται ως εξής:

α. Με τους βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25 % των υπαλλήλων.

β. Με τους βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων.

γ. Με τους βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων. Continue reading

ΟΛΜΕ: Στις 7 Φλεβάρη απεργούμε όλοι – Κανείς απολυμένος στις 23/3!

PO_47267

Ε΄ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης για την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση

Η Γενική Συνέλευση της Ε’ ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 23/1, στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης  συζήτησε για την Αυτοαξιολόγηση – Αξιολόγηση και  ομόφωνα  επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σταθερή αντίθεση των εκπαιδευτικών στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση και καλεί τον κλάδο στα πλαίσια των αποφάσεων της ΟΛΜΕ (απόφαση συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 8/1) να συνεχίσει να υλοποιεί την  απόφαση για τη μη εφαρμογή της.

 Χαιρετίζει τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους από τα παρακάτω σχολεία που ανήκουν στη δύναμη της Ε΄ ΕΛΜΕ  για τις αποφάσεις που πήραν ενάντια στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση και για τη μη συγκρότηση ομάδων εργασίας: Γυμνάσιο Σοχού, Λύκειο  Σοχού, ΕΠΑΛ Λαγκαδά, 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου,  2ο Λύκειο Ευόσμου, 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, Γυμνάσιο Μυγδονίας, 1ο ΓΕΛ Κορδελιού.

Η Γενική Συνέλευση καλεί όλους τους συνάδελφους από τα  σχολεία που οι σύλλογοι τους δεν έχουν ακόμη πάρει απόφαση, να ολοκληρώσουν τις ήδη θετικές συζητήσεις που διεξάγουν κατά της αξιολόγησης και να πάρουν αποφάσεις με βάση την πρόταση – σχέδιο της ΟΛΜΕ.  Continue reading

Α’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: συγκέντρωση-διαμαρτυρία στον Ευκλείδη, Δευτ. 27/1, 8 π. μ.

Δευτέρα 27/1/2014, 3ωρη στάση εργασίας, 8-11πμ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς και να καταργήσει τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, άνοιξε ο δρόμος των απολύσεων μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων στην εκπαίδευση. Στα πλαίσια της υλοποίησης της πολιτικής ΕΕ, κυβέρνησης για την «αναδιάρθρωση» του Δημοσίου με στόχο την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, οδεύουμε στην επόμενη φάση των απολύσεων και κλεισίματος σχολείων, μέσα από το σχέδιο «αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών. Με όλα αυτά θα επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, που θα προέρχονται κυρίως από τους χώρους της παιδείας, της υγείας και των ΟΤΑ. Μετά από έξι μήνες διαθεσιμότητας, αντιμετωπίζουμε σήμερα την απόλυση τουλάχιστον 445 συναδέλφων μας και την μετακίνηση άλλων 1308. Continue reading

Λειτουργικός αποκλεισμός ΕΠΑΛ Ευκλείδη, Δευτ. 27/1, 8πμ (αφίσα)

ΑΦΙΣΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ  ΕΥΚΛΕΙΔΗ.jpg-1

Λέμε όχι στην αξιολόγησή τους, γιατί έχουμε αξίες

Γιώτα Ιωαννίδου*

Αξιολόγηση μαθητών με νέο απορριπτικό εξεταστικό, βαθμολογικό πλέγμα με βάση το νόμο για το Λύκειο, Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων και Τράπεζα Θεμάτων.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας.

Εξωτερική αξιολόγηση από Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε) και Επιτροπές Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου σε κάθε Διεύθυνση.

Αξιολόγηση στα Πανεπιστήμια, αξιολόγηση στα νοσοκομεία και στην υγεία, αξιολόγηση στο νερό, στην ενέργεια, σε οτιδήποτε θεωρούνταν καθολικό δικαίωμα και σχετικά, δημόσια παρεχόμενο από το κράτος, ώστε να φέρει ένα άμεσο, απτό για τις τσέπες των λίγων αποτέλεσμα: όλα να υποταχθούν πλήρως  στη λογική του κέρδους, να γίνουν εμπορεύματα και να αγοράζονται από τον καθένα τόσο και όσο, και αν, το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση. Continue reading

ΟΛΜΕ: Ψήφισμα για το Σχολείο του «Οδυσσέα»

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ συμπαρίσταται αμέριστα στον αγώνα του εθελοντικού σχολείου «Οδυσσέας» της θεσ/νίκης, να επιβιώσει και να συνεχίσει τη σημαντική μορφωτική και πολιτιστική δράση του και την προσφορά του προς ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών, παλιννοστούντων και προσφύγων.

Για πάρα πολλά χρόνια ο «Οδυσσέας» στηριγμένος στην προσφορά των μελών, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αποτελεί ένα σημείο αλληλεγγύης, μόρφωσης και πολιτισμού.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι τα μαθήματα στον «Οδυσσέα» έχουν παρακολουθήσει πάνω από 6.000 μαθητές, ενώ οι εθελοντές που έχουν διδάξει στο σχολείο ξεπερνούν τους 250.

Το τελευταίο διάστημα, ο «Οδυσσέας» βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Λόγω τυπικών και γραφειοκρατικών παραλείψεων του παρελθόντος, βρίσκεται να χρωστάει στην Εφορεία ένα υπέρογκο ποσό που απειλεί τη δυνατότητα να συνεχίσει τη λειτουργία του και η προσφορά του στους πολίτες της θεσ/νίκης. Το δε τωρινό Δ.Σ. του κινδυνεύει με ποινικές διώξεις.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα υποστηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο τη δυνατότητα του «Οδυσσέα» να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και καλεί τους εκπαιδευτικούς, της θεσ/νίκης κυρίως, να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ταυτόχρονα ζητά από το Υπ. Οικονομικών και κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία να προβούν στην παραγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στον «Οδυσσέα».

Αθήνα, 21/1/2014

Μια προσωπική στάση απέναντι στην Αξιολόγηση

Του Λευτέρη Παπαθανάση

Έχοντας πια κάποια χρόνια στην εκπαίδευση, τόσα που μου επιτρέπουν να βγάλω μερικά ασφαλή συμπεράσματα, και έχοντας γυρίσει αρκετά σχολεία της επαρχίας και του κέντρου, πραγματικά δεν μπορώ να πω ποιο ήταν το καλύτερο σχολείο που έχω υπηρετήσει. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ήταν όλα «πρότυπα» σχολεία, ούτε επειδή γενικά είμαι αναποφάσιστος (το αντίθετο), αλλά επειδή το ίδιο αυτό το ερώτημα «ποιο είναι το καλύτερο σχολείο;» είναι άτοπο.

Κάνω αυτήν την εισαγωγή, γιατί αυτό που πλασάρεται στην «κοινή» γνώμη είναι ότι η Αξιολόγηση έχει να κάνει με κάτι τέτοιο. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν θα ήθελε να ξέρει αν  το σχολείο της γειτονιάς του είναι «καλό» ή «κακό»; «Αν το σχολείο έχει κάποιο πρόβλημα, δεν είναι σωστό να το εντοπίσουμε και να το λύσουμε;», ρωτάει ο καλόπιστος συζητητής. Continue reading

Βίντεο από την ημερίδα των Παρεμβάσεων με θέμα «Από το σχολείο της κρίσης στην παιδεία των κοιν. αναγκών» – Ενότητα Β”

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΔΕ διοργάνωσαν το Σάββατο 21.12.2013, στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας, στους Αμπελόκηπους ημερίδα με θέμα «Από το σχολείο της κρίσης στην παιδεία των κοιν. αναγκών». Δείτε τα βίντεο από τη συζήτηση της Ενότητας Β” με τίτλο «Για την παιδεία των κοινωνικών αναγκών [όραμα και μάχιμοι στόχοι, απόπειρες προσέγγισης και εμπειρίες]». Τα βίντεο από την Ενότητα Α” μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Άνοιγμα της συζήτησης από τον Πέτρο Φύτρο, εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων ΔΕ στο ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5N-AuaJlTM8&list=PLbiUAqzDBXLEaNhe3zUjdahAYJlK53stw[/youtube]

Περικλής Παυλίδης, επίκουρος καθηγητής του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ: «Η κοινωνική σημασία της μόρφωσης και ο ρόλος των εκπαιδευτικών».

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Eb9fEOpOXLA&list=PLbiUAqzDBXLEaNhe3zUjdahAYJlK53stw[/youtube]

Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ: «Το ενιαίο, δωδεκάχρονο, δημόσιο σχολείο και η παιδαγωγική εργασία στο σημερινό σχολείο».

Continue reading

Βίντεο από την ημερίδα των Παρεμβάσεων με θέμα «Από το σχολείο της κρίσης στην παιδεία των κοιν. αναγκών» – Ενότητα Α’

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΔΕ διοργάνωσαν το Σάββατο 21.12.2013, στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας, στους Αμπελόκηπους ημερίδα με θέμα «Από το σχολείο της κρίσης στην παιδεία των κοιν. αναγκών». Δείτε τα βίντεο από τη συζήτηση της Ενότητας Α’ με τίτλο «Αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση στο φως της καπιταλιστικής κρίσης (αιτίες, στόχοι, πολιτικές ΕΕ-ΟΟΣΑ και εργαλεία εφαρμογής)». Τα βίντεο από την Ενότητα Β’ μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Άνοιγμα από τη Γιώτα Ιωαννίδου, εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων ΔΕ στο ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gw2xGJHhYtY&list=PLbiUAqzDBXLEaNhe3zUjdahAYJlK53stw[/youtube]

Λάζαρος Απέκης, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου, πρώην πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ: «Από την Μπολόνια στα μνημόνια: οι μηχανισμοί μετάλλαξης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OGrC2zR1KCQ&list=PLbiUAqzDBXLEaNhe3zUjdahAYJlK53stw[/youtube]

Γιάννης Μαΐστρος, επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ: «Αξιολόγηση — Πιστοποίηση Υπηρεσιών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης». Continue reading

«Ωφελούμενοι» δουλοπάροικοι

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την «καταπολέμηση της ανεργίας» προωθούν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και αντικαθιστούν τους «παλιούς» μισθούς και τη μόνιμη εργασία με ψίχουλα των 490 ευρώ τον μήνα

«Στο σχολείο μας ήρθε μια κοινωνική λειτουργός. Δουλεύει για 427 ευρώ, 8 με 4. Μόλις απολυθεί, δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας, άδειες, δώρα, αναρρωτικές. Ούτε μπορεί να ξανακάνει τα χαρτιά της γι’ αυτό το πρόγραμμα»

Του Χρήστου Κάτσικα*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κεντρικοί τίτλοι πολλών εφημερίδων αλλά και τηλεοπτικών δελτίων γεμίζουν με… χιλιάδες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Χιλιάδες προσλήψεις και μια μαγική λέξη: «Ωφελούμενοι»! Continue reading