Σύμφωνα με δημοσίευμα εκπαιδευτικής ιστοσελίδας η «συμμετοχή» στην φάρσα της τηλε «εκπαίδευσης» ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Οι μαθητές-μαθήτριες και γονείς της Θεσσαλίας γύρισαν την πλάτη στην επιβολή της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα οι «ψηφιακές τάξεις» λειτούργησαν με τα μισά ή το πολύ- τα 2/3 των παιδιών. Και αυτό το υπουργείο το θεωρεί επιτυχία!
Στα Γυμνάσια και Λύκεια: η συμμετοχή κυμάνθηκε από 43% έως 66%
Στα Δημοτικά Σχολεία: η συμμετοχή κυμάνθηκε από 18% έως 59%
Και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν τα παιδιά και οι γονείς τους στη Θεσσαλία ζουν τον όλεθρο και την καταστροφή από τον Daniel, ουσιαστικά εγκαταλειμμένοι από την κρατική μέριμνα κι αφημένοι για δεύτερη φορά στο έλεος ενός νέου έντονου καιρικού φαινομένου. Τα παιδιά στη Θεσσαλία όχι μόνο δεν έχουν σπίτια να στεγαστούν αλλά δεν έχουν ούτε στρώμα να πλαγιάσουν και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και η κυβέρνηση τους ζήτησαν να κάνουν μάθημα μέσω της απαράδεκτης διαδικασίας της τηλε απάτης!
Ακόμη οι μαθητές και οι μαθήτριες δε γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν είχαν γνωρίσει τους εκπαιδευτικούς και το νέο σχολικό τους περιβάλλον μετά το καλοκαίρι και κλήθηκαν να κάνουν τηλε «μάθημα». Ποιο ήταν το όφελος για τους μαθητές και τις μαθήτριες; Τι αποκόμισαν μαθησιακά μέσα στα χαλάσματα;
Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών και μαθητριών δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν αυτά τα τηλε «μαθήματα» για διάφορους λόγους. Τι θα απογίνουν; Θα επαναληφθούν στη δια ζώσης μαθησιακή διαδικασία; Κι αν ναι, τότε γιατί η τηλε «εκπαιδευση»; Ή εκείνο που επιδιώκει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ είναι να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα κανονικότητας στην υπόλοιπη κοινωνία που δε βιώνει την καταστροφή; Μήπως για να συνηθίσουμε και να εμπεδώσουμε κι στην περίπτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας το δόγμα της ατομικής ευθύνης και το ότι όταν δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί σε αυτό, είναι υπεύθυνος ό ίδιος; Όπως και με το 112. Το στέλνουν και τελειώνουν από την υποχρέωση. Αν θα πνιγείς, αν θα χαροπαλεύεις με τα λασπόνερα δεν είναι υπεύθυνη η πολιτεία , η κυβέρνηση, η περιφέρεια, η δημοτική αρχή, αλλά εσύ που δεν φρόντισες να έχεις στον κάμπο της Θεσσαλίας βάρκα!
Έχει αποδειχτεί επιστημονικά και μετά από έρευνες ότι η τηλε «εκπαίδευση» δεν αποτελεί εκπαιδευτική διαδικασία, αφήνει τεράστια μαθησιακά κενά κι εντείνει την ταξικότητα του σχολείου και της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είναι βαθιά αντιπαιδαγωγική αφού στερεί την προσωπική επαφή και διάδραση των εμπλεκομένων μελών, μαθητών – εκπαιδευτικών. Οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών δεν έχουν την πρόσβαση και τον τεχνολογικό εξοπλισμό κι εν τέλει σε μια έκτακτη συνθήκη όπως αυτή που αντιμετωπίζουν μαθητές και γονείς στη Θεσσαλία δεν εξυπηρετεί τίποτα παρά μόνο προσφέρει επικοινωνιακό υλικό για τα ΜΜΕ και φυσικά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία αδιαφορούν και επιλέγουν αυτήν την απαράδεκτη διαδικασία βαφτίζοντάς την εκπαίδευση.
Καμία τηλε «εκπαίδευση» ποτέ και πουθενά!
Απαιτούμε:
– Ασφαλή κι ανοιχτά σχολεία με πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών.
– Μέτρα για ασφαλή μετακίνηση των μαθητ(ρι)ών
– Εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών διαβίωσης σε όλους τους χώρους, καθαρισμός κι απολυμάνσεις.
– Μέριμνα για την τάχιστη αποκατάσταση της ασφαλούς υδροδότησης στα σχολεία, για τις ανάγκες καθαριότητας των μαθητών και την εξασφάλιση δωρεάν πόσιμου νερού στις ώρες λειτουργίας του σχολείου, αλλά και μετά.
Μετά την καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel και ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην ανοίξουν ούτε αυτή την εβδομάδα τα σχολεία στη Θεσσαλία, αλλά να κάνουν τηλε- «εκπαίδευση»! Η απόφαση θα ήταν πραγματικά για γέλια, αν δε μας γέμιζε οργή και αγανάκτηση. Πρώτα απ’ όλα τα υπουργείο αποδεικνύει ότι η δε γνωρίζει ή αδιαφορεί για την πραγματική λειτουργία των σχολείων. Αυτή τη στιγμή οι μαθητές δεν έχουν χωριστεί σε τμήματα, δεν τους έχουν μοιραστεί τα βιβλία, δεν έχουν γνωρίσει τους καθηγητές που θα τους διδάξουν και το υπουργείο τους ζητάει να στηθούν μπροστά στις οθόνες και να κάνουν υποτίθεται μάθημα!
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλωστε η τηλε- «εκπαίδευση» εφαρμόστηκε την περίοδο της πανδημίας σχεδόν για μια διετία και το μόνο που άφησε ήταν μια εκπαιδευτική καταστροφή, πράγμα που έχει επισημάνει όχι μόνο το εκπαιδευτικό κίνημα, αλλά και διεθνείς οργανισμοί «υπεράνω πάσης υποψίας». Όχι μόνο καθυστέρησε την κοινωνική και τη μορφωτική τους εξέλιξη, αλλά και ενίσχυσε του ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.
Το υπουργείο όχι μόνο δεν αποτίμησε ποτέ τις συνέπειες της τηλεκπαίδευσης, αλλά και προσπαθεί να την επαναφέρει με κάθε ευκαιρία, είτε ως μηχανισμό καταστολής των μαθητικών καταλήψεων, είτε για να καλύψει σοβαρές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, είτε για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα ομαλής λειτουργίας των σχολείων, όταν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
Η τηλε- «εκπαίδευση» όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα στη σχολεία τη Θεσσαλίας, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα. Έρχεται για να κρύψει τόσο τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η εκπαιδευτική διαδικασία με ευθύνη του κράτους στη Θεσσαλία, αλλά και να κλείσει κάθε συζήτηση για μείωση της ύλης και γενικά για αμφισβήτηση της πορείας υλοποίησης της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλίας δεν έχουν ανάγκη από, τηλε- «εκπαίδευση» αλλά από μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων διαβίωσης τους!
Να μειωθεί η ύλη όλων των μαθημάτων σε όλη την Ελλάδα σε όλες τις τάξεις.
Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η τράπεζα θεμάτων!
Η τηλε- «εκπαίδευση» δεν είναι εκπαίδευση!
Καμιά τηλε- «εκπαίδευση» στα σχολεία της Θεσσαλίας,
Τα σχολεία αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, με τμήματα 27 μαθητών σε αίθουσες που πέφτουν τα ταβάνια, με τα παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης να βρίσκονται στον αέρα, με τις προφορικές εντολές διευθυντών εκπαίδευσης για την εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας μας, με την προσπάθεια επιβολής ενός αυταρχικού κλίματος μέσω των διώξεων, με την κυβέρνηση να επιμένει στην υλοποίηση της αξιολογικής διαδικασίας την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα τα εκπαιδευτικά σωματεία αντιπάλεψαν και κατάφεραν να μην περάσει. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ακρίβεια να εξανεμίζει του πενιχρούς μισθούς μας και φτωχοποιεί τους εκπαιδευτικούς.
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση τόσο η κυβέρνηση στο σύνολό της, όσο και ο υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας με τις συνεχόμενες δηλώσεις τους προκαλούν ακόμη περισσότερο. Ας δούμε μια σειρά από δηλώσεις της δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, υπεύθυνης της Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης.
Ας δούμε μερικές από αυτές (τα αποσπάσματα που ακολουθούν, χωρίς χρονολογική σειρά):
Οι χημικοί, οι φαρμακοβιομηχανίες, η Χημεία και…… η εκπαίδευση.
«Έχουμε αρκετά κενά σε Χημικούς, επειδή πολλοί δουλεύουν σε φαρμακοβιομηχανίες!»
Οι συνάδελφοι χημικοί στη λίστα για διορισμό αριθμούν 2.500 και αναμένουν πρόσληψη, αλλά αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα κενά στα σχολεία! Είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει αυτό το δεδομένο η υπεύθυνη υφυπουργός ή έστω οι σύμβουλοί της; Κι όμως κι εδώ κυριαρχεί το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης και της συνυπευθυνότητας για τη μη κάλυψη των κενών κι όχι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης των περικοπών
Μητέρα, νοικοκυρά, και ….. αναπληρώτρια
«Μητέρα εκπαιδευτικός μονογονεϊκή με 2 παιδιά την καλεί το κράτος να υπηρετήσει στα Χανιά. Η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να υπηρετήσει στα Χανιά, ρωτώ όμως εγώ, το καταλαβαίνω είναι δύσκολο για μια εκπαιδευτικό μονογονεϊκή να φύγει από το νοικοκυριό της και να πάει στα Χανιά, όμως γιατί η γυναίκα αυτή δήλωσε τα Χανιά και άρα μοριοδοτήθηκε και θα πάει στα Χανιά; Εκεί τι γίνεται, είτε ο εκπαιδευτικός έχει υπολογίσει ότι μπορεί να πάει και δεν το έχει υπολογίσει πραγματικά και τελευταία στιγμή λέει πως θα πάω εγώ με τα παιδιά μου; Δεν μπορώ να πάω στα Χανιά, δηλαδή είτε ο υπολογισμός αυτού δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, είτε υπάρχουν πράγματα που όντως δεν μπορούν να υπολογιστούν. Η συγκεκριμένη κυρία έχει τη θεία της κατάκοιτη και πρέπει να είναι στην Αθήνα, όποτε δεν θα πάει στα Χανιά. Αυτό εν τέλει θα δημιουργήσει μια κενή θέση στα Χανιά».
Η συναδέλφισσα που είναι επιφορτισμένη με τις δουλειές του σπιτιού, και είναι μητέρα δύο παιδιών τι δηλώνει τα Χανιά αφού δεν μπορεί να πάει, δημιουργεί τα κενά τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και προκαλεί αναστάτωση; Κι εδώ, πέρα της έμφυλης διάκρισης επαναφέρεται το αφήγημα ότι «όλοι φταίνε εκτός από την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τους υφυπουργούς» που έχουν αφήσει τα σχολεία γυμνά από εκπαιδευτικούς αφού προσέλαβε 28.0000 αντί 47.000 που είναι οι στοιχειώδες ανάγκες λειτουργίας των σχολείων.
Οι εκπαιδευτικοί ως τραπουλόχαρτα, ο τζόγος ….και τα σχολεία
«Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, έτσι ώστε να ανοίξει ξανά η πρόσκληση και να μπορέσει είτε κάποιος άλλος να κάνει αίτηση είτε να δει ο διευθυντής Εκπαίδευσης ή ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης πώς μπορεί να ανακατατάξει την τράπουλα έτσι ώστε να πληρωθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν. Κενά όμως δεν δημιουργούνται μόνο έτσι… Κενά δημιουργούνται και δυναμικά»
Το ότι οι εκπαιδευτικοί πλέον είναι και τραπουλόχαρτα σε μια παρτίδα πόκερ είναι κάτι που αποτελεί νέα βερσιόν της απαξίωσης της προσωπικότητας, της επιστημονικής και παιδαγωγικής τους γνώσης και φυσικά στο σύνολό της εργασίας του εκπαιδευτικού. Δηλώνει βέβαια την αντίληψη της κυβέρνησης για ένα δημόσιο σχολείο στο οποίο τα πάντα είναι θέμα τζόγου για την κάλυψη των κενών, μάνατζμεντ, διαχείρισης της επιφάνειάς του και που φυσικά ουδεμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και των εργασιακά δικαιώματα, των εκπαιδευτικών αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης και η «επιστήμη» της αλχημείας των περικοπών.
«Αυτό που γινόταν πολλές φορές παλαιότερα, ήταν ότι υπήρχαν δύο ή τρία παιδιά στο τμήμα με ανάγκες για παράλληλη στήριξη και γινόταν έτσι η παροχή ώστε να υπήρχαν 2-3 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής μαζί με το δάσκαλο, σύνολο τέσσερις! Αυτό δεν είναι σωστό ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά ούτε, γιατί σας λέω έχω ασχοληθεί πολύ με την Ειδική Αγωγή και με την αναπηρία, δεν είναι σωστό πέραν εξαιρέσεων, ούτε για το ίδιο το παιδί με την αναπηρία. Το παιδί με την αναπηρία χρειάζεται κάποιον να το βοηθάει εκπαιδευτικά, δε χρειάζεται κάποιον να γίνει η σκιά του για να το πω απλά…»
Το παζλ των δηλώσεων έρχεται να συμπληρώσει η δήλωση που αφορά τις ανάγκες των παιδιών που χρήζουν ειδική μέριμνα όπως η παράλληλη στήριξη. Στην πραγματικότητα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης είναι ελάχιστες, χιλιάδες παιδιά αφήνονται χωρίς την απαραίτητη παιδαγωγική στήριξη, η επιχείρηση της εξοικονόμησης προσωπικού και χρημάτων είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη δήλωση, που αυθαίρετα αμφισβητεί τις επιστημονικές γνωματεύσεις των ειδικών επιτροπών, εξοργίζει ιδιαίτερα τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ακούν και βλέπουν μια κυβέρνηση, μέσω της αρμόδιας υφυπουργού, να τους εμπαίζει και να τους κοροϊδεύει οδηγώντας πολλούς από τους γονείς που έχουν τη δυνατότητα, να προσλάβουν εκπαιδευτικούς ιδιωτικά, τους ιδιώτες ειδικούς βοηθούς, πολλές φορές και με τη μορφή «εθελοντισμού», για να καλύψουν αυτήν την παιδαγωγική ανάγκη των παιδιών τους. Ουσιαστικά δηλαδή εμμέσως ιδιωτικοποιούν-εμπορευματοποιούν μια πολύ σημαντική παιδαγωγική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και φυσικά τα παιδιά όσων αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά την παραπάνω ανάγκη, οδηγούνται στον αποκλεισμό και στο περιθώριο. Η αντίληψη περί βοήθειας εντάσσεται στο αφήγημα της κυβέρνησης περί συμπερίληψης και κατάργησης της ειδικής εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά που χρήζουν τέτοιου είδους στήριξη.
Η Κυβέρνηση και η υφυπουργός
Η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, από την αρχή της χρονιάς με τα κενά σε όλες τις ειδικότητες σε όλη την Ελλάδα να είναι τεράστια και τα σχολεία να υπολειτουργούν συμπληρώνονται με τις δηλώσεις της υφυπουργού που εξοργίζουν προκαλώντας αγανάκτηση σε όλους αφού βάζουν στο στόχαστρο εκπαιδευτικούς , γονείς και μαθητές.
Η υφυπουργός εκφράζει με τον πιο καθαρό τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης που λειτουργεί με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ για λιγότερες δημόσιες δαπάνες για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, την πολιτική των περικοπών, της απαξιωτικής αντιμετώπισης εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης να διαλύσει το δημόσιο σχολείο, να ιδιωτικοποιήσει πλευρές του και εν τέλει να το καταστήσει ένα σχολείο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ένα σχολείο της αγοράς όπως διαμορφώνει η συνολική κυρίαρχη πολιτική. Ένα σχολείο αξιολογημένο, κατηγοριοποιημένο, βαθιά ταξικό, με υποταγμένους εκπαιδευτικούς χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, σε ένα ασφυκτικό αντιδημοκρατικό και ελεγχόμενο πλαίσιο λειτουργίας, σχολείο που θα προετοιμάζει τους αυριανούς μισοειδικευμενους και αναλώσιμους εργαζόμενους, μια κοινωνίας βαθιά ταξικής, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις και τις επιλογές των κυρίαρχων, αστικών οικονομικά και κοινωνικά, ελιτ.
Δε θα αφήσουμε να ισοπεδώσουν τις ζωές μας.
Στο εκπαιδευτικό κίνημα, στους εκπαιδευτικούς, στα πρωτοβάθμια σωματεία μένει να οργανώσουν τη συλλογική απάντηση απέναντι σε αυτήν επίθεση. Να οργανώσουν ένα πολύμορφο, παρατεταμένο αγώνα διαρκείας μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που θα περιλαμβάνει απεργίες, απεργία αποχή από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, έναν αγώνα που θα βρεθεί σε συντονισμό και με άλλακομμάτια του κινήματος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα έχει στο στόχαστρό τους την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης , της ΕΕ του ΟΟΣΑ και του κεφαλαίου.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΟΛΜΕ και των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές-μαθήτριες και οι γονείς τους, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο υπουργείο παιδείας και συνάντηση όχι με τον υπουργό ή με την υφυπουργό αλλά με τον ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ κ. Γιάννη Κατσαρό. Βέβαια αυτό που αντικρίσαμε φτάνοντας στο ΥΠΑΙΘΑ ήταν οι αστυνομικοί μπροστά στην τεράστια σιδερένια πόρτα του.
Η λογική των απαντήσεων του στα θέματα που θέσαμε, δε διέφεραν, πώς θα γινόταν διαφορετικά, στο ελάχιστο από την λογική των απαντήσεων του ίδιου του Υπουργού στη συνάντηση στις 18/7/2023. Παρά το προσωπείο του διαλόγου που επιφέρουν σε κάθε συνάντηση, ουσιαστικά υλοποιούν την πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, μια πολιτική που στόχο έχει την απαξίωση και διάλυση του δημόσιου σχολείου, την αλλαγή του DNA του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, τη λειτουργία του σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τον ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών διαδικασιών και των εκπαιδευτικών.
Πιο συγκεκριμένα:
Καταστροφές Θεσσαλία.
Το θέμα αυτό κυριάρχησε όπως είναι φυσικό λόγω των έντονων προβλημάτων που δημιούργησε το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τις περιοχές της Θεσσαλίας. Η ενημέρωση αλλά και τα αιτήματα που τέθηκαν αφορούσαν κυρίαρχα την αντιμετώπιση των αναγκών των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους όπως και τον τρόπο λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το κυρίαρχο αίτημα που τέθηκε ήταν υπάρξει μέριμνα σε όλα τα επίπεδα, διατροφή, στέγαση, εργασία, οικονομική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τον ΓΓ.
Τα σχολεία αυτήν την στιγμή δε θα ανοίξουν όχι κυρίως γιατί υπάρχει πρόβλημα στις κτιριακές υποδομές αλλά για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας. Η λειτουργία των σχολείων στην περιοχή της Θεσσαλίας θα πάει για τις 25/9/2023 κι αυτό με ερωτηματικό. Το πότε θα ανοίξουν συγκεκριμένα θα εξαρτηθεί από τις εκθέσεις της ΚΤΥΠ, του ΤΕΕ και του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με το υπουργείο 10 κτίρια σχολείων είναι κατεστραμμένα και το 10% των σχολείων θα χρειαστεί σχεδόν μήνα για να μπορέσουν να υποδεχτούν μαθητές και μαθήτριες.
Το υπουργείο σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες έχει στείλει ειδικούς επιστήμονες ( 10 ψυχολόγοι) για να αντιμετωπιστεί κι αυτή τη διάσταση της καταστροφής.
Επίσης αυτό που προγραμματίζει το ΥΠΑΙΘΑ είναι να διερευνηθούν πόσα παιδιά και από ποιες περιοχές μπορούν να μετακινηθούν σε άλλε περιοχές για να μετακινούνται σε άλλο σχολείο.
Για τους εκπαιδευτικούς τέθηκε το θέμα της άδειας ειδικού σκοπού για αυτούς που μεταβαίνουν σε περιοχές της Θεσσαλίας, για αυτούς που μετακινούνται από περιοχές της Θεσσαλίας και για αυτούς που κινούνται στις περιοχές της Θεσσαλίας, όπως και το θέμα να μην χαθεί κανένα μεροκάματο αναπληρωτή και αναπληρώτριας συναδέλφου = συναδέλφισσας. Ο Γ.Γ στα αιτήματα αυτά απάντησε θετικά.
Επίσης τέθηκε το θέμα της έκτακτης επιχορήγησης σε εκπαιδευτικούς που έχει καταστραφεί όλα τα μέσα που είχαν για την εκπαιδευτική διαδικασία. Κάτι που σημείωσε ο ΓΓ.
Τέθηκε το θέμα της ύλης και τη μείωσή της τόσο για παιδιά της Γ΄ Λυκείου όσο και των άλλων τάξεων που αφορά την τράπεζα θεμάτων. Ο ΓΓ δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση παρά μόνο ότι δεν έχει συζητηθεί και δεν τους έχει απασχολήσει το θέμα αυτό.
Για την τηλεκπαίδευση κι αν σκέπτονται να την εφαρμόσουν στην περίπτωση της Θεσσαλίας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ιδιαίτερα με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή (χωρίς ηλεκτρικό, διαδίκτυο, εξοπλισμό) και φυσικά μέσα στις καταστραμμένες περιοχές. Βέβαια ο υπηρεσιακός παράγοντας που ήταν στη συνάντηση άφησε ένα περιθώριο λειτουργίας της σε περίπτωση, σε βάθος χρόνου, που ξεκινήσουν τα σχολεία και μερικοί μαθητές αδυνατούν να προσέλθουν στα σχολεία.
Στην περιοχή υπάρχει επιτροπή όπου θα διερευνήσει τις ανάγκες των κατοίκων όπως και τη λειτουργία των σχολείων και τις ανάγκες που υπάρχουν.
Μένει να διαπιστώσουμε στην πράξη τα συγκεκριμένα.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τις επόμενες μέρες θα μεταβεί κλιμάκιο της στις πληγείσες περιοχές όπου θα υπάρξουν συναντήσεις με τα τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία της περιοχής ώστε να οργανωθεί η αλληλεγγύη και φυσικά η κινηματική απάντηση στην καταστροφική αδιαφορία και τις εγκληματικές πολικές της μη θωράκισης της περιοχής με αντιπλημμυρικά έργα που να προστατεύουν τις ζωές ανθρώπων και άλλων ζωντανών οργανισμών, να διαφυλάττει τη λαϊκή περιουσία και να διασφαλίζει μια αξιοβίωτη ζωή για όλους.
Πίνακες αναπληρωτών. Από τον Άννα στον Καϊάφα
Τέθηκε από μέρος του Δ.Σ. το μεγάλο θέμα των δηλώσεων στον ΑΣΕΠ και τα λάθη που είχε το σύστημα και απαιτήθηκε να προχωρήσει το υπουργείο σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα που άφησαν χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες χωρίς δουλειά και πολλοί και πολλές δεν προσλήφθηκαν γιατί βρέθηκαν σε πολύ χαμηλή θέση ή προσλήφθηκαν σε περιοχές απομακρυσμένες από τον τόπο κατοικίας τους. Ο ΓΓ έριξε τις ευθύνες στον ΑΣΕΠ γιατί δεν αφήνει περιθώριο παρέμβασης κι ότι στο ερώτημα γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλία το ΥΠΑΙΘΑ να διορθωθούν τότε αλλά και τώρα οι δηλώσεις, απάντησε ότι ο ΑΣΕΠ δεν συναινεί. Όχι βέβαια ότι το υπουργείο είχε τέτοια πρόθεση. Παράλληλα δεν έλειψαν και οι κατηγορίες προς τους εκπαιδευτικούς που δεν μελέτησαν καλά το σύστημα και έκαναν λάθη στις επιλογές των «τικ».
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Ίδιες διαβεβαιώσεις αλλά ο λαλίστατοι υπουργός και η υφυπουργός συνέχεια μιλούν γι αυτόν.
Για μια ακόμη φορά τέθηκε το θέμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αφού η κυβέρνηση το συντηρεί συνεχεία με δηλώσεις και του υπουργού και της υφυπουργού. Ο ΓΓ μας παρείχε τι ίδιες διαβεβαιώσεις, ότι δεν υπάρχει κάτι άμεσο και δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις χωρίς να τις αναφέρει. Όπως δήλωσε ότι οι νέοι διορισμοί θα γίνουν με το υπάρχον σύστημα. Βέβαια σε αυτό να τονίσουμε ότι το υπάρχον σύστημα, το σύστημα Γαβρόγλου, είναι ένας τρόπος πρόσληψης που πετάει κάθε φορά και περισσότερους εκτός της μόνιμης και σταθερής εργασίας και φυσικά αποθεώνει την ατομική ευθύνη και τον άκρατο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, καταργώντας το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία που έπρεπε να αποτελούν μοναδικά κριτήρια για τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Κενά και προσλήψεις αναπληρωτών. Η επιτομή των περικοπών και των μειωμένων προσλήψεων.
Ο ΓΓ δεν αποδέχτηκε τον αριθμό των κενών όπως αυτά έχουν σταλεί από τις διευθύνσεις και αριθμούνται στις 47.000. Τονίστηκε ότι οι προσλήψεις 28.000 εκπαιδευτικών δεν καλύπτουν ακόμη και αυτά τα κουτσουρεμένα κενά που υπάρχουν στα σχολεία και ζητήθηκε να γίνουν άμεσα οι νέες προσλήψεις ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία στοιχειωδώς.
Ο ΓΓ απάντησε ότι τα κενά δεν τα γνωρίζει ακριβώς γιατί περιμένει τις ΔΔΕ και τις περιφερειακές διευθύνσεις να τα στείλουν μέχρι την Παρασκευή 15/9. Μάλιστα για τις Παράλληλες στηρίξεις δήλωσε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες αλλά οι πιστώσεις ίδιες, γεγονός που εξηγεί αλλά δεν δικαιολογεί τη γνωστή εγκύκλιος που αφορά την παράλληλη στήριξη και τις περικοπές προσλήψεων αναπληρωτών παράλληλης στήριξης. Οι πιστώσεις που έχει το υπουργείο είναι 14.000 κι έχουν προσληφθεί στην Α΄ φάση 9.500 άρα οι νέες προσλήψου θα είναι 4.500 είτε στη Β΄φάση είτε και αργότερα. Αν υλοποιηθεί αυτός ο προγραμματισμός γίνεται κατανοητό ότι θα μείνουν χωρίς παράλληλη στήριξη 6.000 παιδιά αφού τα αιτήματα είναι 20.000. Βέβαια ο ΓΓ προσπάθησε να δικαιολογήσει την εγκύκλιο λέγοντας ότι πρόκειται για ολόκληρη φιλοσοφία και δεν έχει να κάνει με τις περικοπές προσλήψεων. Η επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Για τα τμήματα ΖΕΠ και ΜΝΑΕ οι προλήψεις λόγω της κατάστασης στη Θεσσαλία θα μετακινηθούν στον Νοέμβρη, κι αν.
Αξιολόγηση, μονιμοποίηση νεοδιόριστων. Εφαρμογή χωρίς αναστολή.
Στο γεγονός ότι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που διορίστηκαν το 2020 βαίνουν στον 4ο χρόνο και ότι έπρεπε να μονιμοποιηθούν από πέρσι όπως και οι υπόλοιποι που διορίστηκαν το 2021 απάντησε ότι το γνωρίζει αλλά θα εφαρμοστεί η αξιολογική διαδικασία με βάση το νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή θα τρέξουν οι αξιολογικές διαδικασίες των στελεχών ξεκινώντας από του υποδιευθυντές, περιφερειακούς διευθυντές, υπευθύνους εκπαιδευτικών θεμάτων, επόπτες περιφέρειας και ΔΔΕ. Στο ερώτημα αν θα υπάρξει νέα εγκύκλιος για τις αξιολογικές διαδικασίες απάντησε ότι αν η ΑΔΙΠΔΕ ή το ΙΕΠ έχει να προτείνει κάτι καινούριο τότε θα υπάρξουν και νέες εγκύκλιοι.
Κοινωνικές επιστήμες και καλλιτεχνική παιδεία. Η ίδια θέση αλλά χωρίς καμία πρακτική εφαρμογή.
Τέθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα της εξαφάνισης από το λύκειο των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας και η αναγκαιότητα της ύπαρξής τους, όπως ότι υπάρχουν και οι σχετικές αποφάσεις του ΣΤΕ. Ο ΓΓ απάντησε ότι θα γίνει προσπάθεια για προσαρμοστούν στις αποφάσεις του ΣΤΕ.
Πειθαρχικές διώξεις και καταστολή. Σιωπή.
Στο θέμα των πειθαρχικών διώξεων και ιδιαίτερα στις 2 ΔΔΕ Πειραιά και Αθήνα που έχει στηθεί μια ολόκληρη φάμπρικά κυνηγών κεφαλών εκπαιδευτικών γιατί υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις αλλά και για το κλίμα τρομοκρατίας εκφοβισμού και πειθάρχησης στους χώρους των σχολείων, ο ΓΓ δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση παρά μόνο δήλωσε ότι τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κινούνται σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης.
Η απάντηση μας: τα σωματεία, οι γενικές συνελεύσεις, οι επιτροπές αγώνα, η απεργία,
οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις.
Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι το ΥΠΑΙΘΑ στα βασικά κομμάτια της πολιτικής πουακολουθεί και στα κυρίαρχα θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο και τους μαθητές (μισθοί, αξιολόγηση, μόνιμοι μαζικοί διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, μονιμοποίηση νεοδιόριστων, υλικοτεχνική υποδομή, εξετάσεις, ύλη κλπ ) είναι αμετακίνητο και αποφασισμένο να την υλοποιήσει χωρίς να σπάσει κανένα δημοσιονομικό όριο που έχουν θέσει η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και το κεφάλαιο.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ τις επόμενες μέρες και να προετοιμάσουν μαζικά την απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στην πολιτική της κοινωνικής βαρβαρότητας της κυβέρνησης, στην πολιτική που διαλύει τα δημόσια σχολεία, που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς και τον λαό στην άμεση φτωχοποίηση με μισθούς πείνας, με την ακρίβεια να κυριαρχεί, με ένα εργασιακό νομοσχέδιο που επιστρέφει τους εργαζόμενους σε συνθήκες εργασίας πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας δημιουργώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε σωματείο και οργανώνοντας την αλληλεγγύη στον λαό της Θεσσαλίας.
Καλούμε τις ομοσπονδίες να απαντήσουν συνεχίζοντας τον αγώνα της υπεράσπισης και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου χωρίς ταλάντευση και χωρίς να μπουν στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και της συνευθύνης στην πολιτική της κυβέρνησης που απαξιώνει και διαλύει το δημόσιο σχολείο.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία , ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να συντονίσουν τη δράση τους και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην επιβολή της αξιολόγησης, της «ελεύθερης» επιλογής σχολείων, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Για Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1000 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και μείωση της ψαλίδας ανάμεσά τους), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη των απωλειών της μνημονιακής περιόδου, και του τιμάριθμου.
Ως εδώ! Ταξικός κυνισμός κι αδιαφορία από την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ! Ο ιερέας του ψηφιακού κράτους Πιερρακάκης για μια ακόμα φορά δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο, να γίνουν ηλεκτρονικά οι αναλήψεις υπηρεσίας των αναπληρωτ(ρι)ων.
Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ακραία καιρικά φαινόμενα που σε συνδυασμό με την καταστροφική ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού έχουν πλήξει ολόκληρους νομούς, χιλιάδες αναπληρωτές/τριες καλούνται από σήμερα έως και τη Δευτέρα 11/9, να μετακινηθούν από και προς πληγείσες περιοχές, για να αναλάβουν υπηρεσία για το σχολικό έτος 2023-2024. Από τη στιγμή που δεν εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τις πληγείσες περιοχές, από τη στιγμή που στέλνονται ειδοποιήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήματα της εθνικής οδού και εντός ολόκληρων νομών, όπως για παράδειγμα στη Μαγνησία, μηνύματα εκκένωσης περιοχών, όπως στην περιοχή των Κάτω Λεχωνίων κ.α. ενώ ανακοινώθηκε αναστολή υπηρεσίας στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και ενώ οι συνάδελφοι/ισσες αναπληρωτες/τριες που είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται προσπαθούν να επιβιώσουν και να απεγκλωβιστούν, είναι αδιανόητο να καλούνται να μεταβούν είτε στις σχολικές μονάδες είτε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε να αναλάβουν υπηρεσία! Είναι επίσης αδιανόητο την ίδια στιγμή που πλήττονται, αγωνιούν και αναζητούν βασικές προμήθειες (νερό και ψωμί) να χάνουν ημερομίσθια και ένσημα, μέχρι και τη Δευτέρα 11/9, ημέρα κατά την οποία και πάλι είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρουν να αναλάβουν υπηρεσία δια ζώσης!
Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και τις ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ των περιοχών που πλήττονται να μεριμνήσουν για την ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών/τριών που προέρχονται ή έχουν προσληφθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί! Καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, τα κατά τόπους σωματεία (ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ) των περιοχών αυτών να απαιτήσουν:
Ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας, μέριμνα και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αξιοπρεπή διαβίωση των συναδέλφων/ισσών μας στις πληγείσες περιοχές (κυρίως κάλυψη στέγης και διατροφής), εξονυχιστικός κτηριακός έλεγχος της των σχολικών μονάδων για την ασφάλεια μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών!
Οι Παρεμβάσεις σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ήδη κατέθεσαν πρόταση να παρέμβουν οι ομοσπονδίες σε αυτή την κατεύθυνση στο ΥΠΑΙΘΑ. Δε θα ανεχτούμε να χαθεί έστω και ένα ημερομίσθιο για τους αναπληρωτές/τριες! Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘΑ να δεχτεί την ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας ΤΩΡΑ!
Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας, προσπαθώντας να αποσπάσουν τη συναίνεση ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα πρόσωπο διαφορετικό από αυτό της προηγούμενης διοίκησης Κεραμέως με έκκληση σε διάλογο, συνδιαχείριση των καθημερινών προβλημάτων και προσπάθεια διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των σχολείων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Όμως η πραγματικότητα, αλλά και η πολιτική που υλοποιούν και εφαρμόζουν και στην εκπαίδευση, τους χαλάει την εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν: 47.000 κενά δηλώθηκαν από τις διευθύνσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα οποία μάλιστα υπολογίστηκαν με τον τρόπο του υπουργείου: πολυπληθή τμήματα, με συνάδελφους να αναλαμβάνουν 2 και 3 παιδιά, να τρέχουν σε 4 και 5 σχολεία. Γι’ αυτά τα 47.000 κενά το υπουργείο προσέλαβε σχεδόν 28.000 αναπληρωτές, σχεδόν 20.000 λιγότερους σε σχέση με πέρυσι. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με όσο το δυνατό λιγότερο προσωπικό -άρα και με λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Εξάλλου οι δηλώσεις εδώ και μέρες της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου για 30.000 κενά ενώ γνωρίζει ότι τα κενά είναι πάνω από 47.000 έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους.
Στη Δευτεροβάθμια για 12.000 περίπου κενά σε Γενική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή έγιναν περίπου 7.000 προσλήψεις, αφήνοντας έτσι σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και χωρίς ουσιαστική λειτουργία. Ιδιαίτερα οι περικοπές στην παράλληλη στήριξη είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανάγκη για επιπλέον υποστήριξη των μαθητών που την έχουν ανάγκη.
Κανονικότητα για το υπουργείο παιδείας είναι οι μαθητές της Π.Σ. να έχουν μερική κάλυψη. Ένας μόνο εκπαιδευτικός θετικών ή θεωρητικών επιστημών πλαισιώνει τον μαθητή (κι έτσι εμφανίζεται το κενό ότι καλύφθηκε), ο οποίος εκπαιδευτικός κατά κανόνα μοιράζεται και σε άλλα σχολεία της περιοχής ακόμη και σε καθημερινή βάση! Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο -καρικατούρα με τον εκπαιδευτικό λάστιχο και απόντα από τις πιο πολλές δραστηριότητες του μαθητή εκτός τάξης (διάλειμμα, εκδρομές κτλ). Μάλιστα με πρόσφατο έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας (93506/Δ3/25-8-2023) κάνει χειρότερα τα πράγματα, καθώς δίνει το ελεύθερο σε κάθε διευθυντή εκπαίδευσης ή και διευθυντή σχολείου να «αξιοποιεί» την/τον συγκεκριμένο/η εκπαιδευτικό ανάλογα με τις ανάγκες της σχολικής μονάδας (εάν υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών για οποιονδήποτε λόγο).
Τους όρους φοίτησης των παιδιών με ειδικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η έλλειψη Ε.Β.Π. και Ε.Ε.Π. από τις σχολικές μανάδες, για τα κενά των οποίων ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει.
Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται κατά γράμμα η πολιτική των περικοπών, της ουσιαστικής υποβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της απαξίωσης της εργασίας των εκπαιδευτικών και της διάλυση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Έτσι χιλιάδες εκπαιδευτικούς μένουν να αναμένουν το sms για την πρόσληψή τους, εκπαιδευτικοί που έχουν βρεθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια σε κάθε γωνιά της χώρας, και έχουν εργασθεί κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
Ας μην ξεχνάμε ότι η εξοικονόμηση και ο «εξορθολογισμός» του εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελεί μόνιμο στόχο όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Από τις συγχωνεύσεις της Διαμαντοπούλου το 2010, στην αύξηση των διδακτικού ωραρίου στη Δ.Ε., στους μηδενικούς διορισμούς της δωδεκαετία; 2009-2020, στις νέες συγχωνεύσεις το 2017 και εσχάτως στις «αλχημείες» και το κόψιμο χιλιάδων κενών τη φετινή χρονιά, αλλά και τις περικοπές στην ειδική αγωγή επί Κεραμέως και επί υπουργίας Γαβρόγλου. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο οδηγεί και στην ιδιωτικοποίηση πλευρών της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς εξαναγκάζει τους γονείς να αναζητήσουν μόνοι τους την πλήρη στήριξη των παιδιών τους με την διόγκωση των ιδιωτικών παράλληλων στηρίξεων και βοηθητικού προσωπικού μέσα στα δημόσια σχολεία, οδηγώντας και στη νομιμοποίηση της μαύρης εργασίας μέσα σε αυτά.
Ο μόνος δρόμος για τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, είναι η οργάνωση στα σωματεία και ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής που στόχο έχει την μετάλλαξη του DNA και η διάλυση του δημόσιου σχολείου εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ του ΟΟΣΑ και του Κεφαλαίου. Γίνεται φανερό ακόμη περισσότερο ότι η ΟΛΜΕ σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να συμμετέχει στη συγκρότηση της κοινής ομάδας διαχείρισης της καθημερινότητας όπως πρότεινε ο Υπουργός, δίνοντας για μία ακόμη φορά συγχωροχάρτι και συναίνεση στην πολιτική του κοινωνικού κανιβαλισμού της κυβέρνησης.
Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να οργανώσουν άμεσα κινητοποίηση στο υπουργείο και να απαιτήσουν την άμεση κάλυψη όλων των κενών και φυσικά με όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την εργασία των εκπαιδευτικών και την λειτουργία των σχολείων.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν μαζί με τους ΣΕΠΕ κινητοποιήσεις στις ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ και να απαιτήσουν από τους διευθυντές εκπαίδευσης να δηλώνουν τα πραγματικά κενά και να ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Απαιτούμε:
Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών.
Να δημοσιοποιηθούν όλα τα κενά και να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή/τρια που χρήζει παράλληλης στήριξης.
Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης.
Προσμέτρηση όλων των ημερών του Σεπτεμβρίου στη μισθοδοσία. Μέτρα για την στέγαση των συναδέλφων αναπληρωτών με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κι όλες.
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση των 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και όλων των νεοδιόριστων του 2020, 2021, 2022 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος. Ο/η εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμος/η με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα με τον διορισμό του.
Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο για όλους, µε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή – εκπαίδευση! Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Επαγγελµατικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών! Όχι στην εμπορευματοποίηση, τη μαθητεία και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μαθητών – εκπαιδευτικών!
Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα. 20 γενικής παιδείας, 15 στον προσανατολισμό και 10 σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ.
Κατάργηση των ν.4692 και 4823 της αξιολόγησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της απαξίωσης και διάλυσης του δημοσίου χαρακτήρα του Σχολείου.
Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
Καμία συγχώνευση τμημάτων και σχολείων. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων χωρίς καθυστέρηση.
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1200 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και μείωση της ψαλίδας ανάμεσά τους), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό.
Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη των απωλειών της διετίας 2016-2017. Κάλυψη των απωλειών της μνημονιακής περιόδου και του τιμάριθμου.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ http://paremvaseisde.gr, paremvaseis.de@gmail.com, 2103318624
Ο «ψηφιακός» υπουργός, η «ατομική ευθύνη» και τα λάθη των… «τικ» στο προσοντολόγιο Γαβρόγλου Να σταματήσει ο εμπαιγμός των αναπληρωτ(ρι)ών! Να δοθεί τώρα νέο περιθώριο από το ΥΠΑΙΘ για να διορθωθούν τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες και να γίνουν δεκτές ΟΛΕΣ οι διορθώσεις των υποψηφίων Να γίνουν δεκτές όλες οι διορθωτικές κι εκπρόθεσμες δηλώσεις Κατάργηση του προσοντολογίου των απολύσεων και των αποκλεισμών/ Ούτε σκέψη για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες αναπληρώτ(ρι)ες βλέπουν να αμφισβητείται η δουλειά τους την επόμενη χρονιά στο δημόσιο σχολείο και να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την εργασία εξαιτίας λαθών στους προσωρινούς πίνακες από τους οποίους θα γίνουν οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ων. Οι εκπαιδευτικοί ελαστικά εργαζόμενοι που τρέχουν ανά την Ελλάδα, με πενιχρούς μισθούς, απολυμένες/οι κάθε Ιούνη, που δεν ξέρουν πού και αν θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά, που μετά το προσοντολόγιο Γαβρόγλου μπήκαν βίαια σε ένα ανελέητο κυνήγι χαρτιών για να μπουν στους πίνακες της αναπλήρωσης, ήρθαν ξανά αντιμέτωποι/ες με την ανασφάλεια της ανεργίας και του αποκλεισμού από τους πίνακες του προσοντολογίου. Λάθη εξαιτίας ασάφειας του συστήματος, λάθη με διαφορετικά καταχωρημενα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ και άλλα στοιχεία στους πινακες. Είναι ταξικός κυνισμός να κινδυνεύει η εργασία τόσων ανθρώπων και να μην “ιδρώνει” το αυτί των υπευθύνων, του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν δικαιολογείται τα ίδια ζητήματα κάθε χρονιά να αντιμετωπίζονται με τη λογική της ατομικής ευθύνης! Το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αξιοποιεί πλήρως η ΝΔ, μετακυλήει την ευθύνη της ανεργίας στον/στην εκπαιδευτικό που έκανε «λάθος» και τελικά έμεινε εκτός ή έπεσε στον πίνακα. Ατομική ευθύνη σε όλα. Εσύ φταις που δεν έχεις προσόντα άσχετα αν έχεις γυρίσει όλη την Ελλάδα, εσύ φταις που δεν έχεις να πληρώσεις τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, την δεύτερη ξένη γλώσσα, τη γνώση υπολογιστών. Έτσι το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση. Μια υποχρέωση που εσύ έχεις την πλήρη ευθύνη γιατί δεν καταφέρνεις να έχεις εξασφαλίσει σε αυτόν το ανελέητο κανιβαλικό ανταγωνισμό να υπερκεράσεις τον/τη συνάδελφο/συναδελφισσα, να βρεθείς από πάνω του ώστε να προσληφθείς ως συμβασιούχος στην εκπαίδευση. Κι όταν επιτέλους το κάνεις πράξη και μετά από τρία χρόνια που θα κληθείς να ξαναδηλώσεις τα προσόντα σου θα δεις έξαφνα ότι δεν βρίσκεσαι στην ίδια θέση αλλά πολύ πιο κάτω μιας και άλλοι κατάφεραν σε αυτό το διάστημα να εξασφαλίσουν περισσότερα «προσόντα» από ότι εσύ. Και πάλι δε φτάνει αυτό. Μια ωραία μέρα και ένας υπουργός της συγκεκριμένης κυβέρνησης και μάλιστα «ψηφιακός» δηλώνει ότι θα προσθέσει ακόμη μια δοκιμασία σε αυτόν τον κανιβαλικό ανταγωνισμό. Εξετάσεις ΑΣΕΠ. Πάει το πτυχίο, πάει το μεταπτυχιακό, πάει το διδακτορικό, οι ξένες γλώσσες, η γνώση υπολογιστών, η οικογενειακή κατάσταση. Γιατί κι εδώ έχει ΕΒΕ. Ελάχιστη Βάση όχι Εισαγωγής αλλά Εργασίας, ακόμη κι ως αναπληρωτής. Ουσιαστικά το προσοντολόγιο είναι ένα σύστημα που πετάει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη δυνατότητα για εργασία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δεν μπόρεσαν και να εκπληρώσουν την ατομική τους ευθύνη συλλογής «προσόντων». Οδηγεί στην ανεργία και ουσιαστικά απολύει ανθρώπους που μέχρι και πριν λίγο εργάζονται έστω και ως αναπληρωτές συμβασιούχοι. Είναι ένα σύστημα απολύσεων. Σε όλα βέβαια υπάρχει ταξικό πρόσημο. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να προσλάβει χιλιάδες αστυνομικούς για να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» σε κάθε προσπάθεια που γίνεται και αμφισβητεί την κυριαρχία της και την πολιτική που εφαρμόζει. «Επενδύει» εκατομμύρια ευρώ στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων όταν την ίδια ώρα έχει αφήσει τα νοσοκομεία άδεια από γιατρούς και νοσηλευτές. Την ίδια ώρα επιλέγει να μην εξοπλίζει την πυροσβεστική με σύγχρονα πυροσβεστικά αεροπλάνα και να μην προσλαμβάνει πυροσβέστες αφήνοντας εκατοντάδες χιλάδες στρεμμάτων στο «έλεος» της φωτιάς και των εργολάβων ανεμογεννητριών. Έτσι και στην εκπαίδευση δεν προχωρά σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα προσλαμβάνει 50.000 εκπαιδευτικούς σε ομηρία και κάτω από την απειλή του συστήματος των λάθος «τικ». Την ίδια ώρα ενώ δεν έχει χρήματα για τους μισθούς των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων επιλέγει σε φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στους εφοπλιστές. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι επαίτες, δεν ικετεύουν για τα δικαιώματά τους. Απαιτούν και αγωνίζονται για ένα δωρεάν δημόσιο σχολείο, με σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλους, με διεύρυνση και σεβασμό στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Απαιτούν μισθούς που θα τους εξασφαλίζουν μια αξιοβίωτη ζωή και δε θα ικανοποιούνται από τα ψίχουλα της κυβέρνησης. Αυτήν τη στιγμή:
Απαιτούμε ΤΩΡΑ να διορθωθούν όλα τα λάθη και να γίνουν δεκτές όλες οι διορθώσεις των υποψηφίων, ούτως ώστε ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ να μην βρεθεί αποκλεισμένος/η.
Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Στο σχολείο δεν περισσεύει κανείς/καμία. Το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτεί ακόμα:
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών Άμεσος διορισμος/μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών που έχουν έστω και μια σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
Κατάργηση του νόμου 4589/2019. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.
Καλούμε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε παράσταση στο υπουργείο παιδείας άμεσα.
Διακαής πόθος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί ουσιαστικά μια επαναφορά του τρόπου διορισμού του νόμου Αρσένη του 1997, αυτή τη φορά σε ένα νέο περιβάλλον και με δεδομένο του συστήματος διορισμού του προσοντολογίου Γαβρόγλου .
Τι σχεδιάζει αυτή τη φορά η κυβέρνηση και γιατί;
Σχεδιάζει έναν νόμο όπου εκτός από το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, δηλαδή το διαρκές κυνήγι μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ξένων γλωσσών, γνώσης υπολογιστών κ.α. θα πρέπει κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί στην εκπαίδευση να πιστοποιήσει για μια ακόμη φορά το πτυχίο που έχει μέσω ενός διαγωνισμού. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά για όσους δεν περάσουν τη βάση που θα θέσει το σύστημα δε θα προσμετρηθούν για την πρόσληψή τους ούτε τα μόρια του προσοντολογίου! Δηλαδή δε μιλάμε απλά για έναν παραπάνω φραγμό, ένα επιπλέον φίλτρο αλλά και για αποκλεισμό από τη μόνιμη και σταθερή εργασία! Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το πτυχίο, απομειώνεται η προϋπηρεσία και ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο κανιβαλικό περιβάλλον για το στοιχειώδες αλλά βασικό δικαίωμα στην εργασία.
Ποια είναι η πραγματικότητα στα σχολεία;
Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 120.000 μόνιμοι και 50.000 αναπληρωτές κάθε χρονιά και στις δύο βαθμίδες. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς είναι τεράστια κι ότι κάθε χρονιά υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που μετακινούνται σε όλη τη χώρα για να καλύψουν αυτά τα κενά.
Η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων είναι ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα η τεχνητή ανάγκη απόκτησης όλων αυτών των προσόντων γιγαντώνεται και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία γίνεται εμπόρευμα. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έρχεται να επισφραγίσει την πολιτική αυτή απαξιώνοντας τις σπουδές και τον κόπο που έχει καταβληθεί για το πτυχίο της σχολής που έχει τελειώσει κάποιος.
Ο διαγωνισμός ή το προσοντολόγιο και η στόχευση κάθε κυβέρνησης
Όλες οι κυβερνήσεις, είτε αυτές που επιδιώκουν ή εφάρμοσαν διαγωνισμό ΑΣΕΠ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είτε αυτές που επέβαλαν το προσοντολόγιο (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μια διπλή στόχευση και φυσικά ευθυγραμμίζονται πλήρως την πολιτική τους με αυτή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είναι η απαξίωση και διάλυση του δημοσίου σχολείου και η μετατροπή του σε ένα σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνιμοι, θα κυριαρχεί η εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση θα επεκταθεί η ελαστική εργασία. Το σχολείο αυτό θα είναι κατηγοριοποιημένο, μέσω της αξιολόγησης -γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η διαβόητη «ελεύθερη επιλογή σχολείου»- και σε αυτό το κατηγοριοποιημένο σχολείο θα εργάζονται κατηγοριοποιημένοι εκπαιδευτικοί που θα αμείβονται ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκουν με βάση φυσικά και την ατομική τους αξιολόγηση, είτε όταν προσλαμβάνονται είτε στη διάρκεια του εργασιακού βίου.
Η ιστορική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος και η σημερινή αναγκαιότητα
Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δείξει τι μπορεί να πετύχει την προηγούμενη φορά που επιβλήθηκε γραπτός διαγωνισμός. Τότε την εφαρμογή του περίφημου διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Αρσένη το 1998 την αμφισβήτησε στην πράξη με ένα πανελλαδικό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, με καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις, και κατάφερε να ισχύσει παράλληλα και η επετηρίδα στην ποσόστωση των διορισμών.
Η απάντηση κι αυτή τη φορά χρειάζεται να είναι οργανωμένη με βάση τις γενικές συνελεύσεις, να πρωτοστατήσουν τα σωματεία, το συντονιστικό αναπληρωτών και αδιόριστων, οι ομοσπονδίες και να καθορίσουν τακτική μάχης απέναντι στην επιχειρούμενη επιβολή του διαγωνισμού με τον απεργιακό αγώνα να είναι στην ημερήσια διάταξη.
Να απαιτήσουμε μαζικά και ανυποχώρητα:
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κι όλες.
Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση των 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και όλων των νεοδιόριστων του 2020, 2021, 2022 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος. Ο/η εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμος/η με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα με τον διορισμό του.
Επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και απαλλαγμένη από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, οργανωμένη από τα πανεπιστήμια.
Κατάργηση των ν.4692 και 4823 της αξιολόγησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της απαξίωσης και διάλυσης του δημοσίου χαρακτήρα του Σχολείου.
Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη συναδέλφων.
Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο για όλους, µε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή – εκπαίδευση! Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Επαγγελµατικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών! Όχι στην εμπορευματοποίηση, τη μαθητεία και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μαθητών – εκπαιδευτικών!
Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα. 20 γενικής παιδείας, 15 στον προσανατολισμό και 10 σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ.
Καμία συγχώνευση τμημάτων και σχολείων. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων χωρίς καθυστέρηση.
Πέντε μέρες μετά τις εκλογές και την τελευταία μέρα της λειτουργίας των σχολείων ο ΔΔΕ Πειραιά, βασιζόμενος σε νόμους που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο 7 εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Πειραιά.
Πιο συγκεκριμένα:
Τα τέσσερα μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Ακρίτας Καλούσης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Μητρόπουλος, Γιώργος Καββαδίας -μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και μια συναδέλφισσα μέλος της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ) διώκονται για την συμμετοχή τους σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στις εξετάσεις Pisa που κατηγοριοποιούν ταξικά ακόμα περισσότερο μαθητές και σχολεία. Αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας προανάκρισης που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΔΙΔΕ τον τελευταίο μήνα
Τα δύο μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Παναγιώτη Χουντή και Ζήση Γκέρτσο) διώκονται για συμμετοχή τους στην κινητοποίηση το 2020 για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου. Ο ΔΔΕ επεδίωξε στην δικαστική τους ομηρία να προσθέσει και πειθαρχικό παράπτωμα επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν!
Ένα μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά (Νεκτάριο Χατζηανδρέου) πέρα από…«ανάρμοστη συμπεριφορά» κατηγορείται και για «κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής» γιατί σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους συναδέλφους του σχολείου του σχολίασε την εγκύκλιο του -πρώην- ΓΓ του ΥΠΑΙΘ Κόπτση, μία μέρα μετά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων!
Οι διώξεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες διώξεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία όχι μόνο στην Ελλάδα (πχ. στα Χανιά), αλλά και στη Γερμανία, αξιοποιώντας μάλιστα τους νόμους που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και που ψηφίστηκαν το 2012 επί μνημονίων με κατηγορίες για “πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς”.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στόχευση των διώξεων: τρομοκράτηση, εκφοβισμός, ομηρία, φίμωση των αγωνιστικών φωνών των σωματείων που αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του Κεφαλαίου. Το σύστημα γνωρίζει τη βιαιότητα της πολιτικής του, γι΄ αυτό θωρακίζεται αντιδραστικά σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά. Μια καταστολή που ο ΔΙΔΕ Πειραιά έχει αναλάβει εργολαβικά το τελευταίο διάστημα και δίνει σαφές μήνυμα για την τακτική που θα ακολουθήσει την επερχόμενη χρονιά.
Εύλογα θα περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση κινητοποίηση στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής αναμέτρησης με την αυταρχική αυτή πολιτική. Αντίθετα, ΑΣΕ –ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ύστερα από πολλή πίεση πραγματοποιήθηκε μία κινητοποίηση στις 28/6/2023 ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση τρέχει από τα μέσα Μάη. Ακόμη και την Παρασκευή 30/6/2023, μια ημέρα μετά την επίδοση των κλήσεων σε πειθαρχικό των συναδέλφων, οι δυνάμεις αυτές αρνήθηκαν να ορίσουν άμεση κινηματική απάντηση στη ΔΔΕ. Η ΔΑΚΕ, από την άλλη, χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη, αποτελώντας «το αυτί, το μάτι και το στόμα» της διοίκησης και της κυβέρνησης στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, βγάζει ανακοίνωση και μας “μαλώνει” γιατί κινητοποιούμαστε.
Με την τακτική αυτή και τις πολιτικές επιλογές των συγκεκριμένων παρατάξεων δε θωρακίζονται οι συναδέλφισσες/οι από διώξεις, δεν προστατεύεται η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
Αυτό δεν είναι ταξικός συνδικαλισμός, ούτε καν αγωνιστικός, αλλά συνδικαλισμός που εκθέτει το σωματείο σε μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.
Καλούμε:
Τις παρατάξεις ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ να σταματήσουν την απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη κωλυσιεργία και να συμβάλλουν με τη στάση τους ώστε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά να καλέσει άμεσα κινητοποίηση, συγκέντρωση στον Πειραιά και να απαιτηθεί από τον ΔΙΔΕ να σταματήσει κάθε δίωξη και προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
Τα εκπαιδευτικά σωματεία, άλλα εργατικά σωματεία δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες να συντονίσουν τη δράση τους και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις/ους διωκόμενες/ους συνάδελφισσες/ους στην απόπειρα του ΔΙΔΕ Πειραιά να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιστική φωνή, τους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται τις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων μας, κάθε φωνή που αντιστέκεται κι ορθώνει ανάστημα στην κοινωνική βαρβαρότητα που επιθυμούν να επιβάλουν.
Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί της εντολοδόχοι στον διοικητικό μηχανισμό είναι γελασμένοι αν θεωρούν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα τους αφήνουν το ελεύθερο να τσακίσουν τους κοινωνικούς αγώνες και αγωνιστ(ρι)ες με αυταρχισμό δεσποτισμό και καταστολή. Να είναι σίγουροι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ομηρίας, εκβιασμών κι απειλών, φίμωσης, τρομοκράτησης κι εκφοβισμού, όχι μόνο δε μας πτοεί αλλά απεναντίας μας οργίζει και μας γεμίσει δύναμη για να οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό και στην κοινωνική βαρβαρότητα.
Καλούμε κάθε σωματείο σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, τις ΕΛΜΕ, τους ΣΕΠΕ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ , ΑΔΕΔΥ, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις διώξεις και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης
Να γίνει άμεσα νέα ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ συγκέντρωση στη ΔΔΕ Πειραιά μέσα στην εβδομάδα.
Δεν υλοποιούμε την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης.
Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία!
Στις 25/8/2022 η κυβέρνηση δημοσίευσε στο ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 τρεις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες υλοποιούνται διατάξεις του ν. 4823/ 2021 της Κεραμέως για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού και αφορούν τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους ενδοσχολικούς συντονιστές και τους μέντορες. Και τρεις αυτοί θεσμοί εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά, στηρίζονται στην απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιούν τα σχολεία, όπως έχει αποδειχτεί εκεί που εφαρμόζονται (π.χ. Αγγλία). Επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του συλλόγου διδασκόντων σε φατρίες και κυνηγούς μορίων, με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλιξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ προβλέπει:
Στις 6/2/2021 κλείνουν 3 μήνες από το σφράγισμα των σχολείων και της εφαρμογής της πολιτικής του lockdown, χωρίς η κυβέρνηση και το υπουργείου Παιδείας να έχουν πάρει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, πέρα από τις μάσκες “αλεξίπτωτο”, τα ανοιχτά παράθυρα και το δόγμα της ατομικής ευθύνης. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία και εφαρμόζοντας το «Δόγμα του Σοκ», ψηφίζει νομοσχέδια τομές, (τράπεζα θεμάτων, νόμος για την τεχνολογική εκπαίδευση, νόμος για ΑΕΙ, αυταξιολόγηση – αξιολόγηση, νόμος για κολέγια, κλπ), προσπαθώντας να αλλάξει συνολικά τη φυσιογνωμία του Δημόσιου Σχολείου, σε βάρος της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών. Continue reading →
Έπειτα από τρεις μήνες λουκέτου στην εκπαίδευση επιστρέφουμε ξανά στην εργασία μας. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ διατυμπάνιζε όλους αυτούς τους μήνες ότι “εργάζεται πυρετωδώς” για την επανέναρξη των σχολείων. Όχι όμως για να λάβει μέτρα υγειονομικής προφύλαξης για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Αντίθετα εδώ και μήνες “εργάζεται” για να διαμορφώσει ένα νέο καθεστώς σε όλη την έκταση της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε όλο αυτό το διάστημα για να επιβάλει πλήθος αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων που αλλάζουν ριζικά προς το χειρότερο το τοπίο στην εκπαίδευση. Τελευταίος σταθμός σε μια μακρά αλυσίδα αντιδραστικών μέτρων είναι η ενεργοποίηση και εφαρμογή της περιώνυμης “αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου”. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΙΘ με τίτλο “Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο” στις αρχές του Φλεβάρη, όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα έρθουν αντιμέτωποι ξανά με το “φάντασμα” της αξιολόγησης. Continue reading →
Κάτω οι νέες χουντικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διαγραφές φοιτητών!
Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων!
Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο Αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική!
Συνάδελφοι,
Ο αντιλαϊκός και κατασταλτικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέρμα. Μπροστά στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 28/01, που θα είναι ακόμα πιο μαζικό και αγωνιστικό, η κυβέρνηση με νέες αστυνομικές διαταγές, ενεργοποιεί ξανά τις φασιστικές απαγορεύσεις συναθροίσεων ως και την 1η Φλεβάρη, όπως ακριβώς έκανε και στις επετείους του Πολυτεχνείου αλλά και του μαθητή Γρηγορόπουλου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσει το εκπαιδευτικό κίνημα και ιδιαίτερα τους φοιτητές που είναι σε αναβρασμό, να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αμφισβητούν ευθέως την κυβερνητική πολιτική. Οι δημαγωγικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι τάχα “χαλαρώνουν τα μέτρα” και ότι “δεν αφορούν στο συλλαλητήριο” αποδεικνύει πως η κυβέρνηση τα ‘χει χαμένα μπροστά στο φούντωμα του εκπαιδευτικού κινήματος, πως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και όλα δείχνουν πως ο βασιλιάς είναι γυμνός. Οι νέες κυβερνητικές απαγορεύσεις πρέπει να καταδικαστούν από όλο τον δημοκρατικό κόσμο της εκπαίδευσης! Continue reading →
Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας ανακοίνωσε πρόσφατα, θέτοντάς το σε ολιγοήμερη διαβούλευση, το νέο σχέδιο νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους πριν τα Χριστούγεννα. Όλη η φιλοσοφία του νέου σχεδίου νόμου – που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την πιο ακραία συντηρητική και νεοφιλελεύθερη παρέμβαση της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας και της Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – είναι αντιγραφή των εγχειριδίων του ΣΕΒ, των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιες συνταγές αναφέρονται και στην έκθεση Πισσαρίδη. Ο νέος νόμος διακρίνεται από την ενότητα και τη συνέχεια με τους προηγούμενους νόμους για την εκπαίδευση που έχουν ψηφιστεί: Νόμος “Κεραμέως” για το Νέο Λύκειο, που ανάμεσα σε όλα μετατρέπει το Λύκειο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, ανταγωνιστικό, πειθαρχημένο, με τράπεζα θεμάτων, με ένταση των ταξικών φραγμών, με κατάργηση μαθημάτων ανθρωπιστικών σπουδών. Νόμος για την τριτοβάθμια, που μέσα σ’ όλα μειώνει και τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Νόμος για την αυταξιολόγηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας και του εκπαιδευτικού. Οι αλλαγές γίνονται με βάση την καπιταλιστική οικονομία, με βασικό στόχο τη μαζική «παραγωγή» εργατικού δυναμικού που παραπέμπει στη δεκαετία του 1950. Η έμφαση δεν δίνεται πια στη γνώση ή στη γενική ανθρωπιστική παιδεία, αλλά ολοένα και περισσότερο στην εκμάθηση επαγγελματικών δεξιοτήτων. Στόχος είναι το 70% των μαθητών να επιλέξει την ΕΕΚ και οι περισσότεροι από αυτούς τις μεταγυμνασιακές ΕΣΚ και τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ του επιπέδου 3. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν και την οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη χώρα.
Δεν θα γίνουμε “online” χωροφύλακες των αγώνων των μαθητών/τριων μας!
Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού. Τα προβλήματα στα σχολεία κάνουν την καθημερινότητα αφόρητη. Τα διαρκή κρούσματα στα σχολεία, ο συνωστισμός στις τάξεις, οι έντονες διευθυντικές πιέσεις για «εξ αποστάσεως» και ανοιχτές κάμερες στις τάξεις με το παραμικρό δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Το ρεύμα των μαθητικών κινητοποιήσεων φουντώνει καθημερινά. Τα αιτήματά τους σωστά και δίκαια! Ζητούν 15άρια τμήματα, μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία, να μην εφαρμοστεί η λαιμητόμος της τράπεζας θεμάτων και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του ΥΠΑΙΘ.
Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς
που ο καιρός τους ήρθε,
Ποτέ δεν είναι πολύ αργά!
Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει, μα συ
Να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μάθαινε άνθρωπε στο άσυλο!
Μάθαινε άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε γυναίκα στην κουζίνα! Μάθαινε εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο άστεγε!
Προμηθέψου γνώση παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις Σύντροφε!
Μην αφεθείς να πείθεσαι.
Μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!
Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος
καθόλου δεν το ξέρεις.
Έλεγξε το λογαριασμό
Εσύ θα τον πληρώσεις.
Ψάξε με τα δάχτυλα το κάθε σημάδι
Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ;
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία