Παλεύουμε ενάντια σε αδιοριστία και ανεργία, αποκλεισμούς και ποινές, περικοπές δαπανών και προσοντολόγιο! Εξίσωση τώρα των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό αντικοινωνικό πολυνομοσχέδιο Κεραμέως!                                  

Παλεύουμε ενάντια σε αδιοριστία και ανεργία, αποκλεισμούς και ποινές, περικοπές δαπανών και προσοντολόγιο! Εξίσωση τώρα των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών!

Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, Πέμπτη 4/6, στις 1.30μμ στο Αγ. Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη και Παρασκευή 5/6, στις 2μμ στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα!

Αδιοριστία και ανεργία, αποκλεισμοί και ποινές, περικοπές δαπανών και προσοντολόγιο! Αυτά φέρνει το πολυνομοσχέδιο Κεραμέως για τους αναπληρωτές. Μεταξύ άλλων προβλέπει, αύξηση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά και νηπιαγωγεία, σε 25 από  22, που φέρνει  υποβάθμιση της εκπαίδευσης για τους μαθητές,  άδειασμα της τσέπης των γονιών και νέο κύκλο υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Επαναφορά των ποινών στους αναπληρωτές σε περίπτωση άρνησης πρόσληψης ή παραίτησης. 2ετής ο αποκλεισμός για τη χρονιά παραίτησης και την επόμενη, ενώ 3ετής θα είναι ο αποκλεισμός σε περιπτώσεις ειδικής πρόσκλησης, που θα γίνεται νωρίτερα την 1η Οχτώβρη. Αυτές  οι  ποινές μάλιστα  μεταφέρονται  και  σε   ενδεχόμενους νέους πίνακες. Το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο δεν μονιμοποιεί όλους τους αναπληρωτές που τόσα χρόνια στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά αντίθετα επιλέγει να τους τιμωρήσει με αποκλεισμό και ανεργία αν βρεθούν στην ατυχή θέση να αναγκαστούν να παραιτηθούν! Και σε αυτή την επιλογή οδηγούνται συνήθως γιατί υποχρεώνονται να κάνουν δηλώσεις περιοχών χωρίς να ξέρουν τα πανελλαδικά κενά ή η πρόσληψη γίνεται από Νοέμβρη έως και Απρίλη ακυρώνοντας κάθε οικογενειακό και επαγγελματικό προγραμματισμό τους. Επιπλέον, ο διορισμός τους μπορεί να γίνει σε περιοχές όπου δυσκολεύονται να ζήσουν με το μισθό τους, όπως τουριστικές περιοχές με υψηλά ενοίκια, χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά ή ακόμα και προβλήματα υγείας για τα οποία δεν δικαιούνται άδειες όπως οι άλλοι εργαζόμενοι (π.χ. εγκυμοσύνη). Αυτές οι ποινές μαζί με τον υπολογισμό ως προϋπηρεσίας της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας αναπληρωτή μόνο «στον κλάδο για τον οποίο τίθεται η υποψηφιότητα», θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανακατατάξεις στους πίνακες, χιλιάδες απολύσεις και εκτεταμένη ανεργία. Με χυδαίες δηλώσεις περί «αφερεγγυότητας» και «τεμπέληδων εκπαιδευτικών» η Υπ. Παιδείας τολμάει να κουνάει το δάχτυλο σε εκείνους που στηρίζουν σε κάθε γωνιά της χώρας τα σχολεία για 10 και 15 χρόνια, αλλά δεν μπορούν να ονειρεύονται.

Μείωση κατευθύνσεων από 4 σε 3 και, επιπλέον, μείωση 2 ωρών ανά μάθημα κατεύθυνσης από 7 ώρες σε 5 (με ΥΑ). Αυτά δεν γίνονται, όπως θα όφειλαν, με παιδαγωγικά, μορφωτικά κριτήρια, αλλά με στόχο να μειωθούν τα «ολιγομελή» τμήματα που ανάγκασαν την κυβέρνηση να προσλάβει επιπλέον μερικές χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Στο όνομα των  δημοσιονομικών  περιορισμών  «κατά προτεραιότητα», θα στοιβάζονται οι μαθητές ο ένας πάνω στον άλλο, θα κλείνουν τμήματα ή και σχολεία και θα απολύονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί.

Προσοντολόγιο, ένα νομοθέτημα απορριπτικό και αξιολογικό για τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές – αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το νέο αυταρχικό πλαίσιο για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων και με το νέο σκληρό και εξετασιολάγνο αξιολογικό σύστημα για τους μαθητές, και με την τράπεζα θεμάτων που οδηγεί κυρίως σε συρρίκνωση των λυκείων, γενικών και επαγγελματικών, αλλά και των γυμνασίων, με τραχύ εξεταστικό και κατά συνέπεια κατασκευάζει περίσσευμα χιλιάδων εκπαιδευτικών. Οι διατάξεις για «κατά προτεραιότητα» κάλυψη των κενών στα Ειδικά Σχολεία για την ΕΑΕ και των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, είναι επί της ουσίας νομιμοποίηση των υπόλοιπων κενών στα σχολεία, που μπορεί να υπάρχουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Φανερώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει τελικά ακάλυπτα χιλιάδες κενά σε Τμήματα Ένταξης, Παράλληλης Στήριξης, μαθήματα γενικής παιδείας κ.ά. Πρόκειται για ένα ακόμη σημείο του πολυνομοσχεδίου που αποκαλύπτει το μειωμένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών στο νέο σχολείο Κεραμέως.  

Αλλαγή στον τρόπο μοριοδότησης. Επαναφέρουν τη διπλή μοριοδότηση δυσπρόσιτων, ενώ καταργείται η μεταφορά προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο. Η διπλή μοριοδότηση δεν υπάρχει στους πρώτους πίνακες που έχουν  γίνει   ήδη  οι  αιτήσεις,  ούτε  θα  γίνει  αναδρομική   προσμέτρηση   σε όσες/ους δούλεψαν στα ίδια αυτά σχολεία τόσα και τόσα χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες. Είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν έχουν καμιά άλλη λύση, παρά  τη μοναδική και την πιο δίκαιη: τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Στήνουν μια ανταγωνιστική κούρσα για μια θέση ελαστικής εργασίας. Με υποσχέσεις για διορισμούς από όλες τις κυβερνήσεις που ποτέ δεν τηρούν, με συγκέντρωση ακριβοπληρωμένων προσόντων, περιπλάνηση απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη χώρα, κρατάνε ομήρους τους εκπαιδευτικούς στο μαρτύριο του Σίσυφου, που κάθε φορά που νόμιζε ότι πλησίαζε στην κορυφή κι ότι θα τα κατάφερνε, η πέτρα ξανακυλούσε κάτω.

Προσλήψεις αναπληρωτών από  τους  προσωρινούς  πίνακες  της  γενικής αγωγής  με το προσοντολόγιο, σύμφωνα με δηλώσεις της Κεραμέως, και όχι από οριστικούς επικυρωμένους από τον ΑΣΕΠ που βγαίνουν μετά από ενστάσεις. Υπηρετούν πιστά τον μοναδικό στόχο, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Βιάζονται να παγιώσουν το προσοντολόγιο για την είσοδο στην εργασία, που θα διαμορφώνει το νέου τύπου εργαζόμενο… κυνηγοί προσόντων, ανταγωνιστικοί, αξιολογήσιμοι… για μια θέση στον ήλιο.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευσηαναμετάδοση με τροπολογία και ΥΑ. Θέλουν να βγάλουν κι από την «μύγα ξύγκι» που λέει και ο λαός και δεν φταίει ο κορωνοϊός. Φέτος, σε Νίσυρο, Κάσο και Κάρπαθο υπήρξε εξ αποστάσεως στην αρχή της σχολικής χρονιάς άσχετα με την πανδημία. Κεραμέως και κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πολλοί προκάτοχοί τους, βλέπουν τα νησιά σαν τουριστικούς προορισμούς για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών ξενοδόχων ή για να φουσκώνουν σαν γαλοπούλες από εθνική υπερηφάνεια όταν πρόκειται να αγοράσουν αεροπλάνα από τους Νατοϊκούς «συμμάχους» για τη δήθεν προστασία τους. Η πρόσληψη όμως εκπαιδευτικών για τα παιδιά των νησιωτών είναι γι’ αυτούς περιττό έξοδο. Η εξ αποστάσεως «τηλεκπαίδευση», όπως και η επί της ουσίας άρση της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής των μαθητών στη δια ζώσης διδασκαλία, με πρόσχημα την «πανδημία», διαλύει και το σχολείο και τις εργασιακές σχέσεις!

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των αναπληρωτών!

Έχει περάσει ένας χρόνος από την στιγμή που κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, τιμωρητικά και καταπατώντας κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματα, προχώρησε σε αιφνίδια περικοπή της προϋπηρεσίας των αναπληρωτριών Δινοπούλου Ευαγγελίας και Μαργαρίτη Ελεάνας κατά τρεις (3) μήνες και τρεις (3) ημέρες αντίστοιχα, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, παρά το γεγονός ότι οι αναπληρώτριες έχουν βεβαίωση που αναγνωρίζει συνολικά την προϋπηρεσία τους. Η κίνηση αυτή αποτελεί ευθεία επίθεση σε κάθε συνάδελφο/ισσα που εκλέγεται στα ΔΣ σε ΣΕΠΕ και  ΕΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και ανοίγει τον δρόμο της αμφισβήτησης της προϋπηρεσίας κάθε αναπληρωτή/τριας.  Επιδιώκουν  να  κλείσουν το στόμα στους συναδέλφους/ισσες, να τους τιμωρήσουν και να τους απομακρύνουν από τα σωματεία, από τις συλλογικές αγωνιστικές διαδικασίες, από την ενεργό παρουσία και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, ως μέρος του εκπαιδευτικού μαχητικού κινήματος. Θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική δράση!

Το όραμα Ε.Ε – ΟΟΣΑ – ΣΕΒ και κυβερνήσεων    

Οι αναπληρωτές που αποτελούν το 1/4 των εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση (41.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια το 2019-2020) παραμένουν στο επίκεντρο των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων για δύο πολύ βασικούς λόγους. Ο ένας είναι αυτονόητος και υπηρετεί  τους οικονομικούς στόχους για το φθηνό, ευέλικτο σχολείο των  μηδενικών διορισμών! Ο άλλος έρχεται από το πολύ κοντινό παρελθόν. Το «οραματικό» σχολείο του πορίσματος Λιάκου: νέοι εργαζόμενοι που θα φέρουν την κουλτούρα, την αντίληψη των νέων εργασιακών σχέσεων! Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, ευέλικτοι, πειθαρχημένοι, συνεχώς «αξιολογούμενοι». Το σχολείο της αγοράς, το καπιταλιστικό σχολείο των «βέλτιστων πρακτικών» του ΟΟΣΑ  και της Ε.Ε, το σχολείο των δεξιοτήτων και των καταρτίσεων για τους «πολλούς», των πειραματικών και των προτύπων για τους «λίγους κι εκλεκτούς», είναι ένα ακόμα πιο φτηνό, ταξικό, αυταρχικό σχολείο.

Η πραγματικότητα του κορονοϊού έδειξε το δρόμο σε όλους, κυβέρνηση και κυβερνητικό – γραφειοκρατικό συνδικαλισμό: τμήματα με 15 μαθητές κι όχι μέχρι 25 και 28, λιγότεροι μαθητές ανά εκπαιδευτικό, για ποιότητα στην υγεία και τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Μεγαλύτερη συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική  διαδικασία, πιο ανακαλυπτικό, ζωντανό, ευχάριστο, γίνεται τώρα το μάθημα παρ’ όλες τις δυσκολίες  της «απόστασης» μεταξύ όλων. Σχολεία ζωντανά, με μόνιμους όλους τους εκπαιδευτικούς, με νοσηλευτές, ψυχολόγους, υπαλλήλους καθαρισμού και πραγματική τεχνολογία σε εργαστήρια, με όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες με οργανικές θέσεις, σχολεία με δράση για παιδιά και εφήβους, για ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Σχολεία κύτταρα απελευθερωτικής γνώσης, δημιουργίας και ελευθερίας της έκφρασης. 

Μόνιμοι και αναπληρωτές με όλη τη δύναμη του μυαλού, της καρδιάς μας βροντοφωνάξαμε και θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε και να παλεύουμε για:

 • Να μην περάσει και να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό, αντικοινωνικό πολυνομοσχέδιο Κεραμέως.

 • Να καταργηθεί η τροπολογία και η ΥΑ για την «σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και μετάδοση μαθήματος.

 • Κλιμάκωση τώρα του αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

 • Να καταργηθεί ο ν. 4589 του Γαβρόγλου, το γνωστό προσοντολόγιο.

 • Κατοχύρωση της μόνιμης σταθερής εργασίας για όλους. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών αποκλειστικά με πτυχίο και προϋπηρεσία. Κανείς αναπληρωτής να μην απολυθεί.

 • 15 μαθητές το ανώτερο στην τάξη σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, για την νέα σχολική χρονιά και άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Νέες προσλήψεις και ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις τώρα για όλους, με ανοιχτούς πίνακες και δικαίωμα όλων στην συμμετοχή.

 • Να αναγνωριστεί και να προσμετρηθεί τώρα ολόκληρη η προϋπηρεσία των Δινοπούλου και Μαργαρίτη. Να σταματήσει τώρα η τιμωρητική δίωξή τους.

 • Καμία αμφισβήτηση της προϋπηρεσίας στους Παναγιώτου Χ. (ΔΣ ΔΟΕ) και Καργόπουλο Α. (ΔΣ ΟΛΜΕ) για την ακώλυτη συνδικαλιστική τους συμμετοχή στα ΔΣ των δύο ομοσπονδιών.

 • Πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους κι όλες!

 • Καλούμε σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, Πέμπτη 4/6, στις 1.30μμ στο Αγ. Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη και Παρασκευή 5/6, στις 2μμ στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα!

 Παλεύουμε για μια ενιαία 12χρονη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία & Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή/εκπαίδευση, για ένα σχολείο που να μορφώνει κι όχι να σκλαβώνει,  σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την καρδιά του θηρίου! Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους των ΗΠΑ!

Συγκέντρωση Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 7μμ, στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία!

«Ζούμε σε μια εποχή επαναστάσεων και η εξέγερση του Αμερικανού Νέγρου είναι μέρος αυτής της επανάστασης ενάντια στην καταπίεση και την αποικιοκρατία που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή. Δεν είναι μια μάχη του μαύρου ενάντια στον  λευκό, αλλά η παγκόσμια επανάσταση του καταπιεσμένου ενάντια στον καταπιεστή, του εκμεταλλευόμενου απέναντι στον εκμεταλλευτή», Malcolm X.

Σε όλες σχεδόν τις πολιτείες των ΗΠΑ έχει απλωθεί η εξέγερση που πυροδότησε η δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ, από την αστυνομία στη Μινεάπολη. Οι εικόνες των φλεγόμενων κτιρίων εταιρειών και διοικητικών εγκαταστάσεων μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο. Στην καπιταλιστική μητρόπολη, στην καρδιά του ιμπεριαλιστικού κτήνους που μακελεύει δεκαετίες τον πλανήτη και σπέρνει πόλεμο, φτώχεια, καταστροφή, προσφυγιά, στη χώρα με τον μεγαλύτερο συσσωρευμένο πλούτο, η κοινωνική πλειοψηφία «δεν μπορεί να αναπνεύσει». Το νέο έγκλημα του θηρίου, ήλθε να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα αστυνομικών δολοφονιών μαύρων κι έχει προκαλέσει φρίκη και αποτροπιασμό, όχι μόνο μέσα στις ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμια. Το σύνθημα «οι ζωές των μαύρων μετράνε» περιγράφει την βαρβαρότητα των πιο άνισων και ρατσιστικών πολιτικών, που υποβιβάζει μαύρους, Λατίνους κλπ σε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Όμως, «η επανάσταση των μαύρων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας αγώνας για τα δικαιώματα των μαύρων. Είναι αλληλένδετα ρατσισμός, φτώχεια, ιμπεριαλισμός, μιλιταρισμός, δεινά που είναι βαθιά ριζωμένα στην όλη δομή της κοινωνίας μας» (Mάρτιν Λούθερ Κινγκ).

Το μέγεθος και το πάθος της εξέγερσης του αμερικανικού λαού δείχνει πως η άγρια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής μέσα στην αμερικανική κοινωνία, από την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, την ταξική και μειονοτική καταπίεση, τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό.

Οι ζωές των μαύρων και άλλων μειονοτήτων, είναι  πράγματι πολύ πιο φθηνές. Αν και οι μαύροι αποτελούν το 13% του πληθυσμού, το 25% των θανάτων από τον κορωνοϊό στην συνεχιζόμενη πανδημία είναι μαύρων πολιτών. Ακόμα και ο θάνατος είναι βαθιά ταξικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι σχεδόν αδύνατη για τους φτωχούς. Πάνω από 100.000 νεκροί από τον κορωνοϊό στην χώρα της γέννησης της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, όπου η αποθέωση της ιδιωτικοποίησης εξαφάνισε το δημόσιο σύστημα υγείας. Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια υπάρχει μόνο για όσους μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πάνω από 40.000.000 είναι οι άνεργοι, ένας από αυτούς ήταν ο Τζόρτζ Φλόιντ, στην σημερινή πραγματικότητα των ΗΠΑ. Αλλά, «η αναταραχή, που βρίσκεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δίδυμων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την οικονομία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ρήξη τόσο δραματική όσο και τα σημεία καμπής της ιστορίας της χώρας, από την οικονομική κατάρρευση της Μεγάλης Ύφεσης έως τις κοινωνικές κρίσεις του 1968».(Washington Post).

Αυτός είναι ο φόβος και ο τρόμος, των απανταχού κυρίαρχων, κεφαλαιοκρατών και των κυβερνήσεών τους. Γι΄ αυτό ο Τραμπ κατεβάζει την εθνοφρουρά, γι΄αυτό οι δολοφονίες πληθαίνουν, γι΄αυτό η καταστολή γενικεύεται. Γίνονται χιλιάδες συλλήψεις, επιβάλλεται  καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» σε τουλάχιστον 40 πολιτείες των ΗΠΑ.

Τεράστια διαφορά υπάρχει στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των λευκών και των μαύρων που σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ φτωχών συνοικιών, γκέτο και άλλων περιοχών στην ίδια πόλη, φτάνει έως και τα 20 χρόνια. Χρόνιες  παθήσεις παρατηρούνται λόγω της κακής διατροφής για τους μαύρους, τους φτωχούς, τους άνεργους και τους άστεγους, που ζουν στις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, με πολύ λιγότερες δυνατότητες αυτοπροστασίας. Μέσα στην πανδημία 1 στους 3 αμερικανούς είχε αδυναμία να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, πολλά παιδιά υποσιτίζονται γιατί έκλεισαν τα σχολεία και έχασαν τα δωρεάν γεύματά τους. Πολλαπλασιάστηκαν οι ουρές στις διανομές δωρεάν τροφίμων.

Ο παγιωμένος ρατσισμός αποτυπώνεται και στην κρατική αντιμετώπιση των μαύρων και των άλλων μειονοτήτων, ως υποδεέστερων και εν δυνάμει εγκληματιών. Οι δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς, αλλά και από ακροδεξιούς ρατσιστές, παραμένουν συνήθως ατιμώρητες, προκαλώντας συνεχώς έκρηξη οργής με εξεγέρσεις, αλλά και οργανωμένες διαμαρτυρίες. Έτσι προέκυψε το κίνημα Black Lives Matter που από το 2014 πήρε ευρύτερα χαρακτηριστικά. Διαδηλώνει μπροστά σε μεγάλα εμπορικά κέντρα σε μέρες black friday και παραμονές Χριστουγέννων, απαιτώντας εργατικά δικαιώματα και μισθούς.

Στις διαδηλώσεις σήμερα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Η εξέγερση και το κίνημα θα πρέπει να  αποκτήσει διάσταση και διάρκεια που θα απειλήσει την πολιτική και οικονομική ελίτ στις ΗΠΑ.

Η ταξική σύγκρουση στην Αμερική είναι πλέον πιο έντονη από ποτέ. Λίγες μέρες πριν στους δρόμους λευκοί ακροδεξιοί ζητούσαν την «επαναλειτουργία της οικονομίας», εκφράζοντας τα συμφέροντα εργοδοτών και του κεφαλαίου. Ακόμα μεγαλύτερη όξυνση δημιουργεί η μαζική παρουσία του στρατού και της εθνοφυλακής σε 15 πολιτείες σε ρόλο εσωτερικής καταστολής, που θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα. Η γενίκευση της σύγκρουσης δεν μπορεί να εκτονωθεί με επικοινωνιακές τακτικές της προεκλογικής περιόδου ή με τη συμμετοχή μαύρων και μελών άλλων μειονοτήτων σε δομές εξουσίας.

Η δίκαιη οργή των κολασμένων των αμερικανικών μεγαλουπόλεων μπορεί να  πυροδοτήσει ένα ευρύτερο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα θίξει τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος με στέρεα πολιτικά χαρακτηριστικά και ανεξαρτησία από την αστική πολιτική και τη δημαγωγία των Δημοκρατικών.

Η πραγματικότητα στους χώρους εργασίας θα συνεχίσει να δημιουργεί ασφυξία.  Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ διέρρηξε, για μια ακόμα φορά, το υποκριτικό προσωπείο της «υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων», της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας», της επιβολής του «καλού» απέναντι στο «κακό», που χρησιμοποιούν για τις απεχθείς επεμβάσεις τους, παγκόσμια, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Αποκαλύπτει ότι το ιμπεριαλιστικό κράτος της αμερικανικής αστικής τάξης, τόσο όσο είναι καταπιεστικό, κτηνώδες και δολοφονικό απέναντι σε άλλους λαούς και χώρες ενάντια στους οποίους εξαπολύει εγκληματικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι το ίδιο καταπιεστικό, κτηνώδες και δολοφονικό και απέναντι στον αμερικανικό λαό.

Η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον πλανήτη στέκεται στο πλευρό των εξεγερμένων στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Η αστυνομική βαρβαρότητα και καταστολή δεν είναι αμερικανική ιδιαιτερότητα, αλλά εγγενής τάση του σύγχρονου καπιταλισμού και των υπερεθνικών του δομών. Η εμπέδωση και επέλαση των πιο βάρβαρων πολιτικών του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού παγκοσμίως συνδέεται μοναδικά με τον αυταρχισμό και την εσωτερική καταστολή, για να διαφυλάξει την κερδοφορία και την εξουσία του. Αυτό αποδεικνύεται από τις εικόνες στην Γαλλία με την βαρβαρότητα απέναντι στα κίτρινα γιλέκα και τις πρόσφατες μεγάλες απεργίες, την εκδικητικότητα απέναντι στους εξεγερμένους στην Χιλή, αλλά και την εικόνα των ΜΑΤ, απέναντι στη νεολαία, τις εργατικές κινητοποιήσεις και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η εργατική τάξη μπαίνει στο προσκήνιο της ιστορίας. Για να αναπνεύσουν ελεύθερα και να αποκτήσουν δικαιώματα οι συμβασιούχοι-εκπαιδευτικοί και άλλοι-, οι ενοικιαζόμενοι και οι παρτ τάιμ εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ, οι οδοκαθαριστές, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Για να σταματήσουν οι απολύσεις, η μετατροπή του μισθού σε επίδομα, η ραγδαία υποτίμηση της εργασίας και η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. Για να μετρούν οι ζωές των φτωχών, για την κοινωνική δικαιοσύνη που θα ανατρέψει αυτούς που δημιουργούν ασφυξία στον πλανήτη.  

Τώρα, που ο αμερικανικός λαός έχει ξεσηκωθεί ενάντια στις ρατσιστικές και βάρβαρες πολιτικές, χρειάζεται να σταθούμε ενεργητικά στο πλευρό του. Ο αγώνας του ενώνεται με τον αγώνα όλων των λαών ενάντια στην τρομοκρατική, καταπιεστική, ληστρική πολιτική του ιμπεριαλιστικού κράτους των ΗΠΑ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους των ΗΠΑ Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 7μμ, στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία!

2 Ιούνη ’20

Σε αποκλιμάκωση και ήττα οδηγεί η γραφειοκρατία των ΟΛΜΕ/ΔΟΕ τις μαζικές κινητοποιήσεις!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό αντικοινωνικό πολυνομοσχέδιο!         

Όλοι, όλες στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της Δευτέρας 1/6 στις 19.00 στα Προπύλαια και Αγ. Βενιζέλου!                                                                           

Σε αποκλιμάκωση και ήττα οδηγεί η γραφειοκρατία των ΟΛΜΕ/ΔΟΕ τις μαζικές κινητοποιήσεις!

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ), αντί να προχωρήσει σε κλιμάκωση των αγώνων καλεί σε ένα απογευματινό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 1/6 μαζί με τη ΔΟΕ και ανατρέπει ακόμη και τις αποφασισμένες κινητοποιήσεις για 3ωρη στάση εργασίας από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και 3ωρη συμπληρωματική από τις ΕΛΜΕ με πανελλαδικό συλλαλητήριο, με την είσοδο του νομοσχεδίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Στην πραγματικότητα η γραφειοκρατία των ΟΛΜΕ/ΔΟΕ επιδιώκει να αποκλιμακώσει και να οδηγήσει σε μια ακόμη ήττα το κίνημα, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών, γονιών κ. ά., που ξεκίνησαν από 16 Απρίλη και οδήγησαν σε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Με κύριες αιχμές την κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου Κεραμέως  για την Παιδεία, που σαρώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού, από τα νηπιαγωγεία έως και τα ΑΕΙ και τα  εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και την τροπολογία και κατόπιν Υ.Α του ΥΠΑΙΘ, για σύγχρονη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και ζωντανή μετάδοση μαθήματος από τις σχολικές τάξεις.

Continue reading

ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΤΡΙΤΗ 26/5 7μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ! Aδιοριστία και ανεργία, αποκλεισμός και ποινές, περικοπές δαπανών και προσοντολόγιο!

ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΤΡΙΤΗ 26/5 7μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ!

Aδιοριστία και ανεργία, αποκλεισμός και ποινές, περικοπές δαπανών και προσοντολόγιο!

 

Aδιοριστία και ανεργία, αποκλεισμός και ποινές, περικοπές δαπανών και προσοντολόγιο! Αυτά φέρνει το πολυνομοσχέδιο Κεραμέως για τους αναπληρωτές. Μεταξύ άλλων προβλέπει, αποκλεισμό των μαθητών/τριών άνω των 17 από τα ΕΠΑΛ. Με τη ρύθμιση αυτή το 30% των μαθητών πετιέται έξω από τα ΕΠΑΛ σπρώχνοντας στην άτυπη εκπαίδευση και στα ιδιωτικά ΙΕΚ όσους αντέχουν οικονομικά. Αύξηση του αριθμού μαθητών στα δημοτικά -26 το μέγιστο από 20-και νηπιαγωγεία.  Οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις  που η Κεραμέως προκειμένου να εκτονώσει τις μαζικές αντιδράσεις σκέφτεται να αποσύρει, μετά την κατακραυγή και τον αγώνα του πανεκπαιδευτικού μετώπου γονιών, μαθητών, καθηγητών, φέρνουν μειώσεις του αριθμού των εκπαιδευτικών, υποβάθμιση της εκπαίδευσης για τους μαθητές και άδειασμα της τσέπης των γονιών. Επαναφορά των ποινών στους αναπληρωτές σε περίπτωση άρνησης πρόσληψης ή παραίτησης. 2ετής αποκλεισμός (την χρονιά παραίτησης και την επόμενη, ενώ 3ετής θα είναι ο αποκλεισμός σε περιπτώσεις ειδικής πρόσκλησης (κάλεσμα   δήλωσης   συγκεκριμένων   σχολείων).  Αυτές  οι  ποινές μάλιστα  μεταφέρονται  και  σε   ενδεχόμενους νέους πίνακες.

Continue reading

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΗΤΤΑ!

ΟΛΟΙ, ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΤΡΙΤΗ 26/5 7μμ, ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΘΕΣ/ΚΗ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ!

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!

 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΗΤΤΑ!

Οι δράσεις και κινητοποιήσεις που άρχισαν από τις 16 Απρίλη με αποφάσεις από τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία,οδήγησαν στα μαζικά και με παλμό πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Παρασκευή 8, Τετάρτη 13 και Τρίτη 19 Μάη, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές. Αποτελούν την απάντηση του λαϊκού κινήματος, ότι τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανακοπούν και να μην περάσουν.

Continue reading

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ  ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ!

Η κυβέρνηση ΝΔ αποδεικνύεται ότι είναι μία από τις αντιλαϊκότερες των τελευταίων δεκαετιών. Το πολιτικό σύστημα της στυγνής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της δήθεν κοινοβουλευτικής «εναλλαγής», που εξυπηρετεί ενιαία τα συμφέροντα των κομματιών της αστικής τάξης, επέβαλλε τα τελευταία 11 χρόνια τα «μνημόνια» και τη βαρβαρότητα της βίαιης αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των πλουσίων, το γκρέμισμα του εναπομείναντος κράτους πρόνοιας. Από όλες τις κυβερνήσεις με κορμό ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμιστές και ακόλουθους στις γενικότερες κατευθύνσεις του κεφαλαίου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού, είχαμε πολιτικές με σκληρό και αιματηρό τίμημα για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες, η ιδιωτική εκπαίδευση, οι εφοπλιστές κ.ά. παίρνουν συνεχώς μεγάλα κομμάτια της πίτας από το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πλούτου και τις σάρκες από τα απομεινάρια της συρρίκνωσης της Δημόσιας Παιδείας, Υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας.

Continue reading

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ-ΔΕ 19/5/20

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ-ΔΕ 19/5/20

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και η τροπολογία Κεραμέως για εξ αποστάσεως και ζωντανή αναμετάδοση στις σχολικές τάξεις. Η ανάπτυξη και οι προοπτικές του κινήματος.

Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς… Αφορά το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως γονείς από τις λαϊκές τάξεις και τους μαθητές από τα πληττόμενα στρώματα… Μπροστά σε μια αναδιάρθρωση μεγατόνων, η εκπαίδευση βρίσκεται σε κομβικό σταυροδρόμι… Το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει να ‘ναι αγνώριστο την μετά κορονοϊού εποχή… Συζητάμε με τον Παναγιώτου Χρήστο και Πολυχρονιάδη Δημήτρη από το ΔΣ της ΔΟΕ, τον Κουρνιώτη Χρήστο και Μαρίνη Γιάννη από το ΔΣ της ΟΛΜΕ καθώς και με τις Γανιάρη Έφη και Αγγελίδη Ευαγγελία από το ΚΕΜΕΤΕ και τον Παπαθανασίου Αργύρη από το ΙΠΕΜ/ΔΟΕ.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής!

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής!

Καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική βία του επιτελικού κράτους της ΝΔ, όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν, την Τετάρτη 20 Μάη στην Περiφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Αττικής  στην παράσταση διαμαρτυρίας από Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ για τις μετακινήσεις συναδέλφων από τα σχολεία τους στα ΚΕΣΥ, όπου υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Είναι αδιανόητη η αναιτιολόγητη αστυνομική παρέμβαση και η καταστολή που δέχτηκαν  οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι  των  εκπαιδευτικών σωματείων κατά την παράσταση διαμαρτυρίας, όπως και η επιλογή του προϊσταμένου της  ΠΔΕ να του μεταφερθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών μέσω των οργάνων της Αστυνομίας! 

Continue reading

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ-ΔΕ Τρίτη 19 Μάη ΄20 στις 9μμ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΕ-ΔΕ

Τρίτη 19 Μάη ΄20 στις 9μμ

«Το  αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και η τροπολογία Κεραμέως για εξ αποστάσεως και ζωντανή αναμετάδοση στις σχολικές τάξεις. Η ανάπτυξη και οι προοπτικές του κινήματος»

Στο fb των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΕ

https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%94%CE%95-100273981502330/

 

 

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/5 ΣΤΗ 1ΜΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/5 ΣΤΗ 1ΜΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ZΩΝΤΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Nύχτα γίνονται οι δουλειές… Η Κεραμέως, εκπρόσωπος του νεοφιλελεύθερου αντικοινωνικού συρφετού, που δείχνει δείγματα αυταρχισμού και σκοταδιστικής καταδυνάστευσης απέναντι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και στην κοινωνία, αδιαφορώντας πλήρως για την αναστάτωση και την αγανάκτηση που δημιουργεί στην εκπαίδευση και παρά την αντίθεση των εκπαιδευτικών σωματείων και των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ, επέλεξε την Παρασκευή,  15/5 το βράδυ, να περάσει την ΥΑ με ΦΕΚ για την εξ αποστάσεως και τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος. Η κυβέρνηση και η ίδια είναι αδίστακτες και επικίνδυνες. Το έχουν αποδείξει με δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που πέρασαν από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκαν, αλλά και με ΠΝΠ μέσα στην πανδημία και το αποδεικνύουν με τα 26 συνολικά νομοσχέδια που στα γρήγορα και χωρίς οποιοδήποτε δημόσιο διάλογο έχουν αρχίσει να περνούν από τη Βουλή.

Συνεχίζουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα!

Τα μεγαλειώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13 Μάη στην Αθήνα, ύστερα από πρωτοβουλία ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, όπου συμμετείχαν η  ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΟΙΕΛΕ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές, διατράνωσαν τη μαζική αντίθεση στις επιλογές και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Με αποφασιστικότητα και πάθος απαίτησαν να αποσυρθούν τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και η απαράδεκτη τροπολογία που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και μετατρέπει το μάθημα σε reality show. Οι μαζικότατες κινητοποιήσεις της 13 Μάη έρχονται σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν  σε όλη τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, από τις 16 Απρίλη και μάλιστα σε καθεστώς απαγορεύσεων, και πιάνουν το νήμα των μεγάλων αγώνων διαρκείας το Γενάρη του 2019 ενάντια στο «προσοντολόγιο» Γαβρόγλου, το Μάρτη του 2018 για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αλλά και τον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες και την αξιολόγηση του 2013-14.

Η απαράδεκτη κωλυσιεργία που δηλώνει άρνηση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών να προχωρήσουν στον απόλυτα αναγκαίο αγωνιστικό βηματισμό και στο σχέδιοσύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική δε θα περάσει! Όταν η Κεραμέως δηλώνει στη Βουλή ότι δεν θα κάνει ούτε «βήμα πίσω», το εννοεί κι εμείς πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τη γνωμοδότηση της κάθε ΑΠΠΔΧ, αλλά και τις δήθεν «θετικές πλευρές» του πολυνομοσχεδίου που σαρώνει τα μορφωτικά δικαιώματα με εξεταστικούς μαραθωνίους σε γυμνάσια και λύκεια, μειώνει κατά 30% τους μαθητές στα ΕΠΑΛ, αυξάνει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία κλπ, αλλά και τα εργασιακά με αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, κανονισμούς λειτουργίας, μείωση αριθμού αναπληρωτών κλπ.

 • Καμιά συναίνεση, καμία συμμετοχή στο μάθημα με ζωντανή ή εξ αποστάσεως αναμετάδοσημέσα στη σχολική τάξη.Kαλούμε τους συναδέλφους στους Συλλόγους  Διδασκόντων, ακολουθώντας τις αποφάσεις των σωματείων μας, των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, που παρέχουν πολιτική και συνδικαλιστική κάλυψη, να μη δεχθούν να το υλοποιήσουν στα σχολεία τους. Καλούμε ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις για Απεργία – Αποχή.

 •  ΟΛΟΙ / ΟΛΕΣ την

  Τρίτη 19 Μάη στη 1μμ στα Προπύλαια. Καλούμε τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν στάσεις εργασίας. ΟΛΟΙ / ΟΛΕΣστο δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα για να αποσυρθεί ολόκληρο το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να καταργηθεί ολόκληρη η κατάπτυστη τροπολογία Κεραμέως. Απεργιακές αποφάσεις και κινητοποιήσεις τώρα!

 •  Μαζική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου! Όλοι στους αγώνες για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και για πλήρη εργασιακά δικαιώματα!

16 του Μάη

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Χαιρετίζουμε τα μεγαλειώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13 Μάη στην Αθήνα, ύστερα από πρωτοβουλία ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ,που συμμετείχαν η  ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΟΙΕΛΕ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις επιλογές και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Με αποφασιστικότητα και πάθος απαίτησαν να αποσυρθούν τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και η απαράδεκτη τροπολογία που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μετατρέπει το μάθημα σε reality show. Οι μαζικότατες κινητοποιήσεις της 13 Μάη έρχονται σαν συνέχεια των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν  σε όλη τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, από τις 14 Απρίλη και μάλιστα σε καθεστώς απαγορεύσεων, και πιάνουν το νήμα των μεγάλων αγώνων διαρκείας το Γενάρη του 2019 ενάντια στο «προσοντολόγιο» Γαβρόγλου, το Μάρτη του 2018 για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αλλά και τον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες και την αξιολόγηση του 2013-14. Η απαράδεκτη κωλυσιεργία που δηλώνει την άρνηση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών να προχωρήσουν στον απαραίτητο αγωνιστικό βηματισμό σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική δεν θα περάσει! Όταν η Κεραμέως δηλώνει στη Βουλή ότι δεν θα κάνει ούτε «βήμα πίσω», εμείς πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τη γνωμοδότηση της ΑΠΠΔ.Στο δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα για να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να καταργηθεί η κατάπτυστη τροπολογία Κεραμέως.

Continue reading

Με συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, φοιτητών πραγματοποιήθηκαν τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Τετάρτη 13 Μάη

Με συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, φοιτητών, με παλμό και αποφασιστικότητα, πραγματοποιήθηκαν τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Τετάρτη 13 Μάη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

   

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/5 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/5 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ!

 ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

Πρόταση προς τις Γενικές  Συνελεύσεις

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

Η κυβέρνηση ΝΔ αποδεικνύεται ότι είναι μία από τις αντιλαϊκότερες των τελευταίων δεκαετιών. Το πολιτικό σύστημα της στυγνής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της δήθεν κοινοβουλευτικής «εναλλαγής», που εξυπηρετεί ενιαία τα συμφέροντα των κομματιών της αστικής τάξης, επέβαλλε τα τελευταία 11 χρόνια τα «μνημόνια» και τη βαρβαρότητα της βίαιης αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των πλουσίων, το γκρέμισμα του εναπομείναντος κράτους πρόνοιας. Από όλες τις κυβερνήσεις με κορμό ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμιστές στις γενικότερες κατευθύνσεις του κεφαλαίου και του διεθνούς ιμπεριαλισμού, είχαμε πολιτικές με σκληρό και αιματηρό τίμημα για τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες, η ιδιωτική εκπαίδευση, οι εφοπλιστές κ.ά.παίρνουν συνεχώς μεγάλα κομμάτια της πίτας από το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πλούτου και τις σάρκες από τα απομεινάρια της συρρίκνωσης της Δημόσιας Παιδείας, Υγείας, ασφάλισης και πρόνοιας.

Continue reading

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ! ΟΧΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΚΕΡΑΜΕΩΣ  ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

ΟΧΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΑΙ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ!

Η χθεσινή τροπολογία Μητσοτάκη – Κεραμέως, επαναφέρει προκλητικά κι επιθετικά την έωλη και αμφισβητούμενη εφαρμογή της «σύγχρονης τηλεκπαίδευσης» για «ειδικές συνθήκες», τώρα, υποτίθεται στην έξοδο από την κρίση της πανδημίας. Όπως είχαμε επισημάνει, η εφαρμογή αυτή, που και «δωρεά» αμερικανικών εταιρειών προκάλεσε, ήρθε για να μείνει και σύντομα θα έπαυε να είναι «εθελοντική». Επίσης, με την τροπολογία θεσμοθετείται «η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως» υποτίθεται σε έκτακτες συνθήκες. Δηλαδή, θεσμοθετείται η ζωντανή αναμετάδοση. Και η σύγχρονη εξ αποστάσεως έτσι ξεκίνησε σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα «εθελοντικά». Η πράξη όμως άλλα έδειξε! Έχουμε επίσημη κατοχύρωση για το κράτος αυτού του είδους της τηλεμεταφοράς αλλοιωμένης γνώσης και μαθησιακής πληροφορίας, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κυβέρνηση να την κάνει «δυνατή» και να την ενεργοποιεί κατά το δοκούν. Σε απομακρυσμένα μέρη ή σε νησιά, σύντομα δεν θα χρειάζονται όλοι οι αναπληρωτές αρχικά και οι μόνιμοι αργότερα. Σε περίπτωση απαγόρευσης απόπλου για παράδειγμα, όταν ο εκπαιδευτικός είναι για λόγους ανωτέρας βίας απών, τώρα θα είναι υποχρεωμένος να κάνει τηλεκπαίδευση. Σφαγιασμός εργασιακών δικαιωμάτων και καταπάτηση παιδαγωγικών ελευθεριών.

Continue reading

Φωτορεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8/5 στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Φωτορεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8/5 στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Με παλμό και συνθήματα εκπαιδευτικά σωματεία ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και με τη συμμετοχή φοιτητών διεκδίκησαν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που αποτελούν προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού αντιδραστικού νομοσχεδίου.

Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα

 

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη