Μεθοδεύουν την “ηλεκτρονική ψηφοφορία” στα σωματεία! Να μην το επιτρέψουμε!

Συνάδελφοι,

Πριν από λίγες ώρες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ψήφισε τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο και με συνοπτικές διαδικασίες – κατά τη συνήθη πρακτική της – σύμφωνα με την οποία οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) θα πραγματοποιούνται πλέον Σάββατα “ώστε να μην χάνονται άλλες διδακτικές ώρες” και πλέον “οι εκλογές δύναται να γίνονται ηλεκτρονικά”. Αν και η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας(εκτός του εργάσιμου χρόνου) δεν είναι τυχαία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ουδέποτε ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζήτησε άδεια για τις εκλογές στα ΥΣ. Αυτή δινόταν πάντα με εντολή της Διοίκησης. Ας σκουπίσει λοιπόν η υπουργός τα κροκοδείλια δάκρυά της για τις “χαμένες διδακτικές ώρες” και ας δει πως θα αντιμετωπίσει τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της χώρας ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων!

Πίσω όμως από την υποκρισία των “χαμένων ωρών” βρίσκεται η ουσία του προβλήματος και λέγεται “ηλεκτρονική ψηφοφορία”. Η κυβέρνηση κατασκευάζει μια ψεύτικη βιτρίνα και διαφημίζει στους εκπαιδευτικούς την ηλεκτρονική ψηφοφορία ως “εκσυγχρονιστικό” μέτρο. Εκμεταλλεύεται μάλιστα για μια ακόμα φορά την πανδημία ως επιχείρημα για να δικαιολογήσει την εφαρμογή της, όπως επίσης εκμεταλλεύεται και τα Υ/Σ, τα θεσμικά όργανα δηλαδή της Διοίκησης που αποτελούν οχήματα για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Άμεση συνέπεια αυτού του μέτρου είναι ο απόλυτος έλεγχος Υ/Σ ώστε το ΥΠΑΙΘ να επιβάλει τις νέες αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις και να ανατρέψει τον εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών(ωράριο, μετακινήσεις, αξιολόγηση κλπ), δίχως τις “παραφωνίες” όσων αιρετών μάχονται με τις ΕΛΜΕ για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου. Πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση των δοτών προϊσταμένων με κριτήριο την κομματική σφραγίδα της ΝΔ. Πρόκειται λοιπόν για μια κακόγουστη φάρσα νομιμοποίησης των διαβλητών διαδικασιών, που παγιώνει την απουσία Γενικών Συνελεύσεων, ενώ διαμορφώνει συνθήκες ακόμα και για τον έλεγχο της ψήφου των εκπαιδευτικών.

Οι πραγματικοί όμως στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής είναι άλλοι. Η κυβέρνηση, οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι, οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεργοδότες έχουν – από καιρό – κηρύξει τη γενικευμένη επίθεση στα συνδικάτα. Την επίθεση αυτή εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα σκληρά χτυπήματα στο δικαίωμα της απεργίας. Η ΝΔ συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση στο συνδικαλιστικό και το εργατικό κίνημα με τα νέα αντισυνδικαλιστικά μέτρα που θέτουν μεγαλύτερα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, που συστήνουν ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικάτων, που βάζουν στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση με τον πρόσφατο χουντονόμο, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο γύρο άγριας αστυνομικής βίας, καταστολής και απαγορεύσεων.

Τα Υ/Σ και οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών αποτελούν το πρόσχημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα ίδια τα συνδικάτα. Είναι δεδηλωμένη πρόθεση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης πολύ πρόσφατα την επανέλαβε ότι δηλαδή στο επόμενο διάστημα θα φέρει νέες αντιδραστικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο για να βάλει χέρι στα συνδικάτα. Θέλουν να διαμορφώσουν μια νέα “κουλτούρα” εικονικής πραγματικότητας στους εργαζόμενους, για να μπορούν να έχουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο τα σωματεία, επεμβαίνοντας στις εσωτερικές συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι οι εκλογές για τα ΔΣ και οι Γενικές Συνελεύσεις. Οι εκλογές για τα Υ/Σ και οι 150.000 εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα μεγάλο “πείραμα” για το νέο αντισυνδικαλιστικό τοπίο που διαμορφώνουν. Θέλουν να χειραγωγήσουν το ίδιο το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα και να το καθυποτάξουν. Επιδιώκουν να καταστείλουν τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες ενάντια στη βάρβαρη πολιτική τους χρησιμοποιώντας ακόμα και το φόβο του φακελώματος απέναντι σε όσους ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, σε όσους απεργούν, συνδικαλίζονται, αγωνίζονται!

Έχουμε λοιπόν χρέος να σηκώσουμε το γάντι της νέας πρόκλησης της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, να υπερασπίσουμε τα σωματεία μας, τις συλλογικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες! Χρέος μας είναι να μην νομιμοποιήσουμε τα νέα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης και τη φάρσα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας!

Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ καλούμε άμεσα όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να καταγγείλουν έμπρακτα την επιχείρηση επιβολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποσύροντας τις υποψηφιότητές τους. Για το λόγο αυτό ζητάμε άμεσα να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ της ΟΛΜΕ με μοναδικό θέμα την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τον καθορισμό της στάσης όλων των δυνάμεων. Δεν υπάρχει χρόνος για κωλυσιεργίες και “κρυφτό”.

Εδώ και τώρα κρίνεται ποιοι υπερασπίζονται τα σωματεία και τις δημοκρατικές διαδικασίες και ποιοι στέκονται σκυφτοί και υπάκουοι στα προστάγματα της Κεραμέως και της κυβέρνησης. Το δίλημμα έχει τεθεί.

29 Σεπτεμβρίου 2020

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις

Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*