Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των προσφύγων

Να καταργηθούν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των προσφύγων
Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη ζωή και σε αξιοπρεπή διαβίωση όλων

Κάηκε ολοσχερώς το βράδυ της Τετάρτης 9/9 η «ζούγκλα» της Μόριας, ο – κατά κοινή ομολογία – χειρότερος καταυλισμός προσφύγων στον κόσμο, αφήνοντας στον δρόμο άστεγους, νηστικούς και έχοντας χάσει και τα λιγοστά υπάρχοντά τους οι 13.000 πρόσφυγες που «φιλοξενούσε», αποκαλύπτοντας τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική που επέβαλε η ΕΕ (Σένγκεν, Δουβλίνο Ι, ΙΙ, συμφωνία με Τουρκία κλπ) και υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, οδηγώντας στα τωρινά τραγικά αδιέξοδα στο νησί της Λέσβου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να λάβει άμεσα μέτρα και να διασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης των προσφύγων, αντιμετωπίζει την κατάσταση αποστέλλοντας τα ΜΑΤ, αναγγέλλοντας μεγαλύτερο εγκλεισμό, καταστολή και απαγορεύσεις. Η κυβερνητική προπαγάνδα με τη συνδρομή “πρόθυμων δημοσιογράφων” των καθεστωτικών ΜΜΕ επιδίδεται σε μια ξενοφοβική, ακροδεξιά και ρατσιστική ρητορική που αποθρασύνει τις φασιστικές συμμορίες, εκχωρώντας τους έδαφος για να επιδίδονται σε επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες.

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει επικίνδυνα την αντιπροσφυγική πολιτική της, καταπατώντας κάθε στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και το διεθνές δίκαιο,ακόμα και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Προχωρά στην κατασκευή νέου φράκτη στον Έβρο, γενικεύει τα κολαστήρια τύπου Μόριας και τους ετοιμάζει πραγματικές φυλακές, ακόμη και ξερονήσια, για φιλοξενία. Ομολογεί με κυνισμό ότι αποτελεί επίσημη πολιτική της η αποτροπή (push back) στην θάλασσα, πράξη παράνομη και συνάμα εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια όσων επιβαίνουν στις φουσκωτές βάρκες. Αποκαλύπτει δίχως ίχνος ντροπής ότι το Λιμενικό Σώμα έχει προβεί σε αποτροπή εισόδου από την αρχή του 2020 σε 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που επιχείρησαν αυτό το «ταξίδι», με αποτέλεσμα να έχουμε δεκάδες πνιγμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αυξάνουν οι καταγγελίες για καθημερινά φαινόμενα αστυνομικής βίας που φτάνει στα όρια των βασανισμών κρατουμένων στο ΠΡΟΚΕΚΑ, και οι απόπειρες αυτοκτονίας που είναι σχεδόν εβδομαδιαίες.

Οι θιασώτες μιας ρατσιστικής ρητορικής που καταλογίζει στους πρόσφυγες συλλογική ευθύνη για οτιδήποτε αρνητικό συμβεί, πριν καν βγουν πορίσματα για τα αίτια των εμπρησμών, αποδίδουν το ξέσπασμα των πυρκαγιών σε πρόσφυγες που αγανάκτησαν με τα περιοριστικά μέτρα. Άμεσα παραδέχονται, όποια κι αν είναι τα αίτια της πυρκαγιάς, ότι η ευθύνη των εμπρησμών ανήκει στην κυβέρνηση, όταν ανακοίνωσε πως, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, απαγορεύει την κυκλοφορία και την έξοδο των προσφύγων δημιουργώντας έτσι συνθήκες υπερσυνωστισμού.

Το εκπαιδευτικό κίνημα και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, δεν βλέπει τους πρόσφυγες ως εχθρό και δηλώνει πως χωράμε όλοι και μπορούμε να ζούμε μαζί. Με τη στάση και τη δράση μας να απομονώσουμε όλες τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές, φασιστικές φωνές. Να αποκρουστούν οι ακροδεξιές, ναζιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ!

Απαιτούμε εδώ και τώρα

  • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης για όλους τους πρόσφυγες!
  • Να δοθεί η απαραίτητη και επείγουσα υγειονομική φροντίδα σε όλους – ες!
  • Να κλείσουν άμεσα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στη χώρα!
  • Να δοθεί άσυλο σε όλους και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα ώστε να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν!
  • Ίσα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία κλπ. Να ενταχθούν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!
  • Να σταματήσει η αστυνομική καταστολή, η ρατσιστική και φασιστική βία!

Στηρίζουμε όλες τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να καταγγείλουν το έγκλημα που συντελείται. Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ – ΟΛΜΕ) να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να διοργανώσουν πολύμορφες δράσεις (κινητοποιήσεις, συζητήσεις στα σχολεία, τοπικές παρεμβάσεις συλλογικούς φορείς κλπ) για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και να καταδικάσουν τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης!

Κάτω η αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ!

Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες! – Όλοι στους δρόμους!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*