Πάρτε πίσω την αυταρχική και αντιεκπαιδευτική ΠΝΠ για την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Με μια λιτή αλλά περιεκτική και άκρως επικίνδυνη – για τη εκπαίδευση – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ A.157 – 10.08.2020) το ΥΠΑΙΘ φανέρωσε τους πραγματικούς στόχους του σε σχέση με την διαβόητη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Μέσα σε ελάχιστες αράδες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κατέστησε επί της ουσίας υποχρεωτική την λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανεξάρτητα μάλιστα από το αν τα σχολεία λειτουργούν ή όχι. Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω ΠΝΠ προβλέπει ότι «Παρέχεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης (…) σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές (…) που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης ή εκ περιτροπής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός».

Η κυβέρνηση σκληραίνει απότομα τη στάση της απέναντι στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, έπειτα από τις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Μάη ενάντια στην απαράδεκτη τροπολογία για την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και τη χρήση καμερών στις τάξεις ενώ τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Φαίνεται πως η κυβέρνηση πάσχει από το σύνδρομο του διαρρήκτη, αλλιώς δεν εξηγείται η βιαστική νομοθέτηση για την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και μάλιστα με την μορφή ΠΝΠ, παρακάμπτοντας ακόμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Είναι φανερό πως έλαβε σοβαρά υπόψη τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, την καθολική αποδοκιμασία της χρήσης των καμερών μέσα στις σχολικές αίθουσες από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Γι’ αυτό και σπεύδει μέσα στο κατακαλόκαιρο να νομοθετήσει την υποχρεωτική – επί της ουσίας – εφαρμογή της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», απαξιώνοντας έτσι την παρεχόμενη εκπαίδευση, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς. Ελπίζει πως με αυτό τον τρόπο θα αποφύγει τις αντιδράσεις και θα φέρει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς μπροστά σε τετελεσμένα. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης ΠΝΠ αποτελεί, παράλληλα, τροχιοδεικτική βολή για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει το ΥΠΑΙΘ να ανοίξει τα σχολεία τον προσεχή Σεπτέμβρη. Φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου σκέφτεται να παγιώσει το απαράδεκτο καθεστώς που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία τον περασμένο Μάη – Ιούνη, όπου με μια απλή δήλωση, η εκπαιδευτική διαδικασία μπήκε σε προαιρετική βάση για όλους τους μαθητές.

Ο ΣΕΒ, η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ, που απαιτούσαν τόσο καιρό την θεσμοθέτηση της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», της τηλεργασίας και την μονιμοποίησή τους, βλέπουν τώρα αυτά να γίνονται πραγματικότητα με την νέα ΠΝΠ. Η εξελισσόμενη πανδημία χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ως επιταχυντής, ως «πολυεργαλείο» για να επιβάλουν σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πλήττουν τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς όσο και τις εργασιακές κατακτήσεις των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μέτρα, όπως η εκ περιτροπής και η εξ αποστάσεως εργασία που με ανάλογο τρόπο επιβάλλονται στις πλάτες όλων των εργαζομένων, με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους για να διασφαλίσουν την κερδοφορία του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Όπως τόσα και τόσα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες, έτσι και η νέα ΠΝΠ ήρθε για να μείνει.

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιχειρεί να μονιμοποιήσει την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων ως οργανικό στοιχείο της εκπαίδευσης με πολλαπλούς στόχους. Επιδιώκει να την παγιώσει της έναντι των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, να υποβαθμίσει την παιδαγωγική σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή, να αποστειρώσει την ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, να απαγορεύσει τον μαθητικό αυθορμητισμό και την παιδαγωγικής ελευθερίας. Ταυτόχρονα επιχειρεί να την εκμεταλλευτεί και ως εργαλείο για την επιβολή της αξιολόγησης, ανατρέποντας τις εργασιακές κατακτήσεις στην εκπαίδευση.

Επειδή λοιπόν

  • η εκπαίδευση και η μάθηση δεν είναι μια online διαδικασία στον υπολογιστή ή στο κινητό
  • τα επικουρικά εργαλεία όπως ο υπολογιστής δεν μπορούν να βαφτιστούν εκπαίδευση

Πιάνουμε το νήμα από τους μεγάλους πανεκπαιδευτικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία να απορρίψουν την πολιτική που χτυπά το Δημόσιο Σχολείο. Να αντιπαρατεθούν με την πολιτική που απαξιώνει την εκπαίδευση, υπονομεύει τις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας και απειλεί τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Να ακυρώσουμε στην πράξη την αντιδραστική και αυταρχική ΠΝΠ που επιβάλλει τη χρήση καμερών στις τάξεις και παγιώνει την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Με τον αγώνα μας και σε κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο να υπερασπίσουμε τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και μόρφωση για όλα τα παιδιά.

Αύγουστος 2020

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*