Ενημέρωση από την 4η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

Το Σάββατο 5/11 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ. Μέσα σε ένα κλίμα καθημερινά διογκούμενης αγανάκτησης του λαού για τα μέτρα εξαθλίωσης και ανέχειας που προωθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και τα πανεπιστήμια δέχονται μια ιδιαίτερα σκληρή επίθεση: περικοπές των ήδη μειωμένων κρατικών προϋπολογισμών, εξευτελιστικές απολαβές μελών ΔΕΠ, απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων ΠΔ 407/80, εργασιακή εφεδρεία και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων. Παράλληλα η Υπουργός ΠΔΒΜΘ και παρά την σχεδόν ομόθυμη αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας στο Ν.4009/2011, παρά την από πλευράς Συνόδου Πρυτάνεων δις χαρακτηρισθείσα ως «θεσμική εκτροπή» παρεμβατικότητά της στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, συνεχίζει να προκαλεί παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στην κατεύθυνση πλήρους διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και εφαρμογής του νέου νόμου: αιφνιδιαστικά ακύρωσε τους πολλάκις ανακοινωθέντες ως επικείμενους διορισμούς 350 περίπου εκλεγμένων από διετίας μελών ΔΕΠ, προχώρησε στην συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών «προθύμων» παραβλέποντας πως μόλις 2 στους 19 Πρυτάνεις πανεπιστημίων της χώρας το έπραξαν αυτόβουλα, απηύθυνε επιστολή προς τους Πρυτάνεις ζητώντας την κατάργηση Τμημάτων. Ταυτόχρονα, η Υπουργός ανερυθρίαστα επαίρεται που παρέσχε 44 εκ. ευρώ -μέσω σπουδαστικών κουπονιών- ως ενίσχυση στα ΙΕΚ, που δέσμευσε άλλα 44 εκ. ευρώ για την εφαρμογή του Ν.4009/2011, ενώ την ίδια στιγμή σταμάτησε –λόγω οικονομικής αδυναμίας- η δυνατότητα πρόσβασης σε πολλές διεθνείς ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες.

Η 4η Πανελλαδική Συνάντηση κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω σημεία θέσεων:

      Ο διακηρυγμένος στόχος της μη εφαρμογής του Ν.4009/2011, μέχρι την κατάργησή του, έχει ως πρώτη «μάχη» την ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.

                        Καλεί τους συναδέλφους που με απόφαση της Υπουργού συγκροτούν τις εφορευτικές επιτροπές διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων να αναλογιστούν την τεράστια ακαδημαϊκή και ηθική ευθύνη τους και να παραιτηθούν.

                        Καλεί τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να μην επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή που επιχειρείται με την ανάδειξη των Συμβουλίων, να πάρουν σαφή θέση κατά της διεξαγωγής των εκλογών, να δρομολογήσουν άρση της ομοτιμοποίησης για όσους ομότιμους συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές.

                        Καλεί τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων να υλοποιήσουν την εκφρασμένη θέση τους περί θεσμικής εκτροπής, να μην συμβάλουν διοικητικά και οργανωτικά στην θεσμική εκτροπή, αντίθετα να προβάλουν κάθε δυνατή αντίσταση μην παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη και εκλογικούς καταλόγους.

                        Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων, αλλά και όλους τους Συλλόγους της πανεπιστημιακής κοινότητας, όχι μόνο να μην συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία (είτε ως υποψήφιοι, είτε ως εκλογείς), αλλά αν τυχόν οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής τους, να επιλέξουν κατάλληλους τρόπους αντίδρασης (απεργίες, ή άλλες μορφές δράσης) προκειμένου να ματαιώσουν τις εκλογές.

      Η μισθολογική εξαθλίωση των πανεπιστημιακών που ζουν αποκλειστικά από τον μισθό τους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η επεξεργασία του ειδικού μισθολογίου που γίνεται από την κυβέρνηση, ερήμην των μελών ΔΕΠ, μόνο ανησυχία προκαλεί. Οι τεράστιες περικοπές που βιώνουν ήδη οι συνάδελφοι στη μισθοδοσία τους αποτελούν ένα επιπλέον σημαντικότατο λόγο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι πάγιο μισθολογικό αίτημα του κλάδου είναι η κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα μεγάλου μέρους των αποδοχών και η ένταξή τους στον βασικό μισθό.

      Η εργασιακή εφεδρεία για μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους και ΙΔΑΧ, που με βάση την πρόσφατη ρυθμιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλούνται τα Ιδρύματα να υλοποιήσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2011, οφείλει να βρει συνολικά αντιμέτωπη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι Σύγκλητοι οφείλουν να μην αποδεχθούν την εργασιακή εφεδρεία ή την απόλυση εργαζομένου στα πανεπιστήμια.

Προς την κατεύθυνση επίτευξης των προαναφερόμενων σημείων, η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:

      Θεωρεί απαραίτητη την συγκρότηση επιτροπών αγώνα και καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αναλάβουν πρωτοβουλία στα Ιδρύματα για την συγκρότησή τους -ως συνέχεια του ενδοϊδρυματικού συντονισμού- σε συνεργασία πάντα με τους Συλλόγους ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΙΔΑΧ, Διοικητικών, κ.α., καθώς βέβαια και με τους Φοιτητικούς Συλλόγους.

      Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και στις 15/11 και /ή στις 16/11 να διοργανώσουν, ανά πόλη όπου εδρεύουν πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους εργαζομένων και τους Φοιτητικούς Συλλόγους πολύμορφες εκδηλώσεις (ανοικτές δημόσιες συζητήσεις, συνεντεύξεις τύπου, διανομή απλών ενημερωτικών κειμένων για τις επιπτώσεις του νόμου, κ.α.) κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η υιοθέτηση της πρότασης του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το πρωί της Τρίτης 15/11 η περικύκλωση κεντρικού πανεπιστημιακού κτιρίου ανά πόλη, ως συμβολισμός προστασίας του πανεπιστημίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα, και ταυτόχρονα η διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Τέλος, αποφασίζεται η διεξαγωγή νέας συνάντησης το επόμενο δεκαπενθήμερο, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης, καθώς και την οργάνωση και κλιμάκωση κινητοποιήσεων και για τα οικονομικά του κλάδου.

 Αθήνα, 7/11/2011


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*