Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια του συστήματος εμφάνισαν τις αποφάσεις της ΕΕ για το «κούρεμα» ως «εθνική επιτυχία», που δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό, τον απαλλάσσει από ένα μέρος του χρέους και δημιουργεί προϋποθέσεις για έξοδο από την κρίση. Το 2021, βέβαια, και υπό τον όρο να υλοποιηθούν στο ακέραιο και με ενισχυμένη επιτήρηση οι αντεργατικές αλλαγές του μνημονίου, το μεσοπρόθεσμου και το πολυνομοσχέδιο.
Η απάτη του 50% ή όταν τα 180 δισ. ευρώ γίνονται 25!
Με το «κούρεμα» κατά 50%, το χρέος των 360 δισ. ευρώ δεν θα μειωθεί κατά 180 δισ., ούτε καν κατά 100 δισ. που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί από το «κούρεμα» εξαιρούνται τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (60 δισ.), τα δάνεια που έχουν δοθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ (73 δισ.), τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020 (40-45 δισ.), τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (15 δισ.) και τα δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο (20 δισ.).
Άρα, κατά 50% θα κουρευτούν μόνο τα 150 από τα 360 δισ. ευρώ του χρέους! Από αυτά, ξένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κατέχουν τα 50 δις, ενώ 100 δις περίπου κατέχουν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας. Άρα, οι διεθνείς τοκογλύφοι θα χάσουν μόνο 25 δισ. ευρώ – ψίχουλα δηλαδή μπροστά στα 450 δις τοκοχρεολυσίων που εισέπραξαν τα τελευταία χρόνια έναντι των δανείων που μας έδωσαν.
Ποιος τελικά θα «κουρευτεί»;
Το μεγάλο «κούρεμα», συνεπώς, θα πέσει στις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας που κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ. Όμως, οι τράπεζες θα τη «βγάλουν καθαρή», διότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν: θα στηριχτούν με 20-30 δισ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό της Ευρωζώνης (EFSF), δηλαδή με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, ή από το ελληνικό κράτος, με χρήματα που θα δανειστεί και θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παράλληλα, οι τράπεζες θα γίνουν πιο «σφιχτές»: θα αυξήσουν τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, θα καταργήσουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών από αυτές κ.ά.
Ασφαλιστικά ταμεία: Το μεγάλο θύμα!
Από τα αποθεματικά των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, περίπου 26 δις ευρώ είναι επενδυμένα σε κρατικά ομόλογα, ομόλογα που παρακρατά υποχρεωτικά η Τράπεζα της Ελλάδας και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών. Άρα, τα αποθεματικά των ταμείων, μετά από την πολύχρονη λεηλασία κατά 60 δισ. από κράτος, τράπεζες και εργοδότες, μετά την αφαίμαξη των «δομημένων», θα μειωθούν κατά 50%, βουλιάζοντας στα 13 δισ.. Πρακτικά, τα ταμεία θα είναι το μεγάλο θύμα του «κουρέματος». Που σημαίνει ότι οδεύουμε σε μεγάλο «κούρεμα» των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων – κι αυτή είναι η πρώτη και μεγάλη πρακτική συνέπεια της απόφασης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
Αντίστοιχο πλήγμα θα δεχτούν και οι ιδιωτικές ασφαλίσεις, μιας και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν κρατικά ομόλογα αξίας 4,5 δισ. ευρώ
«Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις και με «ενισχυμένη επιτήρηση»
Το «κούρεμα» δεν είναι φάρμακο, είναι δηλητήριο. Γιατί ως αντάλλαγμα, έχει το τσάκισμα των συντάξεων, την εφεδρεία, την κατάργηση των συμβάσεων, το ενιαίο φτωχολόγιο, τη δεκαετή λιτότητα με 50% «κούρεμα» μισθών, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, την εξαθλίωση της υγείας και της παιδείας. Και για να είναι βέβαιοι οι διεθνείς τοκογλύφοι-τραπεζίτες και οι πολυεθνικές, το ΔΝΤ και η ΕΕ ότι όλα αυτά θα γίνουν στα σίγουρα, γι’ αυτό προχωρούν και στην «ενισχυμένη εποπτεία». Έτσι, το επόμενο διάστημα απέναντί μας καθημερινά δεν θα έχουμε τη Διαμαντοπούλου, τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο αλλά τους κάθε Ράιχενμπαχ-τοποτηρητές των διεθνών κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων.
Και γιατί όλα αυτά;
Για να φτάσει το ελληνικό χρέος 2021 στο 120% του ΑΕΠ, εκεί δηλαδή που ήταν όταν υπογράφηκε το μνημόνιο! Να γιατί, από την πρώτη κιόλας στιγμή η απάντηση ήταν μία και μοναδική: διαγραφή του χρέους, έξοδος από ευρώ και ΕΕ, εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, βελτίωση των μισθών, της παιδείας και της υγείας με χτύπημα και φορολογία των κερδών.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
Κάντε το πρώτο σχόλιο