Για την συνάντηση ΔΣ ΟΛΜΕ-ΥΠΑΙΘ στις 2/9 Δεν σκύβουμε το κεφάλι! Συνεχίζουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου και ακηδεμόνευτου αγώνα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ 

Δεν σκύβουμε το κεφάλι! Συνεχίζουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου και ακηδεμόνευτου αγώνα!

Στην συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την υφ. Ζαχαράκη και γ.γ. Γκίκα στις 2/9 τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

  1. Αποσπάσεις γενικώς και ειδικά ΣΕΠ και σε ΙΕΚ. Nα γίνει άμεσα δεύτερη φάση. Απάντησαν ότι έγιναν πολλές αποσπάσεις, δεν θα γίνει δεύτερη φάση, δεν θα ανοίξει το σύστημα.
  2. Αποσπάσεις συνδικαλιστών εκλεγμένων σε ΕΛΜΕ που δεν έγιναν. Αποδόθηκε σε παράλειψη και θα διορθωθεί.
  3. Επαναλήφθηκαν τα αιτήματα με βάση σχετικές αποφάσεις της ΟΛΜΕ για 9μηνες άδειες στους νεοδιόριστους (να παίρνουν είπε), λειτουργία σχολείων φυλακών, αλλαγή πλαισίου σχολικών εκδρομών κ.ά
  4. Αν έρχεται συνδικαλιστικός νόμος στο Δημόσιο (δεν ξέρει κάτι), για εκπλήρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αναπληρωτών και εξίσωση με των μονίμων (επιφυλάχθηκε).
  5. Θέματα ολιγομελών Ο.Π. ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Κατατέθηκαν από τον πρόεδρο κάποια στοιχεία και από εμάς. Απάντησε ότι κοιτάνε με μεγάλη ευαισθησία το θέμα, εξετάζοντας τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μοναδικότητα, κοινωνικά κριτήρια κλπ, που θέσαμε. Όντως έβγαλαν χθες 106 σελίδες απόφαση για τα ολιγομελή ΓΕΛ, που επιβιώνουν και με συνδιδασκαλία, απομένουν όμως τμήματα που δεν έχουν εγκριθεί και ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Επιμείναμε στην έγκριση όλων των ολιγομελών και στην κατάργηση όλων των νομοθετημάτων, Φίλη, Γαβρόγλου κλπ για τον καθορισμό του κατώτατου αριθμού στα τμήματα και βέβαια την αποσύνδεσή τους από την μοριοδότηση των σχολείων, στην οποία και η ΟΛΜΕ είναι αντίθετη. Επίσης θα εξετάσει το θέμα με τα «κομμένα τμήματα» των ΕΠΑΛ στα οποία δεν μπορούν να εγγραφούν οι μαθητές ηλεκτρονικά.
  6. Στο θέμα της επικάλυψης των ειδικοτήτων ΠΕ71 και ΠΕ78 δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Σε σχέση με τους αναπληρωτές των ειδικοτήτων αυτών, ζητήθηκε από την πλειοψηφία να εξαντλούνται πρώτα οι των κοινωνικών επιστημών ΠΕ78 και κατόπιν να καλούνται οι δάσκαλοι με πτυχίο Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΕ71 και ΠΕ72). Το «επίδικο» βέβαια είναι οι ώρες του μαθήματος της κοινωνιολογίας.
  7. Σε σχέση με το εθνικό απολυτήριο, βάση του 10, τράπεζα θεμάτων κι άλλες αλλαγές στο εξεταστικό του Νέου Λυκείου, στο οποίο ο κλάδος έχει αντιτεθεί. Θα κληθεί η ΟΛΜΕ στον διάλογο, όταν υπάρχει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία σε 3-4 μήνες.
  8. Για αξιολογήσεις, αποτίμηση, σχολικούς συμβούλους, συντονιστές κλπ, δηλαδή, για θέματα που απορρέουν από τον νόμο 4547/18, παρέπεμψε στο πολυνομοσχέδιο, όμως, δεν ανέφερε τίποτα για το ΦΕΚ Γενάρη ’19 περί προγραμματισμού και δεν απάντησε στην ερώτησή μας «οι συναδελφοί μας, πηγαίνοντας στα σχολειά κάνουν τον προγραμματισμό που έκαναν κάθε χρόνο, έτσι δεν είναι, υπάρχει κάτι άλλο;”
  9. Θέσαμε το θέμα των 10 σχολείων στην Δυτική Αθήνα, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Καματερό που εμφανίζουν προβλήματα από τους σεισμούς του καλοκαιριού. Είχαμε ζητήσει 23/7 σε προηγούμενη συνάντηση άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Απάντηση ότι το κονδύλι έχει σταλεί και κολλάει στις συναρμοδιότητες περιφέρειας και δήμων, πράγμα που δείχνει την ευκαιριακότητα της κρατικής πολιτικής, αφού προσπαθεί να λύσει προβλήματα όταν εμφανίζονται χωρίς σχεδιασμό και πρόληψη. Είναι απαράδεκτο λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία να μην έχουν επισκευαστεί οι ζημιές, μια και κάποια βγήκαν κατηγορίας Γ, δηλαδή ακατάλληλα. Το ΠΑΜΕ πρόσθεσε το θέμα των σχολείων της Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς που έχουν πρόβλημα από περυσινό σεισμό και γενικότερα της αντισεισμικής πολιτικής. Σήμερα έφθασε στα σχολεία από τα ΠΕΚΕΣ οδηγία σύνταξης πλαισίου εσωτερικού κανονισμού, για όσα δεν έχουν, που μεταβιβάζει εν ολίγοις το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας σε ομάδα συναδέλφων.
  10. Το θέμα του ποσοστού των καθηγητών ειδικής στους 4500 μόνιμους διορισμούς της ειδικής. Καμία δέσμευση ως προς τον αριθμό των 1500 που ζητάει η ΟΛΜΕ. Αντί να ζητηθεί διπλασιασμός των προσλήψεων οι δεξιές λογικές επιμένουν στην καλλιέργεια του συντεχνιασμού μεταξύ κλάδων. Καμία δέσμευση ως προς τον χρόνο πρόσληψης. Επαναλάβαμε να διοριστούν τώρα και να μην φθάσουν στα σχολεία την επόμενη χρονιά που δείχνει ότι θα γίνει. Επίσης αναφέρθηκε το αίτημα του κλάδου για σύσταση οργανικών στα τμήματα ένταξης. Απαντήθηκε ότι δεν ξέρουν αν θα γίνει πριν ή μετά τους διορισμούς, αλλά κι αν γίνει τελικά.
  11. Στις προσλήψεις αναπληρωτών γενικής ή ειδικής και στο ζήτημα του ανοίγματος του ΟΠΣΥΔ για συμπληρωματικές ή νέες αιτήσεις. Παρά τα αιτήματα όλων να ανοίξει το σύστημα και να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία από τον Απρίλη του¨18 και μετά, αυτό δεν πρόκειται να γίνει, πως θα γινόταν άλλωστε αφού γίνονταν δηλώσεις περιοχών. Οι πίνακες δήλωσε η Ζ. θα παραμείνουν κλειστοί για τρία χρόνια βάση του νόμου Γαβρόγλου. Ανταπάντησε το ΣΥΝΕΚ ότι αυτοί οι πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών δεν είναι οι πίνακες του 4589. Ενδεχομένως θα παραμείνουν 4 χρόνια κλειστοί λέμε εμείς, με την υπόθεση ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος για να φτιαχτούν οι νέοι γενικής με προσοντολόγιο, αν γίνουν. Ζητήσαμε ακριβείς αριθμούς για την πρώτη φάση αναπληρωτών σε σχέση με τη δευτεροβάθμια και να προσληφθούν όλοι σε μία φάση, αφού τα συνολικά κενά είναι γνωστά και πήραμε την απάντηση ότι θα σταλούν οι αριθμοί στον πρόεδρο μόλις τους έχουν, αδιανόητο για μας λίγες μέρες πριν να μην γνωρίζουν, καθώς επίσης απαντήσανε ότι ο συνολικός αριθμός της πρώτης φάσης θα είναι κατά τι μεγαλύτερος από πέρυσι.
  12. Στο θέμα της στέγασης των αναπληρωτών υπήρξε η απάντηση ότι οι δήμοι (Μυκόνου, Σαντορίνης…) θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, το κράτος στο πλαίσιο της «βιωσιμότητας του συστήματος» δεν μπορεί να κάνει κάτι, για την σίτιση καμμία απάντηση, για τις μετακινήσεις θα ανακοινωθεί η έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά, γίνονται συζητήσεις για εκπτώσεις εισιτηρίων με ΚΤΕΛ και ΟΣΕ.
  13. Στο θέμα των μόνιμων διορισμών είχαμε επανάληψη της θέσης του υπουργείου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους 10.500 διορισμούς που είχε εξαγγείλει και ότι ενδεχομένως να υπάρξει συζήτηση μονίμων διορισμών μετά το 2021. Επιμείναμε στην αναγκαιότητα των μαζικών μόνιμων διορισμών.

Το Υπουργείο επικαλέστηκε σε μια σειρά ζητήματα αιχμής, ολιγομελών τμημάτων, προσλήψεων και δικαιωμάτων αναπληρωτών, μονίμων διορισμών, όπως βέβαια και της υποχρηματοδότησης, του ωραρίου και των πετσοκομμένων μισθών την καραμέλα της «βιωσιμότητας του συστήματος».  Η κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή ΣΕΒ, Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΔΝΤ είναι ο κοινωνικός οδοστρωτήρας (έκφραση του ίδιου του Μητσοτάκη) της συνέχισης των δεκαετών μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου, δημόσιας υγείας κλπ, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώνει φιέστες με την εθνική σοουγούμαν Γιάννα Αγγελοπούλου, κάνει νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο με το πρόσχημα της ανάπτυξης. Προωθεί αυξήσεις σε ρεύμα και νερό και του κόστους ζωής γενικότερα, νέες ιδιωτικοποιήσεις, τη λεηλασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου (Σκουριές, εξορύξεις, χωματερές, Ελληνικό κλπ). Διαλύει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα: καταργούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων για την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί το λόγο της απόλυσης, την αναστολή προθεσμιών που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες απολύσεις) και την ευθύνη εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, κυρίως σε περιπτώσεις οφειλομένων στον εργαζόμενο. Είναι δεδομένες σε δεύτερο χρόνο νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών στην δημόσια ασφάλιση, η καταστολή των κοινωνικών κομματιών που δεν θα συναινέσουν στα βίαια μέτρα, συνεχίζοντας το δόγμα «νόμος και τάξη». Στην εκπαίδευση θα συνεχιστεί το κρεσέντο των περικοπών, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς επιβολής: λιγότεροι μαθητές, λιγότεροι φοιτητές, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, λιγότερα σχολεία και σχολές, ιδιωτικά ΑΕΙ είναι ο στόχος. Γι’ αυτό κλείνουν τμήματα, δεν κάνουν διορισμούς μονίμων εδώ και δέκα χρόνια, επιβάλουν προσοντολόγιο για τους αναπληρωτές, στοχεύουν στην καθολική αξιολόγηση όλου του προσωπικού και στον περιορισμό του και μέσω της «αυτονομίας» των σχολείων. ‘Έτσι χτυπάνε συνολικά τα μορφωτικά δικαιώματα πλατιών τμημάτων του λαού και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Δεν σκύβουμε το κεφάλι! Συνεχίζουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου και ακηδεμόνευτου αγώνα, με τα σωματεία μας, ενάντια στα μέτρα και τους μονόδρομους των νεοφιλελεύθερων στην οικονομία και κατασταλτικών στην κοινωνία πολιτικών κυβέρνησης, Ε.Ε., κεφαλαίου!

Καλούμε όλους και όλες στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ το Σάββατο 7/9, 6μμ, στην Καμάρα!

Καλούμε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 10/9 στην διαμαρτυρία της ΟΛΜΕ στο ΥΠΑΙΘ  στη 1μμ για διορισμούς και προσλήψεις, μονίμων και αναπληρωτών και έγκριση όλων των ολιγομελών.                    

   04/09/19

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*