Παρεμβάσεις ΔΕ: Η Πλειοψηφία του ΔΣ Της ΟΛΜΕ μετέτρεψε την κινητοποίηση για τα ΕΠΑΛ σε απλή παράσταση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Η Πλειοψηφία του ΔΣ Της ΟΛΜΕ μετέτρεψε την κινητοποίηση για τα ΕΠΑΛ σε απλή παράσταση

Η εικόνα που «έρχεται» απ’ τα ΕΠΑΛ της Χώρας δείχνει ότι εφέτος  έχει αυξηθεί  το ποσοστό των τμημάτων που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο κατώτερο αριθμό μαθητών που καθόρισε το ΥΠΠΕΘ για τη λειτουργία τους.

Η κατάσταση οξύνθηκε από τις αποφάσεις  του Υπουργείου Παιδείας που ξεκίνησαν με την «έκδοση αποτελεσμάτων φοίτησης» στο πρώτο τετράμηνο του προηγούμενου σχολικού έτους και συνεχίστηκαν με το σύστημα ηλεκτρονικών εγγραφών, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση κλειδώνει τα τμήματα των ΕΠΑΛ το κατακαλόκαιρο (τέλος Ιουλίου). Η πίεση του κλάδου ανάγκασε την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να δεχτεί εγγραφές και το Σεπτέμβρη.

Προφανώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά  και η αναδιάρθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση με βάση τις ανάγκες της αγοράς, επιτάσσουν τη συρρίκνωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης που θα συντελεστεί (μεταξύ άλλων) και μέσω της κατάργησης τμημάτων τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων.

Στο τελευταίο ΔΣ της ΟΛΜΕ  ένα απ’ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν για τα Τμήματα των  ΕΠΑΛ.  Οι Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις  έθεσαν θέμα διεκδίκησης της λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ,  με παράσταση και κινητοποίηση από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ της χώρας  στο ΥΠΠΕΘ και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις αντίστοιχα, την Δευτέρα 11/9/2017. Προτάθηκε στη συνεδρίαση η παράσταση-κινητοποίηση να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12/9/2017 την οποία και δεχθήκαμε.

Στη συνέχεια η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ με την ΠΕΚ να τηρεί σιγήν ιχθύος) αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος για κινητοποίηση αφού το Υπουργείο απέσυρε με άτυπο έγγραφο  την παράγραφο της εγκυκλίου που καθόριζε κλήρωση για την εγγραφή των μαθητών «σε περίπτωση που μαθητές/τριες υποβάλλουν δήλωση προτίμησης σε τάξη, τομέα και ειδικότητα που υπερβαίνει τον ανώτατο αριθμό μαθητών». Ζήτησαν απλή συνάντηση για να συζητηθεί το πρόβλημα των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ.

Απ’ ό,τι φαίνεται η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κατά νου να λειτουργεί με διεκπεραιωτικό  χαρακτήρα κάνοντας απλές παραστάσεις και καταθέτοντας υπομνήματα.

Οι μαζικές διεκδικήσεις των συναδέλφων δεν την αφορούν.

Οι ανάγκες, όμως, επιβάλλουν γενικό ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στα σωματεία και στις κινητοποιήσεις για την προάσπιση και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών – και κυρίως αυτών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα – και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Οι Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις καλούν τους εκπαιδευτικούς  να απαντήσουν αγωνιστικά  και μαζικά μέσα απ’ τα σωματεία τους. Καλούμε τις ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις για κινητοποίηση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  και στο Υπουργείο Παιδείας για την ημέρα που θα ανακοινωθεί η συνάντηση με το Υπουργείο, με στόχο την έγκριση όλων των τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Για να πάρει πίσω το Υπουργείο Παιδείας  και η κυβέρνηση τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που στραγγαλίζουν τη Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση.

  • Για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα  Γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων που επιλέγουν οι μαθητές στα ΕΠΑΛ
  • Για να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα.
  • Για να μειωθεί το ανώτατο όριο των τμημάτων των ΕΠΑΛ στους 20 μαθητές για τα τμήματα Γενικής Παιδείας και στους 15 μαθητές για τους τομείς και τις ειδικότητες

ΑΘΗΝΑ 7/9/2017

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*