Το Δ.Σ. της Γ΄ΕΛΜΕ – Θ απαιτεί την κατάργηση της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών οι οποίοι ορίζονται εκπρόσωποι των συνδικάτων στις ΔΕΠ ή με αποφάσεις των Ο.Τ.Α. ως μέλη των σχολικών επιτροπών (τακτικά και αναπληρωματικά) να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) των ίδιων και των οικογενειών τους!
Η ρύθμιση αυτή είναι αδικαιολόγητη για τους εκπροσώπους των συνδικάτων στις ΔΕΠ με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι δεν ασκούν διοίκηση επί της ουσίας και δε διαχειρίζονται χρηματικούς πόρους του Δημοσίου. Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠ δεν ασχολείται με αγορές, πληρωμές και προμήθεια υλικών, ούτε έρχεται σε επαφή με προμηθευτές.
Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή επιβάλλεται να καταργηθεί για τους εκπροσώπους της ανωτέρω κατηγορίας. Αίτημα που έχει υποβληθεί και από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ χωρίς απάντηση μέχρι στιγμής.
Οι εκπαιδευτικοί, επίσης, οι οποίοι ορίζονται να συμμετέχουν στις σχολικές επιτροπές και να διευκολύνουν με κόπο και χρόνο -πέραν των καθηκόντων τους- το έργο των Ο.Τ.Α. δεν διαχειρίζονται χρήματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης αυτών και των οικογενειών τους εξαιτίας της συμμετοχής τους σε αυτές τις επιτροπές. Επιπρόσθετα, όπως όλοι γνωρίζουν, οι Σχολικές Επιτροπές υποβάλλουν τόσο φορολογικές δηλώσεις όσο και ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς όπου αποτυπώνονται επακριβώς όλες οι κινήσεις (εισπράξεις και πληρωμές) που γίνονται από τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους και άρα κάθε έλεγχος είναι εφικτός.
Αν αναζητεί κάποιος σκάνδαλο, αυτό αφορά την εξαιρετικά μειωμένη επιχορήγηση των σχολείων που αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν και ωθούνται να απευθυνθούν στους γονείς και σε χορηγούς.
Η Γ΄ ΕΛΜΕ– Θ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης που θέλει οι αιρετοί εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου (ΔΕΠ), να ανήκουν στον κατάλογο ελεγχόμενων προσώπων και να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ) και δήλωση οικονομικών συμφερόντων (ΔΟΣ).
Η Γ΄ ΕΛΜΕ– Θ, δια του εκπροσώπου της στη συνεδρίαση της ΔΕΠ στις 27/7/2017, έθεσε το ζήτημα και διαμαρτυρήθηκε γι αυτό και ζήτησε οι εκπαιδευτικοί εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ- Θ και Διδασκαλικών Συλλόγων να εξαιρεθούν από τον κατάλογο αυτό, κάτι που γίνεται στους περισσότερους δήμους της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των Δήμων του Πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ίσως ο μοναδικός που εντάσσει τους εκπαιδευτικούς στον κατάλογο των ελεγχόμενων προσώπων!
Όσοι συνάδελφοι – εκπρόσωποι αρνήθηκαν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις, θεωρώντας υποκριτικό και απαράδεκτο (όλα τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο taxisnet), ειδοποιήθηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες(!) και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας(!) και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ότι «…εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης εντός τριάντα (30) ημερών από την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας επισύρει διοικητικό πρόστιμο, ενώ η παράλειψη υποβολής δήλωσης, μετά το πέρας του ως άνω χρονικού διαστήματος (30/07/2017), συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις.»
Να σημειωθεί επίσης πως η συμπλήρωση και υποβολή αυτών των δηλώσεων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και απαιτείται η βοήθεια φοροτεχνικού. Επίσης, βεβαιώσεις από τράπεζες, από συμβολαιογράφους κλπ.
Απαιτούμε
- την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της σχετικής διάταξης με νομοθετική πρωτοβουλία ή διευκρινιστική εγκύκλιο
- από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον δήμαρχο κ. Μπουτάρη να εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς από τον κατάλογο των ελεγχομένων προσώπων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιάννης Λαθήρας Νίκος Παλάντζας
Κάντε το πρώτο σχόλιο