Δύο χρόνια πριν η πρώτη φορά “αριστερή” απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε κάνει μισό βηματάκι για τον εκδημοκρατισμό του σχολείου, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα να συμμετέχουν στην επιλογή του/της διευθυντή/τριας του σχολείου, χωρίς όμως να προχωρήσει και στην αλλαγή των ρόλων που θα οδηγούσαν σε έναν πραγματικό εκδημοκρατισμό στη λειτουργία του. Διαψεύδοντας όμως για άλλη μια φορά το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “ούτε ρήξη ούτε υποταγή” και όπως όλα τα μισά βήματα, ήταν κι αυτό ευάλωτο σε συντηρητικές επιθέσεις, προσφυγές κι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε., που βέβαια έρχονται να δέσουν με τη συνολική στροφή της δεύτερης φοράς (καθόλου μα καθόλου) αριστεράς.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποδεχόμενη περισσότερο από κάθε προηγούμενή της τις εντολές Ε.Ε. και ΟΟΣΑ για κατάργηση κάθε στοιχείου που δίνει στην εκπαίδευση χαρακτήρα κοινωνικού δικαιώματος και λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με περισσή ευκολία καταργεί τον προηγούμενο νόμο και επαναφέρει το παλιότερο καθεστώς της συνέντευξης, στήνει συμβούλια επιλογής και προσπαθεί να φτιάξει το δικό της κομματικό στρατό στο στελεχιακό δυναμικό της εκπαίδευσης. Δεν κρύβει ταυτόχρονα τον απώτερο στόχο της: ικανοποιώντας τις εντολές του ΟΟΣΑ και τις ανάγκες του κεφαλαίου, δομεί σιγά σιγά το pofile του σχολικού διευθυντή-manager στο σχολείο-επιχείρηση με τους μαθητές-γονείς πελάτες. Απαραίτητο στοιχείο αυτού του “σχολείου της αγοράς” και η αξιολόγηση (του σχολείου και των εκπαιδευτικών του, εσωτερική και εξωτερική). Ναι, αυτήν ακριβώς την αξιολόγηση που (όπως και με τα μνημόνια που έσκισε…) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “κατάργησε”…
Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το “τυράκι” αλλά και η “φάκα”. Κακό το Σ.Τ.Ε. που θεώρησε αντισυνταγματική την ψήφο των εκπαιδευτικών (και η κυβέρνηση που έσπευσε να την καταργήσει;) και καλή η κυβέρνηση που την “αντικαθιστά” με τη “συμβουλευτική διατύπωση γνώμης” των μονίμων εκπαιδευτικών (οι αναπληρωτές, οι “εκπαιδευτικοί της γαλέρας”, απλά δεν δικαιούνται…). Να το λοιπόν το “τυράκι”: θα έχουμε γνώμη! Κι από πίσω φυσικά η “φάκα”: η διατύπωση της συμβουλευτικής γνώμης των εκπαιδευτικών θα γίνει στη βάση συγκεκριμένων ερωτηματολογίου “αποτίμησης”, με “δείκτες” αλιευμένους από το Π.Δ. 152/13 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που (παρά τις δηλώσεις) ποτέ δεν καταργήθηκε και παραμένει σε ισχύ…
Για το Γαβρόγλου, τον Τσίπρα, το Μητσοτάκη και τ’ αφεντικά τους στην Ε.Ε. οι εκπαιδευτικοί προφανώς τίποτα παραπάνω δεν είναι από ποντίκια κι εύκολα θεωρούν ότι στη φάκα τους θα πέσουμε. Τους γελάσανε!
Όπως και το 2013-14 που Αρβανιτόπουλος, Λοβέρδος και Μητσοτάκης σπάσαν τα μούτρα τους, έτσι και τώρα, με όπλο την Απεργία-Αποχή και γενικά πολύμορφους αγώνες, όχι μόνο το τυράκι σας δεν θα το φάμε αλλά και τη φάκα σας για άλλη μια φορά κομμάτια θα κάνουμε!
Ηλίας Σμήλιος,
δάσκαλος – Θεσσαλονίκη
Κάντε το πρώτο σχόλιο