Παρεμβάσεις ΔΕ: Οι εκπαιδευτικοί της ΤΕΕ απέναντι σε μνημονιακές κυβερνήσεις και παρατάξεις

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΙΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, δηλαδή, την πολιτική των ΕΕ – ΟΟΣΑ, μετατρέπει την τεχνική εκπαίδευση σε κατάρτιση και μαθητεία και οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε ευελιξία και κινητικότητα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, δηλαδή, την πολιτική των ΕΕ – ΟΟΣΑ, μετατρέπει την τεχνική εκπαίδευση σε κατάρτιση και μαθητεία και οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε ευελιξία και κινητικότητα

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Αρβανιτόπουλος κατάργησαν  σε μία νύχτα τους τομείς και  τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ και οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς τους σε διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, δηλαδή, την πολιτική των ΕΕ – ΟΟΣΑ, μετατρέπει την τεχνική εκπαίδευση σε κατάρτιση και μαθητεία και οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε ευελιξία και κινητικότητα, εντός κι εκτός σχολείου,  σε ΙΕΚ, σε εποπτεία, σε υπηρεσία ντίλερ επιχειρήσεων και ΚΠΑ ΟΑΕΔ. Υποβαθμίζεται έτσι ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και εργασιακός τους ρόλο και ανοίγει ο δρόμος για νέες μετατάξεις και απολύσεις.

Οι μνημονιακές παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΕΚ υποστηρίζουν την πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων και υπονομεύουν τον αναγκαίο αγώνα των εκπαιδευτικών

Πριν: Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ (κυβερνητικών τότε παρατάξεων), αποχώρησαν από το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ το 2013 για να μην ψηφιστούν απεργία διαρκείας και καταλήψεις, με την αρχή της νέας σχολικής  χρονιάς. Τόσος ήταν ο πόνος τους για τους εκπαιδευτικούς της διαθεσιμότητας, που κατήγγειλαν τις Παρεμβάσεις για τυχοδιωκτική τακτική, όταν το Σεπτέμβρη του 2013, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις το καλοκαίρι, έφερναν αυτή την πρόταση στις μαζικές ΓΣ και ψηφιζόταν  μαζικά.

Τώρα: Την ίδια στάση κράτησαν και  πέρσι, τέτοια εποχή διευκολύνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να περάσει αμαχητί την αντιδραστική αναδιάρθρωση της τεχνικής εκπαίδευσης.  Η ΔΑΚΕ στις 20/01/2017 ψηφίζει ανακοίνωση μαζί με τα ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, για την εφαρμογή της μαθητείας, εκτιμώντας «θετικά» το νόμο της κυβέρνησης με επισήμανση κάποιων «κρίσιμων και ανησυχητικών στοιχείων».

Τα μέτρα κυλούν απρόσκοπτα για τους κυβερνώντες και «καταβυθίζουν» καθημερινά εκπαιδευτικά και εργασιακά δικαιώματα… Η τεχνική εκπαίδευση ενοποιείται επισήμως με την κατάρτιση (ΕΕΚ) και τα μέτρα που παίρνονται την μετατρέπουν σε κατάρτιση μιας χρήσης. Τμήματα κλείνουν. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μετακινούνται. Αφού σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για ΕΕΚ – μαθητεία (Υπουργείο Παιδείας Απρίλιος 2016) οι ειδικότητες μπορούν να καλύπτονται και από τις δομές κατάρτισης – ΙΕΚ και αφού τμήματα θα υπάρχουν αν υπάρχει επιχείρηση που να θέλει αντίστοιχους μαθητευόμενους στην περιοχή. Οι εκπαιδευτικοί  μετατρέπονται σε λάστιχο, μεταξύ σχολείου και άλλων δομών, εποπτείας και αναζήτησης επιχειρήσεων, με την απειλή της ανεργίας.

Οι Παρεμβάσεις καλούν σε ανατροπή  αυτών των αντιδραστικών, αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Απαιτούμε ενιαίο σχολείο, με «ενιαίους» εργασιακά εκπαιδευτικούς και «ενιαίους» εκπαιδευτικά μαθητές. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τεχνικής και γενικής. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές β΄ κατηγορίας. Για την πρόταση των Παρεμβάσεων κανείς δεν περισσεύει. Περίσσευαν για το Σαμαρά-Βενιζέλο  και τον Αρβανιτόπουλο. Για αυτούς που με τα μνημόνια καταστρέφουν την εκπαίδευση. Για την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Κεραμέως, που ψάχνει «εκπαιδευτικούς φαντάσματα» με την οποία συναγελάζεται η ΔΑΚΕ.  Ένα τέτοιο ενιαίο  σχολείο χρειάζεται ακόμη περισσότερους εκπαιδευτικούς  και χρήματα. Για να υπάρχουν εργαστήρια, προσωπικό  και υποδομές όπου θα παντρεύεται η θεωρία με την πράξη και όλοι οι μαθητές θα αποκτούν ουσιαστική, πολύπλευρη γνώση και εμπειρία, ώστε να διεκδικήσουν αξιοπρεπή δουλειά κι όχι να είναι έρμαια στις επιδιώξεις κάθε εργοδότη και της κερδοφορίας κάθε επιχείρησης, μέσω της μαθητείας και της ευέλικτης εργασίας.

Οι Παρεμβάσεις υποστηρίζουν ότι το σχολείο, οφείλει να γνωρίσει σε όλους τους μαθητές τα βασικά στοιχεία όλων των εφαρμοσμένων και ανθρωπιστικών επιστημών, των πολιτιστικών επιτευγμάτων, αλλά και τα βασικά στοιχεία της βιομηχανικής, αγροτικής παραγωγής και της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας. Μόνο αυτή η ενιαία μόρφωση θα συνδέσει δημιουργικά το σύστημα, το περιεχόμενο, τη μέθοδο εργασίας, της γενικής μόρφωσης με τις νέες συνθήκες και τις απαραίτητες ανάγκες μιας  παραγωγής και μίας ανάπτυξης σε όφελος των ανθρώπων και όχι των κερδών. Αυτός ο βασικός στόχος ενός σχολείου των λαϊκών – κοινωνικών αναγκών παραμορφώνεται, σήμερα, με τη στενή «δήθεν» επαγγελματική κατάρτιση, προετοιμασία για σκλαβιά – μαθητεία στον εργοδότη ή με την φροντιστηριοποιημένη, εξουθενωτική προπαίδευση για τις εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι./ Α.Τ.Ε.Ι. Αυτός ο βασικός στόχος απαιτεί αναβαθμισμένο, ουσιαστικό ρόλο των υπαρχόντων εκπαιδευτικών και προϋποθέτει μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.

Οι Παρεμβάσεις απαίτησαν δυναμικά και ακύρωσαν περικοπές τμημάτων, τομέων, ειδικοτήτων και συνεχίζουν να απαιτούν αποφασιστικά:

  • Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης στη δημόσια εκπαίδευση. Καμμιά υποχρεωτική μετακίνηση  εκπαιδευτικού σε απασχόληση εκτός του δημόσιου σχολείου. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο για όλες τις δουλειές. Όχι στις απολύσεις. Επαναφορά του ωραρίου και μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί. Στην προοπτική του Ενιαίου, δωδεκάχρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Όχι στην ενοποίηση της τεχνικής εκπαίδευσης με την κατάρτιση και την σταδιακή μετατροπή της σε κατάρτιση. Κατάργηση κάθε άλλης  τεχνικής δομής σε άλλα υπουργεία.
  • Δίχρονη δημόσια δωρεάν επαγγελματική  επαγγελματική εκπαίδευση πλήρως και αποκλειστικά ενταγμένη στη τυπική εκπαίδευση μετά το σχολείο, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν πανεπιστημιακή μόρφωση. Με όλους τους τομείς και ειδικότητες με την προσθήκη και άλλων που θα κριθούν αναγκαίες σύμφωνα με τις ανάγκες της ανάπτυξης της χώρας για τους ανθρώπους της κι όχι για τις Τράπεζες και το κεφάλαιο. Με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Με κατάργηση όλων των μορφών δια βίου μάθησης και άτυπης εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΣΕΚ,ΕΠΑΣ) με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο.
  • Καμιά συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων, σχολείων, ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Αναβάθμιση και ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού. Κάθε μαθητής/τρια να έχει δυνατότητα παρακολούθησης του τομέα και της ειδικότητας που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του στελεχωμένο με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό.
  • Κατάργηση της μαθητείας – τζάμπα εργασίας των αποφοίτων μαθητών για τους εργοδότες και της μετατροπής των εκπαιδευτικών σε ντήλερ της ευέλικτης, κακοπληρωμένης εργασίας.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών περιεχομένων και του εξοπλισμού. Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων. Κατάργηση κάθε άλλης τεχνικής δομής σε άλλα υπουργεία.

Στην αντιπαράθεση με την αντιδραστική αναδιάρθρωση του συνόλου της εκπαίδευσης (και των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις), όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να βρεθούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, υπερασπίζοντας το σύνολο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης κι όχι διασπασμένοι σε ομάδες πρόσκαιρων, ατομικών συμφερόντων, όπως επιδιώκουν οι μνημονιακές παρατάξεις. 

                                                          Μάιος 2017

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*