Παρεμβάσεις ΔΕ: Πρόταση προς τις γεν. συνελεύσεις (Μάης 2016)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

 http://paremvaseisde.gr

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13/5 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΙΣ ΓΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Παρεμβάσεις ΔΕ: Πρόταση προς τις γεν. συνελεύσεις (Μάης 2016)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εχθρός του λαού

 • Ψήφισε τον ασφαλιστικό και φορολογικό Αρμαγεδώνα, παρά τη λαϊκή κατακραυγή και ετοιμάζεται για νέα βάρβαρα μέτρα μέχρι τις 24 Μάη, εντείνοντας τον αυταρχισμό, την καταστολή και την ψευδολογία των Σαμαρικών success story.
 • Πανηγυρίζει για το διαρκές μνημόνιο με την ενεργοποίηση του αυτόματου «κόφτη»-με τις ευλογίες του Γιούρογκρουπ -για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (με προεδρικό διάταγμα!).
 • Διαμορφώνει νέο φορολογικό πακέτο με μια σειρά αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.
 • Προετοιμάζει την εκχώρηση της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» στα κοράκια των τραπεζών και τα funds, με τραγικές επιπτώσεις τους χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και –όχι μόνο-επιχειρήσεων και την εκτίναξη της ανεργίας.
 • Θεσμοθετεί το υπερ-ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων με το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Το υπουργείο παιδείας καρατομεί εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα

Με την τακτική του σοκ και δέος, αφού πέρασε στο νόμο για την έρευνα τη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης και μέτρα περικοπών και διάλυσης αθμιας – γθμιας εκπαίδευσης, προχωρά σε παρόμοια επίθεση σε γυμνάσια και γενικά λύκεια.

 • Μηδενικοί διορισμοί, απολύσεις αναπληρωτών, μείωση προσλήψεων (πάνω από 7.000).
 • Εξοικονόμηση προσωπικού από τις «σάρκες» της εκπαίδευσης. Κόψιμο εκατοντάδων θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών, με την ουσιαστική κατάργηση των υπεύθυνων εργαστηρίων. Μετακίνηση των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ από το Δημοτικό μέχρι τα ΔΙΕΚ, αφού οι ειδικότητες μειώνονται τραγικά. Προετοιμασία νέου πακέτου μέτρων εξασφάλισης ωρών εκπαιδευτικών, με ενοποιήσεις ειδικοτήτων και μετατροπή των αντικειμένων σε κουβάδες δεξιοτήτων, με αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων, με δίωρη διδασκαλία και «ευέλικτες» εβδομάδες. Στόχος η μείωση των οργανικών θέσεων, η δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών με αναθέσεις του τύπου «κάνω ό,τι ώρες περισσεύουν».
 • Με την καραμέλα της «αυτονομίας» των σχολείων που δρομολογεί το πέρασμά τους στους Δήμους και την πλήρη επιχειρηματικοποίηση και ιδωτικοποίηση των λειτουργιών τους. Με τη λειτουργία των σχολείων να επαφίεται στον «πατριωτισμό» τους και στην αναζήτηση πόρων, με δεδομένη την υποχρηματοδότησή τους από το κράτος.
 • Πλήρης λειτουργία και ενεργοποίηση της ΑΔΙΠΔΕ (εξωτερική αξιολόγηση) και της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, με το πατρόν του ΟΟΣΑ.

Με τη συμφωνημένη από το 3ο μνημόνιο και το ΕΣΠΑ, εφαρμογή του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου και τα σχέδια για τετραετές γυμνάσιο και διετές Λύκειο, η κυβέρνηση προετοιμάζει  μια μαζική, φτηνή δεκάχρονη εκπαίδευση δεξιοτήτων, ένα Γενικό Λύκειο για λίγους και μια ΤΕΕ της μαθητείας – σκλαβιάς στους εργοδότες. Μια πιο ταξική εκπαίδευση, με τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στον καιάδα και ένα σκλαβοπάζαρο δήθεν εργασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Από κοντά και η ΝΔ λέγοντας πιο καθαρά τα πράγματα, μιλά για μαθητές – πελάτες. Το «νέο σχολείο», είναι βαθιά παλιό – αντιδραστικό.  «Γεμίζει» με ό,τι είναι διαθέσιμο από διδακτικά αντικείμενα και προσωπικό ανάλογα με τις πιστώσεις ΕΣΠΑ και τον πετσοκομένο κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, είναι παρούσες

Η κυβέρνηση τις έχει συμφωνήσει στο ΕΣΠΑ και τα μνημόνια. Ενδιαφέρεται για τον τρόπο διαχείρισής τους με το λιγότερο πολιτικό κόστος, ενοχοποιώντας κατά την προσφιλή τακτική όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων μέχρι τώρα, τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς. Σε αυτές στρατεύεται πλήρως όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ με τη ΧΑ να καραδοκεί να εισπράξει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει το ρόλο υλοποίησης όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και μέτρων, προετοιμάζοντας το «καμένο» έδαφος πάνω στο οποίο θα διαμορφωθούν ακόμη πιο αντιλαϊκές πολιτικές λύσεις και κυβερνήσεις, στο μέλλον.

Η δύναμή τους είναι και αδυναμία τους. Με όλα τα μέτρα που παίρνουν, όσα κι αν δώσουν στις Τράπεζες και το κεφάλαιο, η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει. Η καθημαγμένη κοινωνία που γονατίζει και βλέπει το παρόν της να διαλύεται και το μέλλον της να καταστρέφεται, δεν έχει τίποτε θετικό να περιμένει από αυτούς. Ακόμη και η ανάπτυξη που όλο υπόσχονται, αφορά τα κέρδη τους εκτινάζοντας την ανεργία και επιβάλλοντας την εξαθλίωση των ανθρώπων. Γι αυτό αναζητούν μια εκπαίδευση ανάλογή της. Γι αυτούς η μόρφωση δεν πρέπει να γεννά προσδοκίες, αλλά να προετοιμάζει υποταγμένους σκλάβους και υπάκουους γενίτσαρους.

Ο συστημικός, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός δε θέλει και δεν μπορεί να απαντήσει.

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ απέναντι σε αυτή την κατάσταση, έχουν πάρει θέση στο στρατόπεδο του αντίπαλου, απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Έχουν αναλάβει το ρόλο της υπονόμευσης των αγώνων και της καθήλωσής τους στο επίπεδο της διαμαρτυρίας. Η τακτική της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με κορυφαίο παράδειγμα το ζήτημα των αναπληρωτών, κινείται σε αυτά τα πλαίσια. Αποδοχή του μνημονιακού πλαισίου, των πολιτικών επιλογών του υπουργείου παιδείας  και της κυβέρνησης και μετατρέπει την Ομοσπονδία σε νομικό παράρτημα του υπουργείου. Η λογική της ηττοπάθειας, του να βγάζουμε απλά πολιτικά συμπεράσματα πάνω στα κοινωνικά συντρίμια και να αφήνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αντίπαλο –όπως έγινε στη μάχη για το ασφαλιστικό- είναι αναποτελεσματική. Οι προϋποθέσεις για να νικήσουν τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, χτίζονται στους μαχητικούς αγώνες. Αυτό έδειξε η απόσυρση της διάταξης για τους αναπληρωτές. Αυτό το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής οφείλουμε να επιχειρήσουμε, κι όχι να ανεχτούμε το βέβαιο «θάνατο» των δικαιωμάτων μας.

Δε θα συνηγορήσουμε στη διάλυση της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης

Στις απολύσεις αναπληρωτών, στην πολτοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στη μετατροπή του σχολείου σε ασύνδετη, κατακερματισμένη κάλυψη ωρών χωρίς εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο, όπου ο κάθε εκπαιδευτικός θα τρέχει να βρει ώρες μαθημάτων να καλύψει το διδακτικό του ωράριο. Να αποχωρήσει τώρα η ΟΛΜΕ, από τη φιέστα του «εθνικού διαλόγου». Απαιτούμε άμεσα:

 • Έκτακτη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για διορισμούς, προσλήψεις, ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση,  υγεία, μεταφορά των μαθητών. Ειδικά μέτρα για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων – μεταναστών, μέσα στα σχολεία.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου! 8.000 διορισμοί στη βθμια εκπαίδευση για το 2016. Καμία απόλυση αναπληρωτή! Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις. Κατάργηση του ν. 3848/2010 του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013, του Αρβανιτόπουλου. Όχι στην ελαστική εργασία.
 • Αυξήσεις τώρα στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και ωραρίου. Όχι στη σύνδεση μισθού – «προσόντων» – αξιολόγησης. Όχι στη διαγραφή εργασιακού χρόνου. Κανένας «κόφτης» στο μισθό μας. Όχι στη φοροληστεία.
 • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου – λαιμητόμου. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας.
 • Κατάργηση της πρόσφατης ρύθμισης  για την Τεχνική Εκπαίδευση(Δομή ΕΠΑΛ, τέταρτο έτος μαθητείας, κατάρτιση-Μαθητεία-πιστοποίηση, Μεταγυμνασιακά ΔΙΕΚ, κλπ.) και της υποχρεωτικής κινητικότητας των εκπαιδευτικών στη «μη τυπική» εκπαίδευση. Όχι σε άμεση ή έμμεση κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στην ΤΕΕ και διώξιμο των μαθητών από το σχολείο.
 • Κατάργηση της τροπολογίας για τα τμήματα ένταξης– ενίσχυση της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης, δημιουργία νέου τμήματος μετά τα 12 παιδιά.
 • Καμμιά συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων, σχολείων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Να αποσυρθεί η διάταξη για τους υπεύθυνους εργαστηρίων, που τους αφαιρεί τις ώρες απασχόλησης με τη λειτουργία τους.
 • Καμμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο.

Ούτε βήμα πίσω από αξιοπρεπή εργασία και ζωή – εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά. Διεκδικούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση:

 • 12χρονη ενιαία και υποχρεωτική εκπαίδευση, με μέτρα για να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο. Με 2 έτη προσχολικής αγωγής και 2χρονη ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση αμέσως μετά, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτείται πανεπιστημιακή μόρφωση. Αυτό να είναι το μοναδικό δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των δομών εκτός του (ΔΙΕΚ, ΙΕΚ, ΕΠΑΣ άλλων υπουργείων κλπ). Όχι στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τη μετατροπή της γνώσης σε εφήμερη κατάρτιση και μαθητεία.
 • Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων.
 • Όχι σε αντιεπιστημονικούς και αντιπαιδαγωγικούς «κουβάδες» ειδικοτήτων –για την «οικονομικότερη» διαχείριση του προσωπικού στο πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.
 • Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς  όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.
 • Κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής
 • Μαζικοί διορισμοί σε αντιστοιχία, ένας προς ένας (1/1) ως προς τις αποχωρήσεις, για όλη τη μνημονιακή περίοδο. Με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ – 15% του προϋπολογισμού
 • Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – «αποτίμησης» εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών.  Κατάργηση της ΑΔΙΠΔΕ. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Ετήσια επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
 • Σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους συνεχίζουμε την οργάνωση αντιπολεμικών κινητοποιήσεων και δράσεων αλληλεγγύης για πρόσφυγες – μετανάστες. Παλεύουμε ενάντια στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά. Παιδεία – υγεία – ασφάλιση -ρεύμα και νερό για όλο το λαό!

Με καθαρό μέτωπο στον εχθρό που έχουμε απέναντί μας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:

Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ιμπεριαλισμού, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων διαρκείας. Όχι άλλα χρήματα για τράπεζες, κεφάλαιο από την αφαίμαξη του λαού μας. Διαγραφή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους, έξοδος  από ευρώ και ΕΕ, ΝΑΤΟ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

 Η αντιλαική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιστή στα βήματα των προκατόχων της, φέρνει τις αντιδραστικές αλλαγές, πάνω στην περίοδο των εξετάσεων, αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά και την προσχηματικότητα του «Εθνικού διαλόγου» που κατά τα άλλα, συνεχίζεται…Επενδύει πάνω στην απογοήτευση,  το οικονομικό γονάτισμα του κόσμου και τη δυσκολία της περιόδου. Επιδιώκει με τη λογική του «σοκ και δέος» να τις υλοποιήσει χωρίς κινηματικό αντίπαλο. Να μην το επιτρέψουμε!

Οι εκπαιδευτικοί συντεταγμένα, μαζικά και αποφασιστικά να δώσουμε την απάντηση μέσα από τις ΓΣ

Με μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση την Παρασκευή 13/05 στο Υπουργείο Παιδείας 12.30 το μεσημέρι μαζί με τους δασκάλους και οργάνωση αντίστοιχων κινητοποιήσεων σε κάθε πόλη.

 Συζητώντας  μέσα από τις ΓΣ την επόμενη εβδομάδα  και αποφασίζοντας το πρώτο απεργιακό, 24ωρο βήμα στη ΓΣ προέδρων (21/05), για την εβδομάδα 23 – 27/5, με πανελλαδική κινητοποίηση.

Με νέες ΓΣ και ΓΣ προέδρων αμέσως μετά, για απεργιακή κλιμάκωση. Με ενημερώσεις, κοινές δράσεις γονιών, μαθητών. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, καταλήψεις, μπλοκάρισμα Διευθύνσεων, Περιφερειών Εκπαίδευσης, Βαθμολογικών Κέντρων. Με κινητοποιήσεις απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα.

Ετικέτες , , , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *