Αγων. Παρέμβαση Λέσβου: ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου

4Ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ (13-9-2011)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/9 η τέταρτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου, πρώτη της νέας σχολικής χρονιάς, με πλήρη απαρτία. Παρόντες και εκπρόσωποι του συντονιστικού καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

1. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το συμβούλιο για την άτυπη συνάντηση των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας μαζί με τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια, μια διαδικασία συλλογής στοιχείων για τα κενά σε προσωπικό, για τις ελλείψεις σε βιβλία, για τον αριθμό των τμημάτων στα σχολεία όλης της χώρας και για άλλα υπηρεσιακά ζητήματα.

2. Προτάχθηκε το ζήτημα του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τον οποίο ενημέρωσαν το συμβούλιο οι παριστάμενοι φοιτητές, όπως και για τις κινητοποιήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ζητώντας την ενεργό αλληλεγγύη του κλάδου μας και καταθέτοντας πρόταση για πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ως Αγωνιστική Παρέμβαση καταθέσαμε ψήφισμα αλληλεγγύης στο εκπαιδευτικό κίνημα της τριτοβάθμιας και μιλήσαμε για την ανάγκη ανατροπής του νόμου για τα ΑΕΙ μέσα από πανεκπαιδευτικό-παγκοινωνικό μέτωπο. Ζητήσαμε να καλύψει η ΕΛΜΕ με τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα συλλαλητήρια και τις πορείες που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι κάθε Πέμπτη στις 12:00, πρόταση που έγινε δεκτή. Ωστόσο η πλειοψηφία του ΔΣ (2 ΔΑΚΕ, 2 ΠΑΣΚ) αρνήθηκε να υιοθετήσει το ψήφισμα που προτείναμε εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τη θέση για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στοιχήθηκαν δηλ. κανονικά πίσω από τη μαύρη πλειοψηφία της βουλής (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ) που ψήφισε επί της αρχής το νόμο αυτό χάρη στη συμφωνία για την κατάργηση του ασύλου. Άλλη μια μαύρη σελίδα στο διευθυντοκρατούμενο σωματείο μας γράφτηκε με την απόφασή τους αυτή. Η μη εγκριθείσα πρόταση ψηφίσματος παρατίθεται στο τέλος του ενημερωτικού. Άλλη πρόταση, σε αντιπαράθεση με την δική μας, δεν έγινε από την πλειοψηφία.

3. Εκφράσαμε την ανάγκη της μεγάλης πλειοψηφίας- θεωρούμε- των συναδέλφων που περιμένουν από την ΕΛΜΕ μια κατεύθυνση έστω για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός με το άνοιγμα των σχολείων:

  • Τι στάση πρέπει να κρατήσουν οι εκπαιδευτικοί με τα βιβλία που δεν υπάρχουν;
  • Με πόσους μαθητές θα λειτουργήσουν και φέτος τα σχολεία και στους πόσους μαθητές θα σπάει το τμήμα;
  • Γιατί καθυστερούν τόσο πολύ οι τοποθετήσεις στα σχολεία και τι γίνεται με τα ενδεχόμενα κενά;
    • Ποια είναι η οικονομική προοπτική των εκπαιδευτικών τη στιγμή που βλέπουμε κάθε μέρα το εισόδημά μας να συρρικνώνεται;

Απέναντι σ’ αυτά τα ερωτήματα η πλειοψηφία του ΔΣ έδειξε εμφανώς αμήχανη ενώ έντονη ήταν και η διάθεσή τους για μια συνδιαχείριση των προβλημάτων, αναντίστοιχη προφανώς των αναγκών της περιόδου. Το σχετικό κείμενο που ανατέθηκε στον πρόεδρο να συνθέσει μετά τη συζήτηση θεωρούμε πως θα κινείται σε μια τέτοια λογική, αλλά και σε μια γενικόλογη «αγωνιστολογία» που θα ισοπεδώνει αθώους και φταίχτες. Μόνη λύση η μαζικοποίηση των γενικών μας συνελεύσεων, η λήψη πραγματικά αγωνιστικών αποφάσεων, η κλιμάκωση ενός αγώνα που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την απαλλαγή του λαού μας από μια κυβέρνηση που μισεί την κοινωνία, από μια πολιτική που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό της σωτηρίας των τραπεζών.

4. Επόμενα ραντεβού οι πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους (κάθε Πέμπτη στις 12:00 στα Κεντρικά Λύκεια), η επικείμενη πρώτη Γενική Συνέλευση του κλάδου (αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία), η τρίωρη στάση εργασίας που αποφάσισε το ΔΣ της ΟΛΜΕ μαζί με την απεργία της ΔΟΕ στις 22/9, ενώ για τα τρέχοντα ζητήματα το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα συναντηθεί, αφενός, με τον προϊστάμενο της ΔΔΕ και, αφετέρου, με τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου, οπότε και θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους.

 

Μυτιλήνη, 13-9-2011

 

Πρόταση ψηφίσματος της Αγωνιστικής Παρέμβασης για τα πανεπιστήμια

που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ

 

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου θεωρεί απαράδεκτο τον νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια καθώς αυτός διαμορφώνει συνθήκη κατεδάφισης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νόμος αυτός

  • αναιρεί το δημοκρατικό και αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, εισάγοντας αγοραίες, αδιαφανείς και αυταρχικές μορφές διοίκησης,
  • ανοίγει το δρόμο για την υποβάθμισή έως και κατάργηση/κλείσιμο πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων, έκβαση ιδιαίτερα δυσάρεστη ιδιαίτερα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ειδικά για την λεσβιακή κοινωνία,
  • διαλύει τα πτυχία και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων,
  • καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις ελληνικού λαού,
  • υποβαθμίζει ριζικά την εργασιακή και ακαδημαϊκή κατάσταση των πανεπιστημιακών δασκάλων και οδηγεί εκατοντάδες από αυτούς- πολλούς και στη Μυτιλήνη- στην προοπτική της απόλυσης ύστερα από πολλά χρόνια ερευνητικής και εκπαιδευτικής προσφοράς.

Θεωρώντας ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι κοινά για όλες τις βαθμίδες της, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητικών συλλόγων για την ανατροπή του νόμου.

Διακηρύξουμε την βούλησή μας να συμμετάσχουμε σε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης που δέχεται ολόκληρη η κοινωνία από την πολιτική που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούμε ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης, ο οικονομικός στραγγαλισμός της, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βάζει πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες τα κέρδη των τραπεζών και του κεφαλαίου.

Αυτήν την πολιτική οφείλουμε να την ανατρέψουμε με συντονισμένο πανεκπαιδευτικό αλλά και πανεργατικό/παγκοινωνικό αγώνα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*