Παρεμβάσεις ΔΕ: εισήγηση προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ (Οκτώβρης 2015)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.

OΚΤΩΒΡΗΣ 2015: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΛΜΕ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ

 • ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
 • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ

ΕΚΤΙΜΑΜΕ ΜΕ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πνίγονται στο Αιγαίο, πεθαίνουν στα περάσματα. Οι ιμπεριαλιστές ξαναχαράζουν τα σύνορα και ξαναμοιράζουν τις αγορές.

Η βαρβαρότητα γίνεται πια βεβαιότητα με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε το μαύρο μέτωπο, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ. Ήταν μεγάλη η υπηρεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μετατρέψει τη λαϊκή βούληση  [63% ΟΧΙ σε μνημόνιο] σε ΝΑΙ, να πιστώσει με αριστερή φρασεολογία το άλλοθι των μνημονίων.

 Το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο είναι ένα σύνολο από αντιδραστικές αλλαγές και μέτρα, που παίρνουν από την κοινωνική πλειοψηφία και ξαναχαρίζουν δισεκατομμύρια και δημόσιο πλούτο στους δανειστές, στις τράπεζες και στους βιομήχανους. Κατάργηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Συντριβή της φτωχής – μεσαίας αγροτιάς. Καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων. Καταστροφή δημόσιων αγαθών, υγείας και παιδείας. Χτύπημα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων – αντισυνδικαλιστικός νόμος.

Η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια, παγιώνει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας.  Υπέγραψε το μονομερές δικαίωμα στους δανειστές να αυξάνουν τα μέτρα κατά το δοκούν ανά τρίμηνο, ενώ η ίδια δεσμεύεται να θέτει στην έγκριση των «Θεσμών» κάθε ενέργεια της, ώστε να διαπιστώνεται αν συνάδει με την επίτευξη των στόχων τους.

Το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση με την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων ΕΕ- ΟΟΣΑ, αλλά και με εφαρμογή των προηγούμενων νόμων του «νέου σχολείου» και του ν. 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου.

 • Μείωση του κόστους  και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα – μόνιμη κινητικότητα

 • Αξιολόγηση όλων των παραγόντων της σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς,

 • Μαθητεία, δηλαδή τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης,

 • Επιχειρηματικότητα, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης μέχρι την έρευνα και τα προγράμματα των Πανεπιστημίων.

Βασικοί σταθμοί παραδοτέων του 3ου μνημονίου :

 • Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 η μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και ο καθορισμός των ανώτατων ορίων μισθολογικών δαπανών και επιπέδων απασχόλησης στο δημόσιο, με κατεύθυνση φθίνουσας πορείας.

 • Μέσα στο πρώτο 15ηνθήμερο του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη η πρόταση  της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό για να ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο και θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις για να εξοικονομηθούν 1,8 δις ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη του 2016, περικοπή του ΕΚΑΣ κατά 20%, ενοποιήσεις ταμείων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67, κ.ά.

 • Έως το Νοέμβριο του 2015 νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού στο Δημόσιο, με σκοπό καλλιέργεια πνεύματος επίτευξης αποτελεσμάτων. (Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης).

 • Εφαρμογή του ν. 4186/2013 για μαθητεία. Σύνδεση προγραμμάτων ΤΕΕ και πιστοποίησης με ανάγκες αγοράς, συμπράξεις με Περιφέρειες και εργοδότες, μεγαλύτερη συμμετοχή εργοδοτών και σχέδιο παροχής θέσεων μαθητείας, μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο (που θα περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς)

 • Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 προβλέπεται η επικαιροποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 και η συνολική επανεξέταση – αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με βάση την εργαλειοθήκη του. Επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης που θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2016 για να μπει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

 • Από τώρα έως -το αργότερο- τον Ιούνιο του 2018 θα υπάρχει «ευθυγράμμιση του αριθμού των διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού και αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό» με τις πρακτικές του ΟΟΣΑ, δηλαδή συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου κλπ

Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση είναι κιόλας εδώ! Νέα κατάσταση με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά

Οκτώβρης  με  χιλιάδες κενά, μηδενικούς μόνιμους διορισμούς (από τους 4.500 υποσχόμενους για όλες τις βαθμίδες). Έγιναν 2.082 προσλήψεις αναπληρωτών Β/θμιας (με μεγάλη καθυστέρηση). 2.700 οι εναπομείναντες πιστώσεις  ενώ τα κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεπερνούσαν τις 7.000. Η ομηρία – ταλαιπωρία των συναδέλφων αναπληρωτών συνεχίζεται, χωρίς δεσμεύσεις για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Προχωρούν σε νέες αυθαίρετες αναθέσεις μαθημάτων, αύξηση αριθμού μαθητών/τμήμα, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων προσανατολισμού και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, προκειμένου να κουκουλωθεί το πρόβλημα.

Μείωση κατά 10% των χρημάτων των σχολικών επιτροπών, με την 3η δόση να μην έχει δοθεί από τις αρχές καλοκαιριού  και την καθαριότητα των σχολείων στον αέρα, με απλήρωτους και χωρίς συμβάσεις εργαζόμενους.

Εκρηκτικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση με άρνηση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων, απουσία αρκετών βιβλίων και καθορισμού ύλης, μη ουσιαστική υποστήριξη  λειτουργίας τομέων, ειδικοτήτων, προβλήματα εγγραφών μαθητών και δικαιώματος να συμμετέχουν σε πανελλαδικές κλπ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας μιλά για εθελοντισμό, αξιολόγηση και αύξηση ωραρίου και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ξεκινά το πηγαινέλα για έγκριση στις Βρυξέλλες, προβλέπει μείωση δαπανών για παιδεία.

Η χρονιά ξεκίνησε με ένα μπαράζ δικών απέναντι σε αγωνιστές, ιδιαίτερα αυτών των αγώνων με μαχητικές μορφές από  αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων που νίκησαν (ΕΛΜΕ Σάμου, Διοικητικοί ΑΕΙ κλπ). 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει περάσει οριστικά στο μνημονιακό στρατόπεδο με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Είναι μια κυβέρνηση κλιμάκωσης της αντιδραστικής – αντιλαϊκής επίθεσης με την υποστήριξη ΕΕ, ΔΝΤ και εγχώριων αστικών κέντρων. Είναι εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους και κινείται με τη λογική του σαρωτικού αιφνιδιασμού. Δεν πρόκειται να επιδείξει καμιά περίοδο χάριτος. Με τη λογική των ισοδυνάμων μέτρων, αποπειράται να σπείρει τον εμφύλιο μεταξύ φτωχών, ανέργων κι εργαζόμενων.  

ΕΚΤΙΜΑΜΕ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Φάνηκε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις

Δε φτάνει να εκφράζουμε το δίκιο μας, πρέπει να μπορούμε και να το επιβάλλουμε

Γιατί δεν μπορέσαμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια; Πως θα μπορέσουμε;

Το καλοκαίρι που μόλις τέλειωσε είναι αλήθεια ότι αποτελεί μία από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους που έχουμε ζήσει. Με ανατάσεις αλλά και διαψεύσεις, με την ορμή του ΟΧΙ και την απογοήτευση του ΝΑΙ, με τα ερωτήματα να μπαίνουν αμείλικτα και την ανάγκη να βρεθούν οι δρόμοι που θα κάνουν υλική πραγματικότητα τη ρήξη και τη σύγκρουση με τα μνημόνια, το κεφάλαιο, το πολιτικό τους κατεστημένο, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προηγούμενο διάστημα έδειξε, ότι η πολιτική διαπραγμάτευσης στα πλαίσια των «Θεσμών» που δεν τους αμφισβητεί, θα καταλήγει σε όλο και πιο αντιλαϊκά μνημόνια και πλήρη ανελευθερία. Δεν αρκεί να αντιπαλεύουμε τις συνέπειες μιας πολιτικής αν δεν βάλλουμε στο στόχαστρο των αγώνων μας την ίδια. Ούτε η αποκάλυψή τους αρκεί αν δεν αποφασίσουμε να τους σταματήσουμε και δεν αναμετρηθούμε σήμερα με αυτό το ερώτημα. Η υποταγμένη ΓΣΕΕ του «ΝΑΙ» και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες εκτόνωσης της λαϊκής οργής με διάσπαρτες διαμαρτυρίες κατόπιν εορτής, αποδείχθηκε ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να δώσουν απάντηση.

Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» των αναδιαρθρώσεων που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση -κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ και όλο το μαύρο αστικό μπλοκ για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελός τους, εμφανίζοντάς τες ως «φυσικούς νόμους», είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε την αλήθεια των λαϊκών αναγκών, των εργατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής αξιοπρέπειας.

Να κοιτάξουμε απέναντί μας και δίπλα μας. Η ελπίδα στους αγώνες και τα σωματεία μας

Είναι ανάγκη να σκεφτούμε και να δράσουμε, πιάνοντας το νήμα από τις καλύτερες στιγμές των συλλογικών μας αγώνων των τελευταίων χρόνων, να αναμετρηθούμε με τις ανεπάρκειές μας, να δούμε κατάματα τον πραγματικό αντίπαλο, να πάρουμε τα ρίσκα μας.

Να σκεφτούμε τη μάχη με τη διαθεσιμότητα, τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, τις καθαρίστριες. Αγώνες που νίκησαν, γιατί ξεκίνησαν όχι ως διαμαρτυρία, αλλά με αποφασιστικότητα και συνέχεια μέχρι τη δικαίωση. Οι αγώνες αυτοί είχαν κόσμο οργανωμένο σε επιτροπές και συλλογικότητες γύρω και μέσα στα σωματεία και δε λειτούργησε ο καθένας μόνος του. Με δράσεις – κινητοποιήσεις που είχαν χαρακτηριστικά διάρκειας, αποφασιστικότητας, σύγκρουσης, επιβολής του δίκιου τους, ξεπερνώντας την πεπατημένη. Με πανελλαδικοποίηση, συντονισμό, απεύθυνση και κέρδισμα της κοινωνίας, των γονιών, των μαθητών, με εμπιστοσύνη στη νομιμότητα των δικαιωμάτων τους και ξεπέρασμα της διατεταγμένης από το κράτος δικαστικής δίωξής τους ή προσπάθειας να τεθούν σε παρανομία. Οι αγώνες αυτοί δίνουν χώρο και αυτοπεποίθηση στους αγωνιζόμενους και τη δύναμη να νικούν.

ΤΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ – ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ 

Με καθαρό μέτωπο στον εχθρό που έχουμε απέναντί μας

Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ιμπεριαλισμού, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων. Ξεκινάμε από τις πρώτες μάχες του Οκτώβρη. Απελευθέρωση από τα δεσμά της ΟΝΕ και της ΕΕ, κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων, παύση πληρωμών στους δανειστές, διαγραφή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους που επιβάλλει στο λαό μας νέες θηλιές,  έξοδο  από ευρώ και ΕΕ, ΝΑΤΟ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό

Ούτε βήμα πίσω από αξιοπρεπή εργασία και ζωή – εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά

Διεκδικούμε το πλαίσιο αιτημάτων-διεκδικήσεων του 16ου Συνεδρίου και των μαζικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ του Μαΐου –Σεπτεμβρίου του 2013, που παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν θέσεις του κλάδου. Ξεχωρίζουμε:

 Γενικά εκπαιδευτικά αιτήματα

 • Άμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, του νόμου 4186/2013  για το «νέο» Λύκειο και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Όχι στο σχολείο που σκοτώνει τη γνώση και επιβάλλει την εφήμερη κατάρτιση και τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

 • Καθιέρωση του ενιαίου, 12χρονου, δημόσιου, και δωρεάν σχολείου, με δίχρονη προσχολική αγωγή. Δημοκρατική λειτουργία, στήριξή του με  δαπάνες, δομές,  κτηριακές υποδομές, εργαστήρια, περιεχόμενο, κ.ά.

 • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση. 5% του ΑΕΠ – 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση,  υγεία, μεταφορά των μαθητών.

 • 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.

 • Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν.

 • Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς  όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.

 • Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής

 Κενά – διορισμοί – αναπληρωτές

 • Να καλυφθούν τώρα όλα τα διδακτικά κενά με ισάριθμες προσλήψεις. Να καταργηθεί η  μνημονιακή ρύθμιση αναλογίας 1:10, οι διορισμοί να γίνουν σε αντιστοιχία ένας προς ένας (1/1) ως προς τις αποχωρήσεις. Διορισμός όλων των κατηγοριών που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού. Μαζικοί διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. 8.000 διορισμούς καθηγητών τώρα.

 • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και προώθηση των αιτημάτων τους, που κατατέθηκαν στο υπουργείο από την Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

 Τεχνική εκπαίδευση

 • Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστη­μα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας.

 • Θέσεις εργασίας για όλους τους συναδέλφους της διαθεσιμότητας – κινητικότητας,  λειτουργία όλων των ειδικοτήτων τους, αποκατάσταση μισθολογικών, εκπαιδευτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

 • Ουσιαστικές αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση, ολιγομελή τμήματα για όλες τις ειδικότητες, εξοπλισμένα εργαστήρια, αναβαθμισμένα σε περιεχόμενο βιβλία.  Επίλυση των άμεσων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στα τεχνικά Λύκεια (συμπλήρωση στα υπομνήματα ΟΛΜΕ)

 • Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών. Όχι στην κερδο­σκοπία των πιστοποιήσεων και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμά­των.

 • Όχι στη μαθητεία – τζάμπα εργασία για τους εργοδότες.

 Μισθολογικά

 • Όχι σε μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ανάκληση όλων των μειώσεων και αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Διπλασιασμό του μισθού του πρωτοδιόριστου. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση βαθμολογική προαγωγή των εκπαιδευτικών για οικονομική ανακούφιση.

 • Καθιέρωση γνήσιων Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας εφ’ όλης της ύλης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 Εργασιακά

 • Να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – «αποτίμησης» εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών.  Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Ετήσια επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.

 • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου  στα επίπεδα του 2013

 • Όχι στην κινητικότητα, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και σε ελαστικές σχέσεις εργασίας

 • Οργανικές θέσεις για όλους. Κριτήρια, μόρια και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές.

 Συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά

Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις. Να μην περάσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος με τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSI, αυτά που άρπαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να πληρώσει το ΔΝΤ).

Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές με τον υπολογισμό τους στο ύψος του σημερινού βασικού. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης  αποκλειστικά Δημόσιο.

 Δημοκρατικά δικαιώματα

Απέναντι στο ιεραρχικό αξιολογικό μοντέλο διοίκησης που προωθεί αντιεκπαιδευτικές επιλογές, αντιπροτείνουμε μια άλλη, δημοκρατική λειτουργία του σχολείου. Όλες οι αποφάσεις να περάσουν στην αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων.

  Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπαλλήλους. Να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου. 

Σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και στην οργάνωση της αλληλεγγύης για πρόσφυγες – μετανάστες. Παλεύουμε ενάντια στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά. Παιδεία – υγεία – ασφάλιση -ρεύμα και νερό για όλο το λαό!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ

Πρόγραμμα δράσης

Με την εκτίμηση ότι αν δεν μπορέσουμε να ανακόψουμε την επίθεση κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι, όχι μόνο να βρεθούμε σε δυσμενέστερη κατάσταση, αλλά και να δυσκολέψουν οι όροι ανάπτυξης του κινήματος μας. Αλλά και την πεποίθηση ότι μπορούμε προτείνουμε:

 1. Παίρνουμε σαν ΕΛΜΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης των εκπαιδευτικών (επιτροπές αγώνα κλπ) και ενημέρωσης γονιών, μαθητών και τοπικής κοινωνίας (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ). με οργάνωση και προγραμματισμό κινητοποιήσεων, αντίστοιχο της περιόδου της διαθεσιμότητας. Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους των δασκάλων και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές ΓΣ και δράσεις.

 2. Καλούμε την ΟΛΜΕ να ορίσει πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης, ώστε να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονιών, στο υπουργείο, στις περιφέρειες  και στις διευθύνσεις, στις πλατείες των πόλεων για τα εκρηκτικά προβλήματα της εκπαίδευσης. 

 3. Καλούμε την ΑΔΕΔΥ α. να προχωρήσει στην στην προκήρυξη της 24ωρης πανδημοσιουπαλληλικής απεργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κανένα μέτρο, νομοσχέδιο να μην κατατεθεί από την κυβέρνηση χωρίς αντίδραση και λαϊκή κινητοποίηση. β. Να προαναγγείλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων καταθέτοντας νέα αγωνιστική πρόταση απεργιακής κλιμάκωσης, αμέσως μετά την 24ωρη απεργία, η οποία θα συζητηθεί σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε ο αγώνας να πάρει πανεκπαιδευτικά – πανδημοσιοϋπαλληλικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά.

 4. Καλούμε τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, να κινηθούν στη γραμμή σχεδιασμού και προετοιμασίας παρατεταμένου, αποφασιστικού αγώνα αντίστοιχου με την επίθεση που δεχόμαστε. Προτείνουμε κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία, με πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων απεργιών και συλλαλητηρίων μέσα στο Νοέμβρη, που θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από νέες Γ.Σ. και γενική συνέλευση προέδρων μέχρι 15 Νοεμβρίου.

 5. Καλούμε την ΟΛΜΕ να συμβάλλει με συσκέψεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες, στον αγωνιστικό συντονισμό Ομοσπονδιών και σωματείων, να επιδιώξει να διαμορφώσει κοινό πρόγραμμα δράσης, μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων.

Καλούμαστε όλοι, χωρίς την βλαπτική τακτική της αναμονής του κινήματος και των εργαζομένων που πρόσφατα δοκιμάστηκε και απέτυχε, χωρίς ανάθεση, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας και να πάρει αποφασιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, για  να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στην εκπαίδευση, στα σχολεία και στη ζωή μας!

Ετικέτες , , , , , , , , , , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *