Α’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής: Φωτιά στην Ανακύκλωση ΑΕ Ασπροπύργου: Ένα μεγάλο πολλαπλό έγκλημα!

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Πόσα  εγκληματικά γεγονότα μέσα σε ένα συμβάν;

Μια φωτιά που καίει για 5η ημέρα σκορπίζοντας τοξικό νέφος στο μεγαλύτερο κομμάτι της Αττικής και κυβέρνηση και ειδικοί ερίζουν για το αν χρειάζεται νερό ή χώμα για την αντιμετώπισή της και πως θα πληρωθεί ο λογαριασμός αφού δεν υπάρχουν κονδύλια. Έγκλημα 1ο: απουσία σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης, κονδυλίων και επαρκούς προσωπικού και μέσων κατάσβεσης πυρκαγιών .

Μια φωτιά που ξεκίνησε σε χώρο ανακύκλωσης και εξαπλώθηκε ακαριαία. Έγκλημα 2ο: ανυπαρξία συστήματος πρόληψης από την εταιρεία αλλά και ελέγχου από Δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ένα τοξικό νέφος με επικίνδυνες διοξίνες και αιωρούμενα σωματίδια, που απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, δηλώνει, «ότι το Κράτος δεν διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για να γίνουν επιστημονικές μετρήσεις» ενώ η Περιφέρεια ζητά τη συνδρομή Πανεπιστημίων και φορέων Έγκλημα 3ο: σε μια περιοχή βιομηχανική και τραγικά περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, δεν υπάρχει μόνιμος εξοπλισμός και προσωπικό που να μετρά τη ρύπανση και να ελέγχει τις επιχειρήσεις.

Την 5η μόλις ημέρα, βοούν οι τίτλοι των εφημερίδων και των ειδήσεων, ότι έκλεισαν τα σχολεία και οι δημόσιοι οργανισμοί μετά από σύσταση του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των κατοίκων και…. τα σχολεία στην πλειοψηφία τους λειτουργούν κανονικά. Έγκλημα 4ο: έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού των αρμόδιων φορέων αλλά κυρίως έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και ενημέρωσης – προστασίας πληθυσμού.

Και το μεγαλύτερο έγκλημα που όλοι όσοι ορκίζονται στην πάταξη των ενόχων, κάνουν ότι δε βλέπουν: Η φωτιά στον Ασπρόπυργο αφορά την πολυθρύλητη ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Με τήρηση όλων των κανόνων της αγοράς και των «Θεσμών», από την επιχείρηση. Όπως και στα ΕΛΠΕ. Και εξηγούμαστε:

Η πυρκαγιά καίει ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), αυτό της μεγαλύτερης δυναμικότητας σε όλη την Αττική (Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ), καταπίνοντας τόνους χρήσιμων ανακυκλώσιμων υλικών, αφανίζοντας κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις αξίας εκατομμυρίων,  ρυπαίνοντας επικίνδυνα την ήδη επιβαρυμένη περιοχή αλλά και όλη την Αττική, τερματίζοντας οριστικά την εργασία πάνω από 200 ανθρώπων (οι περισσότεροι απλήρωτοι) και εξαφανίζοντας μια αναγκαία υποδομή με αντικειμενικά ζωτική λειτουργία (ανακύκλωση στον επιβαρυμένο αστικό χώρο της ευρύτερης Αττικής).

Πριν δύο χρόνια περίπου είχε συμβεί το ίδιο με το ΚΔΑΥ με τη δεύτερη δυναμικότητα στην Αττική (WATT AE) στο χώρο της Φυλής. Οι δύο  μονάδες μαζί αποτελούσαν πάνω από το 50% του συνολικού έργου ανακύκλωσης στην Αττική.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ έστησε μια επιχείρηση με τραπεζικά δάνεια, ( αυτές οι τράπεζες που πλειστηριάζουν σπίτια για μια δόση ενός ανέργου), οικονόμησε, άφησε απλήρωτα τα χρέη του και ένα εκατ. ευρώ μεροκάματα και συνεχίζει ανενόχλητος άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Με απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, τον Απρίλιο του 2013, η εταιρεία με την επωνυμία «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.», παρά τα χρέη της, επιδοτήθηκε με 996.806,45 ευρώ για μίσθωση συμβάσεων με τράπεζες (ΑΔΑ: ΒΕΑΞΦ-ΒΓΘ). Την ίδια περίοδο ο ιδιοκτήτης της, μεταξύ 2013-2014 κατείχε τα ηνία της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ. Δημοσιεύματα της εποχής τον ήθελαν να ενισχύει τις προσπάθειες του Δ. Μελισσανίδη για την ανέγερση του γηπέδου στη Φιλαδέλφεια και συμμετείχε ως «μέγας χορηγός» σε πλήθος τοπικών δράσεων. Όπως και τα ΕΛΠΕ. Με το σύνθημα «Ζούμε Μαζί»…

Πριν από ένα μήνα προσέφυγε σε χρήση του άρθρου 99 (υποβάλλοντας ταυτόχρονα νέο «αναπτυξιακό σχέδιο» μαζί με μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία), με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι και να παραμείνουν ελάχιστοι για τη φύλαξη –κυρίως- των εγκαταστάσεων.

Ρωτάμε λοιπόν:

Την εποχή όπου αγαπημένο σπορ είναι η καταγγελία του αναποτελεσματικού και σπάταλου δημόσιου, μήπως κάποιος θα πρέπει να επισημάνει την ασυλία που δίνει το Δημόσιο για την ενίσχυση της κανονικότητας της ιδιωτικής – καπιταλιστικής εγκληματικής ασυδοσίας σε όλους τους τομείς;

Την εποχή που  η θεσμοτρόικα ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου απαιτούν και η κυβέρνηση συναινεί να μην πειραχτούν οι τράπεζες, που κανονικά είναι χίλιες φορές κρατικές με τα δις που έχουν ταϊστεί, μήπως κάποιος πρέπει να βάλει στο σκαμνί και την Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της μονάδας, λόγω μη εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων, ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων;

Την εποχή που όλοι υποτίθεται νοιάζονται για το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας ως χώρας, πόσο ορθολογικό είναι να πετάγονται εκατομμύρια εξοπλισμού, ενώ θα μπορούσε δικαιωματικά να αναλάβει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του ΚΔΑΥ κάποιος δημόσιος φορέας πχ η Περιφέρεια Αττικής όπως ζητούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, πριν οδηγηθεί στην εγκατάλειψη και την καταστροφή;

Αν δεν αναδειχθεί έτσι και δεν καταδικαστεί αυτό το τεράστιο έγκλημα σε βάρος της υγείας, της ασφάλειας αλλά και του μέλλοντος αυτού του τόπου και αυτού του λαού….

Αν δεν πληρώσουν όλοι οι ένοχοι αλλά και δεν δοθεί η δυνατότητα να ζήσουν οι εργαζόμενοι…

γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε στο Θριάσιο ένα τραγικό νέο «Σεβέζο».

Γι αυτό απαιτούμε ταυτόχρονα από όλους τους αρμόδιους, Δήμους, Περιφέρεια, κυβέρνηση:

  • Άμεσα μέτρα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και των συνεπειών της
  • Μέτρα προστασίας, ενημέρωσης, ενίσχυσης του πληθυσμού που πλήττεται και ιδιαίτερα των κοντινών κατοίκων / ενημερώσεις στα σχολεία
  • Τον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας στις επιχειρήσεις της περιοχής και την απομάκρυνση των ρυπογόνων ή επικινδύνων
  • Θέσπιση – εξοπλισμό μόνιμου ελεγκτικού μηχανισμού και μετρήσεων επιπέδων ρύπανσης
  • Τον έλεγχο για την τήρηση των κανόνων υγιεινής κι ασφάλειας
  • Επιβολή ειδικής φορολογίας στις επιχειρήσεις για τις δημόσιες ανάγκες της παιδείας – πολιτισμού και της υγείας, των κατοίκων της περιοχής. Όχι στην φιλανθρωπία και τις χορηγίες – όπλο στα χέρια τους για να γονατίζουν τον καθημαγμένο από την κρίση λαό μας, που πληρώνει τα κέρδη τους με το αίμα του και την ανάσα του.
  • Να ξεπληρωθούν τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εργαζόμενων της επιχείρησης Ανακύκλωσης ΑΕ

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*