Την Τρίτη 19 Μάη συνεδρίασε το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ με τη συμμετοχή 5 μελών (1 ΠΑΜΕ, 2 Αγων. Πρωτοβουλία-ΣΥΝΕΚ, 1 ΔΑΚΕ, 1 Αγωνιστική Παρέμβαση) και ενός παρατηρητή (ΠΕΚ).
-
Συζητήθηκε καταρχήν το θέμα της επαναφοράς των καταργημένων τομέων της τεχνικής εκπαίδευσης της επιστροφής των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα. Έγινε ενημέρωση από μέλη της Επιτροπής Καθηγητών σε Διαθεσιμότητα Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα εφαρμογής του σχετικού νόμου, όπως το γεγονός ότι ο εκπαιδευτικός μηχανισμός λειτουργεί με βάση το προηγούμενο καθεστώς, καθώς τυπικά οι τομείς δεν έχουν επανιδρυθεί, υπάρχουν προβλήματα από την κατάργηση των ΕΠΑΣ (ειδικά στην ανατ. Θεσσαλονίκη) κ.ά. Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν τεχνητά πλεονάσματα προσωπικού, ενώ υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για μετακίνηση σε ΙΕΚ… Συζητήθηκε το γεγονός ότι στις συναντήσεις της Επιτροπής Καθηγητών σε Διαθεσιμότητα και των ΕΛΜΕ με τους διευθυντές Δευτ. Εκπαίδευσης Ανατ. και Δυτ. Θεσσαλονίκης (Δευτέρα 18 και Τρίτη 19/5 αντίστοιχα), δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο, π.χ. πρωτοβουλία ενημέρωσης για την επαναλειτουργία των τομέων, καθώς οι διευθυντές επικαλούνται την αναμονή των σχετικών εγκυκλίων κ.λπ. Αποφασίστηκε (ομόφωνα) η συμμετοχή στην αντίστοιχη συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή την Παρασκευή 22/5, στις 12μ. Να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις αυτές από τα μέλη του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ συμμετείχε μόνο η Αγων. Παρέμβαση. Το ΔΣ απασχόλησε αρκετά η διαδικασία πρόσκλησης των ΕΛΜΕ. Χαρακτηριστικά για τα ΣΥΝΕΚ υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των κοινών πρωτοβουλιών δράσης των ΕΛΜΕ, ενώ αμφισβητήθηκε ότι οι συναντήσεις στις διευθύνσεις εκπαίδευσης έγιναν με πρωτοβουλία της επιτροπής των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα. Δεν ακούστηκε όμως από τις παρατάξεις που επέμεναν σε αυτόν τον τόνο, τι θα έπρεπε να κάνουν οι ΕΛΜΕ στο θέμα των προβλημάτων της επιστροφής των συναδέλφων που κρίνεται αυτές τις μέρες, αφού ήταν τόσο προβληματική η πρωτοβουλία αυτή.
-
Για το θέμα της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για αιφνιδιαστική ανάκληση των υποχρεωτικών μετατάξεων καθηγητών ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2013 και την αναστάτωση που προκαλεί στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα εργασιακά δικαιώματα και τη ζωή των συναδέλφων κατατέθηκε από την Αγων. Παρέμβαση πρόταση καταδίκης της κυβερνητικής απόφασης, εμπλουτισμού και διεύρυνσης της πρότασης ΟΛΜΕ για το θέμα, μαζί με τη διοργάνωση σύσκεψης-συνέλευσης των συναδέλφων τη Δευτέρα 25/5, από κοινού με τους Συλλόγους της ΠΕ. Το ΠΑΜΕ κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση, ενώ τοποθετήθηκε θετικά για τη σύσκεψη. Η ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ επέμεναν να αρκεστεί η ΕΛΜΕ στην πρώτη τοποθέτηση της ΟΛΜΕ (κάτι που υιοθετήθηκε με τις ψήφους τους) και να μη γίνει σύσκεψη-συνέλευση, ενώ σε αυτό το μήκος κύματος τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΣΥΝΕΚ είδαν στην κυβερνητική πρωτοβουλία χαρακτήρα αποκατάστασης της νομιμότητας, αλλά και των αδικιών σε βάρος συναδέλφων της πρωτοβάθμιας. Τελικά η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στη σύσκεψη με τους συναδέλφους αποφασίστηκε υπό την αίρεση να μην έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, μετά από επιμονή των ΠΑΜΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ. Η Αγ. Παρέμβαση ψήφισε τη συμμετοχή επειδή το θέμα είναι επείγον, αλλά με επιφύλαξη για τη γραφειοκρατική επιμονή να μη θεωρηθεί συνέλευση. Θα γίνει τη Δευτέρα 25/5, 7μμ στην ΕΔΟΘ.
-
Αποφασίστηκε (ομόφωνα) να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του ΔΣ της ΟΛΜΕ και της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας ώστε να μπει τέλος στην απαράδεκτη απαίτηση για ασφαλιστικές εισφορές από δύο συναδέλφους (τουλάχιστον) από τους 85 της διαθεσιμότητας της ΤΕΕ για την περίοδο που σταμάτησε η μισθοδοσίας τους!
-
Τέλος οι προτάσεις της Αγων. Παρέμβασης για σύσκεψη ΕΛΜΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων ενόψει της μεθοδευόμενης αντιλαϊκής συμφωνίας κυβέρνησης-ΕΕ-δανειστών και του ΠΑΜΕ για αντίστοιχη κινητοποίηση στις 11/6 δεν υιοθετήθηκαν, καθώς καταψηφίστηκαν από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ. Σύσκεψη σωματείων για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26/2, 7μμ, στην ΕΔΟΘ από Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ.
Κάντε το πρώτο σχόλιο