ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
https://paremvasithess.wordpress.com/ – agonistiki.paremvasi231@gmail.com
Στη συνεδρίαση στις 3/3/2015 συμμετείχαν 8 από τα 9 μέλη (έλειπε μέλος της ΔΑΚΕ λόγω ανωτέρας βίας) ιδιαίτερα απασχόλησε η πρόταση της Αγων. Παρέμβασης για συμμετοχή Α’ ΕΛΜΕ στην εκδήλωση για το χρέος και την ανάγκη διαγραφής του (θέση της ΟΛΜΕ, 16ο συνέδριο) που οργάνωσαν στις 13/3 οι Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ, η οποία απορρίφτηκε με ψήφους 3 υπέρ (1 Αγωνιστική Παρέμβαση, 2 ΠΑΜΕ) και 5 κατά (2 Αγων. Πρωτοβουλία, 2 ΠΕΚ, 1 ΔΑΚΕ).
Την πρόταση είχαμε καταθέσει και στο ΔΣ της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά τότε μπήκε θέμα πίεσης χρόνου (η αρχική ημερομηνία ήταν 3/3) κλπ. Μετά τη μετάθεση της ημερομηνίας στις 13/3 Αγων. Πρωτοβουλία, ΠΕΚ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν και πάλι να υπερψηφίσουν την πρόταση, παρότι στο παρελθόν είχαν συμφωνήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες, με τη θέση ότι μια συζήτηση για την κρίση και το χρέος είναι έξω από τις ανάγκες και τα ζητούμενα του σωματείου, ωσάν να μην είναι η ίδια η ΟΛΜΕ που έχει ως θέσεις τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του δημόσιου χρέους και να μην είναι αυτό το χρέος που ευθύνεται για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά Γ’-Ε’ ΕΛΜΕ πραγματοποίησαν με επιτυχία την εκδήλωση, ενώ από τους ομιλητές που ανακοινώθηκαν ήρθε μόνο ο Λ. Βατικιώτης από την Πρωτοβουλία Διαγραφής του Χρέους, ενώ δεν ήρθαν ούτε αντικαταστάθηκαν οι βουλευτές Γ. Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ (πρόταση ΣΥΝΕΚ) και Σ. Βαρδαλής του ΚΚΕ (πρόταση ΠΑΜΕ).
Επίσης απορρίφτηκε με 3 υπέρ (2 ΠΑΜΕ, 1 Αγων. Παρέμβαση), 1 κατά (Αγων. Πρωτοβουλία) και 4 λευκά (2 ΠΕΚ, 1 ΔΑΚΕ, 1 Αγων. Πρωτοβουλία) ψήφισμα που κατέθεσε το ΠΑΜΕ και καλούσε σε υπερψήφιση στη Βουλή πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων. Πιστεύουμε ότι το λαϊκό κίνημα θα καταργήσει τα μνημόνια, δε φτάνει μια ψηφοφορία στη Βουλή. Όμως το ψήφισμα είχε θετικό περιεχόμενο, αφού πρόκειται για πάγιο αίτημα του κλάδου τα τελευταία χρόνια. Προκαλεί εντύπωση η εξέλιξη γιατί αφορά πρόταση νόμου που κατατεθεί και στην προηγούμενη Βουλή όπου την είχαν υπερψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε στη ΓΣ της Α΄ ΕΛΜΕ (12/3).
Ακόμη ψηφίστηκε ομόφωνα η στήριξη και οικονομική ενίσχυση των απεργών του εργοστασίου της Coca–Cola, ενώ συζητήθηκαν τα οργανωτικά της εκδήλωσης για τα 90 χρόνια της ΟΛΜΕ.
Αποφασίστηκε η επεξεργασία τοποθέτησης εκ μέρους της ΕΛΜΕ για τις ομαδοποιήσεις των σχολείων ενόψει συνεδρίασης ΠΥΣΔΕ με θέμα την κάλυψη κενών και την ταξινόμηση των όμορων σχολείων, καθώς και η τοποθέτηση ενάντια στο διαγωνισμό της PISA (έχει αναρτηθεί στο μπλογκ της ΕΛΜΕ).
Στη συνεδρίαση στις 17/3 συμμετείχαν 6 μέλη (απουσίασαν ένα μέλος από ένα ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ, ΠΕΚ) και συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα του ελλείμματος του διελμικού ταμείου. Παρακολουθούμε με ανησυχία μια συζήτηση που απαξιώνει τη συνεργασία των ΕΛΜΕ, ειδικά των κινητοποίησεων, ως κοστοβόρα υπόθεση… Με πρωτοβουλία της Α΄ ΕΛΜΕ έγινε συνάντηση των προέδρων τη Δευτέρα 23/3.
Αποφασίστηκε συμμετοχή στη συνάντηση των ΕΛΜΕ για τις υπηρεσιακές μεταβολές και τη συγκεκριμενοποίηση της πρότασης προς τη Δ/ση για τον προσδιορισμό των κενών (26/3).
Η ΕΛΜΕ στήριξε τη σύσκεψη της ΕΔΟΘ για τους συναδέλφους της ΤΕΕ, καθώς και τους υπόλοιπους ΔΥ που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, τη Δευτέρα 23/3. Παράλληλα μετά από αίτημα των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα, θα υπάρξει συνεννόηση και με τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης για συνάντηση με τον αναπ. Υπουργό Παιδείας Τ. Κουράκη.
Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (κατά ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ) η συμμετοχή με αυτοτελές πλαίσιο στις 21/3 Μάρτη, ημέρα κατά του ρατσισμού, στο σχετικό συλλαλητήριο, που αρχικά -κακώς – είχε απορριφθεί για λόγους διαφωνίας με το πλαίσιο των οργανωτών. Εγκρίθηκε ομόφωνα η οικονομική ενίσχυση (100 ευρώ) της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν για δικαστικά έξοδα.
Τέλος θα ενημερωθούν οι συνάδελφοι ότι για τα μέλη της ΕΛΜΕ είσοδος με μειωμένο εισιτήριο (10 ευρώ) στην παράσταση “Πνιγμονή” στο θέατρο Αθήναιον.
Κάντε το πρώτο σχόλιο