Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης-Συντονιστικό καθηγητών σε διαθεσιμότητα: Στο δρόμο του Νοέμβρη! Ανατρέπουμε την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ

Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ

Συντονιστικό καθηγητών σε διαθεσιμότητα

Στο δρόμο του Νοέμβρη!

Ανατρέπουμε την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ

Μετά από 41 χρόνια το φωτεινό παράδειγμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει. Τα συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα», «Έξω οι ΗΠΑ» θυμίζουν τους αγώνες για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, για ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Αγώνες και συνθήματα τα οποία είναι οδηγοί σήμερα που κάτω από τη σημαία των Μνημονίων και στο όνομα του τοκογλυφικού χρέους και της σταθερότητας του ευρώ, τα δικαιώματα, οι κατακτήσεις και η αξιοπρέπεια του λαού μας πλήττονται βάναυσα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κλόνισε τη Χούντα της 21ης Απριλίου και στάθηκε η αρχή του τέλους, ένα τέλος που ήρθε με την προδοσία της Κύπρου που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και την τραγωδία της διχοτόμησης του νησιού και του λαού της. Θα μας θυμίζει ότι και στην πιο δύσκολη εποχή έχει νόημα και ηθική αξία να αγωνίζεσαι. Μας θυμίζει επίσης ότι όση δημοκρατία ζήσαμε μετά τη Μεταπολίτευση του 1974 δεν χαρίστηκε από κανένα: τη χρωστάμε στους επώνυμους και ανωνύμους αγωνιστές, τους εξορισμένους, τους βασανισμένους και τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης, αποκορύφωμα της οποίας στάθηκε η ηρωική εξέγερση της νέας γενιάς στο Πολυτεχνείο.

Αν μετά την πτώση της δικτατορίας όσοι κυβέρνησαν απαξίωσαν την έννοια της δημοκρατίας με τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και τα ρουσφέτια, την ακύρωση της ανεξαρτησίας, τη χειραγώγηση και την καταστολή του λαού, αυτό δεν μπορεί να λερώσει τη λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ούτε πολύ περισσότερο να την ενοχοποιήσει όπως προσπαθούν οι φασίστες που σηκώνουν κεφάλι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτών που πάντα ένιωθαν άβολα με το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται.

Σήμερα που η καταχνιά της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ σκεπάζει τη χώρα, το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι οδηγός. Μας καλεί σε «ενότητα και αγώνα» μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων και διεκδικήσεων που αναδεικνύουν οι συλλογικές διαδικασίες και τα σωματεία, η δημοκρατία των συνελεύσεων. Δείχνουν το δρόμο σε μια κοινωνία που δεν παραδίνεται και δίνει μικρές και μεγάλες μάχες για να υπερασπιστεί τη ζωή της και να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο. Πρώτα και κύρια στη μαθητική και φοιτητική νεολαία, το αύριο αυτού του τόπου, που παλεύει ενάντια στην αντιεκπαιδευτική-αντεργατική πολιτική της συγκυβέρνησης, η οποία φοβισμένη απαντά με κρατική καταστολή και φτηνή προπαγάνδα, με τα όπλα και την αλαζονεία της Χούντας.

Η φετινή επέτειο δεν είναι μια γιορτή, αλλά στιγμή αγώνα. Η θέση των εκπαιδευτικών είναι δίπλα στη νεολαία. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα συνεχίσει στο δρόμο του Νοέμβρη τη μάχη για δημόσια δωρεάν παιδεία και τη δικαίωσή της με το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Για γνώση και μόρφωση που εξοπλίζει και απελευθερώνει. Ενάντια στο νόμο για το δήθεν «νέο λύκειο», ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και την υποβάθμιση της τεχνικής παιδείας. Με εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ασφάλιση, παιδαγωγική και συνδικαλιστική ελευθερία. Κόντρα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την προοπτική της απλήρωτης δουλειάς, την αξιολόγηση που υποβαθμίζει το σχολείο, χειραγωγεί και απολύει. Ενάντια στο σχολείο της υποχρηματοδότησης και της μιζέριας των χορηγών. Αυτός ο αγώνας είναι κομμάτι της πάλης όλης της κοινωνίας για ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, για απελευθέρωση από χρέος και Μνημόνια.

Όλοι στη συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης,

τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, στις 5 μ. μ. – πύλη του Πολυτεχνείου.

Τα Δ.Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*