Εκπ/κοί σε διαθεσιμότητα Χανίων: Το χρονικό μιας θανατηφόρας «μεταρρύθμισης» στην ΤΕΕ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ» ΣΤΗΝ ΤΕΕ

Στις 22 Ιουλίου 2013 η Δημόσια Τεχνολογική Εκπαίδευση δέχεται ένα πρωτοφανές πλήγμα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας , στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων και της λιτότητας κλείνουν σε μια νύχτα τους Τομείς Υγείας και Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής- Κομμωτικής, μια σειρά ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και όλους τους ΔΕ ακόμη και τομέων που δεν καταργήθηκαν πχ ψυκτικών, ηλεκτρολόγων κλπ και ταυτόχρονα καταργούν 2500 οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων και τους θέτουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απόλυσης.

Εδώ και 14 μήνες το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση μας εμπαίζουν, με υποσχέσεις επισφαλών θέσεων κινητικότητας, με ασαφές εργασιακό πλαίσιο και μακριά από τον τόπο κατοικίας μας. Ταυτόχρονα παραπλανούν τους πολίτες ανακοινώνοντας την δήθεν «τακτοποίησή» μας. Από το αδιάβλητο ΑΣΕΠ ανακοινώνονται πίνακες κινητικότητας με σωρεία λαθών, τυχαίων ή εσκεμμένων!

Tο χρονικό των βασανιστηρίων μας μέσω των ανακοινωθέντων πινάκων (των πινάκων της ντροπής) κινητικότητας του ΑΣΕΠ/ Υπουργείου Παιδείας με νούμερα, ημερομηνίες και λάθη, ξεπερνάει κάθε λογική. Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τώρα, Σεπτέμβριο του 2014, ανακοινώνονται ΦΕΚ κινητικότητας, προσωρινοί πίνακες κινητικότητας, τελικοί πίνακες κινητικότητας, οριστικοί πίνακες κινητικότητας, ημιτελικοί πίνακες με διαφορετικές αρχικές θέσεις, προσωρινές, τελικές, οριστικές κλπ σε ένα απίστευτο αλαλούμ, που και οι πιο νηφάλιοι από εμάς δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. Η πολύμηνη, βάσει προμελετημένου σχεδίου, ομηρία μας παρατείνεται και από τον τεράστιο αριθμό, τυχαίων ή εσκεμμένων λαθών στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ.

Η παρατεταμένη διαθεσιμότητά μας, ο σταδιακός τρόπος ανακοίνωσης των ΦΕΚ κινητικότητας, οι λιγοστές θέσεις για κάποιες ειδικότητες, ο απαράδεκτος τρόπος μοριοδότησης – αξιολόγησής μας είχε ως αποτέλεσμα, τις σπασμωδικές και αναγκαστικές επιλογές του καθενός μας στην προσπάθεια μας να αποφύγουμε την ανεργία.

14 μήνες μετά τη βάναυση εκδίωξή μας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναρωτιόμαστε ακόμη γιατί μια κυβέρνηση, γιατί ένα Υπουργείο και ένα Αδιάβλητο Όργανο (ΑΣΕΠ), επιλέγουν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους εκπαιδευτικούς; Αν η κατάργηση των ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και η απόλυση των εκπαιδευτικών αποτελεί «πράξη κορυφαίας ανοησίας», κατά δήλωση του νέου υπουργού Παιδείας κυρίου Λοβέρδου, γιατί αυτή η «κορυφαία ανοησία» ψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και γιατί κανείς δεν έχει την πολιτική γενναιότητα να την διορθώσει;

14 μήνες ομηρίας είναι πολλοί για να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων. Η διάλυση του δημόσιου σχολείου, η υποχρηματοδότησή του και η εκχώρηση των «φιλέτων» της εκπαίδευσης στους ιδιώτες ήταν ο στόχος τους. Ταυτόχρονα η απόλυση μόνιμων εκπαιδευτικών εντάσσεται στην πολιτική της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στο σχολείο και παράλληλα η δική μας «θυσία» λειτουργεί ως φόβητρο για όλο το μόνιμο προσωπικό του δημόσιου τομέα, για να παραμένουν οι εργαζόμενοι «εξαρτημένοι», «ήσυχοι» και υποδουλωμένοι, όπως ακριβώς εκείνοι στον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της «αναδιάρθρωσης» και της «ανάπτυξης» της χώρας, με μισθούς δούλων και εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα. Σήμερα:

  • 91 εκπαιδευτικοί έχουν σταματήσει να πληρώνονται από 22/3/2014, χωρίς να έχουν υπογραφεί οι απολύσεις τους

  • 180 εκπαιδευτικοί με δεύτερο πτυχίο έχουν πάρει μετάταξη στην Α/θμια και Β/θμια (ανακοίνωση ΑΣΕΠ Νο 6)

  • 1625 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων παραμένουν σε διαθεσιμότητα / κινητικότητα. Από αυτούς :

  • 104 με δεύτερο πτυχίο (Ανακοίνωση ΑΣΕΠ Νο 10) προορίζονται για την Β/θμια και Α/θμια εκπαίδευση,

  • 1031 προορίζονται για τις δομές του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ανακοίνωση ΑΣΕΠ Νο 8 και 10)

  • 154 που προορίζονται για το Υπ. Υγείας (Ανακοίνωση ΑΣΕΠ Νο 10)

  • 150 που προορίζονται για τους Δήμους (Ανακοίνωση ΑΣΕΠ Νο 8)

  • 200 που με την έκδοση των πινάκων απολύονται

Με αφορμή την εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προς την Γενική Συνέλευση, το συντονιστικό των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα του Νομού Χανίων προτείνει την προσθήκη των παρακάτω δράσεων σε όποιο πρόγραμμα και αν ψηφιστεί.

Α. Δημόσια καταγγελία από την ΟΛΜΕ και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, της πρακτικής του Υπουργείου Παιδείας να καλύπτει τα κενά σε προσωπικό του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης με αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημιουργώντας έτσι περισσότερα κενά στην εκπαίδευση). Ενώ βρίσκονται σε κινητικότητα/ διαθεσιμότητα 1031 συνάδελφοι τεχνικών ειδικοτήτων, που προορίζονται να απορροφηθούν από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Β. Απορρόφηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση των 104 εκπαιδευτικών σε κινητικότητα με δεύτερο πτυχίο (ανακοίνωση ΑΣΕΠ Νο10) πριν την τοποθέτηση αναπληρωτών. Αποχή από τις διαδικασίες, καταλήψεις σε διευθύνσεις κατά την πράξη ανάληψης υπηρεσίας αναπληρωτών των ειδικοτήτων αυτών.

Γ. Καμία πρόσληψη ωρομισθίων (κατηργημένων ειδικοτήτων) στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., πριν την οριστική τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε κινητικότητα. Μπλοκάρισμα των πράξεων ανάληψης υπηρεσίας και των αποσπάσεων που θα ακολουθήσουν στα ΕΠΑ.Λ.

Μετά από 14 μήνες αγώνα παραμένουμε νηφάλιοι και αποφασισμένοι ότι

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*