Αριστ. Παρέμβαση-Συσπείρωση Ηρακλείου: για την ακύρωση σεμιναρίων διευθυντών για την αξιολόγηση

Συνάδελφοι,

Από την Παρασκευή 13/6 έως και χθες, Τετάρτη 18/6, έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθούν τα πρώτα σεμινάρια επιμόρφωσης των διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την αξιολόγηση σε Αρκαλοχώρι και Μοίρες, παρά την εκφρασμένη αντίθεση του σωματείου για το ίδιο το μέτρο της αξιολόγησης, αλλά και τα επιπλέον προβλήματα που δημιουργεί η διεξαγωγή αυτών των σεμιναρίων στη διαδικασία των εξετάσεων. Για μια ακόμη φορά το υπουργείο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έδειξαν την παντελή αδιαφορία τους για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και τον υπερβάλλοντα ζήλο τους για την προώθηση του αντιεκπαιδευτικού θεσμού της αξιολόγησης.

Ως Αριστερή Παρέμβαση – Συσπείρωση χαιρετίζουμε τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας τωνσυναδέλφων διευθυντών που δηλώνοντας στάση εργασίας δεν προσήλθαν στα σεμινάρια, όσο και τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων των δύο σχολείων ( Αρκαλοχωρίου και Μοιρών) και των σχολείων των γύρω περιοχών που με τη συμμετοχή τους στην απεργία και την παρουσία τους έξω από τα κέντρα επιμόρφωσης απέτρεψαν τη διεξαγωγή των σεμιναρίων. Να επισημάνουμε επίσης ότι με τον ίδιο τρόπο ακυρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες τα ανάλογα σεμινάρια και στην πρωτοβάθμια, όπως ακυρώνονται παντού σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει την καθολική αντίθεση του κλάδου στον κανιβαλικό θεσμό της αξιολόγησης.

Καλούμε λοιπόν το σύνολο του κλάδου στο νομό μας να συνεχίσει το μεγάλο «όχι» στη διαδικασία της αξιολόγησης συμβάλλοντας με τον ανάλογο τρόπο στην ΑΚΥΡΩΣΗ και των επόμενων σεμιναρίων στο Ηράκλειο ( 6ο ΕΠΑΛ στις 19&20/6, 1ο ΕΠΑΛ στις 23& 24/6 και Δ.Δ.Ε. στις 25 & 26/6).

Να καταδείξουμε δυναμικά και να μπλοκάρουμε την πολιτική κυβέρνησης , κεφαλαίου, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. που παγιώνει σε μόνιμο εφιάλτη τη φτώχεια και τις απολύσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Η αξιολόγηση είναι το πολυεργαλείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προσαρμόσει όλο το δημόσιο στη δημοσιονομική πολιτική που απαιτεί η Τρόικα. Αυτή της παραπέρα μείωσης μισθών και συντάξεων, των χιλιάδων απολύσεων και της σύνδεσης μισθού- παραγωγικότητας, καταργώντας κάθε κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα και οδηγώντας σε ελαστικοποίηση , ατομικό μισθό, χειραγώγηση,πειθάρχηση. Ειδικότερα, στόχοι της είναι:

  • η συνεχής απαξίωση της εργατικής δύναμης για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου
  • ένα δημόσιο πιο «αποδοτικό», στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και γενικότερα των ιδιωτικών συμφερόντων, σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
  • ένα σχολείο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς, που θα αποκλείει χιλιάδες μαθητές μέσα και

από τον εξεταστικό μαραθώνιο του «νέου λυκείου»

  • η αλλοίωση των συνειδήσεων των εργαζόμενων, αφού ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της αξιολόγησης θα υποσκάψει κάθε έννοια συνεργασίας, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης µεταξύ τους, θα εντείνει τη ρουφιανιά και τις πελατειακές σχέσεις, καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια του υπαλλήλου
  • το κλείσιµο τοµέων και κλάδων που η κυβέρνηση θέλει να παραχωρήσει στους ιδιώτες ( βλ. τομείς των ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν), χαρακτηρίζοντάς τους «μη αποδοτικούς» και άχρηστους
  • κατάργηση της µόνιµης και σταθερής εργασίας, καθώς η κυβέρνηση παράλληλα προωθεί προσλήψεις συµβασιούχων µε προγράµµατα ΕΣΠΑ πεντάµηνης διάρκειας, µε µισθούς των 490 ευρώ το µήνα, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώµατα, δηµιουργώντας συνθήκες εργασίας γαλέρας.

Συνάδελφοι, στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα σήμερα γίνονται παντού μαζικότατες συνελεύσεις και παίρνονται αποφάσεις αντίθεσης και ανυπακοής στη διαδικασία της αξιολόγησης. Συγκροτείται ένα μέτωπο στο οποίο απαιτείται να συμβάλλουμε με:

α) συσπείρωση και μαζική συμμετοχή όλων μας στις διαδικασίες – συνελεύσεις της ΕΛΜΕ, του σωματείου μας.

β) με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων τόσο στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικοί α/θμιας & β/θμιας), όσο και σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με συνελεύσεις, οργάνωση από τη βάση και κοινές επιτροπές αγώνα.

Η εμπειρία των δυο τελευταίων χρόνων έδειξε ότι οι εργαζόμενοι με εντεινόμενο ρυθμό αντιλαμβάνονται ότι, για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πολιτικές που τους οδηγούν στην ανεργία και στην εξαθλίωση (επίκεινται και:νέο μνημόνιο, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου κ.λπ.), δεν αρκούν πλέον μόνο παρεμβάσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας. Η απεργία των Χαλυβουργών, η απεργία των καθηγητών, ο αγώνας των απολυμένων της ΕΡΤ, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ο αγώνας των διαθέσιμων καθηγητών και των σχολικών φυλάκων, αλλά πάνω απ’ όλα ο ηρωικός αγώνας των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν το δρόμο για όλους τους εργαζόμενους. Η μέχρι τώρα αδυναμία των αγώνων για ανατροπή αυτής της πολιτικής στο σύνολό της, δείχνει την αναγκαιότητα αναβάθμισης του κινήματος. Καταδεικνύει την απαίτηση για ανυποχώρητο – διαρκή αγώνα, συντονισμό και διεύρυνση του μετώπου των εργαζομένων. Η έλλειψη του συντονιστικού κέντρου λόγω της κατάστασης της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της στάσης των ομοσπονδιών, οι οποίες αποφεύγουν το συντονισμό και υποχωρούν όταν η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της, πρέπει να καλυφθεί με τη δημιουργία ανεξάρτητου κέντρου αγώνα και συντονισμού όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Έτσι θα βάλουν οι εργαζόμενοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις και θα στρέψουν το τιμόνι της πολιτικής σε φιλολαϊκή και εργατική κατεύθυνση. Έτσι θα έχουμε εργατικές και λαϊκές νίκες στην κατεύθυνση της ανατροπής των πολιτικών κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και των κυβερνήσεων τους από αντικαπιταλιστική σκοπιά.

Με αγωνιστική ενότητα, αισιοδοξία και ελπίδα προτάσσοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ετικέτες , , , , , , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *