Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Απόφαση Έκτακτης Γεν. Συνέλευσης για την αυτοαξιλόγηση/αξιολόγση

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας

Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

31/3/2014

Συνάδελφοι,

Η μάχη κατά τη αξιολόγησης μπαίνει σε νέα φάση. Μετά την αποτυχία της Κυβέρνησης να περάσει την αυτοαξιολόγηση στα σχολεία λόγω της μαζικής αντίστασης των καθηγητών και των δασκάλων της χώρας, ο Υπουργός Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε μια νέου τύπου επιστράτευση του κλάδου, καταργώντας με ένα διάταγμα τους συλλόγους διδασκόντων. Μπροστά στην καθολική άρνηση των συλλόγων όλης της χώρας να αποφασίσουν την εθελοντική απεμπόληση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην εργασία, προχωράνε στη γνωστή “λογική” του αποφασίζουμε  και διατάσσουμε. Αφού πρώτα εμποδίσαμε να γίνουν τα σεμινάρια συμβούλων, περιφερειακών κλπ. Αφού το σύνολο των εκπαιδευτικών απορρίψαμε τα σχέδια τους. Και τώρα τι κάνουμε;

Η συνέλευση μας κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα και αποφάσεις.

Πρώτον: Η Κυβέρνηση βάζει τους διευθυντές να μας διατάξουν να φτιάξουμε ομάδες. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι θα αρνηθούμε να φτιάξουμε ομάδες εμείς, με απόφαση του συλλόγου μας. Άρα πρώτη μας πράξη θα είναι να αρνηθούμε να φτιάξουμε ομάδες. Αυτό πρέπει να γραφτεί στο πρακτικό. Γράφουμε στο πρακτικό ότι ο σύλλογος, ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μη δημιουργήσει ομάδες. Είναι δικαίωμα μας αυτό! Σε αυτό το πρακτικό δεν γράφουμε ονόματα, ποιος ψήφισε υπέρ και ποιος κατά. Δεν προβλέπεται από πουθενά και δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ. Απλά γιατί δεν πρέπει να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής καλείται από την Κυβέρνηση να φτιάξει αυτός τις ομάδες και να αναθέσει σε κάποιους καθηγητές να μπουν στις ομάδες. Ήδη αρκετοί διευθυντές από Κεφαλονιά, Κρήτη κι αλλού αρνούνται να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο και δηλώνουν ότι παρατάσσονται μαζί με το σύλλογο. Όλοι οι διευθυντές πρέπει να καταλάβουν ότι έφτασε η στιγμή που πρέπει να αποφασίσουν με ποιον θα ταχθούν. Με τον κλάδο, τους συναδέλφους τους, τη δημοκρατία και τους μαθητές τους ή με την Κυβέρνηση, τους “δανειστές”, τη διάλυση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τη μετατροπή τους σε managers, την αποκοπή τους από τον κλάδο. Πρέπει να γνωρίζουν ότι κι αν τη γλυτώσουν τώρα και δεν πάρουν σαφή θέση, πολύ γρήγορα θα αναγκαστούν να το κάνουν. Το Μάη θα ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση. Εκεί τι θα κάνουν; Θα γίνουν οι δήμιοι των συναδέλφων τους και θα τους “δώσουν” για απόλυση; Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν από τώρα να έρθουν με τους συναδέλφους. Μαζικά, όλοι.

Από την άλλη μεριά πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές να πάρουμε και τις δικές μας ευθύνες. Δεν είναι οι Διευθυντές αυτοί που μόνοι τους  πρέπει να σηκώσουν το βάρος της Κυβερνητικής επίθεσης. Κι εμείς πρέπει να αρνηθούμε να μπούμε σε ομάδες. Φυσικά εκεί που οι Διευθυντές θα παίξουν τον Κυβερνητικό τους ρόλο. Φυσικά ακολουθώντας μια συγκεκριμένη τακτική, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Ποια είναι αυτά;

Όταν ο Διευθυντής, που υποταγμένος στις Κυβερνητικές εντολές φτιάξει ομάδες, διατάξει τους συνάδελφους να μπουν σε αυτές, οι συνάδελφοι σε πρώτη φάση να του ζητήσουν να τους επιδώσει γραπτώς την απαίτηση του. Κι αυτό για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Στη συνέχεια αρνούμαστε να υλοποιήσουμε την εντολή, καθώς αναφέρουμε δεν προβλέπεται από πουθενά η υποχρεωτική συμμετοχή μας σε αυτές τις ομάδες. Παράλληλα ζητάμε να γνωστοποιήσει στους ανωτέρους του γιαυτή μας τη στάση, γιατί έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε την πειθαρχική τιμωρία του καθώς θεωρούμε ότι κάνει υπέρβαση των καθηκόντων του. Ο Διευθυντής είναι υποχρεωμένος να μας επιδώσει για δεύτερη φορά την εντολή να μπούμε στην ομάδα.

Εδώ να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι όλοι οι καθηγητές πρέπει να είναι σε ομάδες.

 Συγκεκριμένα,

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ όπως αναφέρεται στο Παρατηρητήριο της ΑΕΕ αναγράφεται:

«Την ευθύνη εφαρμογής της αξιολόγησης έχουν ο Διευθυντής και ο  Σύλλογος  Διδασκόντων του σχολείου, ενώ τη διαδικασία υλοποιούν ομάδες εργασίας από μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων». Όχι όλα τα μέλη. Άρα δεν έχει το δικαίωμα ο Διευθυντής να δίνει εντολή σε όλους τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου να μπουν σε ομάδα. Επίσης πουθενά δεν αναφέρεται ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε κάποια ομάδα. Άρα κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικό να είναι σε ομάδα.

Εάν ο Διευθυντής αποφασίσει να συνεχίσει την πίεση τότε επικαλούμαστε το εργασιακό μας ωράριο των 30 ωρών εντός των ωρών λειτουργίας του σχολείου, δηλαδή μέχρι τις 2.15.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα (στάσεις εργασίας κλπ), σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ για να παρεμποδίσουμε την συγκρότηση και λειτουργία ομάδων, κάνουμε απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει καμιά συναίνεση στη συγκρότησή τους και δεν παίρνουμε μέρος σ’ αυτές αν συγκροτηθούν.

Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και κινητοποίηση.

Συνάδελφοι,

Επειδή πολλοί αναζητούν συνδικαλιστική κάλυψη για ότι κάνουν. Θέλουμε να ενημερώσουμε όλους σας ότι η βασική συνδικαλιστική μας κάλυψη είναι η ενιαία δράση μας. Ακολουθώντας τα βήματα που αναφέραμε δεν αποκλείεται κάποιος Διευθυντής, να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, όπως κι εμείς θα ζητήσουμε γιαυτόν. Πιστεύουμε ότι η ενότητα μας θα τον σταματήσει. Το πρώτιστο αγαθό μας είναι η αξιοπρέπεια μας. Αυτήν πάνε να μας στερήσουν. Δεν πρέπει να σκύψουμε. Γιαυτό δεν θέλουν το συνδικαλισμό.  Γιαυτό δεν τον θέλουν τώρα. Γιατί τους είναι ενοχλητικός. Συνδικαλιστές είμαστε όλοι μας. Πρέπει να σηκωθούμε όρθιοι. Αν δεν το κάνουμε κανείς μας δεν θα γλυτώσει. Είτε σήμερα, είτε αύριο θα βρεθούμε ή στο δρόμο ή στην αναξιοπρέπεια.

Τέλος θεωρούμε ότι μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος αλλά και όλων των άλλων που έχουν οξυνθεί, είναι ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της σύγκρουσης, ο δρόμος της απεργίας. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις δεν τέλειωσε. Τώρα αρχίζει. Είναι ο ίδιος αγώνας με αυτόν ενάντια στην αυτοαξιολόγηση. Είναι ο ίδιος με τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου για το Λύκειο, όπου φέτος πρόκειται να καρατομήσουν χιλιάδες μαθητές μας και να τους εκδιώξουν από το σχολείο. Γιαυτό πρέπει να συζητήσουμε άμεσα για την ανάγκη ουσιαστικού μετωπικού αγώνα. Για να σταματήσουμε όλα αυτά που μας εξαθλιώνουν. Για να διώξουμε όλους αυτούς που τα υλοποιούν.

Συνάδελφοι,

Θα νικήσουμε

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*