Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Για την παραμονή των συναδέλφων στο σχολείο

Ε΄ ΕΛΜΕ –Θ

Για την παραμονή των συναδέλφων στο σχολείο

                    12 /11 2013

Ορισμένοι Διευθυντές σχολείων απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων στο σχολείο εκτός του διδακτικού τους ωραρίου και χωρίς να τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένη εργασία.

 Στη σημερινή συγκυρία, με την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης – τρόικας στα εργασιακά μας δικαιώματα με στόχο την παραπέρα φτωχοποίησή μας και την προώθηση του καθεστώτος διαθεσιμότητας – απολύσεων, οι κινήσεις αυτές προλειαίνουν το έδαφος για την εφαρμογή του «παρουσιολόγιου» που πρόσφατα ψηφίστηκε και την επιβολή κλίματος φόβου, ελέγχου και υποταγής.

 Οι πολιτικές των περικοπών και της αποδόμησης των υπηρεσιών που προσφέρουν δημόσια αγαθά στερούν και το δημόσιο σχολείο από το απαραίτητο υποστηρικτικό προσωπικό για τη λειτουργία του (γραμματείς, φύλακες, επιστάτες, κ.λ.π.), φορτώνουν τους εκπαιδευτικούς με εργασίες που καμία σχέση δεν έχουν με το εκπαιδευτικό τους έργο και αποδομούν το δημόσιο σχολείο.

 Επισημαίνουμε  πως σύμφωνα με το νόμο: «Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (άρθρο 13 παρ.8 και άρθρο 14 παρ. 20  του νόμου 1566/1985 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη». Επισημαίνουμε ότι ο νόμος 1566/1985 υπερισχύει απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε εγκύκλιο και ακόμη πως δε μπορεί κανείς να υποχρεώσει συνάδελφο να αντικαταστήσει στα διδακτικά του καθήκοντα απόντα συνάδελφο.

 Ακόμη  επισημαίνουμε  πως το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών  είναι κατ΄ ανώτατο όριο 30 ώρες εβδομαδιαίως, εφόσον τους έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου συγκεκριμένο έργο. Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικός που συμπληρώνει το διδακτικό του ωράριο και δεν του έχει ανατεθεί άλλη εργασία, μπορεί να αποχωρήσει από το σχολείο. Για την αποχώρηση του αυτή δε χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη.

 Καλούμε τους συναδέλφους να μη συναινούν στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Να υπερασπιστούμε ατομικά και συλλογικά, με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων, τα δικαιώματά μας.  Να μην επιτρέψουμε ούτε το απαραίτητο κλίμα να διαμορφωθεί, ούτε  καταστάσεις τετελεσμένων να δημιουργηθούν  για την υλοποίηση του παρουσιολόγιου, στο οποίο ο κλάδος αντιτίθεται και έχει πάρει αποφάσεις για τη μη  εφαρμογή του στην πράξη. Να απευθύνονται στην ΕΛΜΕ για τυχόν περιστατικά καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

 Καλούμε ακόμη Διευθυντές, που από υπερβάλλοντα διοικητικό ζήλο παραβιάζουν εργασιακά και εκπαιδευτικά μας δικαιώματα, να σταματήσουν  και να αποδεχθούν τις αποφάσεις του κλάδου.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας

Ζαγανίδης Χ.                                                        Νοτάκης Γ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*