Ξεπουλούν τα πανεπιστήμια σε ιδιώτες – 5η εβδομάδα απεργίας διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ!

Της Ειρήνης Δαφέρμου, μέλους του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στην πέμπτη εβδομάδα απεργίας βαδίζουμε οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια αντιτιθέμενοι στις απολύσεις συναδέλφων μας και στη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε πολυήμερο απεργιακό αγώνα από τις 10 Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις πολλών πρωτοβάθμιων συλλόγων εργαζομένων, οι οποίοι ήταν ήδη σε κινητοποιήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στις 23 Σεπτεμβρίου, ξεπέρασε τις προβλέψεις μας. 1349 απολύσεις από 8 Πανεπιστήμια.

Η ΚΥΑ και οι φωτογραφικές προκηρύξεις.

Η αδυναμία λειτουργίας των ιδρυμάτων με τη συντριπτική πλειονότητα του διοικητικού προσωπικού σε διαθεσιμότητα είναι δεδομένη. Για παράδειγμα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το προσωπικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα αγγίζει το 45% του συνόλου των εργαζομένων. Πως ακριβώς φαντάζεται η κυβέρνηση τη νέα μέρα στα Πανεπιστήμια; Μα με επιχειρήσεις, φυσικά!

Μια προσεκτική ανάγνωση της ΚΥΑ και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την αλήθεια. Ολόκληροι κλάδοι «ξηλώνονται» με την κατάργηση του συνόλου των θέσεων ανά ίδρυμα.

Την τιμητική του έχει ο κλάδος των φυλάκων-νυχτοφυλάκων, ανοίγοντας οριστικά την πόρτα στις εταιρίες security και επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη πετσοκομμένο ακαδημαϊκό άσυλο. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την πρακτική των Πανεπιστήμιων για τις υπηρεσίες καθαριότητας, οι οποίες έχουν παραδοθεί εδώ και χρόνια στους μεγαλοεργολάβους, επιφέροντας δραματικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας από τη μια και αύξηση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων από την άλλη.

Οι υπηρεσίες Δικτύων και Μηχανοργάνωσης μένουν στον αέρα και στα 8 Πανεπιστήμια την ίδια στιγμή που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε και το όνομα της εταιρίας που έχει ήδη έτοιμη την εφαρμογή για το φοιτητολόγιο. Οι βιβλιοθήκες δέχονται τεράστιο πλήγμα με τα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις περισσότερες από αυτές. Οι υπηρεσίες για τα ηλεκτρονικά περιοδικά και τις βάσεις δεδομένων, οι υπηρεσίες στήριξης φοιτητών με αναπηρίες, ολόκληρες τμηματικές βιβλιοθήκες μένουν χωρίς υποστήριξη, χωρίς προσωπικό. Οι βιβλιοθηκονομικές εταιρίες που στήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις αναθέσεις σε αυτές ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι έτοιμες να αναλάβουν τη λειτουργία των βιβλιοθηκών με το αζημίωτο.

Κι όσο για τις γραμματείες, τη μισθοδοσία, τις δαπάνες, τις προμήθειες όλα μπορούν να κομματιαστούν και να νοικιαστούν στους ιδιώτες, οι οποίοι περιμένουν καιρό τώρα να πατήσουν γερά το πόδι τους μέσα στα ιδρύματα.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Δεν μπήκαν τώρα οι εταιρίες μέσα στις σχολές. Από το 1997, με δούρειο ίππο τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΠΕΑΕΚ και ΕΣΠΑ), επιχειρήσεις έχουν αναλάβει τμήμα των υπηρεσιών των πανεπιστημίων. Ειδικά στους τομείς αιχμής, όπως στις βιβλιοθήκες και τα κέντρα δικτύων, αυτό ήταν το καθεστώς. Ούτε οι εργολάβοι μας είναι καινούριο φρούτο. Τους ξέρουμε καλά. Κι εμείς και το προσωπικό καθαριότητας. Επιχειρείται, όμως, τώρα μια καθοριστική τομή. Η μεταφορά του συνόλου σχεδόν των εργασιών και των υπηρεσιών σε εταιρίες-εξωτερικούς συνεργάτες.

Οι Πρυτάνεις και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό στο νέο διαμορφούμενο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η «συμβολική» αναστολή λειτουργίας δεν ήταν παρά ένα μέσο πίεσης προς το Υπουργείο προκειμένου να εκταμιευθούν οι ήδη εγκεκριμένοι τεράστιοι πόροι από το ΕΣΠΑ για την διοικητική αναδιάρθρωση. 1 εκ. ευρώ για το Πάντειο, 1.5 εκ. ευρώ για το Παν. Κρήτης και…είναι πολλά τα λεφτά, Άρη για τα ακόμη μεγαλύτερα ιδρύματα.

Δίδακτρα στα Πανεπιστήμια

Εργολάβοι και εταιρίες στα Πανεπιστήμια, απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, μειωμένοι προϋπολογισμοί ιδρυμάτων μέχρι και 40%, κουρεμένα αποθεματικά, κατάλυση του άρθρου 16 από την πίσω πόρτα και… δίδακτρα για το κερασάκι!

Γιατί πως αλλιώς θα βρουν τα χρήματα οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων; Το ιδιωτικοποιημένο-επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο είναι ήδη εδώ και ο Υπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι θα προσφέρει άτοκα δάνεια στους φοιτητές!

Το μέλλον διαγράφεται…

Η αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθιας εκπαίδευσης δεν σταματάει εδώ. Μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθούν οι νέοι οργανισμοί και των 36 Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με μοναδικό στόχο την κατάργηση τμημάτων και τη συγχώνευση των ιδρυμάτων. Η διακηρυγμένη θέση της Διαμαντοπούλου για ένα Πανεπιστήμιο ανά περιφέρεια και για τη μείωση των εισακτέων κατά 30% μέχρι το 2015 συνδέεται με το νέο Λύκειο. Ταξικοί φραγμοί, λιγότεροι φοιτητές, λιγότερο προσωπικό διδακτικό και διοικητικό. Ο Φεβρουάριος θα βρει πολλούς από εμάς απολυμένους και τους καθηγητές των Πανεπιστημίων μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι οι αλλαγές τους αφορούν άμεσα.

Το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση όλων. Οι σύλλογοι εργαζομένων, καθηγητών και φοιτητών καλούν:

  • Την Τρίτη, στις 2μ.μ., στο αμφιθέατρο ΜΑΧ στο κάτω Πολυτεχνείο διαπανεπιστημιακό συντονιστικό καθηγητών-εργαζομένων-φοιτητών
  • Την Τετάρτη στις 6 μ.μ. Αντιφασιστική Συναυλία στα Προπύλαια-3 εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα.
  • Την Πέμπτη στις 12 στα Προπύλαια Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο 

αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΙΝ, 6.9.2013

Ετικέτες , , , , , , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *