Στις 28/9/2013 πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου ΔΕΠ ΕΜΠ, η πρώτη συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ/ΕΠ, εργαζομένων, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και φοιτητών στο Αμφιθέατρο MAX, στο ΕΜΠ (Συγκρότημα Πατησίων). Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι Συλλόγων από επτά Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΓΠΑ και Ιόνιο Πανεπιστήμιο), καθώς και αδιόριστα μέλη ΔΕΠ.
Η πρωτοβουλία αυτή, απόρροια της ανάγκης για κοινό βηματισμό όλων των αγωνιζόμενων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, έχει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την αποτελεσματική απόκρουση των πολιτικών που διαλύουν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον, αποσκοπεί στη συγκρότηση μιας πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα για την Υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, με τη συμμετοχή φορέων της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση ενός κινήματος που θα ανατρέψει τις κυρίαρχες μνημονιακές επιλογές όχι μόνο στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και ευρύτερα. Ο αυταρχισμός με τον οποίο επιδιώκεται η επιβολή αυτής της πολιτικής είναι έκδηλος στη μηνυτήρια αναφορά του Υπουργού ΠΑΙΘ κατά των διοικήσεων των ΑΕΙ που δηλώνουν πλήρη αδυναμία λειτουργίας, αν εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα. Είναι η πρώτη φορά που Υπουργός ΠΑΙΘ, ενώ παραβιάζει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, μηνύει μαζικά διοικήσεις ΑΕΙ, επειδή εκφράζουν με τις αποφάσεις τους την ομόφωνη θέση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που παρευρέθησαν στη συνάντηση κατέληξαν σε ένα πλαίσιο δράσεων και προτάσεων, τις οποίες και απευθύνουν προς τους Συλλόγους εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων όλων των ΑΕΙ:
- Κεντρικός στόχος όλων των Συλλόγων το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να είναι άλλος από την απόκρουση του μέτρου των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Πρέπει οι Σύλλογοι να καταστήσουν σαφές ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν και ότι τα Ιδρύματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, αν δεν ανακληθούν οι διαθεσιμότητες – απολύσεις του προσωπικού των ΑΕΙ και δεν αποσυρθεί η σχετική ΚΥΑ. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις έμπρακτης στήριξης του απεργιακού αγώνα, όχι μόνο από Συλλόγους εργαζομένων, αλλά και από Συλλόγους ΔΕΠ/ΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ και φοιτητών, μακριά από «εσωτερικά μέτωπα» που δημιουργούνται από τις «ρατσιστικές» επιλογές του ΥΠΑΙΘ προς συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει διαρκής και εντεινόμενη πίεση προς τα Όργανα Διοίκησης, τις Ομοσπονδίες των Συλλόγων, ακόμη και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, για τη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από την ομόφωνη κατακραυγή για την επιχειρούμενη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης, ακόμη και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, βγαίνοντας από τη χειμερία νάρκη της, διαπίστωσε πως οι πολιτικές της Κυβέρνησης απαξιώνουν τα δημόσια ΑΕΙ και ανοίγουν το δρόμο στα ιδιωτικά κολλέγια και προκήρυξε 48ωρη απεργία σε συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους και προς τις Διοικήσεις των ΑΕΙ διεκδικώντας την ανάκληση της ΚΥΑ και την αποτροπή των διαθεσιμότητων – απολύσεων.
- Το παραπάνω πλαίσιο διεκδίκησης, για να είναι πιο αποτελεσματικό, θα πρέπει να συνδεθεί με τις δραματικές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής, τόσο στη δημόσια εκπαίδευση όσο και στην κοινωνία, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι η συστηματική υπονόμευση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου μέσα από:
- τις διαθεσιμότητες – απολύσεις υποστηρικτικού και οσονούπω διδακτικού προσωπικού
- την υποχρηματοδότηση
- τις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 στα Πανεπιστήμια και των Επιστημονικών/Εργαστηριακών Συνεργατών στα ΤΕΙ
- τις καθυστερήσεις εκατοντάδων διορισμών εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ
- τη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας
- τη μισθολογική εξαθλίωση του διδακτικού και υποστηρικτικού προσωπικού
- τη θεσμική αποδιάρθρωση και την εγκατάσταση ολιγαρχικών θεσμών
- την εφαρμογή ενός ανεκδιήγητου σχεδίου συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης («ΑΘΗΝΑ»)
είναι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η οικονομία καταστρέφεται, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξαθλιώνεται. Και όλα αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30%, ποσοστό που έχει να καταγραφεί στην Ελλάδα από το 1961. Η πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με τις 15 πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει οπισθοχωρήσει στα επίπεδα του 1964. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, παρά την καταιγίδα μέτρων στο όνομα της μείωσης του: στις 30.06.2013 ανήλθε σε 321,3 δισ. ευρώ (174% του ΑΕΠ), αυξημένο κατά 16 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2012 (148,3% του ΑΕΠ).
• Στο πλαίσιο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη για πιο πλατιά πληροφόρηση. Πρέπει να φανεί καθαρά στην ελληνική κοινωνία ότι η οικονομική ασφυξία, λόγω της υποχρηματοδότησης, και το λειτουργικό αδιέξοδο, λόγω των διαθεσιμότητων – απολύσεων προσωπικού, έχει ως απώτερο στόχο την ώθηση των Ιδρυμάτων στην «αυτοχρηματοδότηση», δηλ. στην εισαγωγή διδάκτρων, για να υποκαταστήσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα δημόσια ΑΕΙ, όπως ακριβώς συνέβη με το «εισιτήριο» των 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Το «εισιτήριο» όμως στα ΑΕΙ θα είναι της τάξης των εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ ετησίως ενώ, ταυτοχρόνως, θα αποκλειστεί η πρόσβαση στα ΑΕΙ των παιδιών των αδύναμων οικονομικά οικογενειών. Με στόχο την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση προτείνονται δράσεις, όπως:
- εκδηλώσεις υποδοχής και ενημέρωσης πρωτοετών φοιτητών και των οικογενειών τους
- οργανωμένες από τα ΔΣ των Συλλόγων
- επικοινωνιακή «αντεπίθεση» μέσα από τα Μ Μ Ε και κυρίως από τις ιστοσελίδες των
- Ιδρυμάτων. Στις τελευταίες, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση για ανάρτηση πληροφοριακού
- υλικού οι απεργιακές επιτροπές, όπου υπάρχουν
- σύνδεση με την ΕΡΤ και, αν είναι εφικτό, εκπομπές από ραδιοφωνικούς σταθμούς
Ειδικότερα, για την ερχόμενη εβδομάδα (Πέμπτη 3/10) καλούνται όλοι οι Σύλλογοι εργαζομένων, φοιτητών και διδασκόντων να συμμετάσχουν σε παν-εκπαιδευτικό – παν-κοινωνικό συλλαλητήριο. Επίσης, προγραμματίζεται εκδήλωση για τη Δημόσια Παιδεία (μάλλον για τη μεθεπόμενη εβδομάδα) με συμμετοχή εκπροσώπων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
- Προτείνεται η ανάληψη δράσεων αλληλεγγύης, όπως η δημιουργία απεργιακών ταμείων, όπου δεν υπάρχουν ήδη, και η διενέργεια εκδηλώσεων κατά τις οποίες θα συγκεντρώνονται χρήματα για τους απεργούς.
- Αποφασίζεται η δημιουργία ενός κοινού διαδικτυακού τόπου ανακοινώσεων των εκπαιδευτικών φορέων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πανελλαδικός «χάρτης» κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση και να συντονιστούν καλύτερα οι κινηματικές δράσεις.
- Αποφασίζεται, τέλος, η συγκρότηση ενός προσωρινού Συντονιστικού, με συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους Συλλόγους εργαζομένων, διδασκόντων και φοιτητών των επτά Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Ιωαννίνων, Γεωπονικού και Ιονίου). Το Συντονιστικό αυτό αναλαμβάνει τη σύνταξη και δημοσιοποίηση του παρόντος Δελτίου Τύπου και τη διάχυση της πληροφόρησης προς όλα τα Ιδρύματα για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, μετά από διαβούλευση, θα προτείνει την ημερομηνία για τη σύγκληση νέας συνάντησης των Συλλόγων των ΑΕΙ το ερχόμενο διάστημα. Το Συντονιστικό είναι ανοιχτό στη συμμετοχή εκπροσώπων Συλλόγων και από άλλα ΑΕΙ.
Καλούνται ΟΛΟΙ οι Σύλλογοι εργαζομένων, διδασκόντων και φοιτητών των ΑΕΙ να συμμετάσχουν στην επόμενη διασυλλογική συνάντηση και να εργαστούν από κοινού στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανίσχυρου μετώπου παιδείας ώστε να σταματήσει ο κατήφορος της παρακμής και εξαθλίωσης στον οποίο σύρεται όχι μόνο η δημόσια εκπαίδευση αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση.
Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου διδακτικού και υποστηρικτικού προσωπικού νια την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στα υποστελεχωμένα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Απαιτούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του διδακτικού και υποστηρικτικού προσωπικού.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
Κάντε το πρώτο σχόλιο