Να καταργηθεί η νέα σύμβαση ημερομίσθιου αναπληρωτή ΕΣΠΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

ΚΑΛΕΣΜΑ
στην κινητοποίηση των διοριστέων συναδέλφων
την Παρασκευή, 12/11, 11π.μ., Υπουργείο Παιδείας
διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των μόνιμων διορισμών
και τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2010

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Κινήσεις Δ.Ε. καλούν τους συναδέλφους στην αυριανή κινητοποίηση (Παρασκευή 12/11, 11 πμ) στο Υπουργείο Παιδείας, που διοργανώνουν οι διοριστέοι συνάδελφοι. Ιδιαίτερη επικαιρότητα και σημασία αποκτά η συγκεκριμένη κινητοποίηση, καθώς έρχεται να αντιπαλέψει τη θεσμοθέτηση και έκτου(!) είδους εργασιακής σχέσης μέσα στη δημόσια εκπαίδευση – αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «ημερομίσθιος
αναπληρωτής ΕΣΠΑ
».

Οργή προκαλεί η νέα σύμβαση που το Υπουργείο Παιδείας ετοίμασε για όλους τους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ στο δημόσιο σχολείο. Με το καρότο της αναπλήρωσης και το μαστίγιο της ανεργίας το Υπουργείο έχει προσλάβει περίπου 4000 εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών, της θεατρικής αγωγής, της πληροφορικής, των ξένων γλωσσών, και για την παράλληλη στήριξη. Δύο μήνες περίπου οι συνάδελφοι δούλευαν χωρίς σύμβαση και απλήρωτοι και τη στιγμή που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν καταγγελίες στο ΙΚΑ, τη στιγμή που είχαν ξεκινήσει «λευκή απεργία», το Υπουργείο εκδίδει τη νέα σύμβαση για τους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ. Ως άλλοι ωρομίσθιοι, λοιπόν, θα υπολογίζεται η μισθοδοσία τους κατ΄ αναλογία με τις ημέρες δουλειάς. Εκτός από την υποκρισία της …ημερομισθίας, υπάρχει και το θέμα της ομηρείας των συναδέλφων. Η διαδικασία πληρωμής που περιγράφεται θυμίζει τα απλήρωτα ωρομίσθια και τις καθυστερήσεις της περσινής και προπέρσινης χρονιάς. Πότε και πώς θα εκταμιευτούν τα χρήματα για τις πληρωμές; Μετά τη λήξη του προγράμματος, ως είθισται; Οι συνάδελφοι κλήθηκαν να κάνουν αιτήσεις προτίμησης πρόσληψης με βάση το καθεστώς εργασίας των αναπληρωτών που υπήρχε και τώρα με μια εγκύκλιο καταργούνται τα πάντα.

Η όποια σχολική λειτουργία μέσω προγραμμάτων και όχι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είναι προβληματική και επικίνδυνη και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. Σχολικές λειτουργίες με ημερομηνία λήξης απλά και μόνο προφανώς για να αρπάξουν οι «ημέτεροι», εξαντλητικοί όροι για τους μαθητές και όροι εργασίας πρωτάκουστοι, εκτός των εργασιακών δικαιωμάτων, εκτός των όρων επιβίωσης… Καλούμε τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους εκπαιδευτικών να πάρουν άμεσα δυναμική θέση. Η νέα μονομερής σύμβαση της ντροπής πρέπει να αποσυρθεί.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!