Παρεμβάσεις ΔΕ: πρόταση στην ΟΛΜΕ για καταγγελία του προγράμματος μαθητείας αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Καταγγελία σχετικά με tο «πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας» και την απαίτηση του ΥΠΑΙΘΠΑ να αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ τη διεκπεραίωσή του

Το «πρόγραμμα μαθητείας αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας» [που υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής και Εκπαιδευτικών Δράσεων του ΥΠΑΙΠΘΑ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ], αφορά στην πραγματοποίηση μαθητείας 6 μηνών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, από απόφοιτους Τεχνικής εκπαίδευσης των τελευταίων 2-3 χρόνων. 

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης μαθητείας, οι νέοι και οι νέες θα απασχολούνται 5 ημέρες την εβδομάδα, με 6ωρη απασχόληση, ενώ δε θα παίρνουν μισθό, αλλά 300 ευρώ το μήνα με τη μορφή «υποτροφίας»[!]. Οι εργοδότες απαλλάσσονται και από το ασφάλιστρο, αφού το υπουργείο θα ασφαλίζει τους μαθητευόμενους μόνο για την περίπτωση «ατυχήματος»!

Δεν είναι τυχαίο που η «εκκίνηση» του προγράμματος συμπίπτει με τη συζήτηση γύρω από την περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για κατάργηση κάθε δέσμευσης ως προς το κατώτερο όριό του.

Το Υπουργείο Παιδείας, λοιπόν,  αναθέτει στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ να αναλάβουν όλο το έργο της παραλαβής και εξέτασης των δικαιολογητικών, της ενημέρωσης των αποφοίτων, της παραλαβής των φύλλων διακοπής της μαθητείας, της ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος, της τήρηση των σχετικών αρχείων και της αποστολής των εγγράφων και των δικαιολογητικών στην ειδική Υπηρεσία και στο ΥΠΑΙΘΠΑ! Μετατρέπει, δηλαδή, τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και φορτώνει τα βάρη στους συναδέλφους.

  • Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας γιατί  μέσα από το πρόγραμμα μαθητείας
  • Νομιμοποιεί την ανασφάλιστη εργασία
  • Με την «υποτροφία» των 300 ευρώ φέρνει πιο κοντά τη νέα  μείωση του κατώτατου μισθού, ειδικά για τους νέους
  • Θεωρούμε αδιανόητο, ανήθικο και παράνομο να ζητείται από τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ να αναλάβουν το έργο της διεκπεραίωσης του  εν λόγω προγράμματος.

ΑΘΗΝΑ, 8/3/2013

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*