Τουρκία: Σε δίκη 9 συνδικαλίστριες – Αφέθηκαν ελεύθερες οι 6

  • Αφέθησαν ελεύθερες οι 6 από τις 9 προφυλακισμένες συνδικαλίστριες
  • Με τις στημένες δίκες και τις διώξεις το Τουρκικό καθεστώς επιχειρεί τη διάλυση των ταξικών συνδικάτων

Την Πέμπτη 4/10 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακροαματική διαδικασία για τις 9 κατηγορούμενες συνδικαλίστριες, οι οποίες είχαν συλληφθεί μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στις 13 Φεβρουαρίου. Καταρχάς προφυλακίστηκαν 15 γυναίκες μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων που πρόσκεινται στην KESK (Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων), μετά από έφοδο στα σπίτια τους και έρευνα στα γραφεία τους. Τελικά 9 από τις 15 γυναίκες συνελήφθησαν και παρέμειναν προφυλακισμένες για 8 μήνες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν η Canan Calagan, Γραμματέας των γυναικών της KESK, η Guler Elveren και η Tum Bel Sen (Ένωση όλων των εργαζομένων στους Δήμους και στην τοπική αυτοδιοίκηση), η Bedriye Yorgun Γραμματέας των γυναικών, η τέως Πρόεδρος της SES και Γραμματέας των γυναικών της SES (Ένωση εργαζομένων στην υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες) και 6 γυναίκες μέλη της Egitim Sen, οι οποίες είναι γραμματείς για τα γυναικεία ζητήματα των τοπικών συμβουλίων και όλες κουρδικής καταγωγής.

Να σημειώσουμε  ότι όταν συνελήφθησαν προετοίμαζαν το πρόγραμμα των συνδικαλιστικών ενώσεων για τη «Διεθνή Ημέρα των Γυναικών», οργάνωναν την πρώτη απεργία των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στις 8 Μαρτίου και είχαν μόλις δημοσιοποιήσει σημαντικά ψηφίσματα σαν πίεση προς τις αρχές προκειμένου να αναγνωριστεί η 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία για τις γυναίκες.

Οι 9 γυναίκες μέλη της KESK συνελήφθησαν και κατηγορούνταν ότι είναι μέλη παράνομης Κουρδικής οργάνωσης, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε στοιχείου. Δεκάδες συνδικαλιστικές ενώσεις και συνομοσπονδίες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο έχουν καταδικάσεις τις διώξεις αυτές.

Η ΟΛΜΕ από τότε κατήγγειλε τις συλλήψεις και την τρομοκρατία εναντίον των συνδικαλιστών, όπως, επίσης, και τις συνεχείς επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία των ενώσεων της Egitim Sen (Ομοσπονδία εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στην Τουρκία).

Υπενθυμίζουμε ότι τα γραφεία της Eğitim Sen, της KESK, των συνδεδεμένων με αυτήν οργανώσεων, της SES (Συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας) και της Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Urfa, δέχτηκαν επιδρομή της αστυνομίας στις 27-9-11 και συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα, όπως και νέα επιδρομή – εισβολή στις 2/7/12, μετά την οποία συνελήφθησαν ως «τρομοκράτες» άλλα 71 συνδικαλιστικά στελέχη, ανάμεσα σε αυτούς 3 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της Egitim Sen, 2 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. της KESK και της SES.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με συνέπεια αγωνίζονται ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας που ασκούνται και στην Τουρκία, όπως και ενάντια στην καταπάτηση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Την ημέρα της δίκης πραγματοποιήθηκε από την KESK μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο της Άγκυρας, στην οποία παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν τα μέλη διεθνούς αντιπροσωπείας, που παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους Τούρκους και κούρδους συνδικαλιστές. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρόλο που η δίκη τέλειωσε 10 το βράδυ, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας!

Τελικά, οι 6 από τις 9 γυναίκες απελευθερώθηκαν και οι 3 παραμένουν προφυλακισμένες, μέχρι το δεύτερο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης τους, οι δύο από τις οποίες διεκδίκησαν το δικαίωμά τους να απολογηθούν στη μητρική τους γλώσσα – τα κουρδικά – αίτημα που το δικαστήριο απέρριψε.

* Εκ μέρους της ΟΛΜΕ στο δικαστήριο της Άγκυρας παρευρέθη το μέλος του Δ.Σ. Αγγελική Φατούρου.

** Την ώρα της δίκης, σε κοντινή απόσταση, έξω από την τουρκική Βουλή, χιλιάδες διαδηλωτές καταδίκαζαν την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να εμπλακεί και επισήμως σε πόλεμο με τη Συρία. Οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν με χημικά και γκλοπς τους διαδηλωτές.

Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Άγκυρα, 4/10/2012

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*