Αγ. Παρέμβαση-Γληνός Πειραιά: Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ αρ. φ. 22, Πειραιάς, Τρίτη 2 – 10 – 2012

  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από τη φετινή σχολική χρονιά είναι ένας ακόμα κρίκος της ατέλειωτης αλυσίδας των αλλεπάλληλων πληγμάτων που δέχεται η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Από την κατάργηση όλων των υποστηρικτικών δομών, όπως η ενισχυτική διδασκαλία, οι σχολικές βιβλιοθήκες, κ.α. μέχρι την κατάργηση των αθλητικών τμημάτων, αλλά και πάνω από 1.100 σχολείων πέρυσι φαίνεται πόσο γρήγορα υλοποιούνται οι εντολές της Τρόικας για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Γίνονται  έτσι ολοφάνερες  οι τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ στον πολύπαθο χώρο της παιδείας. 

 Μετά την επιβολή του «Καλλικράτη», με την ταυτόχρονη δραματική περικοπή της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης ζούμε την τωρινή τραγική κατάσταση. Το κράτος μετέφερε την αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών στην Περιφέρεια χωρίς όμως να διαθέσει και τα σχετικά χρήματα. Όπως είναι γνωστό από φέτος λόγω της μη αποπληρωμής (μέρους ή και όλων) των περσινών κομίστρων προς τους δικαιούχους και της μείωσης κατά 17% του ποσού που θα αποδοθεί για το σκοπό αυτό απ’ την κυβέρνηση την τρέχουσα σχολική χρονιά, οι δικαιούχοι δεν αναλαμβάνουν την μεταφορά των μαθητών.

Η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς σημαίνει τον αποκλεισμό των μαθητών, ιδιαίτερα των ασθενέστερα οικονομικών τάξεων και στρωμάτων και των πιο απομακρυσμένων περιοχών της χώρας από την εκπαίδευση. Σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν. Οξύνονται, έτσι οι  κοινωνικές – εκπαιδευτικές ανισότητες και εντείνονται τα φαινόμενα  της μαθητικής διαρροής, του αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή αντιμετωπίζουν μαθητές που δεν έχουν να πληρώσουν και μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι χαρακτηρηστικό ότι στο Πέραμα κατέβηκε μαθητής από το λεωφορείο στη μέση του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας μετά την είσοδο του ελεγκτή. Πολλά τέτοια «ατυχήματα» έχουν γίνει, ενώ οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και στην επαρχία, όπου μαθητές είναι υποχρεωμένοι να μετακινούννται πολλοί μαζί και σε ακατάλληλα οχήματα.

Η δωρεάν μετακίνηση των μαθητών είναι δικαίωμα που εντάσσεται στα πλαίσια της δημόσιας δωρεάν καθολικής εκπαίδευσης και θα το υπερασπιστούμε κόντρα στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση με βάση τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίος ο συντονισμός και η οργάνωση του αγώνα από όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (ΕΛΜΕ – Σύλλογοι Δασκάλων – Μαθητές – Γονείς), τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς. Ο αγώνας για τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών συνδέεται με τον γενικότεο αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενάντια στην πολιτική του κλειστού σχολείου για τα φτωχότερα παιδιά, της ιδιωτικοποίησης της  εκπαίδευσης και της επαιτείας προς τους «χορηγούς» για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών. Απαιτούμε να λυθεί χωρίς αναβολή το σοβαρό θέμα της μεταφοράς των μαθητών και της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών σε όλα τα σχολεία.

  • ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΣΟ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕ ΚΤΕΛ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΚΑΙ ΤΟ «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΕΝΙΑΙΟ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*