Αγων. Παρέμβαση Λέσβου: Ενημερωτικό για τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τη σχολική επιτροπή

Τη Δευτέρα 24/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου με τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ζαφειρίου.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν είχαν ως κεντρικό άξονα τη χρηματοδότηση των σχολείων υπό το νέο «καλλικρατικό» καθεστώς στην εκπαίδευση. Τονίζεται ότι οι σχολικές επιτροπές έχουν ουσιαστικά συγχωνευτεί σε μια επιτροπή ανά Δήμο, με κεντρική διαχείριση εσόδων-εξόδων, διαφοροποιημένη σύσταση (μειωμένη ποσοστιαία συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων και αυξημένη αυτή των δημοτικών συμβούλων) και- το σημαντικότερο- μειωμένη αθροιστικά χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση μας, δόθηκε η απάντηση ότι, με πρόχειρους υπολογισμούς, μόλις 400.000 ευρώ θα είναι η φετινή χρηματοδότηση για όλα τα σχολεία της Λέσβου, από 900.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς. Μία μείωση 55% με τα γνωστά αποτελέσματα που ήδη βιώνουμε στα σχολεία. Επιπρόσθετα, ενώ αυτές τις μέρες θα έπρεπε να δίνεται στη σχολική επιτροπή η τρίτη από τέσσερις δόσεις της χρηματοδότησης, έχει δοθεί μόλις η πρώτη (162.000 ευρώ) και ενώ η δεύτερη δόση έχει πιστωθεί λογιστικά από τις 2/8, δεν έχει ακόμα εκταμιευτεί. Αν συνυπολογίσουμε τα αντίστοιχα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ (που έχει σχεδόν διακόψει πολλές παροχές στους ασφαλισμένους), τις μειώσεις των μισθών μας κ.ο.κ., φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε εσωτερική στάση πληρωμών για να καλύψει τις ανάγκες πιστωτών και κεφαλαίου.

Η κουβέντα μετατοπίστηκε λοιπόν από την ουσία του πράγματος που είναι η απαξίωση της δημόσιας παιδείας-  στο γενικότερο βέβαια πλάνο της απαξίωσης κάθε κοινωνικού αγαθού- στο επίσης σημαντικό, αλλά δευτερεύον, ζήτημα της διαχείρισης αυτών των πενιχρών πόρων.

Η τοποθέτηση του προέδρου Π. Ζαφειρίου αναλώθηκε λοιπόν κυρίως σε ζητήματα διαφάνειας και «συμμαζέματος» σε σχέση με το παρελθόν («όλα είναι στο diavgeia» κ.λπ.) και σε παράθεση διαφόρων στοιχείων και λεπτομερειών σχετικά με τη νέα σχολική επιτροπή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κεντρική διαχείριση των μισθωμάτων των κυλικείων και κάποιων ακινήτων ως ουσιαστικά τα μοναδικά έσοδα πλην κρατικής χρηματοδότησης.

Η κατανομή των χρημάτων στα σχολεία γίνεται σύμφωνα με τον αριθμό των μαθητών, με την ύπαρξη βέβαια κάποιου μίνιμουμ ποσού για τα μικρά σχολεία. Για την εκτίμηση των μεγεθών ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Έναν τόνο πετρελαίου για κάθε σχολείο σε πρώτη φάση, χωρίς καμία βεβαιότητα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
  • Για λειτουργικά έξοδα χρηματοδότηση της τάξης των 700 ή 1.000 ευρώ ανά σχολείο.

Με την πραγματικότητα στα σχολεία να μας δείχνει τις πραγματικές ανάγκες και τη χρηματοδότηση σε αυτά τα μεγέθη ξέρουμε ακριβώς τι έχουμε να περιμένουμε…

Μυτιλήνη, 26/9/2012

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*