Ομοσπονδία Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ: Να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι για την εκπαίδευση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΙ

Όλοι βιώνουμε τη σκληρή πραγματικότητα που έχει περιέλθει η χώρα. Παρά τις ολέθριες πολιτικές, επιμένουν στις ίδιες πολιτικές που θα επιφέρουν περαιτέρω φτωχοποίηση, αύξηση της ανεργίας στο 30%, αύξηση των ελλειμμάτων και δραματική επιδείνωση της ήδη οικτρής κατάστασης. Παραδίδουν τα πάντα στην υποτιθέμενη υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία, νομοθετούν με ρυθμούς παραγωγικής μηχανής, ώστε να σβήσουν κάθε κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο. Στρώνουν το δρόμο για το αύριο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα, αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες.

Έτσι, για να μπορέσει να περπατήσει ο Ν. 4009/2011, ήρθε ο νόμος Ν. 4076/2012, να βάλλει την σφραγίδα του στο ξεπούλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και πάλι με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, εν μέσω θέρους και με μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιχειρούν την μετάλλαξη του ελληνικού πανεπιστημίου σε ένα υβρίδιο ιδιωτικής εκπαίδευσης με δίδακτρα, επιχειρηματικούς προσανατολισμούς και στόχους, με αυταρχική διοίκηση, χειραγωγημένους και φιμωμένους καθηγητές και πλήρη απαξίωση και περιφρόνηση όλων των άλλων, είτε είναι εκπαιδευτικό προσωπικό, είτε τεχνικό ή διοικητικό, ακόμα και τους ίδιους τους φοιτητές μας. Ο νόμος 4076, ως συμπλήρωμα του 4009, σε τίποτα δεν μας επιτρέπει να αλλάξουμε την κριτική μας. Αυτοί οι νόμοι παραδίδουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στις δυνάμεις της αγοράς. Η έρευνα και η εκπαίδευση θα υφίσταται και θα αναπτύσσεται μόνο στους τομείς και στους χώρους που οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτούν. Γι’ αυτό έχουν ανάγκη την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων, την κατάργηση του ασύλου, τη συρρίκνωση και τις απολύσεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, την αναδιάταξη των σπουδών στοχεύοντας σε καταρτιζόμενους φοιτητές, χωρίς συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα, με τη μόνιμη απειλή της διαγραφής στη φοιτητική τους ζωή και της απόλυσης στην επαγγελματική τους. Έχουν ανάγκη την πειθάρχηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέσα από ένα πλέγμα αυταρχικής διοίκησης και συνεχών «αξιολογήσεων». Για να πετύχουν το στόχο τους, μας απέδειξαν ότι δεν διστάζουν να κάνουν το οτιδήποτε. Λειτουργούν τα ιδρύματα με υποχρηματοδότηση και καταληστευμένα τα αποθεματικά, με υποστελέχωση, αδιόριστα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, με δραστικές περικοπές στους συμβασιούχους του ΠΔ 407, περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, κλπ. Αύριο, θα υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις, το κλείσιμο Τμημάτων και Σχολών.

Απαιτούμε άμεση επαναφορά του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου, για να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ, με άμεση έναρξη της διαδικασίας συζήτησης για ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει και θα θωρακίζει την δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική ανώτατη εκπαίδευση. Ένα πραγματικά αυτοδιοίκητο ίδρυμα με σεβασμό στην προσφορά και την παρουσία κάθε εκπαιδευτικού, εκπαιδευόμενου ή εργαζόμενου σε αυτό. Που θα στοχεύει στην επίλυση των λαϊκών αναγκών. Ένα πανεπιστήμιο που πρώτα θα βάζει τις ανάγκες του φοιτητή, του εργαζόμενου ανθρώπου, της συλλογικής κοινωνικής ευημερίας.

Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ καλεί τους συλλόγους ΕΕΔΙΠ, να προχωρήσουν, άμεσα, σε κατά τόπους γενικές συνελεύσεις και να προτείνουν στα μέλη τους αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ καλεί τους Συλλόγους ΕΕΔΙΠ να αναλάβουν πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τους Καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα στον αγώνα κατά της εκλογής Συμβουλίων Ιδρύματος.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

Ο Πρόεδρος                                             Η Γ. Γραμματέας

Μανόλης Ντουντουνάκης                                 Ζαμπία Κατσανεβάκη

ΕΕΔΙΠ Πολυτεχνείο Κρήτης ΕΕΔΙΠ                 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 Ζωγράφου, 7/9/2012

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΙ

Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, 157 80 Ζωγράφου

Πρόεδρος Τηλ: 28210-37382, Fax: 2821 0-37563, email: mdoudounakis@isc.tuc.gr

Γ. Γραμματέας Τηλ: 210-7723221, Fax: 210-7723072, email: katsanpv@central.ntua.gr

http://www. poseedip.tuc.gr, poseedip@isc.tuc.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*