Η κατάρρευση της δημόσια υγείας

Γιώργος Κ. Καββαδίας*

http://gkavadias.blogspot.com

Με περίσσιο θράσος ο Υπουργός -κατ΄ευφημισμόν- Υγείας, Α. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «τραμπούκους» τους συνταξιούχους που διεκδικούν το αυτονόητο. Αφού έχοντας πληρώσει μια ολόκληρη ζωή για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη το σύστημα υγείας, βλέπουν να γκρεμίζεται πάνω στα κεφάλια τους και να απειλεί τη ζωή τους. Οι ασφαλισμένοι –όσοι και όσο μπορούν- καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για φάρμακα και γιατρούς σε μια περίοδο που αιμορραγούν οικονομικά και που η φτώχεια και η ανεργία σκορπούν το θάνατο.

Ο περιβόητος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποδεικύεται ένα θνησιγενές τερατούργημα της …αγέλης των λύκων που κυβερνά τη χώρα. «Καλύπτοντας» 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους ξεκίνησε τη λειτουργία του από την αρχή του χρόνου με κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα προηγούμενα χρόνια η επιδότηση του ΙΚΑ με τους μισούς και λιγότερους ασφαλισμένους ήταν 1,4% του ΑΕΠ! Έτσι με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ περιορίστηκαν δραματικά οι δωρεάν παροχές στο επίπεδο το ελάχιστου «βασικού πακέτου» με αποτέλεσμα δεκάδες εξετάσεις και εκατοντάδες φάρμακα να εξαιρεθούν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και το κόστος να πέφτει στις πλάτες των ασφαλισμένων. Παρόλα αυτά το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 2,5 δισ. Ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους ξεπέρασαν τα 57 εκ. Ευρώ!

Η κατάρρευση του συστήματος υγείας που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι έχει τις ρίζες της στη διαχρονική καταλήστευση των ταμείων τους προς όφελος του κεφαλαίου και στην πρόσφατη πολιτική των Μνημονίων που γκρεμίζει συθέμελα το «κράτος – πρόνοιας». Από τα πρόσφατα στοιχεία προκύπτει ότι περίπου 12,5 δις ευρώ θα κοστίσει στα Ταμεία το «εθνοσωτήριο» «κούρεμα» του χρέους. Η «δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο Υγείας», έτσι λέγονται οι δραματικές περικοπές, ισοδυναμεί με «βόμβα μεγατόνων» στα θεμέλια του δημοσίου συστήματος υγείας. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει αποφασίσει περικοπές δαπανών ύψους 1,3 δις. ευρώ για τη διετία 2013 – 14. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης δυναμιτίζει τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας, οδηγεί σε ασφυξία γιατρούς και φαρμακοποιούς, φέρνοντας σε απόγνωση τους εργαζόμενους. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με τις επικείμενες περικοπές, έτσι που να θυμίζει τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Ήδη ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι ακάλυπτες ή με υποτυπώδεις και ανεπαρκέστατες υπηρεσίες υγείας. Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το μόνο που βλέπει κανείς είναι εγκατάλειψη και ελλείψεις σε προσωπικό, εργαστήρια, αναλώσιμα. Νοσοκομεία υποβαθμίζονται εν αναμονή συγχωνεύσεων – καταργήσεων, ενώ Κέντρα Υγείας και Ιατρεία καταργούνται. Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η κλιμακωτή συμμετοχή των ασθενών στα συνολικά έξοδα νοσηλείας έως και 50% κατά το πορτογαλλικό μοντέλο και η επιβολή ανώτατου ορίου, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλονται αδιάλειπτα και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μια τέτοια πολιτική μετατρέπει την υγεία από κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη σε εμπόρευμα και ανοίγει το δρόμο για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή της.

*Ο Γ. Καββαδίας είναι εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων ΔΕ στο ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*