Συντονιστικό φορέων για τη διατήρηση των διαπολιτισμικών σχολείων: Ανοιχτή επιστολή στην υπ. Παιδείας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. Α-Ε ΚΙΑΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Προς την Υπουργό Παιδείας κ. Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου

Κοιν. προς το Γενικό γραμματέα Υπουργείου Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδή

Την ειδική γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης κ. Α. Λινού

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Γνωρίζουμε ότι ο χαρακτήρας της παρούσας κυβέρνησης δεν της επιτρέπει την λήψη αποφάσεων ουσιαστικού χαρακτήρα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, πολύ δε περισσότερο την αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά στη λειτουργία αυτή.

Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι είναι αξιοπερίεργο και συνάμα επικίνδυνο το γεγονός ότι στελέχη της εκπαίδευσης κινούνται αυτή τη στιγμή σε μία τέτοια κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Ι. Κουμέντος κάλεσε σε συναντήσεις τους διευθυντές των διαπολιτισμικών σχολείων της περιφέρειάς του καθώς και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας των διευθύνσεων όπου τα διαπολιτισμικά σχολεία υπάγονται. Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Κουμέντος δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα επιχειρήσει να αλλάξει το νομικό καθεστώς με βάση το οποίο τα διαπολιτισμικά σχολεία της Αττικής εγγράφουν τους μαθητές τους, με προοπτική το καινούργιο «καθεστώς» να ισχύσει από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά!

Με δεδομένο ότι το νομικό καθεστώς λειτουργίας των περισσότερων από τα σχολεία προβλέπει τη δυνατότητα της απορρόφησης μαθητών από όλη την περιφέρεια Αττικής, η σπουδή με την οποία ο κ. Κουμέντος προσπαθεί να περικόψει τις εγγραφές παιδιών δείχνει ότι μόνος του στόχος είναι να δημιουργήσει προσκόμματα στη φοίτηση των αλλοδαπών μαθητών που ζουν στη Αττική, αλλά και στη λειτουργία των ίδιων των διαπολιτισμικών σχολείων, τα οποία έχει στοχοποιήσει από την αρχή της θητείας του, και τα αντιμετωπίζει με τρόπο που κανένας εκπαιδευτικός (που κατέχει μάλιστα τόσο υπεύθυνη θέση) δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει σχολεία!!

Είναι τουλάχιστον ύποπτο να δηλώνει ο κ. περιφερειάρχης την αντίθεση του στην (νομικά κατοχυρωμένη) μεταφορά παιδιών από το δήμο της Αθήνας στο διαπολιτισμικό γυμνάσιο Ελληνικού και να διαβεβαιώνει ότι θα τα στείλει (μέσω υπουργικών αποφάσεων…) στο διαπολιτισμικό γυμνάσιο της πλ. Βάθη, ένα σχολείο το οποίο ο ίδιος «έπεισε» να μην είναι πια διαπολιτισμικό, αλλά δεν αποχαρακτηρίζεται ακόμα, γιατί διεκδικεί, σαν «διαπολιτισμικό», κτίριο που χτίζεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Μουσείου!!! Αν η μεθόδευσή του επιτύχει, αυτό που θα «καταφέρει» ο κ. περιφερειάρχης θα είναι τελικά η απαγόρευση, για τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στην πρωτεύουσα της χώρας, να πηγαίνουν σε διαπολιτισμικό γυμνάσιο!!!! Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι για πολλά από τα παιδιά αυτά τα διαπολιτισμικά σχολεία είναι η μοναδική λύση, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη χώρα μας, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού παιδιών μεταναστών από τη σχολική τάξη –όλες οι ενέργειες του κ. περιφερειάρχη, άλλωστε, στο γεγονός αυτό συντείνουν!!!!

Οι ευθύνες του κ. Κουμέντου και όσων τον στηρίζουν είναι τεράστιες, και εξηγούν εν μέρει γιατί η εκπαιδευτική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης έχει διπλάσιο αριθμό διαπολιτισμικών σχολείων από την περιφέρεια της Αττικής, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα. Εκεί, τα αντίστοιχα διαπολιτισμικά σχολεία λειτουργούν απρόσκοπτα. Εκεί, ο κ. Κουμέντος δεν έχει την εξουσία που ο ίδιος θεωρεί ότι διαθέτει, που από ό,τι φαίνεται υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του Υπουργείου, και του επιτρέπει να χαράσσει τη δική του ανεξάρτητη πολιτική!!!!!

Την περασμένη σχολική χρονιά 2010-11, ο κ. Κουμέντος, μόνος αυτός από όλους τους περιφερειακούς διευθυντές στις περιφέρειες των οποίων λειτουργούν διαπολιτισμικά σχολεία, προτείνει στο Υπουργείο την ολοσχερή τους εξάλειψη από την περιφέρεια της Αττικής, με πρόσχημα τα λειτουργικά τους έξοδα, και η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου!

Τη φετινή σχολική χρονιά επιμένει στην ίδια πρόταση, ακυρώνοντας ταυτόχρονα στην πράξη τη διαδικασία με την οποία το υπουργείο ζητούσε να γίνουν οι προτάσεις για τυχόν καταργήσεις σχολείων, αφού είχε προαναγγείλει την «απόφασή» του για κατάργηση των διαπολιτισμικών σχολείων σε ιστότοπο που ασχολείται με εκπαιδευτικά θέματα, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής εισηγήσεων εκ μέρους των διευθυντών διευθύνσεων και των δήμων, και ενώ (όπως αποδείχτηκε και σε συνάντησή του μαζί μας) δεν είχε θετικές εισηγήσεις για την κατάργηση διαπολιτισμικών σχολείων από διευθύνσεις ή δημοτικές αρχές!!

Παράλληλα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχε «κηρύξει τον πόλεμο» στα διαπολιτισμικά σχολεία, εξαπολύοντας κάθε λογής επιθέσεις εναντίον τους, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους, το ωράριο των εκπαιδευτικών, τον αριθμό των μαθητών και τη σύνθεση των τμημάτων τους, υιοθετώντας ταυτόχρονα στημένες καταγγελίες σε βάρος κάποιων από αυτά, τροφοδοτώντας δημοσιογράφους με συκοφαντικά και ψευδή στοιχεία σχετικά με αυτά, παραγγέλλοντας ακόμη και ελέγχους από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να σαμποτάρει με κάθε τρόπο τη λειτουργία τους!!!

Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την απέχθεια του κ. Κουμέντου -και όποιου άλλου μέσα στο Υπουργείο Παιδείας συμμερίζεται τις απόψεις του- σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, των προσφύγων, των παλιννοστούντων που ζουν στη χώρα μας. Τα διαπολιτισμικά σχολεία είναι μια ανάγκη που οι κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν. Όπως τονίζεται και σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ: «στην περίπτωση κατάργησης διαπολιτισμικών σχολείων δεν διασφαλίζεται η αναγκαία υποστήριξη σε παιδιά που τόσο την έχουν ανάγκη… Και δεν μπορεί να αποτραπεί η σχολική διαρροή, που είναι βέβαιο ότι θα προκύψει με την κατάργηση αυτή»… Παρόμοιες διαπιστώσεις κάνει και ψήφισμα της ΔΟΕ: η κατάργηση των διαπολιτισμικών σχολείων «…ουσιαστικά αποκλείει τα παιδιά των μεταναστών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Τους στερεί το δικαίωμα στη γνώση και στη μάθηση, που είναι μια από τις βασικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας».

Κυρία Υπουργέ

Γνωρίζουμε τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευαισθησίες σας, και είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι στις προθέσεις σας ούτε να βλάψετε σχολεία που βοηθούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ούτε και να συντελέσετε με οποιοδήποτε τρόπο στην μετάλλαξη του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τέτοια σχολεία. Ζητούμε να συναντηθείτε μαζί μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς πιστεύουμε ότι όσοι μεθοδεύουν την αποδιοργάνωση των σχολείων με τον περιορισμό των μαθητών που εγγράφονται σε αυτά σκοπεύουν να κινηθούν ακόμη και προ των εκλογών, ώστε να δημιουργηθούν «τετελεσμένα γεγονότα» από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Κυρία Υπουργέ

Σας πληροφορούμε ότι με έγγραφό του της 31-5-2012 ο κ. Κουμέντος ήδη προχώρησε σε πραξικοπηματικές αποφάσεις σχετικά με τον καθορισμό των περιοχών από όπου τα διαπολιτισμικά δημοτικά και Γυμνάσια θα δέχονται μαθητές, χωρίς να μπει στον κόπο να συμβουλευτεί τη νομοθεσία που διέπει τα σχολεία αυτά, υπονοώντας μάλιστα ότι οι ενέργειές του συναποφασίστηκαν από τους διευθυντές των σχολείων! Με δεδομένο ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση και ότι ο ίδιος διόλου δεν σεβάστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και βρισκόμαστε εν όψει εκλογών, θεωρούμε ότι η συνάντησή μας μαζί σας πρέπει να γίνει άμεσα.

Για το Συντονιστικό:

–    ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

–    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Παρθενώνας”

–    Ένωση Γονέων Νέας Ιωνίας

–    Ένωση Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθηναίων

–    Δήμος Ν. Ιωνίας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*