Ενημέρωση για τη 10η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

Το Σάββατο 31/3 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 10η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 18 Συλλόγους ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι με αποφάσεις τους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Συναντήσεις.Το δεύτερο Μνημόνιο για τη «σωτηρία» της χώρας συνοδεύεται από νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέους φόρους, νέες περικοπές κονδυλίων για τη δημόσια υγεία και παιδεία, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις μέσω της «αξιολόγησης» όλων των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων συμπεριλαμβανομένων. Τον ερχόμενο Ιούνιο ανακοινώνονται αναδρομικές μισθολογικές περικοπές των πανεπιστημιακών δασκάλων, ο δε σχεδιαζόμενος «πανεπιστημιακός Καλλικράτης» θα επιφέρει απολύσεις διδασκόντων -πρωτίστως Λεκτόρων που ο Ν.4009/2011 καταργεί, αλλά και άλλων βαθμίδων- και εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Είναι προφανές ότι στις καταστροφικές επιδιώξεις τους θα συναντήσουν για μια ακόμα φορά την ισχυρή αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ακύρωση των εκλογών Συμβουλίων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία στον αγώνα κατά της εφαρμογής του Ν.4009/2011. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της άρνησης της πλειονότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας, των Συλλόγων Διδασκόντων, των Φοιτητικών Συλλόγων και όλων των φοιτητικών παρατάξεων, των Συλλόγων Διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, αλλά και της Συνόδου των Πρυτάνεων, να εφαρμόσουν ένα νόμο που κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου. Ποτέ ένας νόμος δεν ακυρώθηκε στην πράξη από δήθεν βίαιες μειοψηφίες, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της μνημονιακής πολιτικής, της ίδιας πολιτικής που διαπερνά και τον Ν.4009/2011, τον μόνο νόμο της «εποχής του Μνημονίου» που δεν εφαρμόζεται. Την πραγματικότητα αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να τη διαστρέψει αντιλαμβανόμενη την βαρύτητα του πολιτικού μηνύματος ανυπακοής και της ανάδειξης της αποτελεσματικότητας των συλλογικών αγώνων αντίστασης που εκπέμπεται από τα Πανεπιστήμια προς ολόκληρη την κοινωνία.

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια λόγω του εκβιασμού εφαρμογής του Ν.4009/2011 που ασκεί η κυβέρνηση, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά από την πρόσφατη ληστρική απομείωση των αποθεματικών τους με την -ερήμην των διοικήσεών τους- ρύθμιση που πραγματοποιήθηκε με την εφαρμογή του PSI. Η εύλογη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο νέος Υπουργός ΠΔΒΜΘ για αποσύνδεση της χρηματοδότησης από την εφαρμογή του νόμου, μπορεί να αποσοβεί προσωρινά τον κίνδυνο να κλείσουν τα Πανεπιστήμια, δεν επιλύει όμως τα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας τους που ανακύπτουν από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής περικοπής δαπανών βασικών τομέων του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα, τα προβλήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων οξύνονται και από την συνεχιζόμενη καθυστέρηση διορισμού των εκλεγέντων μελών ΔΕΠ (στα οποία όταν διοριστούν δεν θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία!!), από τις νέες περικοπές πιστώσεων συμβασιούχων διδασκόντων, καθώς και από την μη προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ, θα οξυνθούν δε κατά πολύ περισσότερο από την πιθανή απόλυση των Λεκτόρων -πριν ακόμα λήξει η θητεία τους- που ο Ν.4009/2011 καταργεί.

Ο νέος Υπουργός ΠΔΒΜΘ δεν πρότεινε την απόσυρση του νόμου, αντίθετα πήρε θέση υπέρ της εφαρμογής του υιοθετώντας διαφορετική τακτική. Ως πανεπιστημιακός είχε το ακαδημαϊκό θάρρος να αναγνωρίσει μια απλή αλήθεια, ότι τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να εκβιάζονται μέσω της χρηματοδότησης. Η άμεση αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου και των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ, δείχνει τόσο την αδιάλλακτη στάση, όσο και την αήθεια όλων εκείνων που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Οι «συντεχνίες», που κατά κόρον αναφέρουν τα ΜΜΕ, πράγματι υπάρχουν. Δεν είναι όμως αυτοί που αρνούνται την εφαρμογή του νόμου. Αντίθετα είναι εκείνοι που λυμαίνονται τα Πανεπιστήμια, είναι οι λάτρεις του νέου νόμου-πλαίσιου και της κυβερνητικής πολιτικής, της παράδοσης των Πανεπιστημίων στις δυνάμεις της αγοράς και στις επιχειρήσεις. Είναι οι συντεχνίες του μηδενικού πανεπιστημιακού έργου, των παχυλών οικονομικών απολαβών, της εξασφάλισης αμφιβόλου εγκυρότητας ερευνητικών προγραμμάτων, των πολιτικών θέσεων στον κρατικό μηχανισμό, οι μόνιμοι θαμώνες των υπουργικών διαδρόμων.

Η 10η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:

  • Επισημαίνει ότι ο Ν.4009/2011 στην πράξη έχει καταργηθεί, έχει καταδικαστεί στη συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση οφείλει να τον αποσύρει αμέσως. Στη συνέχεια να ανοίξει από την αρχή τη συζήτηση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, που θα διασφαλίζει τα επιστημονικά αντικείμενα δια μέσου της λειτουργίας των Τμημάτων και των Τομέων, την παροχή υψηλού επιπέδου σπουδών, το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, την δραστική ενίσχυση της έρευνας, τη δημόσια χρηματοδότηση, τη δημοκρατική λειτουργία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, το άσυλο.

  • Ζητά την νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.

  • Ζητά νομοθετική ρύθμιση ώστε οι εκλογές/εξελίξεις/μονιμοποιήσεις των μελών ΔΕΠ να γίνονται με το προ του Ν.4009/2011 θεσμικό πλαίσιο.

  • Ζητά να γίνουν οι εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων, των οποίων η θητεία λήγει με το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, με το προ του Ν.4009/2011 θεσμικό πλαίσιο.

  • Εκφράζει την αλληλεγγύη της στους 4 φοιτητές του Χημικού Τμήματος του ΑΠΘ που παραπέμπονται σε δίκη την Τετάρτη 4/4 για υλοποίηση αποφάσεων του Συλλόγου τους στη διάρκεια των φοιτητικών καταλήψεων το Σεπτέμβριο του 2011, καθώς και στα μέλη του ΕΣΔΕΠ και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΑΠΘ που καλούνται σε συνεχείς προανακρίσεις από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την μη διεξαγωγή εκλογής Συμβουλίου στο Ίδρυμα.

  • Με επιστολή της, ζητά συνάντηση αντιπροσωπείας της με το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Αθήνα, 2/4/2012

Ετικέτες , , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *