Η ΕΛΜΕ Λέσβου σχετικά με τις πιέσεις για αναπλήρωση

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Λέσβου: 

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου, μετά από διαμαρτυρίες συναδέλφων για το έγγραφο της ΔΔΕ που απαιτεί να αναπληρωθούν χαμένες ώρες διδασκαλίας, εκτιμά ότι:

  1. Πολύ κακώς επιμένει η Διοίκηση σε μια λογική ποσοτικής μέτρησης της διδαχθείσας ύλης: οι χαμένες ώρες προβλέπονται στον ετήσιο προγραμματισμό του ωρολόγιου προγράμματος κάθε μαθήματος και σε κάθε σχολική μονάδα ο εκπαιδευτικός γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες της τάξης του και μπορεί να διαχειρίζεται την ύλη.
  2. Η επιμονή της Διοίκησης στην πάση θυσία αναπλήρωση ενέχει μια λογική τιμωρίας μαθητών και εκπαιδευτικών, ειδικά εφόσον ανάμεσα στους λόγους που χάθηκαν οι ώρες αναφέρονται και οι απεργίες, οι μαθητικές καταλήψεις και οι αποχές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την ποινικοποίηση των εκπαιδευτικών αγώνων.
  3. Υποβαθμίζονται από την Διοίκηση οι ευθύνες της Πολιτείας τόσο για το πρόβλημα των λεωφορείων που δημιούργησε φέτος το μεγαλύτερο πρόβλημα χαμένων ωρών όσο και για την τεράστια καθυστέρηση στην ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς με τις ελλείψεις βιβλίων και εκπαιδευτικών.
  4. Δεν μπορεί να προτείνεται υποκριτικά ως λύση λ.χ. η αναπλήρωση τα Σάββατα (όταν γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για υπερωρίες) ή να απορρίπτεται ως λύση ο μη εκκλησιασμός (επειδή δεν «αγγίζουμε τα ιερά και όσια»), κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες αναπλήρωσης στον εξής έναν: την περικοπή των σχολικών περιπάτων, επιτείνοντας έτσι μια αίσθηση τιμωρίας των μαθητών.

Καλούμε τους συναδέλφους να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη των μαθητικών συμβουλίων, να αρνηθούν να εργαστούν Σάββατα και αργίες και να κρίνουν με βάση την παιδαγωγική τους ευθύνη και μόνο την όποια ανάγκη αναπλήρωσης, η οποία είναι δυνατόν να γίνει με αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, και να μην υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιασμούς. 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*