Ενιαίο Μέτωπο Αντίστασης Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας: Στην εποχή των μνημονίων θα τα δούμε όλα…

Το τελευταίο διάστημα συνέβησαν φαινόμενα ακραίας συμπεριφοράς από μαθητές σε σχολεία της περιοχής μας. Φαινόμενα που αποσχόλησαν την κοινή γνώμη και δικαιολογημένα προκάλεσαν ανησυχία σε γονεις και εκαπιδευτικούς.

Δυστυχώς, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αναμενόμενα να συμβούν και έγκαιρα το είχαμε επισημάνει. Γι αυτό επαναλαμβάνουμε:

«Το σχολείο είναι αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι της κοινωνίας και οι έφηβοι είναι οι πιο ευαίσθητοι δέκτες μηνυμάτων. Τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους, οι περικοπές μισθών και οι απολύσεις για τους γονείς, και τα οικογενειακά προβλήματα που δημιουργούν η φτωχοποίηση και η ανασφάλεια, δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική διάθεση και συμπεριφορά των νέων.»

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την απαξίωση του δημόσιου σχολείου που προωθεί η «τροϊκανή» κυβέρνηση και τα μνημόνια. Αντί να υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, βλέπουμε συγχωνεύσεις σχολείων, υποχρηματοδότηση, έλλειψη εκπαιδευτικών και βιβλίων, κατάργηση όλων των υποστηρικτικών δομών όπως ενισχυτική διδασκαλία, γραφεία ΣΕΠ, υπεύθυνοι βιβλιοθηκών, κέντρα συμβουλευτικής κλπ.

Από την άλλη και οι εκπαιδευτικοί ζουν τον δικό τους Γολγοθά. Έχουν υποστεί, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, περικοπές στους μισθούς, χαράτσια και ακύρωση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Καλούνται να στελεχώσουν τα σχολεία της επαρχίας με μισθούς 700 και 800 ευρώ. Το ένα τρίτο περίπου από αυτούς δυσκολεύεται να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο και επιπλέον απειλούνται με απολύσεις. Και όχι μόνο δεν έχουν στήριξη στο όλο και πιο δύσκολο έργο τους, αλλα αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης. Βρίσκονται στο στόχαστρο του κοινωνικού αλληλοσπαραγμού, που έντεχνα καλλιεργείται, και συκοφαντούνται ως τεμπέληδες, με προεξάρχοντα συκοφάντη την πρώην υπουργό παιδείας (και της φωτοτυπίας), που σαν βασικό «γεράκι της τρόικας» άφησε εποχή στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ξέρουμε δυστυχώς, ότι στο μέλλον – αν δεν αλλάξει ρότα η χώρα – τέτοια αρνητικά περιστατικά θα πυκνώσουν. Γι αυτό καλούμε το Περιφ. Δ/ντή Εκ/σης και την Προϊσταμένη Δ/θμιας Εκ/σης να μην αντιμετωπίζουν το θέμα εκ του μακρόθεν – π.χ. << διετάχθη Ε.Δ.Ε >> – αλλά να ενεργήσουν προληπτικά. Να καλέσουν άμεσα τους Δ/ντές των σχολείων και να συζητήσουν μέτρα πρόληψης και διαχείρισης παρόμοιων περιστατικών.  Καλούμε τους Σχολικούς Συμβούλους να παίξουν το ρόλο τους ως παιδαγωγικοί σύμβουλοι και να αφήσουν κατά μέρος τις ορέξεις τους για μπαμπούλες – αξιολογητές .

Τέλος καλούμε  τους συναδ. εκπαιδευτικούς να εξαντλήσουν την υπομονή και την παιδαγωγική τους ευαισθησία για την αντιμετώπισή τους. Προπάντων όμως τους καλούμε, όλοι μαζί,  να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτή την μνημονιακή λαίλαπα. Όχι βέβαια μόνοι μας. Αλλά μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Γι αυτό επιμένουμε για άλλη μια φορά, ότι κάθε σύλλογος διδασκόντων πρέπει να οργανώσει διεξοδική συζήτηση με τους γονείς για τα προβλήματα του σχολείου. Ο σχολικός χώρος πρέπει να καταστεί εστία κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης σε κάθε γειτονιά. Αυτό απαιτεί ο εκπαιδευτικός μας πολιτισμός και το καθήκον προς τη νέα γενιά. 

Αυτή την γενιά που οδηγούν στην εξαθλίωση.

Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε.

Να τους ανατρέψουμε.

Αυτούς και τα σχέδιά τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*