Οι Πανελλαδικές Συναντήσεις Συλλόγων Δ.Ε.Π. αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των Συλλόγων Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. της χώρας. Με τις παρεμβάσεις τους υλοποιούν τις αποφάσεις των Δ.Σ. και Γ.Σ. των Συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτές. Δεν έχουν κομματική ταυτότητα, παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου και των φίλα προσκείμενων Μ.Μ.Ε., αλλά απαρτίζονται από πανεπιστημιακούς δασκάλους που αγωνίζονται για αρχές, πρωτίστως για την προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας σε αυτό με συναίσθηση του χρέους τους απέναντι στην κοινωνία. Έχουν επανειλημμένα διακηρύξει την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο και την εφαρμογή του ν. 4009/2011 και την απόφασή τους να αγωνιστούν για την κατάργησή του.
Οι λόγοι για τους οποίους ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί έχουν καταγραφεί και αναλυθεί λεπτομερώς εδώ και καιρό από τα διοικητικά και τα συνδικαλιστικά όργανα των Α.Ε.Ι. της χώρας, τόσο των πανεπιστημιακών δασκάλων όσο και των διοικητικών και των φοιτητών. Έχει γίνει πλέον κοινή συνείδηση ότι ο νόμος αυτός υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία, διαλύει την έρευνα και τα γνωστικά αντικείμενα καταργώντας τα Τμήματα και τους Τομείς και αποτελεί ουσιαστικά την εφαρμογή του καταστροφικού Μνημονίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και οι αντιρρήσεις της διατυπώθηκαν από τότε που ο νόμος πρωτοεμφανίστηκε ως νομοσχέδιο και φυσικά ο τρόπος ψήφισής του και οι πολιτικές εξελίξεις από τότε μέχρι σήμερα δικαιώνουν απόλυτα τις εκτιμήσεις της και την αντίθεσή της.
Τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείου και τα φιλικά Μ.Μ.Ε. να δοθεί η εντύπωση ότι η αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας – «μάχη» κατ’ αυτούς – αφορά μόνο την εκλογή των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Ωστόσο, η αντίθεση που εκδηλώνεται αφορά την ουσία και το σύνολο του νόμου και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές.
Επιχειρείται επίσης από το Υπουργείο να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι ο νόμος ήδη εφαρμόζεται ως προς όλα τα σημεία του εκτός από την εκλογή των Συμβουλίων. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Εκτός από την απαράδεκτη φιλοσοφία και τις επιζήμιες για το Πανεπιστήμιο ρυθμίσεις του ο νόμος έχει δομηθεί έτσι, ώστε η αδυναμία εκλογής των αυταρχικών Συμβουλίων να καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την εφαρμογή του. Τα Πανεπιστήμια συνεχίζουν τη λειτουργία τους χάρη στην ευσυνειδησία και τις προσπάθειες των μελών τους μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Όλες οι απόπειρες του Υπουργείου να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου με επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς προκαλούν σύγχυση και δυσλειτουργία στα Πανεπιστήμια και συναντούν την αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Μέχρι σήμερα σε κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας δεν έχουν γίνει εκλογές Συμβουλίων. Η προσπάθεια σπίλωσης των ειρηνικών και νηφάλιων παρεμβάσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μη διεξαγωγή των εκλογών πέφτει στο κενό. Το Υπουργείο, σε κατάσταση πανικού, συκοφαντεί, εκβιάζει και ποινικοποιεί τη δράση όσων δε συμφωνούν με την πολιτική του. Φτάσαμε, μάλιστα, στο σημείο να εγκαλούνται με την παρέμβαση εισαγγελέα μέλη Δ.Ε.Π., φοιτητές και διοικητικοί του Α.Π.Θ., να παύονται τα μισά από τα μέλη Δ.Ε.Π. και η Σύγκλητος της Α.Σ.Κ.Τ., να γίνονται αήθεις επιθέσεις στους πρυτάνεις του Ε.Κ.Π.Α. και του Α.Π.Θ. με την κατηγορία της «υπόθαλψης» ταραξιών.
Η νομιμοποίηση που έχει η ψήφιση αυτού του νόμου στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στον ελληνικό λαό γενικότερα είναι ανάλογη εκείνης που έχει η παρούσα κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία. Είναι επιτέλους καιρός να καταλάβει το Υπουργείο ότι οφείλει να αποσύρει το νόμο αυτό και να αρχίσει έναν ειλικρινή διάλογο με τα Πανεπιστήμια στη βάση των καίριων παρατηρήσεων και των ουσιαστικών και εμπεριστατωμένων προτάσεων που υπεύθυνα έχουν κατατεθεί.
Σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο η Υπουργός, αντί να προσπαθεί να διχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, έχει το ιστορικό χρέος να αξιοποιήσει το σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο και το διεθνές κύρος που αποδεδειγμένα διαθέτουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια προς όφελος του δύσκολου αγώνα που δίνει ο τόπος μας για επιβίωση και διατήρηση της ταυτότητας και της αξιόπρεπειάς του.
Κάντε το πρώτο σχόλιο